Wij zullen geen hinder ondervinden daarvan.
Volgens het National Hurricane Center zouden we dit jaar een actief orkaanseizoen krijgen. Tot op heden is dat echter nog niet gebleken. Maar nu volgt er wellicht een omslag. Boven de Atlantische Oceaan zijn drie onweerscomplexen uitgegroeid tot een tropische storm. Eén daarvan is nu zelfs een orkaan en een andere is dat geweest. Daarnaast ligt er nog een vierde systeem dat uit kan groeien tot een tropische storm.
We maken even een kleine terugblik. Vóór de huidige tropische stormen en orkanen waren er vijf tropische depressies. De eerste wist uit te groeien tot een categorie 2 orkaan, Alex genaamd. Hij trok uiteindelijk over de Golf van Mexico en wist vooral problemen te veroorzaken rondom de boorplatformen en het grote olielek in de golf. Depressie drie en vier groeiden uit tot de tropische stormen Bonnie en Colin. Deze twee wisten de status van orkaan niet te bereiken. Tot slot hadden we ook nog tropische depressie twee en vijf, maar meer dan een tropische depressie werden zij niet.
Alex was de eerste orkaan van dit seizoen. Hij wist vooral in de Golf van Mexico problemen te veroorzaken.
Danielle
Na tropische depressie vijf wisten de depressies 6 tot en met 8 uit te groeien tot tropische stormen. Deze systemen kregen respectievelijk de namen Danielle, Earl en Fiona. Danielle had overigens wel wat opstartproblemen. De storm wist in eerste instantie uit te groeien tot een orkaan van de 2e categorie, maar zwakte vervolgens weer af tot een tropische storm. Dat was echter maar van korte duur en in snel tempo groeide Danielle uit tot een orkaan van de 4e (en één-na-zwaarste) categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De windsnelheden liepen op het hoogtepunt op tot ruim 215 kilometer per uur. Veel schade werd er door deze orkaan niet veroorzaakt. Danielle heeft het land niet bereikt en is inmiddels weer afgezwakt tot een tropische storm. De restanten van deze ex-orkaan trekken nu richting Europa, maar buigen voor het bereiken van dit continent weer af richting Groenland.
Danielle groeide twee keer uit tot een orkaan. Zij bereikte het land echter niet.
Earl
De orkaan Earl lijkt een grotere bedreiging te vormen voor de bewoonde gebieden. Hij is nu uitgegroeid tot een orkaan van de 4e categorie. De kans dat deze orkaan categorie 5 bereikt is overigens klein. Volgens de laatste verwachting lopen de windsnelheden van dit systeem op tot maximaal 222 kilometer per uur. Voor de zwaarste categorie op de schaal van Saffir-Simpson moet de windsnelheid tenminste 250 kilometer per uur bedragen. Earl is als een categorie 3 orkaan over de bovenwindse eilanden getrokken en heeft daar gelukkig geen grote problemen en schade veroorzaakt. Volgens de laatste verwachtingen buigt de orkaan nu af richting het noorden. Daarbij trekt hij vrij lang langs de oostkust van Amerika en pas in de omgeving van Canada lijkt dit systeem af te zwakken tot een tropische storm.
Het meest recente satellietbeeld van Danielle en Earl.
Fiona en Gaston?
Earl wordt al snel gevolgd door Fiona. Momenteel heeft zij de status van hurricane niet bereikt. Volgens eerdere verwachtingen zou dat wel gaan gebeuren, maar volgens de laatste berekeningen is dat niet meer het geval. De reden hiervoor is haar voorganger Earl. Deze lijkt zoveel koud water op te werpen, dat Fiona niet meer in kracht toe kan nemen. Zij volgt namelijk precies het pad van Earl. Daardoor buigt de tropische storm al snel noordwaarts af, waardoor het bereiken van land momenteel niet wordt verwacht.
Ten westen van Afrika ligt nog een onweerscomplex. De kans dat dit systeem uitgroeit tot een tropische depressie is echter klein, minder dan 10 procent. Bron: National Hurricane Center.
Tot slot ligt er boven de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika nog een vierde onweerscomplex. Dit systeem is nog niet uitgegroeid tot een tropische depressie en het is ook nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. Het National Hurricane Center geeft aan dat de kans klein is (slechts 10 procent). Vooralsnog moeten we dus nog even wachten op de volgende tropische storm (of orkaan). Deze krijgt in ieder geval de naam Gaston.
Bronnen: National Hurricane Center, diverse nieuwssites en Meteo consult.
Klopt. Danielle buigt af naar Groenland zoals ik lees... Hélaas | Gewijzigd: 31 augustus 2010, 17:06 uur, door Pascalll
De orkaan Earl die vandaag langs de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba trok, heeft weinig schade aangericht. Op het hoogtepunt bevond Earl zich op een afstand van 40 kilometer van de kust van Sint Maarten.
Harde wind
Het langstrekken van orkaan zorgde op de eilanden voor harde wind, maar nauwelijks regen. De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. Wel zijn veel bomen en reclameborden omgewaaid.
De orkaan Earl nam vandaag in kracht toe tot klasse 3 op de zogeheten Saffir & Simpson-schaal. Een orkaan van de klasse 3 kent windsnelheden tussen 177 en 208 kilometer per uur en kan grote vernielingen veroorzaken.
Maatregelen
Sint Maarten had zich voorbereid op het ergste. De overheid had gisteren een avondklok ingesteld waardoor niemand zich in de nacht van gisteren op vandaag zonder geldige reden op de straten van het Antilliaanse eiland mocht begeven. Ook op Saba en Sint Eustatius werden verschillende voorzorgsmaatregelen ingesteld. Vandaag waren alle scholen en winkels gesloten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
Earl is woensdag in kracht afgenomen tot een orkaan van categorie 3. De orkaan vormt wel nog steeds een bedreiging voor de Amerikaanse oostkust. Woensdagochtend om 5.00 uur (lokale tijd) bevond Earl zich op 1315 kilometer van North Carolina, meldt het Nationaal Orkaancentrum in Miami aan CNN. Maandag zwol Earl op tot een zeer krachtige orkaan van de vierde categorie op de zogeheten Saffir-Simpson-schaal.
Veel toeristen op een van de populaire vakantie-eilanden Ocracoke in de staat Norh Carolina worden woensdag uit voorzorg per boot naar het vaste land gebracht. Persbureau AP weet te melden dat de autoriteiten van het eiland klaar staan voor meer evacuaties wanneer Earl de kust mocht naderen.
Bewoners
De ongeveer achthonderd bewoners van Ocracoke Island hoeven het eiland niet verplicht te verlaten. Hoofd van de plaatselijke hulpdiensten Lindsey Mooney zeg tegenover AP wel te hopen dat veel inwoners de toeristen zullen volgen. Op andere eilanden langs de oostkust van de Verenigde Staten zijn, in afwachting van hoe Earl zich de komende uren ontwikkelt, nog geen maatregelen getroffen. Earl trok zondag en maandag langs de Bovenwindse eilanden en passeerde de kust van Sint Maarten op enkele tientallen kilometers afstand. De orkaan zorgde voor schade en veel omgewaaide bomen. Er vielen geen doden of ernstig gewonden.
