Eén opmerkelijk weerjaar zegt niets over een eventuele klimaatverandering. Er moet sprake zijn van een trend. Die trend is er - daar is ook dit jaar weer veel over gesproken - maar het was de vraag of 2006 daarin past.
En het antwoord is: ja! Want alle records die dit jaar zijn gebroken, volgen precies het patroon van de klimaatverandering. Zowel de warmte als de extreme regen past precies in het verwachtingspatroon.
Sneeuw
Toch leek het daar in het begin niet op. Het jaar begon zelfs een beetje aan de koude kant, winters dus.
En toen die winter plaats moest maken voor de lente, sputterde die nog behoorlijk tegen ook, door ons de eerste week van maart op veel plaatsen op te zadelen met een dik pak sneeuw. Bovendien hield die ons land wat temperatuur en buien betreft in z’n greep tot bijna het einde van die maand. Pas daarna werd het zachter.
Toch was de lente niet echt wat je lente noemt. April was weliswaar zacht en tamelijk droog, maar mei was warm en nat. De tweede helft van de maand regende het zelfs bijna elke dag enkele uren. Dat was nog net geen regenrecord, maar het scheelde niet veel.
Brugman
Maar toen begon het. Vanaf dat moment moest ik praten als Brugman om mensen duidelijk te maken dat één enkele hete maand, zelfs twee hete maanden, geen bewijs zijn voor een klimaatverandering.
Want vanaf de eerste warme dag werden me daar vragen over gesteld. En was juni een hele aardige maand, juli was niet alleen zonnig en droog, maar het was bovendien de heetste julimaand van de afgelopen drie eeuwen.
Maar liefst twee hittegolven volgden elkaar op en dat daar vragen over kwamen was dan ook logisch.
Die verstomden overigens in augustus. Een natte, sombere koele maand. Maar hoewel dat ook dit heel goed in een veranderend klimaat past, riep dit zwaar tegenvallende weer meer gemopper dan vragen op. Die laatste kwamen pas weer bij de herfst.
Vlinders en vogels
En die herinnert u zich vast nog wel. Want de blaadjes wilden maar niet vallen, vlinders bleven de tuinen sieren en vogels wilden opnieuw gaan nestelen.
Een ongelooflijke herfst was het. De warmste van de afgelopen drie eeuwen.
Bovendien was het ook nog vrij zonnig en droog. Er kwam geen einde aan. Hij ging gewoon door tot in december.
De gemiddelde temperatuur over dag én nacht, bedroeg in september, oktober en november 13,6 graden. Nu zegt dat op zich misschien niet veel, maar wanneer u weet dat 10,2 graden gebruikelijk is, dan begrijpt u dat het echt heel erg warm was. Bovendien werd het record van vorig jaar, dat 12,0 graden bedroeg, verpulverd.
Het was een opmerkelijk weerjaar met veel records. Passend in de trend van de afgelopen decennia. Het versterkt zeker het idee dat het klimaat verandert.
©NOS.nl