Een in Canada werkende Belgische professor ontdekte de grootste moleculen ooit in het heelal. Het gaat om grote koolstofmoleculen met 60 en 70 atomen die in een voetbalachtige vorm geordend zijn. Het bericht staat in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science. De ontdekking gebeurde door een internationaal team onder leiding van Jan Cami, een 38-jarige Belgische professor verbonden aan de Universiteit van London in Ontario (Canada). Cami is daarnaast ook verbonden aan het SETI-instituut van de NASA.
Infrarood ruimtetelescoop
Met behulp van de NASA Spitzer infrarood ruimtetelescoop werden in een planetaire nevel moleculen ontdekt die bestaan uit zestig of zeventig koolstofatomen gerangschikt in een driedimensionele bol. De atomen zijn in wisselende patronen van vijfhoeken en zeshoeken die op een moleculaire schaal er precies als een voetbal uitzien. "Vijfentwintig jaar geleden werd het bestaan van dergelijke voetbalachtige structuren per toeval in een laboratorium ontdekt toen men lange kettingen van koolstofatomen maakte", verduidelijkt Bart Vandenbussche van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KULeuven. "Het bestaan van dergelijke complexe moleculen was ook theoretisch voorspeld."
Nobelprijswinnaard lovend
Harry Kroto, Nobelprijswinnaar Chemie (1996), reageerde op BBC vol lof op de ontdekking. "Dit levert het overtuigende bewijs dat dergelijke structuren sinds mensenheugenis in de verste uithoeken van ons melkwegstelsel bestaan". De ontdekking van de grote moleculen draagt bij tot de kennis hoe het leven gevormd wordt. Naar toepassingen bijvoorbeeld worden dergelijke stevige en sterke stabiele structuren gebruikt voor de ontwikkeling van smeerstoffen in fijne mechaniek. Professor Jan Cami is afkomstig uit Aalst en studeerde fysica aan de KULeuven, doctoreerde in Nederland en deed onderzoek in Californië vooraleer in Ontario aan de slag te gaan.
Bron Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:52 uur, door Joyce.s