Wetenschappers proberen al lang een manier te vinden om aardbevingen te voorspellen. Nu vergelijken ze het ontstaan van een aardbeving zelfs met de vorm van een donut. Een aardbeving wordt opgebouwd zoals een donut, met trillingen die na een aantal decennia resulteren in een grote aardbeving in het gaatje van de donut. De theorie kreeg de naam 'Mogi Donut', genoemd naar de Japanse seismoloog die op het idee kwam. Verschillende kleinere trillingen of aardbevingen kunnen zorgen voor een zware schok in een scheur die in het midden ligt.
Gaatje
Ondanks de theorie blijft het onmogelijk om te voorspellen waar en wanneer dat gaatje van de donut bereikt wordt. Toch is het een stap in de juiste richting, want vroeger werd zelden rekening gehouden met het feit dat aardbevingen met elkaar verbonden kunnen worden en misschien de voorbode zijn van een zwaardere schok.
Netwerk van breuken
"Vroeger zouden we een breuk gewoon onder een naam geklasseerd hebben", zegt Lisa Grant Ludwig een experte van de universiteit van Californië. "Maar in werkelijkheid hebben we hier een netwerk van breuklijnen. Misschien moeten we het probleem daarom vanuit een bredere hoek bekijken." De wetenschappers kwamen tot de conclusie na een studie van breuklijnen in de buurt van het voor aardbevingen gevoelige Californië.
Bron: Hln