De dooi van uitgestrekte permafrostgebieden is niet alleen een nachtmerrie omdat daarbij veel broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen. Uit een onderzoek in Zweden blijkt dat ook ongeziene hoeveelheden kwik vrijkomen uit de smeltende aarde.
De permafrost, permanent bevroren grond bij de polen, dooit aan een alarmerend tempo door de klimaatverandering. Daardoor wordt de grond instabiel, worden wegen onberijdbaar en storten soms hele gebouwen in. Bovendien komen broeikasgassen vrij en wordt het proces op die manier versterkt.
Nu blijkt uit onderzoek van meren in het noorden van Zweden dat door de smeltende permafrost ook giftig kwik vrijkomt. “Er is een erg reëel gevaar dat een substantiële hoeveelheid kwik en andere organisch gebonden en opgeslagen vervuilers uit de dooiende permafrost vrijkomen in de meren in arctische en sub-arctische gebiedenâ€Â, stellen de onderzoekers van de UmeÃ¥ Universiteit in het tijdschrift Science of the Total Environment.
De wetenschappers onderzochten stalen van sedimenten uit de meren en vergeleken de hoeveelheid kwik met eerdere gegevens. Daaruit bleek dat de hoeveelheid kwik “stijgt met 8,3 microgram per vierkante meter per jaar, de grootste stijging in eeuwen.†Als de grond verder ontdooit, kan dat kwik volgens de onderzoekers een reëel gevaar vormen voor mens en dier in de regio.
Bron: Mo
Onweersdagen: 0