Het gaat vanavond en -nacht op meerdere plaatsen hard regenen, met plaatselijk onweer, zware rukwinden en wateroverlast. Er is kans op water-, bliksem- en windschade. Dat laat meteoroloog David Dehenauw vanavond weten.
Gevaarlijk
De weercomputers voorzien tientallen mm neerslag op korte tijd. Ook op de weg wordt het gevaarlijk door een soms beperkt zicht en watergladheid. In het uiterste westen zijn de kansen op noodweer kleiner.
Morgen verdwijnt het risico op gevaarlijk weer geleidelijk. De volgende dagen blijft het wisselvallig, vanaf dinsdag krijgen we minstens enkele dagen droger weer.
Bron: HLN
De Uitmarkt moet alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat bezoekers dit weekend geen natte voeten krijgen. Het culturele evenement heeft onder meer plaats op het Museumplein, maar dat staat door de hevige regenval onder water.
Een woordvoerster liet donderdag weten dat de Uitmarkt nu pompen huurt om het water weg te pompen. Ook worden er mogelijk extra matten en platen gehuurd om op de grond te leggen.
De Uitmarkt begint vrijdagavond op het Museumplein, met optredens van verschillende artiesten. De organisatie van het evenement verwacht dat de ergste plassen water dan verdwenen zijn. Volgens de voorspellingen is de ergste regen voorbij en zou het vanaf vrijdagmiddag droog zijn.
De Uitmarkt is de traditionele opening van het nieuwe culturele seizoen.
Bron: de Pers
Op sommige plekken in Nederland is donderdag net zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand augustus. Dat heeft het KNMI in De Bilt berekend.
Volgens het weerbureau registreerde het weerstation Katwijk aan den Rijn donderdagochtend 64 millimeter en in Hoofddorp 62 millimeter. Normaal valt in de maand augustus ongeveer 60 millimeter. ,,Die maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen'', concludeert het KNMI. Gemiddeld viel er deze maand over het hele land 95 millimeter hemelwater, met lokale pieken van 150 tot 200 millimeter.
Het KNMI verwacht donderdagavond en de daarop volgende nacht meer neerslag. Vanaf midden volgende week wordt het rustiger en droger zomerweer.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De hevige regenval van donderdag heeft op diverse plaatsen in het werkgebied van Vallei & Eem tot wateroverlast geleid waaronder Amersfoort. Het waterschap heeft de locaties in beeld en bewaakt de ontwikkeling van de waterstanden.
Zandzakken
Inmiddels brengt het waterschap zandzakken naar de straten Het Geheugen en De Ontmoeting in Amersfoort om wateroverlast in de woningen zo veel mogelijk te voorkomen.
In het beheersgebied van Waterschap Vallei & Eem is in de achterliggende 24 uur 40 tot 70 mm neerslag gevallen. Deze neerslagintensiteit is extreem. Het KNMI voorspelt voor de komende nacht nog meer neerslag. De neerslagintensiteit is plaatselijk zeer verschillend.
Inmiddels heeft het waterschap ook het oude stoomgemaal Hertog Reijnout (gemeente Nijkerk) ingezet om het water weg te krijgen. Vrijdagochtend zal het gemaal op volle toeren draaien.
Ook in andere gemeenten heeft men het extreem druk met het afvoeren van het regenwater.
Maatregelen
De watertoets is een belangrijk instrument om water mee te laten tellen. Kwelwater kan voor grote overlast zorgen. Daarom plaatsen waterschappen bij hoogwater op veel plaatsen pompen die het water weer over de dijk pompen. Om wateroverlast van beken te voorkomen voeren de waterschappen verbeteringsprojecten uit. Waar er geen ruimte is om beken breder te maken is de aanleg van regenwaterbuffers een goed alternatief.
Watersysteem
Het Nederlandse watersysteem is een ingenieus netwerk van dijken, sloten, kanalen, gemalen, stuwen en zuiveringsinstallaties, dat het overtollige water afvoert, water voor natuur en landbouw regelt en de waterkwaliteit op orde houdt. Dit systeem is voor de gewone burger vrijwel onzichtbaar. Honderden professionals van de waterschappen en Rijkswaterstaat bedienen en onderhouden dit dagelijks voor ons allemaal.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De politie heeft meerdere meldingen gekregen van spookrijders in Twente.
