We beleven in Nederland sinds een aantal dagen een eerste inval van de herfst. Niet alleen de buien vallen op die onder meer maandag en ook gisteravond regionaal veel overlast veroorzaakten. Ook waait het hard. Het Waddengebied haalde maandag korte tijd een wester- tot zuidwesterstorm. Gisteravond brachten de buien zware tot zeer zware windstoten met zich mee. Het station Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad spande de kroon met een windstoot van bijna 130 kilometer per uur. Het 10-minutengemiddelde kwam er in het tijdsbestek, waarin de windstoot werd geregistreerd, op windkracht 10 uit: zware storm. IJmuiden bereikte korte tijd een windkracht 9, storm met een maximale windstoot van 110 kilometer per uur. De komende 48 uur komt een nieuwe storing vanuit het zuidwesten op ons af, dit keer met regionaal mogelijk heel veel regen.
De buienlijn, zoals die rond 18 uur gisteravond het land binnenkwam. Bij buien traden lokaal zware tot zeer zware windstoten op.
De buien van gisteravond hoorden nog bij het lagedrukgebied dat ook maandag, vooral in het westen van het land en in het Waddengebied, plaatselijk veel overlast had veroorzaakt. Zo kwam het op diverse plaatsen tot kortdurende wateroverlast, waaide in Amsterdam de Anne Frankboom om en kwam het in het Waddengebied enige tijd tot storm. Gisteren gebeurde het allemaal tijdens de passage van een trog, een storing in de bovenlucht die in de tweede helft van de middag vanuit het noordwesten het land binnenkwam.
Het weer er vooruit was eigenlijk heel mooi. Het mocht dan hard waaien, de zon liet zich geregeld zien en de vele stapelwolken in de lucht maakten het alleen maar mooier. De met de trog samenhangende buien waren regionaal erg actief, gingen met onweer en soms hagel gepaard, en lieten de wind her en der flink uithalen. In Wormerweer raakte een aantal voetballertjes gewond, van wie een ernstig, toen het noodweer het veld bereikte waarop zij aan het spelen waren. Diverse bomen gingen er tegen de grond, er vloog van alles door de lucht en na afloop was de schade behoorlijk groot. Ook in het noordoosten van het land waaiden diverse bomen om. In Sebaldeburen raakte een stal tijdens het noodweer zwaar beschadigd. Twee jaar geleden trok door dezelfde omgeving al eens een windhoos die toen ook veel schade opleverde.
In een strook van Noord-Holland via Flevoland naar Overijssel viel de meeste regen: tussen 15 en 25 millimeter. De buien reikten uiteindelijk tot aan het Rivierengebied.
De buienlijn, die uiteindelijk al deactiverend het rivierengebied bereikte, leverde in een strook over Noord-Holland, Flevoland, het noorden van de Veluwe en in het grootste deel van Overijssel tussen 15 en 25 millimeter regen op, in het noorden was het in het algemeen minder. In het Rivierengebied, de zuidelijkste begrenzing van de buienlijn, kwam tussen 10 en 15 millimeter omlaag. Het zuiden van het land kreeg uiteindelijk niet met de buien te maken. Was de wind bij dit alles in de kustgebieden vooral krachtig tot hard met daarbij meest zware windstoten, boven land kwam een windkracht 5 te staan en bleven zware windstoten in het algemeen uit.
Nieuwe regen nadert
Intussen moeten we onze blik naar het zuidwesten richten, waar een volgend lagedrukgebied in ontwikkeling is. Het trekt via de Kanaalregio en het zuiden van Engeland onze kant op en komt morgenavond boven Nederland aan. Het lagedrukgebied bevindt zich in de overgangszone tussen koele lucht, die aan de oostflank van een hogedrukgebied ten westen van IJsland en met een uitloper tot boven Schotland naar het zuiden stroomt, en warme en vochtige lucht die vanuit het zuiden onze omgeving probeert te bereiken. Boven Nederland ontstaat een status-quo tussen beide die wel 48 uur kan voortduren. Omdat aan alle voorwaarden voor de productie van regen is voldaan, kon het de komende twee dagen regionaal wel eens heel nat worden.
Het treintje aan lagedrukgebieden dat vanuit het zuidwesten over en langs Nederland gaat trekken. Dit systeem moet de komende dagen bij ons regionaal veel regen gaan brengen.
De totale hoeveelheid regen zoals die tot aanstaande zaterdag, middernacht door het Europese model wordt berekend. Op veel plaatsen in Midden- en Zuid-Nederland staat 50 tot 70 millimeter op het programma, als deze berekening letterlijk uitkomt. De verwachtingen van de andere modellen liggen ook in deze lijn.
De eerste regen wordt aan het einde van de middag en vanavond al in het zuidwesten van het land verwacht. Terwijl de neerslag zich in noordoostelijke richting uitbreidt, neemt de intensiteit ervan toe. De band met meest intensieve neerslag lijkt uiteindelijk west-oost georiënteerd boven het midden en zuiden van het land terecht te komen. In die strook kunnen in de nacht lokaal al enkele tientallen millimeters vallen, vooral omdat ook enkele actieve buien meekomen die met onweer gepaard gaan. Het zijn uiteindelijk die buien die er mogelijk de oorzaak van zijn dat de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschillen, ook al geven de neerslagmodellen van dit moment die indicatie niet meteen. Het noorden van het land krijgt ook met de regen te maken, maar daar worden geringere hoeveelheden verwacht en kan het van tijd tot tijd droog zijn. Morgen overdag blijft het op veel plaatsen regenachtig, al lijkt de intensiteit een tijdje minder te worden. Ook in de natste gebieden kan het dan wel eens even droog zijn.
Tweede lagedrukgebied
Op nadering van een tweede lagedrukgebied, dat vrijdag net ten zuiden van Nederland langs naar het oosten lijkt te trekken, neemt de intensiteit van de regen in de avond en in de nacht naar vrijdag – in het zuiden en midden van het land – mogelijk opnieuw toe. Vrijdag overdag zou uiteindelijk in het zuidoosten dan nog veel kunnen vallen. Tel je alles bij elkaar op dan kom je volgens diverse modellen vooral in het midden en zuiden van het land op diverse plaatsen in 48 uur tijd op regenhoeveelheden tussen 50 en 80 millimeter uit, het noorden van Nederland is ook nat, maar krijgt duidelijk minder. Vooral langs de noordkust valt het zelfs behoorlijk mee.
In de loop van vrijdag trekt de regen naar het zuidoosten weg. De dagen erna steekt een noordwestelijke wind die onstabiele lucht aanvoert. De koele lucht heeft het dan gewonnen. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af, er vallen diverse buien en de temperaturen blijven beneden 20 graden. Hierbij waait een stevige noordwestelijke wind, die vooral maandag volgens de berekeningen van het Europese model weer sterk zou kunnen toenemen, als zich boven het noorden van Duitsland een nieuw, actief lagedrukgebied zou moeten vormen.
We zijn er nog niet
Voordat de zomer van 2010, volgende week woensdag in de boeken kan worden weggeschreven, zijn we er dus nog niet. Zoals het nu lijkt, moet er eerst nog heel wat water door de rivieren en de kanalen gaan, kan het nog even flink waaien, hoort onweer zeker tot de mogelijkheden en schommelen de temperaturen nog even lekker door. Het verhaal van deze zomer is nog steeds niet geschreven. Er komen vast nog een paar interessante hoofdstukken bij.
Bron: Meteo Consult.
De wateroverlast in de regio (Haaglanden) neemt toe. Er komen meer meldingen binnen van overgelopen riolen en omgevallen bomen. Politie Haaglanden roept op niet meer de weg op te gaan.
In de Van Alkemadelaan in Scheveningen en in het Stadshart in Zoetermeer zijn bomen omgevallen. Er is wateroverlast in de Duinstraat in Scheveningen, de Regentesselaan in Den Haag en in Leiden, Noordwijkerhout, Hillegom en De Zilk.
Bron: Westonline
De brandweer Hollands-Midden heeft zijn handen vol aan de meer dan honderd meldingen van wateroverlast uit Leiden en omgeving. Alle brandweermannen uit de regio zijn ingezet om te helpen met het leegpompen van kelders en huizen. ,,Aan het eind van de ochtend werd het rustiger'', aldus de woordvoerder. ,,Maar we vrezen dat het aantal meldingen in de loop van de middag weer toeneemt.'' Het KNMI waarschuwt dat dan een nieuw regenfront over Nederland drijft waardoor de buien weer heviger worden. In Gouda was een voetgangerstunnel onder het spoor lange tijd niet begaanbaar omdat hij blank stond.
Bron AD
Ook in de provincie Utrecht heeft de brandweer donderdagochtend zijn handen vol aan de tientallen meldingen van wateroverlast. Dat heeft een woordvoerder gemeld. In het dorp Kockengen (gemeente Breukelen) is het water een flink aantal huizen binnengelopen. In Baarn is een tankstation ondergelopen. In de stad Utrecht staat een aantal werfkelders langs de binnengrachten blank. De brandweer heeft het druk met het leegpompen van de diverse ondergelopen locaties, zo meldde de zegsman. Op de A28 bij Amersfoort leidt water op de weg tot flinke files.
Bron De Pers
Het slechte weer leidt tot overlast in het land. De politie Haaglanden roept mensen op om donderdag niet de straat op te gaan als het niet nodig is in verband met de hevige regenval. In veel Haagse straten en ook op wegen staat een flinke laag water, zo stelt de politie. ,,Het water lijkt overal te zijn'', aldus een zegsvrouw. ,,In tunnels, op op- en afritten van snelwegen, in souterrains en kelders.'' De politie heeft donderdagochtend vanuit de hele stad meldingen ontvangen en heeft de handen vol aan het helpen van mensen met de overlast.
Het slechte weer leidt tot overlast in het land. Zo heeft de Amsterdamse brandweer de handen vol door de vele regen die momenteel valt in de hoofdstad. Er komen tientallen telefoontjes binnen van mensen die kampen met overlast door de regen, liet een woordvoerster weten.
Het betreft veelal ondergelopen kelders of lekkages. Ook moet de brandweer op sommige plekken in actie komen voor ondergelopen wegen. ,,Het zijn vooral kleine meldingen'', aldus de zegsvrouw.
Het openbaar vervoer in de hoofdstad ondervindt ook hinder door het slechte weer. Zo kan tram 12 vanaf station Sloterdijk niet bij station Amstel komen. Hij stopt eerder, op de Mr. Treublaan. Ook vanaf station Amstel rijdt deze tram niet, aldus een woordvoerster van het GVB.
Eerder op de ochtend kwam bus 192 richting Badhoevedorp stil te staan onder een viaduct omdat daar teveel water stond. De passagiers zaten ongeveer een half uur vast in de bus, totdat de brandweer het meeste water had weggepompt. Het voertuig is inmiddels weggehaald, aldus de zegsvrouw.
Volgens de ANWB zijn ook in onder meer Hilversum en Den Haag straten onbegaanbaar voor het verkeer omdat ze zijn ondergelopen door de vele regen.
Bron: AD
De wateroverlast in de regio wordt langzaam minder. De politie riep mensen in de regio Haaglanden eerder op om niet meer de weg op te gaan, maar die waarschuwing heeft de politie nu ingetrokken. Ook in Zoetermeer heeft het verkeer minder last van het regenwater. Op de afslag van de A12, Zoetermeer-Centrum, is nog maar een rijbaan afgesloten. De afslag en de tunnels stonden onder water. Ook elders in de regio had het verkeer donderdagochtend veel last van de regen. In de Haagse Koningstunnel was een rijbaan afgesloten. Ook waren er veel meldingen over overgelopen riolen en omgevallen bomen. In Den Haag hing in een aantal straten een gaslucht, waaronder in de Palestrinaweg (Waldeck) en de Copernicusstraat (Regentessekwartier). Door de overgelopen riolen komt er rioolgas vrij.
