Terwijl Europa kreunt onder tropische temperaturen, heerst er een koudegolf in Argentinië. Daarbij zijn al zeker negen mensen om het leven gekomen.
Al dagenlang klom het kwik in het Zuid-Amerikaanse land niet boven het vriespunt. Volgens de autoriteiten en hulporganisaties gaan er nog meer dodelijke slachtoffers te betreuren zijn als het niet snel zachter wordt. In heel Argentinië wonen naar schatting 20.000 mensen op straat. De hoofdstad Buenos Aires telt 1.400 daklozen.
Een van de overledenen is een drie maanden oude baby. Het kind woonde samen met zijn ouders in een tent in de hoofdstad.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
De voorbije dagen zijn in Argentinië al zeker negen mensen omgekomen door de extreme koude, die het grootste deel van het land teistert. Tegelijk vielen, naast deze mensen die omkwamen door onderkoeling, ook al zeker 33 doden door CO-vergiftiging bij slechte verwarmingstoestellen. Onder hen ook kinderen.
Sneeuw
Argentinië heeft deze dagen te kampen met een uitzonderlijk harde winter. Zo sneeuwt het niet alleen in het Andes-gebergte, maar voor het eerst sinds dertig jaar ook in de provincie La Rioja. In de provincies Salta en Tucuman was dat zelfs al een halve eeuw geleden. De Argentijnse weerkundige diensten zeggen dat het extreme winterweer er ook de volgende dagen aanhoudt.
Bron: Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Het uitzonderlijk koude weer in Paraguay, waar vriestemperaturen gemeten werden, heeft in meer dan een week tijd zes doden geëist. Twee slachtoffers van 17 en 68 jaar stikten gisteren in hun slaap door de rook van hun verwarming op kolen. Vier andere mensen van 44, 47, 31 en 80 jaar stierven door de lage temperaturen op het platteland. De volledige zuidkust van Zuid-Amerika heeft af te rekenen met "polaire koude".
In Argentinië kwamen al negen mensen, voornamelijk daklozen, om door onderkoeling en stikten nog eens 33 personen, onder wie elf minderjarigen, door slecht gebruik van verwarming. Ook in Uruguay zijn twee doden te betreuren door de koude.
Bron Hln
Terwijl het kwik in ons land dezer dagen hoge toppen scheert, kampt Zuid-Amerika met de koudste winter in jaren. Minstens 175 mensen kwamen al om het leven, zo blijkt uit cijfers uit zes getroffen landen. Het koudefront sloeg het hardst toe in zuidelijk Peru. Daar daalde de temperatuur in de hogere gebieden van de Andes tot -23 graden. Sinds begin vorige week lieten volgens officiële bronnen al 112 mensen het leven door de koude.
In Argentinië werden de koudste temperaturen van de afgelopen tien jaar genoteerd. Zestien mensen raakten bevroren en elf anderen overleden aan CO-vergiftiging. In Bolivia stierven achttien mensen, in Paraguay vijf mensen en in Chili en Uruguay telkens twee. In het zuiden van Brazilië kwamen negen mensen om het leven.
Ook de veestapel lijdt onder de vrieskou. In Paraguay en Brazilië bevroren duizenden dieren op hun weide. Omdat het kwik doorgaans nooit zo laag zakt, zijn er geen stallen voorzien. Verschillende gebieden in Bolivië en Peru sloten de scholen tot eind deze week. In grote steden werd noodopvang voor daklozen georganiseerd.
Bron Hln
De koudegolf in Latijns-Amerika heeft meer levens geëist. Was er maandag nog sprake van 175 doden, woensdag was dat aantal opgelopen naar zeker 225. Door de slechte weersomstandigheden hebben meerdere regeringen noodmaatregelen getroffen. Zo zijn er scholen dichtgegaan in Bolivia, Paraguay en Argentinië. Ook zijn mensen geëvacueerd en ondergebracht in tijdelijke onderkomens.
Latijns-Amerika heeft te maken met een van de strengste winters sinds lange tijd. Het zwaarst getroffen is de Andes in Zuid-Peru, waar de temperaturen tot min 23 graden Celsius zakten en in enkele weken tijd zeker 120 mensen omkwamen door onderkoeling en griep. Ook in de jungle, waar het normaal gesproken warm en vochtig is, zakten de temperaturen tot 10 graden boven nul. Volgens het meteorologisch instituut in Chili kan het koudefront aanhouden tot augustus.
Bron De Pers