Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 juli 2010, 17:14 uur | Bericht #141284
UFO-wolken in Nederland

Okay. De echte naam van de wolken waar we het vandaag over gaan hebben, is natuurlijk niet ‘UFO-wolken’. Je zou ze voor de grap zo kunnen noemen, omdat dit type wolken veel weg heeft van hoe in films en series vaak buitenaardse ruimteschepen worden voorgesteld.

Het gaat over ‘lenticulariswolken’, ook wel aangeduid als ‘lenswolken’ of ‘golfwolken’. Ze komen vooral voor in berggebieden, maar ook in ons land zijn ze wel eens te zien. De achter ons liggende twee weken zelfs meer dan eens op grote schaal. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld.


Lenswolk, ofwel lenticularis. Gefotograaf op vrijdag door Mark Wolvenne, Terwolde (Gelderland).


Nabij bergen komen lenswolken veel vaker voor. Foto: Jelle Straver. Genomen in mei 2006, in de Wicklow Mountains (Ierland). Hier zien we toch prachtig waarom sommige lenticulariswolken gemakkelijk voor ufo’s kunnen worden aangezien.

In de bergen
De fraaiste exemplaren van lenticulariswolken komen voor in de buurt van bergtoppen. Ze ontstaan doordat lucht die over een berggebied strijkt in een golfbeweging terecht komt.

Is het in de top van de golf koud genoeg en de lucht voldoende vochtig, dan vindt er condensatie plaats en vormt zich een wolk. In het dal van de golf kan het juist net genoeg opwarmen om de wolk op te laten lossen.

Dit ritme kan stroomafwaarts kilometers lang stand houden. Soms zie je meerdere van die lenswolken op enige afstand van elkaar (telkens in de top van de golf), vaak ook blijft het bij één enkele lenswolk.


Vanuit Tilburg zag Margreet van Vianen het volgende prachtige schouwspel.

Vele typen
Er zijn diverse typen lenticularis. Soms kan je ze zien direct rondom een bergtop, vaak stroomafwaarts schuin achter een bergtop, en soms dus nog verder stroomafwaarts meerdere achter elkaar. Met enige regelmaat kan je er ook meerdere boven elkaar zijn, als ware het een stapel borden.


Lenswolk, Jannes Wiersema, Roodeschool (Groningen). Vrijdag.

Zonder bergen tóch lenticularis
De voorkeursregio’s voor lenticulariswolken zijn dus berggebieden, maar ook in Nederland komen ze af en toe voor.

Dat kan bijvoorbeeld wanneer we met een zuidoostelijke stroming te maken hebben, waardoor – in het klein – de Eifel en de Ardennen in uitzonderlijke gevallen eenzelfde effect stroomafwaarts kunnen opleveren.

Vaker ontstaan lenswolken in ons land wanneer op enkele kilometers boven de grond (tussen circa 4 en 8 kilometer vooral) het op twee vlak boven elkaar gelegen luchtlagen er een flink verschil in windsnelheid optreed. Dit wordt in de meteorologie ‘verticale windschering’ genoemd. Tegelijkertijd moet (in ieder geval in die smalle zone waar de windschering plaats heeft) de luchtopbouw stabiel zijn.

Onder deze omstandigheden ontstaan rimpelingen in de luchtstroom, ter hoogte van de overgang tussen de minder snelle en sneller stromende luchtlaag. Deze golvingen kunnen – mits er voldoende vocht aanwezig is en de rimpelingen sterk genoeg zijn – leiden tot lenticularis. Dat is precies wat er vrijdag gebeurde. Een aantal fraaie foto’s van het fenomeen is ingestuurd. Daarvan zijn er hiernaast een paar te zien.

Overigens komen dit soort welvingen in de lucht veel vaker voor. Met regelmaat zijn bijvoorbeeld golfbewegingen waar te nemen in aaneengesloten wolkenpakketen. Voorbeelden daarvan waren er ook vrijdag op veel plaatsen. Het verschil met de lenswolken is dat de bewolking niet oplost in het ‘dal’ van de golf, maar intact blijft doordat de lucht niet genoeg opwarmt en er té veel vocht aanwezig is. Op die manier ontstaan fraaie welvingen in het wolkendek.


Foto: Kees ’t Hooft. Genomen in augustus 2006 in de Ardeche. Drie borden boven op elkaar, mooi verlicht door de laagstaande zon.


Foto: Jan van der Kroon. Prachtige stapel borden. Genomen in Estepona, Spanje, in januari 2005.

Stapelwolken met een hoedje (en hoedjes zonder wolk)
Een week geleden ontstond er in Nederland op grote schaal een ander en nog bijzonderder vorm van lenswolken.

