Op de weerkaart zien we de komende dagen een lagedrukgebied liggen. Dat is niet uitzonderlijk, maar het lijkt erop dat deze depressie in grote delen van Europa behoorlijk wat regen gaat opleveren. Overigens is er de afgelopen tijd al aardig wat regen gevallen in het midden van Europa, maar waarschijnlijk krijgt ook Nederland met een paar fikse buien te maken.
Zoals gezegd is het wisselvallige en dus ook natte weerbeeld voor de komende dagen toe te schrijven aan een lagedrukgebied. Het venijnige aan deze depressie is dat het een systeem is dat dagenlang boven het westen van Europa rondjes draait om zijn eigen as. Vandaag (donderdag) ligt het lagedrukgebied, die door de Duitse Weerdienst de naam Xenia heeft gekregen, op de Noordzee en morgen ligt ze voor de Engelse oostkust. Het gaat overigens om een lagedrukgebied dat in de hogere luchtlagen van de atmosfeer ook goed is ontwikkeld. Zo’n lagedrukgebied is niet direct van de weerkaart verdwenen en wordt in de weerkamer ook weleens het “moederlaag†genoemd omdat er regelmatig nieuwe lagedrukgebiedjes rond de reeds aanwezige depressie tot ontwikkeling komen. Zo ontstaat er komende nacht een nieuw gebied met lagere luchtdrukwaarden boven Duitsland. Morgen komt dit nieuwe laagje boven het noorden van Denemarken te liggen.
Lagedrukgebied Xenia ligt op de Noordzee en is ook op een weerkaart voor een hoogte van +/- 5,5 km hoogte goed terug te vinden. Xenia ligt ingeklemd tussen hogedrukgebieden boven de oceaan en het oosten van Europa.
Xenia
Dit weekend trekt Moederlaag Xenia naar het noorden van Frankrijk. Boven de Alpen komt echter opnieuw een lagedrukzone tot ontwikkeling en deze lijkt zondag en maandag via Duitsland en de Benelux richting de zuidelijke delen van de Noordzee te trekken. De grote lijnen zijn de komende dagen wel duidelijk, maar wat al die nieuw gevormde lagedrukgebieden precies gaan doen is pas op het laatste moment duidelijk. De zojuist geschetste ontwikkeling is gebaseerd op de berekeningen van het ECMWF weermodel. Dit model is de leidraad voor de meteorologen in de weerkamer, maar waar het de komende dagen om draait, is het plotseling tot ontwikkeling komen van nieuwe depressies en die worden vooral goed opgepakt door computermodellen die het weer voor maximaal 48 uur vooruit bereken voor een kleiner deel van Europa.
Neerslagverwachting volgens het ECMWF model voor aanstaande vrijdag. In het grensgebied tussen Duitsland en Polen valt veel regen.
De UKMO verwachting
Als we kijken naar de ontwikkelingen voor de komende 48 uur, dan zien we bij de berekeningen van het UKMO, een computermodel van de Britse Weerdienst, dat er in het oosten van Duitsland morgen (vrijdag) 50 tot 90 mm regen kan vallen in een smalle strook vanaf Swerin naar Magdeburg en Chemnitz. Deze laatste plaats had afgelopen weekend al te maken met overstromingen en met dit soort regenhoeveelheden kan dat opnieuw gebeuren.
Het UKMO model laat de regenzone boven het oosten van Duitsland uitkomen. Er wordt in een smalle strook behoorlijk wat regen verwacht.
Het ECMWF model komt overigens met een iets andere oplossing. Zo valt er volgens dit model minder regen en ligt de neerslagzone ook 100 tot 150 km oostelijker. In het grensgebied tussen Duitsland, Polen en Tsjechië valt 10 tot 25 mm regen. Dat is aanmerkelijk minder dan wat het Engelse model laat zien, maar in het verleden hebben we altijd gezien dat regionaal de neerslaghoeveelheden veel hoger uit kunnen komen. Morgenavond zullen we zien dat de waarheid uiteindelijk tussen UKMO en ECMWF in zal liggen, maar de signalen zijn duidelijk; er gaat plaatselijk veel regen vallen.
Voor zaterdag staan een paar zware buien op het programma in het Alpengebied. De meeste regen valt aan de zuidkant van de Alpen met bijvoorbeeld rond het Gardameer een flinke plens water.
Veel regen in het Alpengebied
Omdat Xenia voorlopig niet zal wegtrekken krijgen het westen en midden van Europa nog een paar keer met veel regen te maken. Volgens de huidige berekeningen valt er zaterdag in de Alpenregio veel regen en dan in het bijzonder aan de zuidkant van het Alpenmassief. Op hoogte waait een zuidenwind waarmee warme en vochtige lucht wordt aangevoerd. Tegen de bergen wordt de lucht gedwongen om te stijgen waardoor er plaatselijk veel regen gaat vallen. Het ECMWF komt met 70 tot 110 mm regen in de regio Milaan, Verona en Bologna.
Volgens de meest actuele verwachting van het ECMWF model krijgen we in Nederland vooral zondag aardig wat regen. Of deze kaart precies gaat uitkomen is nog maar de vraag. Een kleine verplaatsing van het Xenia is voldoende om ons een droge, of een nog veel nattere dag op te leveren.
Begin volgende week is Xenia nog altijd gevangen tussen hogedrukgebieden. Het wisselvallige weer zijn we dus niet zomaar kwijt.
Zondag wordt er veel regen verwacht in Duitsland, Tsjechië, het Alpengebied en delen van de Benelux. Maandag komt het oosten van Engeland aan de beurt samen met Bretagne, het zuiden van Scandinavië en zelfs in de noordoostelijke helft van Spanje blijft het niet droog. De komende dagen zullen de nieuwsbulletins opnieuw gevuld worden met berichten over buiten hun oevers tredende rivieren in met name de bergachtige gebieden van Centraal-Europa. De vakantiegangers die dit weekend afreizen naar hun vakantiebestemming in dit deel van Europa zijn alvast gewaarschuwd!
Bron: Meteo Consult, UKMO en ECMWF.