Ontruiming Markthof
Winkelcentrum Markthof op de Spuimarkt in Den Haag is ontruimd vanwege problemen met de elektriciteit. Naar verwachting zal het gebouw tot het einde van de middag dicht zijn. Vanwege de grote hoeveelheid water op het dak van het gebouw zou het niet meer veilig zijn. In het pand op de hoek van de Grote Marktstraat en het Spui zijn onder meer diverse winkels, een bioscoop en een fitnesscentrum gevestigd.
Overlast voor ov
Ook het openbaar vervoer in Den Haag heeft last van de regenval. Bussen 18 en 22 rijden een andere route. De halte bij het Malieveld is opgeheven omdat er teveel water staat. De tramlijnen 1 en 9 vanuit Scheveningen zijn ook omgeleid. De haltes bij het Zwarte Pad en het Kurhaus zijn opgeheven. Reizigers kunnen daar wel gebruik maken van bus 21 en 22.
In de regio Hollands Midden zijn ook problemen door de wateroverlast, meldt een woordvoerder van de brandweer. Ook komen veel meldingen binnen uit de Duin- en Bollenstreek, Leiden en Kaag en Braassem. In dit gebied is alle brandweer opgeroepen om de weg op te gaan en zelf meldingen af te handelen.
Bekijk >> hier << de foto's.
Bron: Westonline | Gewijzigd: 26 augustus 2010, 13:09 uur, door Marga
Op het kerkhof van Zwijnaarde bij Gent zijn de afgelopen weken ongeveer dertig grafzerken verzakt door de overvloedige regenval.
Verschillende grafzerken op het oude kerkhof aan de kerk staan scheef verzakt, andere zijn voor een stuk in de grond verdwenen. Eén zerk brak zelfs doormidden.
De overvloedige regenval van de afgelopen weken hield lelijk huis op het terrein langs de kerk. Opmerkelijk is dat het vooral de recentere graven zijn die verzakten en dat de oude graven relatief standhielden. Zwijnaarde heeft nog een andere, recentere, begraafplaats aan Hondelee.
CD&V-gemeenteraadslid Filip Van Laecke nam polshoogte en stuurde vandaag een schriftelijke vraag aan de bevoegde schepen Catharina Segers. "Ik vraag me af of de eigenaars van de concessies verwittigd worden, wie de herstellingen zal uitvoeren en betalen en of er nog een bestendig onderhoud is van de begraafplaatsen", aldus het raadslid. Het kabinet van de schepen heeft 14 dagen tijd om op de vragen te antwoorden.
Bron: HLN
Hevige overval veroorzaakt in de provincie de nodige overlast. Op diverse plaatsen zijn straten en kelders ondergelopen.
>>Hier << zijn foto's te zien van de wateroverlast.
Bron: rtvoost | Gewijzigd: 26 augustus 2010, 13:13 uur, door Marga
Ook buiten de grote steden hebben de brandweerkorpsen donderdag het druk gehad met het bestrijden van de problemen die de hevige regenval veroorzaakte. Dat blijkt uit een belrondje langs de diverse korpsen. In Twente was de brandweer de hele ochtend bezig met het leegpompen van ondergelopen kelders en tunnels. De grootste overlast deed zich voor in Enschede, Hengelo en Holten.
In de regio Kennemerland had de brandweer donderdagmorgen vroeg de handen vol aan het leegpompen van kelders. Vooral in Zandvoort, Haarlem en Hoofddorp hadden bewoners te maken met overlast door de enorme regenbuien. Ook bij een aantal viaducten moest de brandweer het overtollige water wegpompen.
Ook de Gooi- en Vechtstreek had te kampen met wateroverlast. Veel straten stonden blank en putdeksels kwamen omhoog. Veel meldingen gingen over het vollopen van kelders en daklekkages.
De meeste meldingen in dit gebied kwamen uit Hilversum en Bussum. Vooral bewoners aan de Diependaalselaan, de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Beatrixtunnel hadden veel te lijden onder de regen. In Bussum werd tijdelijk een aantal straten rond de Groot Hertoginnenlaan afgezet.
In het midden en zuiden van Gelderland leidde de regen niet tot grote problemen. In de Achterhoek kwamen vijftien meldingen binnen.
Bron: de Pers
In de hele provincie heeft de regen voor overlast gezocht. Zo ook op de Dongeschool in Amsterdamse Rivierenbuurt.
Het water kwam met bakken naar beneden, door het plafond. En het schoolplein werd een onbegaanbaar meer.
Volgens directeur Taco Stroo zal de ingang voorlopig nog wel dicht blijven. Voor vandaag, maar ook morgen, is er nog meer regen voorspeld.
Bron: RTV Noord
(Novum) - De wegenwacht heeft het donderdagochtend behoorlijk druk gehad met auto's die pech hadden door de hevige regenval. Normaal komen op een ochtend een krappe vijftienhonderd telefoontjes binnen, nu waren dat er tweeduizend, zegt een woordvoerder van de ANWB.
Een veelvoorkomend probleem was dat auto's afsloegen doordat ze door een plas waren gereden. Ook bleken veel accu's het te hebben begeven en kwamen automobilisten tot de ontdekking dat hun ruitenwissers niet goed genoeg werkten.
De regen zorgde er ook voor dat het voor de wegenwacht moeilijk was snel ter plaatse te komen. "Sommige viaducten waren ondergelopen en de files zorgden ook voor veel vertraging", zegt de woordvoerder.
De drukte was geen verrassing voor de wegenwacht. "Vanwege de weersverwachting hadden we al extra personeel ingezet."
Voor de rest van de dag wordt meer hevige regenval verwacht, maar de ANWB denkt dat na de drukte van donderdagochtend het ergste voorbij is. "In de avond gaan de forenzen doorgaans meer gespreid naar huis."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Extreme regenval houdt aan
(Novum) - Op sommige plaatsen in Nederland kan dit etmaal tachtig millimeter regen vallen. In de nacht en ochtenduren viel her en der al zo'n vijftig millimeter en in de loop van de dag komt daar nog twintig tot dertig millimeter bij, verwachten meteorologen van Weeronline.
Gemiddeld valt er in de hele maand augustus 62 millimeter neerslag. Die hoeveelheid is alleen op donderdag voor het middaguur al op een aantal plaatsen gevallen. Het Waddengebied komt er relatief het beste af. Ook daar regent het, maar de hoeveelheid neerslag is niet zo groot als elders in het land. De regen van woensdagnacht en donderdagochtend heeft op veel plaatsen in het land tot overlast geleid. In Zuid-Holland zijn op tal van plekken kelders ondergelopen en kwamen putdeksels omhoog. Ook waren er meldingen van omgevallen bomen. Op sommige wegen stond zo veel water, dat ze onbegaanbaar waren geworden. Dat was onder meer het geval in de buurt van station Gouda. Ook bij een aantal winkelcentra en tankstations liep het regenwater naar binnen.
In het midden van het land is er ook veel overlast. In de Gooi- en Vechtstreek zijn er meldingen van volgelopen kelders en daklekkages. Onder meer in Hilversum en Bussum zijn wegen afgezet, omdat daar vanwege de regen geen verkeer meer overheen kan.
De brandweer in het oosten van het land heeft ook al tientallen keren kunnen uitrukken voor ondergelopen kelders en tunnels. Op veel plaatsen kan de riolering de grote hoeveelheid regenwater niet verwerken.
Ook in Amsterdam stond het op veel plekken blank en moest het verkeer worden omgeleid. Dat was onder meer het geval bij station Amstel. Daar moesten trams en bussen een andere route nemen. Het treinverkeer lijkt vooralsnog nergens in het land hinder te ondervinden van de regen.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 26 augustus 2010, 13:41 uur, door Marga
Leerlingen van het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet moesten donderdagochtend met zandzakken in de weer. Twee lokalen waren als gevolg van de hevige regenval ondergelopen, meldde de directeur van de scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs.
Volgens directeur Henk Zwart was er dinsdag al een lek in de buitenmuur ontdekt. ,,Na de hevige regenval in de nacht van woensdag op donderdag is de kelder ondergelopen.'' Via de tuin bereikte het water beide lokalen. ,,Het water stond tot 10 centimeter hoog. Met zand hebben we een dam weten op te werpen om het water te stoppen.''
De lokalen waren deze week nog niet nodig voor de lessen. De directeur wil de schade verhalen bij de aannemer van het pand. De school zeltelt sinds november vorig jaar in het pand, waar ook een multicultureel centrum is gevestigd. Ook dit centrum heeft wateroverlast, meldde een woordvoerster. Naast de parkeerkelder is ook een filmzaal ondergelopen. ,,Tegelijk met de regen is hier donderdagochtend een waterleiding gesprongen. Het water gutste naar binnen.'' De brandweer heeft de filmzaal donderdagochtend leeggepompt, aldus de zegsvrouw
Bron: de Stentor
Circus Herman Renz, dat zijn tenten had opgeslagen naast Batavia Stad, is noodgedwongen uitgeweken naar een grasveld aan De Veste tegenover Scholengemeenschap Lelystad.
Het grasveld op de oorspronkelijke locatie was door de regenval van de afgelopen dagen dusdanig drassig geworden dat het onverantwoord zou zijn om daar de circustent op te zetten. In de natte grond zou de tent geen enkele houvast vinden.
In overleg met de gemeente Lelystad is daarop woensdag besloten te verhuizen naar het grasveld aan De Veste. Dit gaf zowel de gemeente als het circus voldoende tijd om alles gereed te hebben voor de eerste voorstelling van donderdagavond.
Bron: de Stentor
De brandweer Hollands Midden heeft de hulp ingeroepen van het Hoogheemraadschap van Rijnland vanwege een dreigende dijkdoorbraak bij de polder Rijneveld in Boskoop. Ook daar is donderdag veel regen gevallen. De brandweer en het waterschap bekijken samen welke extra maatregelen er moeten worden genomen. Mogelijk moeten er in de loop van de dag woningen in de buurt worden ontruimd. Hoeveel woningen is nog niet bekend.
Bron Westonline
Normaal gesproken valt er in een gemiddelde augustusmaand zo’n 60 millimeter neerslag. De regenval van vandaag (donderdag) is zo hevig, dat we die hoeveelheid op een aantal plaatsen met gemak halen en overschrijden. Hoeveel is er inmiddels gevallen en wat is de oorzaak van deze enorme neerslagsommen? Ondergelopen tunnels, kelders vol water en straten die blank staan. In de regio Haaglanden wordt mensen zelfs afgeraden om de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. De hulpverleners zijn er maar druk mee. En dat is ook niet gek, want de neerslagsommen liegen er niet om.
En ook op het cumulatieve radarbeeld is goed te zien dat de meeste neerslag zich op de convergentielijn voordoet.
Vrijwillige waarnemingen komen goed van pas
De regen trok gisteravond al ons land binnen en vannacht regende het onverminderd door. Op dagen als deze maken wij dankbaar gebruik van de waarnemingen die we van de weeramateurs uit heel het land binnen krijgen. De mailtjes die wij vanochtend ontvingen, spreken boekdelen. Kees van Zanten uit Almere mailde om 8 uur dat hij in 24 uur tijd maar liefst 25 millimeter had. Maar het kan nog extremer. Rico Schröder uit Hoofddorp had op datzelfde tijdstip al 47,4 millimeter. Rond het middaguur kregen wij bericht van Herman Dute uit Borculo dat hij sinds gisteravond 20 uur al 45 millimeter had ontvangen. En Mark Wolvenne uit Terwolde tapte om 10 uur vanmorgen al 50 millimeter af. Twee uur later stond de teller bij hem op 71 millimeter.
Samenwerking met hetweeractueel.nl
Ook werkt Meteo Consult samen met hetweeractueel.nl, een website waarop een netwerk van diverse waarnemers uit Nederland en België hun waarnemingen doorgeven. Deze waarnemingen komen ook op onze systemen in Wageningen binnen. Op een kaartje zijn de verschillen mooi te zien. De minste regen (nog geen 10 millimeter) is in het noorden gevallen. In het midden van het land zijn de neerslagsommen het grootst. Het weerstation in Ter Aar heeft het meeste hemelwater mogen ontvangen, 60 millimeter.
Deze afbeeldingen laten zien dat precies op deze convergentielijn de meeste neerslag valt. Hier ziet u een kaartje met de 24-uurlijkse neerslagsommen tot 8 uur vanmorgen.
De neerslagsommen tot 12 uur volgens het netwerk van hetweeractueel.nl.
Waarom zoveel water?
Voor de grote neerslagsommen kunnen we diverse oorzaken aanwijzen. Zo is de atmosfeer behoorlijk onstabiel. Hiervoor zijn twee redenen. Hoger in de lucht hangt een bel met koude lucht. Daarnaast is het zeewater relatief warm en een belangrijke producent van vochtige lucht. Onder invloed van beide zaken stijgen warme en vochtige luchtbellen vanaf het aardoppervlak gemakkelijk op. Hoger in de atmosfeer koelen deze af, waardoor achtereenvolgens bewolking en neerslag ontstaan. Verder is op de weerkaart te zien dat lagedrukgebieden overheersen. Er ligt er eentje boven de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Spanje, een andere boven het zuiden van Groot-Brittannië en een laatste bij Duitsland. Nederland bevindt zich dus middenin deze zone van lage luchtdruk. Verder ligt er een storing (occlusiefront) precies boven Nederland.
Kortom, het is een natte boel en op deze weerkaart kunnen we duidelijk zien waarom: diverse lagedrukgebieden en een occlusiefront liggen pal boven ons land.
Convergentielijn
Juist dit front is interessant. Ten noorden ervan waait de wind namelijk uit een noordoostelijke richting, met een aanvoer van wat koelere lucht. Ten zuiden van de occlusie wordt relatief warme en vochtige lucht met een zuidwestenwind onze kant opgeblazen. Boven Nederland ligt dus een strook, die zich uitstrekt van west naar oost, waar deze twee windrichtingen precies op elkaar botsen.
Ten noorden van de occlusie waait de wind uit noordoost, elders uit zuidwest. Het gevolg: een convergentielijn.
De lucht die door de zuidwesten- en noordoostenwind wordt aangevoerd kan op deze lijn maar één kant op, omhoog. Ook hier wordt dus warme en vochtige lucht naar boven geblazen, waarmee een andere belangrijke aanjager van neerslagproductie een feit is. In de meteorologie noemen we dit convergentie. Wie de eerder benoemde neerslagsommen op een rij zet, ziet dat de grootste neerslagsommen zich op de convergentielijn voordoen.
Bronnen: Meteo Consult & hetweeractueel.nl
Onweersdagen: 0
Zware regenval zorgt voor overlast in Nederland. Met name de regio Den Haag is getroffen.
In Den Haag kwam een auto vast te zitten onder een viaduct.
De politie Haaglanden adviseerde niet de straat op te gaan als dat niet nodig was.
Het winkelcentrum op de hoek van het Spui en de Grote Marktsraat ging dicht omdat er te veel water op het dak lag.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Ondergelopen kelders, onbegaanbare wegen en talloze lekkages zijn het gevolg van het belabberde weer van vandaag. In Den Haag zijn straten onder water gelopen en is winkelcentrum ontruimd. De politie adviseerde inwoners binnen te blijven.
In Hilversum zijn ook straten onder water gelopen. In Amsterdam rijden sommige trams niet en zijn kelders ondergelopen. In Nunspeet zijn een paar klaslokalen onder water gelopen.
Ook buiten de grote steden hebben de brandweerkorpsen donderdag het druk gehad met het bestrijden van de problemen die de hevige regenval veroorzaakte.
In Twente was de brandweer de hele ochtend bezig met het leegpompen van ondergelopen kelders en tunnels. De grootste overlast deed zich voor in Enschede, Hengelo en Holten.
Spits
De hevige regenval zorgde voor een enorme ochtendspits, meldt de ANWB.Rond acht uur vanochtend stond er een 225 kilometer file.
Opmerkelijk druk voor een donderdagochtend in augustus. Iets voor negen uur stond er zelfs 300 kilometer file.
Druk
Een groot deel van Nederland heeft sinds de nacht van woensdag op donderdag te maken met langdurige regenbuien.
Volgens het KNMI blijft het vandaag de hele dag regenen. Het wisselvallige weer houdt de komende dagen aan.
Op sommige plaatsen in Nederland kan zo'n 20 tot 40 millimeter regen vallen, lokaal zelfs meer dan 50 millimeter. Dat is veel, want in augustus valt normaal in totaal 60 millimeter regen.
Bron: Elsevier
Onweersdagen: 0
In Gouda kwam de traditionele Goudse kaasmarkt donderdag tot een vroegtijdig einde door de hevige regenval. De marktmeester moest duizenden toegestroomde toeristen op de Markt in het centrum van de stad aan het eind van de ochtend melden dat de markt moest stoppen.
Hij deed dit in het Nederlands, Engels, Frans en Duits, aldus de gemeente. De paarden met daarachter platte boerenwagens vol met kazen brachten de attracties weer weg, de kazen onderwijl afgedekt.
De traditionele kaas- en wijnproeverij die ter afsluiting van de zomer was georganiseerd in de Goudse Kaaswaag, ging overigens wel door.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Regenbuien hebben in het Westland voor schade gezorgd tussen de 450.000 en 600.000 euro. Dat zegt verzekeraar Interpolis.
Veel huishoudens in het Westland hebben last van lekkage door de hevige regenval. Interpolis kan nog niets zeggen over eventuele schade bij bedrijven.
In Leiden heeft de brandweer de handen vol aan onder meer het leegpompen van ondergelopen kelders en huizen. In het centrum van Den Haag werd de Spuimarkt ontruimd. De wateroverlast heeft daar problemen veroorzaakt met de elektriciteitsvoorziening.
Bron: Westonline
(Novum) - Het verkeer heeft donderdagavond net als in de ochtend te maken met een drukke spits door de zware neerslag. Rond 16.30 uur stond er al 216 kilometer file. Vooral het verkeer op de A2 vanuit Amsterdam richting Den Bosch kampt met een forse file. Daar rijdt het verkeer over een lengte van 26 kilometer langzaam tussen Vinkeveen en Culemborg, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).
Vanwege de verwachte neerslag houdt de spits mogelijk langer aan. Op de meeste snelwegen vloeit het water goed weg, maar bij sommige af- en toeritten liggen flinke plassen. De VID adviseert weggebruikers bij stevige buien de snelheid te matigen, de lichten aan te doen en voldoende afstand te bewaren.
Zware regenval zorgde donderdagochtend eveneens voor een drukke spits. Op het hoogtepunt stond er ruim driehonderd kilometer file. Het verkeer stond op verschillende plekken al vroeg vast, zoals op de A6 en de A9. Ongevallen gebeurden er nauwelijks. Wel werd er rond 07.30 uur in verband met wateroverlast op de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel een rijstrook afgesloten. Ook op de A10 was op meerdere plaatsen sprake van wateroverlast. Zo moest het verkeer in de Coentunnel en verderop ter hoogte van Geuzenveld rekening houden met water op de rijbaan. Op de A28 vanuit Amersfoort richting Zwolle werd de linkerrijstrook tussen Harderwijk en Elspeet afgesloten wegens wateroverlast.
Niet alleen het verkeer kampte donderdag overigens met wateroverlast. Zo heeft het circus Herman Renz de voorstelling van donderdagavond in Lelystad afgelast, nadat het wegens de wateroverlast naar een andere locatie moest verhuizen. Het circus denkt de boel niet op tijd opnieuw te hebben opgebouwd.
Ook liepen in verschillende delen van het land kelders onder, kampten mensen met een lekkend dak, kwamen putdeksels omhoog en liepen tunnels onder water. Veel automobilisten kregen donderdagochtend daarnaast te maken met pech. De wegenwacht kreeg zo'n tweeduizend pechgevallen binnen, tegenover een krappe vijftienhonderd telefoontjes normaal. Veel auto's kwamen in de problemen doordat ze door een plas reden. Ook bleken accu's het te hebben begeven en kwamen automobilisten tot de ontdekking dat hun ruitenwissers niet goed genoeg werkten.
Bron: nieuws.nl