ik heb enige jaren al diverse regenmeters gebruikt, maar twijfel over de aflezing.
van morgen even getest met 2 verschillende buisvormige meters.
Alle twee gaven een verschillende aflezing bij een geijkte maatbeker van 10 of 20 cl test.
De ene gaf 7mm de andere 15mm en bij 20cl lag dat nog verder uit elkaar.
Wie weet een juiste methode?
Opstelling regenmeter
De regenmeter dient zover mogelijk van bebouwing, bomen, struiken, schuttingen e.d. opgesteld te worden. Indien mogelijk scheerwind zoveel als mogelijk tegengaan. Kan de opstelling wegens hindernissen niet op de grond plaats vinden, dan is te overwegen deze op het dak van de schuur of aan de schutting te plaatsen, zodanig dat de opening van de regenmeter ten minste gelijk valt met de hoogte van de schutting.
Bescherming tegen vorst
Een nadeel van de plastiek regenmeters is, is dat zij bij vorst kapot kunnen vriezen. Dit gebeurt doorgaans alleen als er water in is blijven staan. Omdat ijs een groter volume heeft dan water, en omdat water van bovenaf dichtvriest kunnen er barsten ontstaan in de regenmeter. Hierdoor ontstaat lekkage en kan er niet meer mee gemeten worden.
Daarom, leeg de regenmeter wat vaker bij vorst en tel alle neerslag voor een dag bij elkaar op waarnemingstijd. Zorg in elk geval zoveel mogelijk voor een lege regenmeter als de vorst invalt. In de winter kan de vorst ook midden op de dag zijn intrede doen.
Tip: Doe om 19 uur een zoutoplossing van ter grootte van 5 mm of meer in de regenmeter als er (nacht)vorst verwacht wordt. Het voorkomt bevriezing tot temperaturen van -3°C. Als er meer vorst verwacht wordt heeft het geen zin omdat er normaal gesproken dan ook geen vloeibare neerslag meer hoeft te worden opgevangen. Verminder bij aftapping de regenvangst met de bekende toegevoegde zoutoplossing. Als het budget het toelaat zorg dan voor een reserve exemplaar.
Meten van neerslag
In principe kan elke trechter met gesloten opvangbak of fles als regenmeter gebruikt worden. Maar handiger is om een eenvoudige groene regenmeter (model Ubbink, verkrijgbaar bij tuincentra) te gebruiken. Heeft U een officiële regenmeter tot Uw beschikking, dan is dat natuurlijk een pré. Elke dag om 19:00 MET (Wintertijd) of om 20:00 MEZT (Zomertijd) moet de neerslag worden gemeten. Ook als het regent, toch de regenmeter om deze tijd aftappen. Niet wachten tot het weer droog is.Het meten van de neerslag kan twee manieren gebeuren. Welke van de onderstaande methoden u gebruikt laten we aan u over. De eerste methode is de eenvoudigste, de tweede vraagt wat meer aandacht en extra hulpmiddelen. Bij gebruik van de groene regenmeter kan direct worden afgelezen hoeveel regen er gevallen is. Maak een goede schatting tot op 0,1 mm nauwkeurig. Water kruipt tegen de rand van de regenmeter omhoog, maar neem zoveel mogelijk het rechte deel van het oppervlakniveau als maatstaf. Het eventuele verlies is marginaal.
Hulpmiddelen:
A: regenmeter
B: trechter
C: verzamelbak
D: maatglas
E: ml-spuit
Wilt u nauwkeurige waarnemingen verrichten dan is een ml-spuit of pipet en een ml-maatglas met onderverdeling van ten minste 0,1 ml nodig. Dit heeft u ook nodig als u meet met een trechter en een fles. Deze hulpmiddelen zijn bij een apotheek te verkrijgen. U moet dan rekenen op ongeveer f 25,00 tot f 30,00 aan kosten. Om de neerslag nauwkeurig te bepalen op 0,1 mm gaat u als volgt te werk. Meet de diameter (binnenzijde rand) van de regenmeter. Het oppervlak is dan pi x r x r. (pi=3,14....; r = straal of halve diameter). Omdat het watervolume bekend is en het opvang oppervlak van de regenmeter, volgt uit: inhoud / oppervlak = hoogte. De hoogte is dan de hoeveelheid neerslag. Let er wel op dat u de eenheden gelijk houdt. Het bijgesloten bestand <regenmeter.xls> is een hulpmiddel voor het bepalen van de neerslag op deze methode. Na het invullen van een aantal standaardwaarden kan op een eenvoudige wijze de neerslag bepaald worden.
Voorkomen van overmatige verdamping
Over het algemeen worden door de deelnemers 'open regenmeters' gebruikt. Deze hebben de handicap dat het water er vrij snel uit kan verdampen, vooral bij droog en warm weer of als de zon erop kan schijnen. Zo kan het gebeuren dat er 's morgens, na een nachtelijke regenbui bijvoorbeeld 8 mm in uw regenmeter zit en 's avonds bij aflezing nog maar 4 mm of wellicht nog minder. Dit verstoort natuurlijk de meetreeks. Het verdampingsprobleem is vrij eenvoudig te ondervangen voor de prijs van een paar kwartjes. We halen bij de Blokker of de Hema de kleinste plastiek trechter die er te vinden is en snijden er het handvat met een mesje vanaf. Dit trechtertje leggen we in binnenopening van de regenmeter. Komt de trechter boven de bovenste rand van regenmeter uit, dan kunnen we ook nog de trechter wat inkorten. De foto geeft een voorbeeld van de uiteindelijke opstelling.
Bron Meteo-Maarssen
Deze van tevoren getest met een maatbeker, en hij klopt.
Alleen een kwestie van display aflezen, en je kan makkelijker terugkijken met een druk op de knop naar laatste uur, laatste 24 uur en gehele maand.
De ene is een taps toelopende regenmeter en de andere was er een van Ubbink, zoals op de foto te zien.
Daar heb ik meer vertrouwen in, hier aan de kust met aan 3 kanten water hebben we niet zo gauw last van vorst.
Als het sneeuwt, blijft het hier meestal niet liggen, behalve in extreme gevallen zoals vorige winter.
In de rest van Nederland weinig sneeuw en de kop van Noord-Holland bijna dicht gesneeuwd.
Maar komt de hoeveelheid van gemeten mm nu overeen met het aantal cl/ml? of niet.
Met andere woorden: het resultaat van de WS300 valt mij niet tegen.
Eric