Bron NU.nl
Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag de evacuatie op gang gebracht van alle bewoners en bezoekers van het eiland Hatteras aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het eiland wordt bedreigd door de orkaan Earl. Ook op het zuidelijker gelegen eiland Ocracoke is de evacuatie begonnen van bewoners en toeristen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een satellietopname van orkaan Earl (links), met rechts tropische storm Fiona - EPA
Sint Maarten
Earl trok eerder onder meer langs Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, maar richtte weinig schade aan. ,,Los van omgewaaide bomen en door de wind weggeslagen containers, bleef de schade op de eilanden relatief gering'', concludeert Defensie. De betrokken 'rampenstaf' heeft laten weten dat aanvullende militaire assistentie niet benodigd is. Het marineschip Hr.Ms. Pelikaan, ook op weg naar de Bovenwinden, doet woensdag de drie eilanden aan. De komst van de militairen was al gepland vanwege de jaarlijkse orkaanoefening die eind deze week plaatsvindt. ,,Ondanks de passage van een echte orkaan, ditmaal gelukkig met beperkte gevolgen, blijven er voor de compagnie nog voldoende facetten te beoefenen in het kader van de hulpverlening bij een orkaanpassage'', aldus Defensie.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Vissers op de Dominicaanse Republiek, waar ook alarm is geslagen over de komst van Earl - EPA
Bron: De Pers | Gewijzigd: 1 september 2010, 16:44 uur, door MarkNL
De orkaan Earl, op weg naar de oostkust van de Verenigde Staten, heeft opnieuw aan kracht gewonnen tot categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, die vijf categorieën telt.
De orkaan ontwikkelt windsnelheden tot 216 kilometer per uur, zo heeft het Nationaal Orkaancentrum (NHC) van de VS in Miami (Florida) vandaag gemeld. Op een deel van de kusten van North Carolina en Virginia is het orkaanalarm van kracht, net als op het eiland San Salvador. Orkaan Earl wordt donderdagavond in de buurt van de Amerikaanse oostkust verwacht, zo meldt CNN.
Bron: Hln | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:38 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De orkaan Earl heeft boven de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Verenigde Staten, aan kracht verloren. Het is nu nog een orkaan van de tweede categorie, met windsnelheden tot 165 kilometer per uur. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum (NHC) donderdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Donderdag was Earl nog een orkaan van klasse 4. Dit is het een-na-hoogste niveau van de Saffir-Simpsonschaal, die de kracht van orkanen weergeeft.
Earl zal volgens het NHC het komende etmaal verder afzwakken. Toch wordt de oostkust nog altijd gewaarschuwd voor harde wind, zware regenval en hoge golven. Earl trekt langzaam naar het noordoosten, in de richting van de regio New England. Ook de oostkust van Canada bereidt zich voor op de komst van Earl.
Bron AD
Orkaan Earl is op weg naar de dichtbevolkte gebieden van Philadelphia en New York. De storm is de voorbije uren afgezwakt tot categorie 1, maar kan wel nog steeds een zware ravage aanrichten. Earl trok vannacht over North Carolina en dumpte vervolgens veel neerslag op het oosten van Virginia en Maryland. Duizenden mensen zaten zonder stroom. Gelukkig is Earl sindsdien afgezwakt tot een orkaan van categorie 1 want de storm is nu op weg naar de dichterbevolkte gebieden van Philadelphia en New York.
Massachusetts
In de gebieden is een waarschuwing voor een tropische storm van kracht en vooral het zuiden van Massachusetts, Cape Cod en de eilanden Martha's Vineyard en Nantucket zouden getroffen kunnen worden. De stranden in Massachusetts werden al gesloten omdat de golven te hoog zijn. In de regio bereidt men zich alvast voor op het ergste. Zo werden er voorraden water en maaltijden klaargezet.
170 km/uur
Earl bleek in North Carolina vannacht wel een minder zware storm dan de dag voordien. Waar hij eerder windsnelheden van ruim 230 km/uur haalde, bleek hij nog hooguit 170 km/uur te bereiken. Virginia en Maryland ondervonden vooral hinder van de regen die de orkaan met zich meebracht. Veel mensen kwamen zonder stroom te zitten.
New York City
New England is het volgende slachtoffer op de weg van Earl. Daar worden eveneens problemen verwacht met veel neerslag en omwaaiende bomen. In New York City staat iedereen paraat, maar de stad zou slechts de neveneffecten van de storm ondervinden. Die gaan gepaard met hevige rukwinden en neerslag. De overheid roept de bevolking op kalm te blijven, aangezien voldoende voorbereidingen zijn getroffen om Earl op te vangen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:38 uur, door Joyce.s
De orkaan Earl is boven de Atlantische Oceaan zo afgezwakt, dat het geen orkaan meer is. Windsnelheden zijn gedaald tot 110 kilometer per uur, waardoor Earl een tropische storm is geworden. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum vrijdagavond laat (lokale tijd) verklaard. Earl bevindt zich nu boven de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Verenigde Staten, en trekt richting Canada.
