De seizoenen zijn door de klimaatopwarming danig in de war. De globale temperatuur blijft maar stijgen en de hittegolf van vorige maand heeft zelfs nare gevolgen voor de komende herfst. Er zal zelfs geen herfst zijn, tenminste toch niet als we het over het belangrijkste symbool van dat seizoen hebben: de vallende bladeren. Door de hitte en de droogte hebben de bomen nu al hun bladeren verloren. Vooral in Engeland stelt het probleem zich nadrukkelijk. Daar spreekt met nu van een 'valse herfst'.
Geen lyrische beelden van vallende bladeren in de herfstzon dit najaar. De bomen hebben tijdens de aanhoudende droogte hun bladeren al laten vallen om zo energie te sparen en de hittegolf te overleven. Daardoor droppen de lijdende bomen hun al verkleurde bladeren op de droge grond waar ze verschrompelen. Vooral het noordwesten van Engeland is getroffen. Ondanks de recente regen heerst daar nog altijd een droogteregime voor gebruik van water. Bomen langs de kust (in zandgrond) en in de steden zijn bijzonder kwetsbaar voor het fenomeen.
Droogste start in 80 jaar
Het contrast met de natte zomer van vorig jaar kan niet groter zijn. Nu zitten we in West-Europa met de droogste start van het jaar in 80 jaar. Experts verwachten ook een late herfst voor bessen omdat de koude winter er voor zorgde dat de vruchten later ontwikkelden.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:26 uur, door Joyce.s
Krentenstruiken die tijdens de hitte periode een groot deel van hun blad verloren, Kastanje bomen die op dit moment van onderaf al bruin worden, Lindebomen die al erg vroeg, veel blad en zaad laten vallen, en dat allemaal in de eerste helft van augustus, dat is wel erg vroeg.
Een ander verschijnsel wat mij ook op viel is dat er veel bomen en struiken in deze omgeving last hebben van meeldauw.
Nu heb je twee soorten meeldauw de ene ontstaat bij warme droge lucht (zomerschimmmel) en de ander bij vochtige lucht (nat weerschimmel), en dat is nu juist wat we de afgelopen periode gehad hebben.
ook de berk laat nu al zaadjes vallen en vele bomen hebben het nog steeds moeilijk .
Ik heb zelf totaal geen appels terwijl ik vorig jaar de boom tjokvol had mede komt dit door de lange kou in het voorjaar .
ook heb ik 2 bomen waarschijnlijk verloren aan de harde vorst .
Ik heb niet de indruk dat het deze komende winter anders zal gaan .
mvg spackie .