Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 augustus 2010, 15:52 uur | Bericht #145976
Trendbreuk?

Voor wie de wisselvalligheid alweer zat is: eind volgende week lijkt er atmosferisch van alles te gaan gebeuren. Één van de mede-veroorzakers daarvan is de huidige tropische storm Colin die zich ten oosten van de Verenigde Staten bevindt.

Het gebeurt vaker, dat na zo’n 3 tot 5 weken ‘hetzelfde weertype’ de atmosferische omstandigheden veranderen. Zo gingen we eerder deze zomer van een zeer warme tot hete periode naar het bescheiden zomerweer van nu. Kenmerkend aan de huidige situatie is de aanwezigheid van een hogedrukgebied op de oceaan, met aan de oostzijde daarvan allerlei lagedrukgebieden die via Schotland en omgeving oostwaarts trekken. Daarbij is de wind bij ons veelal aanlandig, zijn de middagtemperaturen nu en dan erg schamel en valt er geregeld regen. Die neerslagzones schuiven vervolgens telkens oostwaarts over Europa, om te stokken in de omgeving van Wit-Rusland. Vandaar ook dat het westen van Rusland al zo lang verzengend heet blijft. De veranderingen in de atmosfeer die zich voor West-Europa lijken te gaan voordoen, zullen echter ook gevolgen hebben voor de weersomstandigheden in Rusland. Verlichting van de verzengende hitte lijkt op komst.


De huidige atmosferische situatie. Dit is de kaart van vanmiddag 14.00 uur. Een koufront tegen de westkust met vooral op uitgebreide schaal perioden met regen in de westelijke provincies.

Tropische storm Colin
De trendbeuk in de atmosfeer begint aan de andere zijde van de oceaan. Daar waar het orkaanseizoen nu ruim een maand aan de gang is, en er –tegen de verwachtingen van het National Hurricane Center in- tot nu toe nog niet veel stormontwikkelingen zijn geweest. Nummer drie van de huidige stormreeks ontstond eerder afgelopen week, sukkelde vervolgens in, maar lijkt de komende paar etmalen juist weer in kracht toe te nemen. Deze nummer drie heeft de naam Colin gekregen, en bevindt zich nu rond 66 graden westerlengte, ter hoogte van Noord-Florida, ongeveer 1000 km vanaf de kust.


De route die tropische storm Colin de komende etmalen gaat afleggen. In de nacht naar dinsdag toe wordt deze langs de oostkust van Newfoundland verwacht.

Colin voedt het Azorenhogedrukgebied
Ondertussen koerst Colin ver uit de kust van de Verenigde Staten noordoostwaarts en voert een behoorlijke portie warme lucht met zich mee. Die extra warmte, op enige hoogte in de atmosfeer, wordt deels in het hogedrukgebied boven de Azoren gepompt. Dat zorgt ervoor dat het Azorenhogedrukgebied krachtiger wordt. Immers, hogedrukgebieden worden ‘gevuld’ met warme lucht in de hogere luchtlagen. Het is die warmte die voor de hoge luchtdruk zorgt draagt.

Dit proces voltrekt zich in alle rust en voordat wij er in Nederland wat van gaan merken, komt er eerst nog een lagedrukgebied over ons heen. Vanaf dinsdag schuift er namelijk juist een bel met koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer over, met aan de onderzijde daarvan een lagedrukgebied en allerlei daarbij behorende neerslagzones. Daarna breidt het hogedrukgebied zich ook steeds meer onze kant op uit.


Hier de berekening voor dinsdagavond. Colin is in de modellen terug te vinden, dat was eerder deze week nog niet zo. Colin is te vinden bij New Foundland. Boven de Azoren het hogedrukgebied dat zich volgend weekeinde richting de Britse eilanden uitstrekt. Bij ons is er op dinsdag nog sprake van een aanwezig lagedrukgebied.


De temperaturen op 700 hPa, zeg zo'n 3 a 4 km hoogte. De donkergele kleur is de warmtetoevoer door Colin.


Hier de berekening van het ECMWF model voor aanstaande woensdag. Het lagedrukgebied tolt ten noorden van Nederland rond en veroorzaakt bij tijden neerslag.

Vanaf vrijdag hogedruk boven de Britse eilanden
Aan het einde van de komende week komt de hogedrukkern waarschijnlijk ergens boven de noordelijke delen van de Britse eilanden te liggen. Daarmee wordt de toegang van storingen vanuit het westen afgesloten. En daarmee verandert dus voor Nederland de weersituatie. Maar wat merken we daarvan? Het is namelijk niet gelijk gezegd dat het dan vervolgens een lange periode droog weer zal zijn, of zonnig, of hoogzomers warm.