Door de wateroverlast keren mensen op de weg om en rijden ze weer terug. De politie roept bestuurders dringend op om de juiste rijrichting aan te houden om verdere chaos op de wegen te voorkomen. Ook roept de politie op om te bellen met telefoonnummer 0900 - 8844 in plaats van 112. De lijnen van het noodnummer raken overbelast. Daarom wijst de politie mensen er nogmaals op dat 112 alleen voor echte noodgevallen is. Voor andere zaken zoals de wateroverlast kan met het 0900 nummer gebeld worden.
Bron: Rtv Oost
Onweersdagen: 0
De politie heeft de snelweg A1 afgesloten vanaf knooppunt Buren tot aan de Duitse grens.
Door de wateroverlast wordt het te gevaarlijk op de weg. De politie heeft een crisis team samengesteld om te bekijken hoe er verder met de wateroverlast omgegaan moet worden. Ook wordt bekeken of meer wegen afgesloten moeten worden. De regio IJsselland heeft in mindere mate last van het regenwater. Ook daar zijn tunnels onder water gelopen. Het Deventer ziekenhuis heeft wateroverlast in de parkeergarage. Maar vooralsnog is de situatie daar nog niet zo ernstig dat wegen moeten worden afgesloten.
Bron: Rtv Oost
Onweersdagen: 0
Na een zeer natte donderdag valt er ook in de avond, nacht en vrijdagochtend nog op veel plaatsen regen die soms intensief kan zijn en aanleiding kan geven tot wateroverlast.
De neerslaggebieden en buien ontstaan in het overgangsgebied tussen koele lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden. De grens tussen de verschillende luchtsoorten ligt dwars over ons land. Dat levert grote tegenstellingen op: donderdagmiddag wezen de thermometers in Zeeland bij westenwind 24 graden aan, terwijl in Friesland en Groningen bij oostenwind 14 graden werd gemeten.
Vrijdag overdag trekt de overgangszone tussen de beide luchtsoorten langzaam naar het zuidoosten waarna het hele land in de koelere lucht komt. Ook dan kunnen er nog enkele buien vallen, maar niet meer met zulke hoeveelheden als donderdag.
Donderdag viel in het hele land veel regen. De meeste regen werd donderdagochtend op het aftapmoment van 10 uur gemeten in een strook van west naar oost rond het midden van Nederland. Op veel plaatsen is in 24 uur zo'n 20 tot 40 mm opgevangen. Op het KNMI weerstation Katwijk Aan den Rijn werd donderdagochtend 64 mm gemeten, Hoofddorp kreeg 62 mm. Daarna regende het in grote delen van het land flink door.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De A1 is aan het begin van de avond in beide richtingen tussen Oldenzaal en de Duitse grens afgesloten in verband met ernstige wateroverlast. Langs de rijbaan is bij het dorp De Lutte een dijk doorgebroken. Een laag deel van de rijbaan, daar waar deze onder een viaduct door gaat, is volgelopen met water. Op een plaats staat het water tot boven de geleiderail.
De brandweer is bezig met het wegpompen van het water. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg nog uren is afgesloten, aldus de VID. De politie adviseert mensen rond het gebied thuis te blijven en niet de weg op te gaan.
Bron: B.O.N.
De brandweer van Zeeuws-Vlaanderen is op verschillende plaatsen uitgerukt om problemen met wateroverlast te verhelpen. Tegen negen uur barstte een hevige regenbui boven Zeeuws-Vlaanderen los die zoveel water in de straten opleverde dat het niet meer weg kon.
Dat was het geval in Terneuzen, Sluiskil, Sas van Gent, Zaamslag, en Axel. Op verschillende plaatsen zoals Westdorpe, Vogelwaarde, Kloosterzande, Hulst en Biervliet moet de brandweer assisteren. Ook in Koewacht en Zuiddorpe staan brandweermensen paraat.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
De A1 tussen knooppunt Buren en de Duitse grens is sinds het begin van de nacht weer open voor verkeer.