Kleine stapelwolken (ontstaan door het condenseren van vocht in opstijgende luchtbellen) stootten toen op circa 2 kilometer tegen een stabiliserende warme luchtlaag. De op die hoogte van 2 kilometer licht welvende luchtstroom werd plots zichtbaar in de vorm van lenswolken vlak boven sommige van de stapelwolken.

Het extra vocht dat met de opgestegen luchtbel vanaf het aardoppervlak meekwam bleek hier en daar net genoeg om vlak boven een stapelwolk nog een kleine lenticularis te laten ontstaan. Op de foto uit Helmond is overigens ook een tweede lenswolkje te zien dat op dezelfde wijze was ontstaan. Het enige verschil is dat de warme luchtbel die er vlak onderzat niet zichtbaar was doordat er zich nog geen wolk in had gevormd.


Een week geleden, op zaterdag 10 juli, was een wel heel bijzonder soort lenticularis te zien. Opstijgende luchtbellen stootten hun hoofd tegen een golvende warme luchtlaag op circa 2 kilometer hoogte. Het extra vocht dat vanaf het aardoppervlak werd meegebracht, in combinatie met het extra duwtje omhoog dat de opstijgende luchtbel veroorzaakte, zorgde ervoor dat op de toppen van sommige golven lenswolken ontstonden. Vaak vlak boven een stapelwolk die in de opstijgende luchtbel was ontstaan. Op de bovenstaande foto is dat onder in beeld te zien (een stapelwolkje met vlak daarboven een lenswolk, lenticularis). Midden in beeld een tweede lenswolk. Eveneens vlak boven een opgestegen warme luchtbel. Al is die luchtbel niet te zien, omdat er geen stapelwolk in was ontstaan. Foto: Dhr./mevr. Coppes, Helmond (Brabant).



Eveneens vorige week zaterdag, wederom een stapelwolk met daarboven een lenswolk. Moeilijk zichtbaar op deze foto.Eronder staat een vergroting. Foto: Frans Sijmons, Klausheide (net over de grens in Duitsland).

Pileus, iets anders
Het ging in de voorgaande voorbeelden overigens om een ander type wolk dan dat vaak ontstaat boven snel groeiende buienwolken. Vlak voor de rap stijgende luchtbellen uit wordt de lucht ‘en mass’ in korte tijd en vrijwel gelijkmatig al opgetild. Een dergelijke ‘wolkenkapje’ boven een bui wordt ‘pileus’ genoemd. Welvingen in de luchtstroom spelen bij het ontstaan van pileuswolken geen rol.


Foto: Pauline Weder. Deze is genomen in augustus 2006 boven Avignon. Na weken van hitte begon het de volgende dag te regenen. Ziet u de totaal andere structuur die deze lenticularis heeft ten opzichte van andere wolken?

Bron: Weer.nl
Every cloud has a silver lining
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
17 juli 2010, 17:46 uur | Bericht #141288
Ik heb er een aantal gezien in Oostenrijk in maart van dit jaar...
Waarom deze advertentie?
Rayo
Lid
Woonplaats: Wieringerwaard (N-H)
Berichten: 916
Lid sinds: 15 mei. 2008
17 juli 2010, 17:50 uur | Bericht #141289
schitterend!! ik neem ze ook wel eens waar!
.:: Hevig onweer in het geheugen: (1) 14 Juli 2004, (2) 25/26 mei 2009, (3) 28/29 juni 2011, (4) 10 september 2011 ::.
Richardus
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1294
Lid sinds: 27 jun. 2009
17 juli 2010, 18:03 uur | Bericht #141296
Ja, ik zag ze afgelopen week ook een paar keer, vooral dinsdag geloof ik! Wel heel bijzonder, hier 'ns lenticularis te zien. Ik geloof dat ik er wel eentje op de foto heb gekregen, voor een paar mooie exemplaren was ik net te laat 'ik pak zo de camera wel even, eerst boodschappen opbergen' en weg waren ze. Prachtige gezicht, zeker van die gestapelde | Gewijzigd: 17 juli 2010, 18:04 uur, door Richardus
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
17 juli 2010, 18:18 uur | Bericht #141305
Citaat van Richardus, zaterdag 17 juli 2010, 16:03 uur Prachtige gezicht, zeker van die gestapelde

Zoiets.....?
Woonplaats: Deventer/Enschede
Berichten: 2512
Lid sinds: 29 mei. 2008
17 juli 2010, 18:38 uur | Bericht #141312
Maar die Lenticularis op stapelwolken zouden dan veel weg kunnen hebben van Pileus, toch?
Richardus
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1294
Lid sinds: 27 jun. 2009
17 juli 2010, 18:52 uur | Bericht #141316
Citaat van Frenky, zaterdag 17 juli 2010, 18:18 uur Zoiets.....?
haha,mooi, nee zoals die op de foto van Jan van der Kroon in Estepona

Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
17 juli 2010, 19:13 uur | Bericht #141317
hoe dan ook, het zijn en blijven schitterende wolken
Mistery
Lid
Woonplaats: Den Bosch
Berichten: 21
Lid sinds: 8 jun. 2007
17 juli 2010, 19:16 uur | Bericht #141318
Ufotje boven Den Bosch gesignaleerd...
Foto van Mistery... 17.23 17-07-2010 | Gewijzigd: 17 juli 2010, 19:55 uur, door Mistery
depeer
Lid
Woonplaats: Sprundel
Berichten: 327
Lid sinds: 14 jun. 2007
17 juli 2010, 23:22 uur | Bericht #141362
Dit was afgelopen woensdag te zien in Almelo.

11720101413212.jpg
Bron:Richard Sterken
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
18 juli 2010, 00:17 uur | Bericht #141369
Heb er afgelopen week ook een waargenomen.
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Pringelz
Lid
Woonplaats: Belgie, Destelbergen (OVL)
Berichten: 1089
Lid sinds: 25 dec. 2009
18 juli 2010, 11:08 uur | Bericht #141425
Wel spectaculaire wolken !
dibrachio
Lid
Woonplaats: Rotterdam
Berichten: 139
Lid sinds: 18 dec. 2009
18 juli 2010, 11:39 uur | Bericht #141431
Bij UFO-wolken moest ik gelijk denk aan een foto uit de National Geographic van een jaar terug. De Kronotsky vulkaan in Kamtsjatka. Hij staat op het 'to-do' lijstje, maar ben bang dat het er niet in zit.. Klik hieronder.

Wat een machtig mooie vulkaan!



Hier de volledige fotogalerij.

Hier het bijbehorende artikel. | Gewijzigd: 18 juli 2010, 11:48 uur, door dibrachio
Woonplaats: Honselersdijk (Zuid-Holland)
Berichten: 1483
Lid sinds: 26 aug. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juli 2010, 12:21 uur | Bericht #141438
Citaat van dibrachio, zondag 18 juli 2010, 11:39 uur Bij UFO-wolken moest ik gelijk denk aan een foto uit de National Geographic van een jaar terug. De Kronotsky vulkaan in Kamtsjatka

dat is wel eff een gaaf uitzicht
met vriendelijke groet,

Marcel
Kimmey
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 987
Lid sinds: 8 jun. 2007
18 juli 2010, 16:15 uur | Bericht #141481
Mallorca, 5 mei 2010

Bijzondere_wolk.JPG | Gewijzigd: 18 juli 2010, 16:16 uur, door Kimmey
Richardus
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1294
Lid sinds: 27 jun. 2009
18 juli 2010, 16:34 uur | Bericht #141483
Citaat van depeer, zaterdag 17 juli 2010, 23:22 uur Dit was afgelopen woensdag te zien in Almelo. Bron:Richard Sterken
wauw, prachtig 't gaat op de achtergrond ook lekker door | Gewijzigd: 18 juli 2010, 18:22 uur, door MarkNL
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juli 2010, 14:00 uur | Bericht #141642
Ik heb er dit jaar al 2 te pakken
ik weet alleen de datums niet meer

CIMG3608_bewerkt.JPG
deze wat donkerder gemaakt om het wat beter te zien

Foto0027.jpg
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
19 juli 2010, 14:16 uur | Bericht #141646
Schitterende wolkensoort die normaliter niet zo vaak te zien is in Nederland. De laatste tijd gelukkig wel, en dat was even genieten geblazen.
henk55
Lid
Woonplaats: zwolle
Berichten: 2045
Lid sinds: 23 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juli 2010, 14:23 uur | Bericht #141648
Nice pics!
BTW: Iedere camera legt gegevens vast, exif gegevens.
Hoe kom je daar nou achter: Klik met de rechter muisknop op de foto, er verschijnt een venster , onderaan het venster zie je staan eigenschappen, links aanklikken, dan zie je staan eigenschappen van : het nummer van de foto of als je een eigen titel aan de foto hebt gegeven de titel, klik op details, en je ziet alle info over de foto ook de datum van opname!
Groet.

O ja, foto 1 is genomen op 25-03-2010 om 16.37, foto 2 is genomem op 08-06-2010 om 15.06.
patty27w
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 127
Lid sinds: 7 nov. 2007
19 juli 2010, 19:13 uur | Bericht #141687
Citaat van Kimmey, zondag 18 juli 2010, 14:15 uur Mallorca, 5 mei 2010




Hey goeie timing....toen zat ik er ook!! Jij ook die fijne buien van 3 mei op je dak gehad daar!!!

Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 392 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 392, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen algemeen (seizoen 2012)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden