Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 augustus 2010, 16:48 uur | Bericht #147911
Eerste eclipserende röntgenpulsar ontdekt

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam en collega’s van NASA hebben de eerste milliseconde röntgenpulsar ontdekt die wordt verduisterd door zijn begeleidende ster. Deze ontdekking kan meer licht werpen op de interne structuur en grootte van de lastig te bestuderen neutronensterren en een van de belangrijkste voorspellingen van Einsteins relativiteitstheorie testen. De ontdekking wordt binnenkort gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.

Een pulsar is een snel roterende neutronenster, het overblijfsel van een ingestorte zware ster die ooit als supernova is ontploft. Neutronensterren zijn anderhalf keer zo zwaar als de zon terwijl ze een diameter hebben van slechts 15 tot 20 kilometer.

Het systeem Swift J1749.4-2807 (in het kort J1749) had een röntgenuitbarsting op 10 april. Tijdens deze uitbarsting observeerde NASA’s Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) drie verduisteringen, ontdekte pulsen die de neutronenster als pulsar identificeerden en registreerde zelfs pulsvariaties waaruit de baanperiode van de neutronenster bleek.

De röntgenster J1749 werd ontdekt in juni 2006, toen een kleinere uitbarsting de aandacht trok van NASA’s Swift-satelliet. Waarnemingen met Swift, RXTE en andere telescopen toonden aan dat deze ster een dubbelstersysteem is in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter op een afstand van 250 biljard kilometer van de aarde. Ook was al duidelijk dat de neutronenster in het systeem actief gas aantrekt van zijn begeleider. Dit gas verzamelt zich in een accretieschijf rond de neutronenster.

Zoals de meeste accreterende dubbelsterren ondergaat J1749 uitbarstingen als er gas vanuit de schijf op de neutronenster valt. Het krachtige magneetveld van de pulsar kanaliseert het gas naar de magnetische polen. Doordat de zo gevormde energierijke ‘hotspots’ met de ster meedraaien, ontstaan snelle röntgen-pulsen. J1749 draait 518 keer per seconde om zijn as (de aarde doet 24 uur over één omwenteling). Bovendien veroorzaakt de baanbeweging van de pulsar kleine, maar regelmatige veranderingen in de frequentie van de röntgen-pulsen. Uit die veranderingen is af te leiden dat de twee sterren in bijna 9 uur om elkaar heen draaien. Ter vergelijking: de aarde beschrijft een volledige baan rond de zon in 365 dagen.


Het hele systeem J1749. Van links naar rechts: de accretieschijf (roodachtig), de neutreonenster in het midden van de schijf, de stroom van gas en materie die de neutronenster uit zijn begeleider trekt, de begeleidende ster (de lichtere delen worden bestraald door de neutronenster). (credit: D. Altamirano, Universiteit van Amsterdam)

Tijdens de één week durende uitbarsting waren er drie perioden van 36 minuten waarin de röntgen-emissie van J1749 voor korte tijd verdween. Elke van deze verduisteringen vond plaats op het moment dat de neutronenster achter de normale ster in het systeem langsging.

“Dit is een fantastisch resultaat”, zegt eerste auteur Diego Altamirano (UvA). “We kennen slechts 13 neutronensterren die meer dan 100 keer per seconde om hun as draaien, en dit is de eerste die ook eclipseert”. “We kunnen nu de grootte en massa van de begeleidende ster met ongeëvenaarde nauwkeurigheid vaststellen.” De astronomen leidden af dat de ster 60-80% van de massa van de zon heeft. “Hij wordt steeds een beetje lichter, doordat de neutronenster hem met zijn extreme zwaartekracht langzaam opeet”, aldus Altamirano.

De massa van de pulsar wordt door de astronomen geschat op 1,4 tot 2,2 zonsmassa’s. Om ook zeer nauwkeurig de massa en de afmeting van de pulsar te kunnen vaststellen (dezelfde informatie die de baanbeweging van de pulsar heeft opgeleverd over de ster) moet de begeleidende ster nader worden bestudeerd met optische of infraroodtelescopen.

Met zeer nauwkeurige metingen aan de röntgen-pulsen vlak voor en na een bedekking kan ook een van de tests van Einsteins Algemene Relativiteitstherorie worden gedaan: de tijdvertraging van Shapiro. Een van de consequenties van relativiteit is dat een signaal een heel kleine tijdvertraging laat zien als het zeer dicht langs een zwaar object beweegt. De vertraging wordt voor J1749 voorspeld op 21 microseconden, 10.000 keer zo snel als een knipoog. Met slechts drie eclipsen kon RXTE niet genoeg data verzamelen om een grote vertraging te meten. Maar wel viel een bovenlimiet af te leiden voor de massa van de ster. Als die meer dan 2,2 keer zo zwaar zou zijn als de zon, zou de vertraging zijn gezien.

Bron: Astronieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 830 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 830, lezen 7 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden