Wetenschappers uit veertien landen zijn erin geslaagd ijs van meer dan honderdduizend jaar oud naar boven te halen in Groenland. De stalen kunnen belangrijke informatie opleveren over de huidige klimaatwijziging. De wetenschappers moesten 2,5 kilometer diep boren in de ijskap op Noord-Groenland om op het bedrock-niveau, het niveau van het grondgesteente, te geraken. Het ijs daar dateert uit het Eemien en is dus 115.000 tot 130.000 jaar oud. Het Eemien was een interglaciaal, een relatief warme periode tussen twee glacialen, vergelijkbaar met de geologische periode waarin we ons nu bevinden. Uit de ijsstalen, die een diameter van 7 centimeter hebben, hopen de onderzoekers precieze informatie te verkrijgen over hoe de aarde reageert op plotselinge opwarming.
Groenland is bedekt met een kilometers dikke ijskap die zich gedurende duizenden jaren gevormd heeft. De sneeuw- en ijslagen kunnen ons onder meer vertellen hoe warm het was toen ze gevormd werden en wat de concentratie aan broeikasgassen was. In de ijsstalen zit onder meer lucht en DNA-materiaal. In het Eemien was het op aarde 2 tot 3 graden warmer en lag het zeeniveau ruim 4 meter hoger dan vandaag.
NEEM
Het North Greenland Eemian Ice Drilling (NEEM)-project is al bezig sinds 2007. Radarmetingen moesten bepalen waar de Eemien-ijslagen voldoende dik en intact waren. Het eigenlijke boren begon in juni vorig jaar. De voorbije dagen werden de laatste ijskernen naar boven gehaald. Nu kunnen de analyses starten. Tegen het eind van dit jaar hopen onderzoekers de eerste resultaten te publiceren. Bij het NEEM-project zijn veertien landen betrokken, onder aanvoering van Denemarken (Groenland maakt deel uit van Denemarken). Meer dan driehonderd onderzoekers namen aan het project deel.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:26 uur, door Joyce.s