Nee, er zijn vanaf dat moment meerdere variaties mogelijk. Waar exact de middellijn van het hogedrukgebied komt te liggen is bijvoorbeeld nog omgeven met onzekerheden, net zoals in hoeverre de uitlopers ook daadwerkelijk overtuigend onze kant opkomen. Vandaar ook dat de winden uit zowel noordwest, noord of noordoost kunnen waaien. Dat betekent aanhoudend aanvoer van zeelucht en het uitblijven van warme zuidenwinden.


Dit is de hoofdberekening van het ECMWF voor aanstaande zaterdag. Het hogedrukgebied ligt dan met zijn kern boven Engeland en omstreken.


Dit is diezelfde hoofdberekening voor aanstaande zondag. In Nederland een oostelijke stroming. Nog net binnen beeld, aan de rechterzijde, is te zien hoe in Wit-Rusland de wind uit het noorden waait. Ook in Rusland lijken de veranderingen boven westelijk Europa invloed te hebben.

De hoofdberekening van het ECMWF gaat echter naar een tijdelijke oostenwind aan de grond en daardoor wel naar een zeer zomerse zondagmiddag met in grote delen van het land 28 graden. In de pluimgrafiek aan de linkerzijde van dit verhaal, valt echter vrij snel af te lezen dat deze hoogzomerse visie een van de warmste opties is. Het gros van de berekeningen schommelt in verwachte middagtemperaturen meer tussen 20 en 23 graden voor het midden van het land (De Bilt).


De pluimberekeningen (alle gemaakte modelberekeingen bij elkaar) laten een veel diverser beeld zien. De hoofdberekening is de rode lijn en dus de allerwarmste....


De hoofdberekening van het ECMWF komt met een warme zondag op de proppen.

Ondertussen lijkt er ook een soort van lagedrukzone te ontstaan ten zuiden van Nederland, waardoor er boven Frankrijk en omgeving geregeld buien gevormd worden. Kortom, een atmosferische verandering, maar wat het ons direct oplevert is op dit moment nog uiterst onzeker.


Of de hogedrukzone een geheel droge periode inluidt, is nog maar de vraag. Deze kaart toont de diktelijnen op zo'n 5 km hoogte in de atmosfeer. De uitzakkende bel met koudere lucht boven Frankrijk en delen van de Alpen geven onstabiliteit boven die omgeving aan. Daar zal aan de grond een lagedrukgebied tot stand komen.


In deze kaart de gemiddelde neerslagsom van alle ECMWF berekingen bij elkaar voor volgende week zondag. Er is vooral neerslag in Oostelijk Frankrijk en in Zwitserland.

Russische hitte
En voor Rusland? De vorming van een stevig hogedrukgebied boven het westen of noordwesten van Europa, zal daar de wind doen draaien. De komende dagen waait er nog een zeer warme zuidelijke bries. In de loop van volgend weekeinde lijkt de wind er echter meer uit westelijke of noordelijke richting te komen. Daarmee komt dus eindelijk een einde van de hitte in zicht.

Bronnen: Meteo Consult. NOAA
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
7 augustus 2010, 16:52 uur | Bericht #145984
Hoop weer op een mooie onweersdag dan
Waarom deze advertentie?
luci
Lid
Woonplaats: Delft
Berichten: 421
Lid sinds: 26 jul. 2006
7 augustus 2010, 17:01 uur | Bericht #145989
Mooi zo als ik het goed zie is 16 Augustus ook een mooie dag.
We hebben dan een bruiloft met picknick in de openlucht in Zeist.
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 augustus 2010, 19:07 uur | Bericht #146016
dan krijgen wij mooi weer een depressie van een (orkaan)
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Woonplaats: nijverdal overijssel
Berichten: 783
Lid sinds: 2 apr. 2010
7 augustus 2010, 21:01 uur | Bericht #146032
ik hoop op een herhaling van 12 of 14 juli
Woonplaats: Hoorn
Berichten: 962
Lid sinds: 6 dec. 2009
7 augustus 2010, 22:19 uur | Bericht #146039
Citaat van onweeer, zaterdag 7 augustus 2010, 18:07 uur dan krijgen wij mooi weer een depressie van een (orkaan)


het is gewoon een depressie....oow lol ok
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 149 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 149, lezen 8 mensen het topic "Stormkansen december 2011 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden