Finland heeft dit jaar een bijzonder warme zomer. De hitte uit Rusland is ook tot Finland doorgedrongen, waardoor menig warmterecord is gebroken. Helsinki meldde een week lang tropische temperaturen tot 34 graden op 28 juli. In Jensuu is op 29 juli 37,2 graden gemeten, een nieuw Fins warmterecord. Het vorige stond op naam van Turku (zuidwesten van Finland) waar op 9 juli 1914 een temperatuur van 35,9 graden werd gemeten. De laatste jaren profiteerde ook het noorden van Europa vaak van fraai zomerweer. Zelfs in het hoge noorden (Lapland) zijn herhaaaldelijk temperaturen gemeten tussen 25 en 30 graden. Langdurige warme periodes zijn er uitzonderlijk, maar toch komt tropische warmte komt er vaker voor.
Ook lokaal in het noorden, waar de 'zomer' twee maanden korter duurt dan aan de zuidkust, is ooit 32 graden bereikt. De Finnen spreken bij 25 graden al van een hittegolf: in het zuiden en landinwaarts wordt het 's zomers op 10 tot 15 dagen 25 graden of warmer. Het noorden telt jaarlijks 5 tot 10 van zulke dagen. Naar het oosten toe wordt het klimaat continentaler: in Punkaharju kan het 's winters 50 graden vriezen en 's zomers meer dan 30 graden worden. Gemiddeld is het 's middags in Helsinki zo'n 19 (juni) tot 22 graden (juli); in het noorden enkele graden kouder. In de zomernachten kan het ondanks de korte duur van de duisternis koud zijn, gemiddeld zo'n 6 graden in juni in het noorden tot 12 in het zuiden, waar de nacht dan minder dan 5 uur duurt. Lichte vorst is 's zomers niet uitgesloten: Sodankyla in het noorden noteerde in augustus ooit 5 graden onder nul.
Finland profiteert goed van de zon. In Helsinki schijnt de zon in juni ruim 300 uur, wat meer is dan in het Spaanse Valencia dat dan gemiddeld 250 zonuren heeft. In het hoge noorden, waar de zon op 73 dagen niet ondergaat, valt het wat tegen met het werkelijke aantal zonuren, vooral in het oosten van Lapland. Bewolking overheerst hier waardoor de zon daar zowel in juni als juli circa 275 uur schijnt. Dat is nog altijd veel meer dan in ons land met gemiddeld iets minder dan 200 uur zon.
Hoewel de zomer de natste periode van het jaar is valt de hoeveelheid regen mee. Juli en augustus zijn in het noorden en oosten met normaal 70 mm in tien dagen even nat als ons land. De andere maanden zijn daar droger. In het zuiden van Finland (Helsinki) valt 50 tot 75 mm per maand; alleen het voorjaar is daar wat droger. De grootste dagsommen liggen rond 150 mm en het eeuwrecord staat op naam van weerstation Lahnus: 198,4 mm op 21 juli 1944. Op gemiddeld 8 tot 14 dagen komt het tot onweer; het noorden telt 4 à8 onweersdagen.
Bron KNMI
Ben benieuwd of het lekkere zomerweer daar ook nog even aanhoud, voor deze week ziet het er best goed uit.