Een frontaal systeem gekoppeld aan een PVA/diepe bovenste laag beweegt zich over de Noordzee in de middag. Convectieve activiteit wordt verwacht langs of vlak voor het oppervlak van het koudfront, waar enkele honderden J/kg MLCAPE voor kan gaan komen. Gezien de hoge shear is een low topped supercell niet geheel uitgesloten. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is een eventuele waterhoos niet uitgesloten. In de avonduren, zullen de systemen waarschijnlijk gaan clusteren tot een of twee grotere systemen (MCS) en zich voortbewegen over Denemarken en Scandinavië.
En zo is het maar net. Zoals al vaker gezegd is, een kans is een kans.
@Jan: Als er een MCS voorkomt, dan trekt ie aan NL voorbij over de Noordzee??
@Jan: Als er een MCS voorkomt, dan trekt ie aan NL voorbij over de Noordzee??
Het MCS is voor de noordelijke Noordzee, Denemarken, en Zuid-Zweden. Wij krijgen waarschijnlijk een paar losse buien, waarvan er een aantal, door de aanwezige SRH, Low Topped Supercell's kunnen worden. Dat vind ik mooier (fotogenieker en interessanter) dan een zwak MCS (meestal totaal niet fotogeniek en saai).
Dank je voor het antwoord. Maar dan hoop ik dat (als ze in het NO komen) de buien na 18.30 komen aangezien ik dan vrij ben.
Vandaag:
.............Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC net ten westen van Schotland en komt vanavond boven de noordelijke Noordzee te liggen alwaar het op woensdag blijft ronddraaien. Ook in het hoogtepatroon is deze ontwikkeling terug te vinden. Het bijhorende koufront ligt boven Engeland en trekt langzaam oostwaarts. Als gevolg van golfvorming zal het front vertragen en pas in begin van de avond onze westkust bereiken. Aan de voorzijde van dit koufront zien we in de modelvelden een WCB. Tevens voor het warmtefront uit komt in de WCB op lage hoogten een stevige wind te staan, tot 40 kn op 3000 vt. Op het koufront is vanwege de potentieel onstabiele opbouw een verscholen CB mogelijk. Dwarsdoorsnedes en progtemps geven het beeld aardig weer. Hirlam laat de neerslag van het koufront halverwege de middag de westkust bereiken. Komende nacht en ochtend als het front over het zuiden en zuidoosten blijft slepen blijft de kans op lichte regen en motregen daar aanwezig terwijl het in het noordwesten droger wordt..............
Woensdag:
............Het front blijft komende nacht door nieuwe golfvorming boven Het Kanaal boven het zuiden en zuidoosten van het land slepen. Deze golf wordt woensdag verder geactiveerd door PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog en trekt in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over het land. Woensdagmiddag bij de activerende golf frontale bewolking met ook kans op verscholen CB's, progtemps ogen behoorlijk onstabiel. Woensdagmiddag zien we de neerslag duidelijk activeren a.g.v. de golf waarbij ook de kans op onweer zeker niet is uit te sluiten. Woensdag overdag in intensievere neerslag mogelijk verder teruglopende zichten.............
Ok, interessant. Vandaag zal het waarschijnlijk dus meevallen en morgen betere verwachtingen. Ik had die van morgen eerst niet in het vizier, dus toch leuk dat deze dag er qua onweerskansen bijkomt. Wellicht wordt het wat.