Bron: Nu.nl
Onweersdagen: 0
Earl heeft zaterdag de Canadese provincie Nova Scotia (oosten) bereikt met windsnelheden tot 120 km/uur en hevige regens. Dat meldt het Canadese Orkaancentrum.
Earl verzwakte vrijdagnacht toen hij over het noordoosten van de Verenigde Staten trok. Het Nationaal Orkaancentrum in Miami (Florida) had Earl gedegradeerd tot tropische storm. Maar net voor hij opnieuw land raakte en Nova Scotia ging teisteren, won Earl weer aan kracht. Volgens de meest recente gegevens is Earl nu opnieuw een orkaan, verklaarde John Parker van het Candese Orkaancentrum aan het Franse persbureau AFP.
Parker voegde daar aan toe dat het oog van de cycloon zich boven het zuiden van Nova Scotia bevindt.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De orkaan Earl is aan land gegaan in de Oost-Canadese provincie Nova Scotia. Earl haalt windsnelheden tot 120 kilometer per uur en gaat gepaard met hevige regenval. Inmiddels is Earl weer afgezwakt tot een tropische storm. Toch is er nogal wat schade in Nova Scotia, met ontwordelde bomen en omgewaaide elektriciteitspalen. Volgens het Canadese orkaancentrum zitten 70.000 gezinnen zonder elektriciteit. Veel burgers hebben hun woning extra beschermd.
Eerder was Earl ook al over het noordoosten van de Verenigde Staten getrokken en had hier en daar schade aangericht.
Verwacht wordt dat Earl nu verder in noordoostelijke richting zal trekken. Op het pad van de orkaan ligt ook Prince Edward Island, in de Saint Lawrencebaai.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Even een korte update rondom tropische storm Earl nu de media de interesse verliest. Windsnelheden liggen nog rond de 100 km/u en trekt momenteel in noord noordoostelijke richting met forse 75 km/u. Het centrum ligt bij de golf van Sint Lawrence. Dat ligt tussen Newfoundland en het eiland van Newfoundland. In de regio moet rekening gehouden worden met tropische stormwinden van zo'n 100 km/u. Daar zijn de nodige waarschuwingen voor afgegeven. Er is hevige regenval maar deze zal in de loop van deze nacht afnemen.
Earl is nog altijd in oppervlak een grote orkaan dus veel plekken waar nog altijd enige convectie kan plaatsvinden, wat ook gebeurd. Dit zorgt ervoor dat Earl nog altijd wat tropische trekjes houdt. Echter is het water van de golf van Sint Lawrence toch echt koud en dat zal ervoor zorgen dat Earl snel zal aftakelen en zijn nno beweging stagneren. Schatting is dat hij over 3 dagen als Earl zodanig verdwenen is. De storm maakt dus geen oversteek over de Atlantische oceaan om IJsland of ons weer te verstoren.
© Onweer-Online, NOAA, Wunderground, Fvalk
Bij het overtrekken van de tropische storm Earl over Canada is zaterdag een man omgekomen. Hij verdronk toen hij probeerde een losgeslagen boot terug te halen. Dat meldden de hulpdiensten in de oostelijke provincie Nova Scotia. Earl was eerder op de dag aan land gekomen in Canada. De storm, die windsnelheden tot ongeveer 100 kilometer per uur bereikt, gaat gepaard met zware regenval. Bomen werden ontworteld en elektriciteitskabels braken. De Canadese meteorologische dienst verwacht dat Earl oostwaarts de Atlantische Oceaan op zal trekken, maar weet nog niet wanneer dat gebeurt.
