Door de regenval van de voorbije 36 uur is het waterpeil van verschillende rivieren sterk gestegen. Gisteravond al overschreden verschillende rivieren het waakpeil door de aanhoudende regen. Er is meer regen gevallen dan normaal tijdens de hele maand augustus. Op de Zenne, ter hoogte van Eppegem, is het alarmpeil voor overstromingsgevaar overschreden. Dat blijkt uit de recentste gegevens van het Hydrologisch Informatiecentrum van het Waterbouwkundig Laboratorium. De afgelopen uren is het waterpeil wel opnieuw aan het dalen.
Ook vannacht heeft het fel geregend, vooral in het centrum en het westen. Het was de zwaarste regenval in 14 jaar tijd. De regen die vannacht is gevallen, in combinatie met overvloedige regenval van gisteren, maakt dat er in het centrum en het westen van ons land zo'n 100 liter per vierkante meter is gevallen. Het is van 28 en 29 augustus 1996 geleden dat we nog zoveel regen hadden.
24 graden in het weekend
"De regenzone verlaat nu geleidelijk aan ons land via het noordoosten. Er zijn al nieuwe regenzones op komst, maar die zouden niet meer zo fel zijn", zegt weerman Frank Deboosere. Dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag is het meestal bewolkt met kans op enkele buien. De minima gaan van 10 tot 15 graden. Woensdag is het eerst zwaarbewolkt met nu en dan regen. Nadien volgen er opklaringen vanuit het westen. De maxima gaan van 16 tot 20 graden.
Donderdag is er af en toe zon maar ook kans op een bui. Vrijdag is het eerst droog. Nadien toenemend bewolkt, in de namiddag gevolgd door lichte regen vanuit het westen. Tijdens het weekend is er dan geregeld zon maar vooral zaterdag is ook een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt op van zowat 21 graden donderdag naar 24 graden in het weekend. Na het weekend wordt het toenemend wisselvallig.
Bron Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:14 uur, door Joyce.s
Twee vrouwen zijn maandagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Eerste Vlietweg in Kruiningen. Door de hevige regenval verloor een 47-jarige vrouw uit Yerseke de macht over het stuur. Haar auto kwam hierdoor in de sloot terecht. In de auto zaten vier personen van wie, behalve van de bestuurster, geen gegevens bekend zijn. Een vrouw liep letsel op aan haar hoofd en arm, ook klaagde zij over pijn in het bekken. Een andere vrouw had verwondingen aan onder meer haar been. Beiden zijn naar het ziekenhuis in Goes gebracht.
Bron: PZC
Een stroomstoring in de Havenstraat en Kerkstraat in Hoedekenskerke speelde sinds maandagochtend zo'n vijftig huishoudens parten.
Medewerkers van Delta namen dinsdagochtend zo'n vijfhonderd meter kabels onder de loep om de oorzaak te achterhalen. Om half twaalf was het euvel verholpen. "We noemen dit een sluimerende storing", zegt woordvoerder Peter Couwenberg van Delta. "Op het moment dat je een nieuwe zekering steekt, is de storing voorbij. Maar even later valt de stroom toch weer uit. Dat heeft wellicht te maken met de vele regen in de afgelopen dagen. Als er vocht bij de zwakke plek komt, valt de stroom uit. Droogt de plek weer op, dan werkt de elektriciteit weer."
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
Een Duitse kitesurfer heeft maandag aan het einde van de middag zijn been gebroken. Hij is hard ten val gekomen op het strand bij paviljoen De Kous op de Brouwersdam. Er stond op dat moment een harde wind op het strand, windkracht zeven. Het slachtoffer is met hulp van het speciale strandvoertuig van de KNRM van het strand gehaald en per ambulance naar het ziekenhuis in Dirksland gebracht.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
Rijkswaterstaat heeft de scheepvaart via de drie sluizen in Terneuzen vandaag tot tweemaal toe urenlang stilgelegd om overtollig water van het Kanaal Gent-Terneuzen op de Westerschelde te lozen. De eerste stremming vond plaats tussen één en vier uur 's ochtends, de tweede stremming begon om kwart over één en duurt tot kwart over vier vanmiddag.
Waterstaat besloot, volgens een woordvoerder, extra te spuien omdat door de overvloedige regenval (hier en daar in Zeeuws-Vlaanderen viel in korte tijd meer dan 90 millimeter regen)het kanaalpeil was gestegen tot 2.50 +NAP. Normaal is dat peil 2.13 +NAP. Het spuien van overtollig kanaalwater gebeurt enkel bij eb. Omdat de spuicapaciteit door onderhoudswerkzaamheden beperkter dan normaal was, werd besloten het water te lozen via zowel de zeesluis, de binnenvaartsluis als de middensluis. De scheepvaart werd via een bekendmaking op de hoogte gebracht van de stremmingen. Vooral de binnenvaart werd getroffen. Voor de zeesluis was er weinig aanbod, zowel richting Gent als naar zee. Mogelijk wordt vannacht opnieuw gespuid. Er wordt ook Vlaams oppervlaktewater geloosd.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
Het waterpeil van de Zenne in Eppegem (Vlaams-Brabant) is flink gezakt en een nieuwe stijging wordt niet meer verwacht. Vanmorgen was in Eppegem het alarmpeil voor overstromingsgevaar overschreden.
Onder waakpeil
De website waterstanden.be van het Hydrologisch Informatiecentrum (HIF) meldt dat vandaag op alle bevaarbare waterlopen in Vlaanderen zakte het waterpeil onder het 'waakpeil' zakte. De toestand zal zich verder normaliseren aangezien de komende dagen geen grote hoeveelheden neerslag meer worden verwacht, aldus het HIF. Na de regenval van de afgelopen 36 uur was het waterpeil in de rivieren in Vlaanderen sterk gestegen. Op een aantal plaatsen werd het waakpeil even overschreden, maar enkel het waterpeil van de Zenne ging enkele uren over het alarmniveau.
Waalse waterlopen
In Wallonië zijn de Schelde, de Dijle, de Hene, de Trouille en de Zenne vanmiddag naar hun 'normale' waterstand gezakt, nadat het waterpeil maandag en dinsdag bijna tot de alarmfase gestegen was. Dit blijkt uit een website van de Waalse overheid over de waterwegen (voies-hydrauliques.wallonie.be).
Normaal
Het waterdebiet is weer normaal voor deze tijd van het jaar en er is volgens de site op korte termijn geen risico op wassend water.
Voordat het water begon te stijgen, was de waterstand in de rivieren erg laag en was de bodem erg droog. Daardoor steeg het water niet tot de alarmfase, zei Paul Dewil, een ingenieur van de betrokken Waalse dienst.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Zoals het KMI de vorige dagen voorspelde, werd ons land tussen 15 augustus 2010 om 8 uur en 16 augustus om 8 uur, plaatselijk door zeer overvloedige regen getroffen.
Hier en daar werd tijdens dit etmaal zelfs meer dan 50 mm neerslag gemeten. Sommige stations haalden, op 24 uren tijd, zelfs de hoeveelheid die er normaal tijdens een volledige maand augustus valt.
Zo noteerde het KMI in Moerbeke-Waas 85,4 mm. Het normale maandtotaal voor Moerbeke-Waas is 71 mm. Vooral ten zuiden van Samber en Maas werd meer dan 60 liter waargenomen: Presgaux (68,9 mm), Sorée ( 67,7 mm), Sivry ( 66,4 mm), Saint-Gérard ( 66,0 mm), Sart-Bernard (64,9 mm), Boussu-lez-Walcourt (64,1 mm), Strée (61,5 mm) en Védrin (60,5 mm). Al deze hoeveelheden komen gemiddeld slechts éénmaal om de 20 jaar voor.
Ook al begon het op sommige plaatsen reeds ’s ochtends te regenen, toch viel de meeste neerslag pas vanaf ongeveer 15 uur tot vandaag. Het overgrote deel van de metingen die het KMI reeds ontving van haar waarnemers, schommelt tussen 30 en 60 mm.
Deze weersituatie is te wijten aan de uitdieping van een depressie op de grens tussen enerzijds warme lucht boven het oosten van Europa en anderzijds frissere zeelucht boven het westen van het continent. Dit weekend situeerde deze grens zich boven het oostelijke gedeelte van Duitsland.
Een koudeput, een hoogtedepressie met koude bovenluchten, is van het Kanaal naar Zwitserland afgezakt en bracht de dynamiek op gang langs de zone met de temperatuurcontrasten, waardoor boven het zuiden van Duitsland de depressie ontstond. Een zeer actief verstoord systeem heeft zich vervolgens tijdens de loop van zondag rond de depressie gewikkeld en heeft ons land vanuit het noordoosten, via het westen van Duitsland en Nederland, bereikt. Dit heeft zeer vochtige en zachte lucht in de hogere luchtlagen gebracht en trof eerst vooral het oosten van ons land. Tijdens de nacht heeft de storing zich naar het westen verplaatst, waar ze nog actiever werd. Door de noordelijke tot noordwestelijke stroming, parallel met de storing, trok de regenzone slechts heel langzaam over het land wat de toevloed van neerslag heeft verhoogd.
Het is 14 jaar geleden dat tijdens een maand augustus op enkele dagen tijd een hoeveelheid neerslag viel die een maandgemiddelde overtreft. De maand augustus 1996 was namelijk kurkdroog tot wanneer op 28 en 29 augustus 100 mm regen viel.
Bron: KMI | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In de Middelburgse vesten zijn veel vissen gestorven door een gebrek aan zuurstof. Oorzaak is de hevige regenval van eerder deze week. Medewerkers van de gemeente hebben de dode vissen gisteren uit de vesten geschept. "Er is zo veel regen gevallen dat de riolen het niet aan konden. Dat heeft geleid tot een overstort op de vesten. Met het rioolwater is ook een hoop viezigheid in de vesten beland. Dat is gaan bezinken. Bacteriën en organismen hebben die viezigheid opgegeten, maar daar hebben ze zuurstof voor nodig. Het gevolg was dat er te weinig zuurstof overbleef voor de vissen. En er zitten veel vissen in vesten", verklaart Manon Veroude, woordvoerster van Waterschap Zeeuwse Eilanden.
Volgens John Verhage van de gemeente Middelburg zitten er vooral veel karpers. Hij spreekt van 'best een aanzienlijk aantal dode vissen'. Met twee bootjes zijn medewerkers van het realisatiebedrijf van de gemeente gisteren in de vesten aan de slag gegaan om de gestorven dieren weg te halen.
Manon Veroude van het waterschap benadrukt dat in de vesten geen sprake is van botulisme. "Dan heb je het over bacteriën waar vissen aan doodgaan. Dat is nu niet het geval." Dat regen- en rioolwater wordt geloosd op oppervlaktewater is volgens Veroude niet vreemd. "Het riool kan maar een bepaalde hoeveelheid water aan. Als er meer is, zoekt het water zijn eigen weg." Het komt volgens haar niet vaak voor dat er een overstort plaatsvindt van rioolwater op de vesten. "Maar het komt ook zelden voor dat er in zo'n korte tijd zo veel regen valt." De dode vissen werden gisteren onder meer gevonden in de vesten bij de Veersesingel en achter de schouwburg. De gemeente heeft met het waterschap afspraken gemaakt over wie in zulke gevallen zorgt voor het opruimen van de dieren, vertelt John Verhage. "Binnen de bebouwde kom doen wij dat."
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0