De snelweg werd donderdagavond in beide richtingen afgesloten vanwege wateroverlast. Er stroomde water op de weg nadat er in een bassin van de Visserij bij de Lutte een breuk ontstond. De hulpdiensten zijn de hele avond bezig geweest om de dijk te repareren.
De regio IJsselland heeft in mindere mate last van het regenwater. Ook daar zijn tunnels onder water gelopen. Het Deventer ziekenhuis heeft wateroverlast in de parkeergarage. Maar vooralsnog is de situatie daar nog niet zo ernstig dat wegen moeten worden afgesloten.
Bron: Rtv Oost | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De intense regenzone die gisteravond over ons land trok, heeft in West-Vlaanderen problemen veroorzaakt.
De brandweer van Roeselare kreeg tientallen oproepen voor wateroverlast. Onder meer de kelder en de toegangsweg van de spoedafdeling van het Stedelijk Ziekenhuis stonden blank. Daardoor moesten de ziekenwagens tijdelijk naar het Heilig Hartziekenhuis afgeleid worden.
Ook in de buurt van Beernem viel er heel wat neerslag in een korte tijd. De brandweer van Oostkamp kreeg een 15-tal meldingen. In de Oudezakstraat en de Nieuwenhovestraat in Oedelem en in de Bloemendalestraat in Beernem liepen huizen en kelders van huizen onder. Dat was ook het geval in de Sint-Jansdreef en de Varendreef in Hertsberge. De brandweer kon het water steeds vrij vlug wegpompen.
De brandweer van Torhout kreeg een zevental meldingen. In de Kortemarkstraat in Ichtegem liep water, afkomstig van een hoger gelegen akkerland, een huis binnen. In de Dopheidelaan in Loppem en de Koningin Astridlaan in Veldegem sijpelde water via daken naar binnen. Ook de Noordlaan in Torhout stond een tijdlang blank.
Ook in Ieper, Zonnebeke en Langemark konden riolen het overtollige water niet meer slikken, maar het water trok even snel weer weg.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:12 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De hevige regenval van gisteravond heeft op meerdere plaatsen in Antwerpen, Oost- en vooral West-Vlaanderen een pak problemen veroorzaakt. In de meeste gevallen bleef het wel beperkt tot ondergelopen kelders en straten.
Antwerpen
Meerdere kelders liepen onder water in de buurt van Antwerpen en ook in de Kempen konden de rioleringen het water niet slikken. Het onweer trok van Essen over Hoogstraten, Kalmthout naar Ekeren, Borgerhout en Deurne. Ook de autosnelwegen in en om Antwerpen lagen er gevaarlijk glad bij door de felle regenbuien.
Oost-Vlaanderen
In Eeklo heeft een stortbui tientallen straten blank gezet. Honderden huizen kregen water binnen in de kelder. Ook de kelders van het AZ Alma-ziekenhuis liepen volledig onder.
'Tussen 20 en 21 uur zijn de kelders ondergelopen', zegt brandweercommandant Miek Hoornaert. 'In de kelders van het ziekenhuis stonden elektrische installaties, dus zijn we er meteen naartoe gegaan en hebben we de zaken kunnen redden en zijn er geen andere problemen geweest.'
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
In Enschede staan nog drie tunnels blank na de regen van donderdag.
In de Prinsessentunnel staat een auto in het water, die was doorgereden nadat iemand de wegafzetting had weggehaald. De brandweer in Twente heeft gisteren meer dan 300 meldingen van wateroverlast gehad. Ook de politie in de regio heeft veel meldingen gekregen. In de regio IJsselland bleef het rustig. Alleen in Deventer was veel overlast door het slechte weer.
Bron: Rtv Oost | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:12 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De wateroverlast blijft zorgen voor een hoop ongemak. Waterschap Vallei & Eem, bij Amersfoort, probeert er alles aan te doen om te voorkomen dat woonwijken, industriegebieden en polders waar vee staat, niet onderlopen met water. Vier ploegen hebben afgelopen nacht verschillende controles uitgevoerd, zo liet het waterschap weten. In verband met de extreem grote hoeveelheid neerslag werden alle gemalen en pompen meerdere keren gecontroleerd in onder meer Soest, Baarn, Amersfoort en Barneveld. Het waterschap verwijderde vuil om het water zo goed mogelijk af te voeren. Alle gemalen draaien nu op volle capaciteit. Voor de zogenoemde Leliewoningen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek die te laag zijn gebouwd, is de situatie zorgelijk. Hier zijn zandzakken neergelegd.
Stoomgemaal
Voor het eerst sinds 1995 is gisteravond ook het stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheen in Nijkerk gaan draaien. Het gerestaureerde monument uit 1883 wordt alleen nog in werking gesteld bij calamiteiten. Normaal gesproken draait het nog maar enkele dagen per jaar, als toeristische attractie. De controle in het waterschap blijft vandaag intensief. Aan het einde van de middag beslist een calamiteitenteam of ook de komende nacht wordt gecontroleerd.
Bron AD
Vaassen (gem. Epe) heeft gisteren de grootste hoeveelheid regenwater moeten verwerken van Nederland.
onderstaand link , dia show v.d overlast.
http://www.fotoserver.nl/displayimage.php?...;slideshow=2000
De enorme plensbuien hebben donderdag en vrijdag ongekend veel schade veroorzaakt. Bij verzekeraar Interpolis stromen vrijdag nog altijd veel meldingen binnen van gedupeerde particulieren en bedrijven. Alleen al voor particulieren bedraagt de schade in totaal 4 miljoen euro, schatte een woordvoerster van Interpolis.
Begin juli zorgden storm, onweer en hagel ook al voor een hausse aan claims bij verzekeraars. Dat enkel regen zo veel overlast veroorzaakt is volgens Interpolis uitzonderlijk. De klappen vielen dit keer vooral in de Randstad en in het oosten van het land. Interpolis, een van de grootste verzekeraars van Nederland, kreeg vooral mensen aan de telefoon van wie bijvoorbeeld de kelder was ondergelopen, of die last hadden van een lekkage.
Ongeveer 2200 particulieren namen inmiddels contact op met Interpolis. Ook kwamen er zo'n 450 meldingen binnen van getroffen bedrijven. Interpolis heeft nog geen zicht op het schadebedrag voor het bedrijfsleven.
Bron AD
De wateroverlast blijft zorgen voor een hoop ongemak. In Groenlo is een camping ontruimd nadat een beek buiten haar oevers was getreden. Het centrum van Lichtenvoorde staat grotendeels blank. Waterschap Vallei & Eem, bij Amersfoort, probeert er alles aan te doen om te voorkomen dat woonwijken, industriegebieden en polders waar vee staat, niet onderlopen met water.
In verband met de extreem grote hoeveelheid neerslag werden alle gemalen en pompen meerdere keren gecontroleerd in onder meer Soest, Baarn, Amersfoort en Barneveld. Het waterschap verwijderde vuil om het water zo goed mogelijk af te voeren. Alle gemalen draaien nu op volle capaciteit. Voor de zogenoemde Leliewoningen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek die te laag zijn gebouwd, is de situatie zorgelijk. Hier zijn zandzakken neergelegd.
Stoomgemaal
Voor het eerst sinds 1995 is gisteravond ook het stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheen in Nijkerk gaan draaien. Het gerestaureerde monument uit 1883 wordt alleen nog in werking gesteld bij calamiteiten. Normaal gesproken draait het nog maar enkele dagen per jaar, als toeristische attractie. De controle in het waterschap blijft vandaag intensief. Aan het einde van de middag beslist een calamiteitenteam of ook de komende nacht wordt gecontroleerd.
Noord- en Oost-Gelderland
De hulpdiensten in Noord- en Oost-Gelderland zijn vanaf gisteravond tot vrijdagochtend ruim 350 keer uitgerukt vanwege de wateroverlast. Met name de Achterhoek had het zwaar te verduren, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In deze regio sloeg het water een gat in de voorgevel van een huis. ,,Het water kwam onder de gevel door gespoeld. Er zijn geen gewonden bij gevallen'', aldus een woordvoerster. Het grootste aantal meldingen, zo'n 260 in totaal, kwam tussen donderdagavond en middernacht binnen.
De meeste daarvan kwamen uit de omgeving van Apeldoorn, Doetinchem en Lichtenvoorde. ,,Het water kwam via wc's omhoog, kelders waren ondergelopen en straten stonden blank.'' Enkele automobilisten die toch met hun auto een ondergelopen tunnel inreden, kwamen vast te staan.
Camping ontruimd na overstroming beek
In Groenlo is een camping ontruimd nadat een beek buiten haar oevers was getreden. Ook elders in de Achterhoek zorgt het overtallige regenwater voor veel overlast, meldden de gemeente Oost-Gelre en het waterschap Rijn en IJssel. Op camping Marveld in Groenlo zijn ruim honderd caravans zwaar getroffen door de regenval. Tussen de hondervijftig en tweehonderd mensen moesten de camping verlaten. De camping ligt aan de Slinge.
Volgens het waterschap is het water er inmiddels weer aan het dalen. Het centrum van Lichtenvoorde staat grotendeels blank, evenals delen van het industrieterrein, meldde de gemeente Oost-Gelre. De gemeente raadt bezoekers af naar Lichtenvoorde te komen vanwege de wateroverlast.
Ook in Doetinchem is veel wateroverlast. Daar zijn onder meer gymzalen ondergelopen, aldus een zegsvrouw van het waterschap. ,,Veel water uit de Achterhoek is vanuit Duitsland afkomstig. Dat komt vaker voor, maar de hoeveelheden zijn nu extreem. Alle gemalen in ons gebied draaien op volle kracht.'' De rivier de Berkel tussen Lochem en Zutphen krijgt ook veel water te verwerken. Het waterschap noemt de situatie daar zorgwekkend, maar van een eventuele evacuatie zoals bij Groenlo is vooralsnog geen sprake.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De organisatie van Twente Ballooning in Oldenzaal laat het festivalterrein op het Hulsbeek vrijdagmiddag droogvliegen door een helikopter.
Het is voor zover bekend de eerste keer in Nederland dat dit wordt geprobeerd. Het idee komt van een ballonvaarder die in Albequerque heeft gezien hoe het veld na een hoosbui werd droog geblazen door een helikopter. Hoeveel tijd de helikopter vrijdagmiddag nodig heeft, weet de piloot nog niet. De organisatie van Twente Ballooning wil dat het veld droog is voor de traditionele Night Glow vrijdagavond. Dan komen er duizenden bezoekers voor de verlichte ballons. Bezoekers wordt wel geadviseerd regenlaarzen aan te trekken.
Bron: Rtv Oost | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:12 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De zware regenval van de afgelopen dagen is de zwaarste sinds medio september 1998 en de op twee na zwaarste ooit.
Hieronder volgt een top tien van de hoogste etmaalsommen zoals het KNMI die sinds 1951 bijhoudt. Het weerkundig instituut tekent daarbij aan dat het aantal meetstations door de jaren heen niet gelijk is geweest. De ranglijst kan daarom alleen worden gezien als een indicatie.
Top 10 van zwaarste regenval in Nederland
1. Amsterdam (Noord-Holland), 9 augustus 1951: 148 millimeter
2. Gouda (Zuid-Holland), 24 juni 1975: 146 millimeter
3. Lievelde (Gelderland), 27 augustus 2010: 138 millimeter
4. Dirksland (Zuid-Holland), 14 september 1998: 131 millimeter
5. Hupsel (Gelderland), 27 augustus 2010: 131 millimeter
6. De Haukes (Noord-Holland), 9 juli 1989: 128 millimeter
7. Rekken (Gelderland), 27 augustus 2010: 126 millimeter
8. Steenbergen (Noord-Brabant), 4 juli 1952: 124 millimeter
9. Anna Jacobapolder (Zeeland), 14 september 1998: 123 millimeter
10. Ouddorp (Zuid-Holland), 14 september 1998: 120 millimeter
Bron: AD
Dat komt door de regen in het stroomgebied van de Vecht. Ook in het Duitse gedeelte van de Vecht is veel regen gevallen. Kanoërs en andere recreanten worden gewaarschuwd voor de sterke stroming. In de zomerperiode is het bijzonder dat er water in de uiterwaarden van de Vecht komt te staan. Op dit moment is er geen risico op overstromingen.
Bron: RTV Oost