Earl ontstond eind augustus boven de Atlantische Oceaan. Na enkele dagen was de tropische storm aangezwollen tot orkaankracht. Op zijn hoogtepunt bereikte de orkaan windsnelheden van meer dan 210 kilometer per uur. Earl trok onder meer langs de Bovenwindse Antilleneilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius, maar richtte weinig schade aan. Ten oosten van de Verenigde Staten zwakte de orkaan af. Vrijdag was Earl weer een tropische storm geworden.
Bron AD
Former hurricane moves out to sea
Thousands of Atlantic Canadians remained without electricity Sunday, most of them in Nova Scotia, after a fading Hurricane Earl blew ashore Saturday. At 7:15 p.m. AT Sunday, a map on the Nova Scotia Power website showed power outages stretching from Chester, N.S., about 50 kilometres west of Halifax, to the vicinity of Cape Breton Highlands National Park. Nova Scotia Power spokeswoman Stacy Pineau said some people may not have their power restored until Monday, but most would have it back by late Sunday. More than 200,000 customers were without power during the worst of the outages on Saturday, with about 90,000 of those seeing electricity restored by 10 p.m., Nova Scotia Power said. Eighteen trucks and 36 linemen from New Brunswick's power utility NB Power travelled to Nova Scotia to help Sunday morning. Power remained out near Corner Brook, N.L., after Earl  downgraded to storm status  hit Newfoundland overnight. The southwestern coast of Newfoundland registered wind gusts of up to 129 km/h just after midnight Sunday. Corner Brook, on the west coast, received gusts of up to 96 km/h. The Newfoundland Power website said power outages in the region could continue till 1 a.m. Monday. The hurricane hit Nova Scotia's south shore at Lunenburg County at about 11 a.m. AT Saturday before being downgraded to a tropical storm. It brought heavy rains and strong winds, with the highest gust clocked at 135 km/h. Some areas of New Brunswick received 75 millimetres of rain from Earl and an unrelated cold front that moved in shortly afterward. Kentville, N.S., received 40 millimetres and Charlottetown 30 millimetres.
Swimmer drowns
A man drowned near Prospect, N.S., west of Halifax, during the storm. Johnny Mitchell Jr., 54, and a friend swam from shore at Blind Bay to try to secure a boat at about 1 p.m. AT. Once they arrived, the waters were too rough to get back, even though the men weren't far from shore, police said. RCMP spokeswoman Const. Tamu Bracken said they started the boat's motor but decided to wait for the storm to subside. Eventually, Mitchell leaped back into the powerful waves, which were pushed by winds gusting to 100 km/h. He was wearing a life-jacket but it wasn't enough to save him. "While he was in the water he ran into some difficulty and called for help, at which time one of his relatives went out and attempted to help him out of the water," she said. "But unfortunately, he was deceased when they pulled him out of the water." The other man made it back to shore without injury. Police say this is the only death related to Hurricane Earl that they are aware of. A lineman in Sydney was injured when strong winds blew power lines around him while he was in his lift. Another worker on the ground quickly cut the power, and the lineman was rushed to Cape Breton Regional Hospital. The extent of his injures was not immediately known.
Minor damage in P.E.I.
At the storm's height on Prince Edward Island, winds were gusting just over 80 km/h, with winds of 113 km/h recorded on the Confederation Bridge. High-sided vehicles and motorcycles were barred from crossing for six hours. The storm damaged some trees and caused minor flooding. At its worst, 9,000 homes and businesses on the Island were without power, though most had service quickly restored. Ferries were cancelled and three flights at the Charlottetown airport had to be cancelled. Swimming was banned in P.E.I. National Park. But as the storm moved in, Matt MacIvor took a dip in the ocean against the advice of surfguards. "There's a risk crossing the street, isn't there?" he said. "Like I said, once in a lifetime opportunity." In New Brunswick, the storm caused minor power outages and some ferry and flight cancellations. By mid-afternoon Sunday the remnants of the storm were in the North Atlantic, absorbed into another low-pressure system.
Klik hier voor de fotogalerij van de cbc
Bron: CBC | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:38 uur, door Joyce.s