Het weer in het verleden
Op 20 juli gaat de Internationale Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen van start. In het verleden heeft het weer reeds meerdere malen een grote rol gespeeld bij de 4daagse.
1972 Vanwege een zeer hoge luchtvochtigheidsgraad tijdens de Vierdaagse wordt er iedere dag één uur eerder gestart. De tweede, derde en vierde dag worden zelfs tien kilometer ingekort.
1999 Voor het eerst sinds 1951 wordt de Vierdaagse niet officieel geopend op de Vlaggenparade voorafgaand aan het evenement. Voordat het officiële gedeelte kan beginnen wordt de parade, vanwege een zwaar onweer, op last van de politie en brandweer afgelast.
2003 Tropische temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheids-graad dwingen de marsleiding de afstanden op de tweede dag met 10 km in te korten.
2006 De 90ste Vierdaagse zal geschiedenis schrijven, want door de grote hitte van de eerste dag en het overlijden van een deelnemer op het parcours en een deelnemer die de eerste wandeldag had voltooid, in samenhang met het grote aantal noodzakelijke hulpverleningen, komt al na één dag een einde aan de Vierdaagse.
Weernieuws
Ook dit jaar zal onweer-online het (weer)nieuws rond de 4daagse op de voet volgen.
Weersverwachting
Tijdens de aanmeldingsdagen (zondag en maandag) is het mooi weer. De temperaturen liggen tussen de 24 en 27 graden. De kans op neerslag is gering. Er staat een zwakke wind Z-ZW wind (2 bft). Voor de eerste en tweede wandeldagen is het een heel ander verhaal. De temperaturen lopen op naar tropisch: 30-31 graden. Tevens bestaat er een grote kans op regens en onweer. Voorzichtigheid is geboden!
Voor de rest van de week geldt: Aangename wandeltemperaturen van ongeveer 24 graden, maar wel kans op neerslag.
Maatregelen mbt de weersomstandigheden
Bij extreem hoge temperaturen
Hoofdbedekking is vooral belangrijk bij warm weer. Bescherm ook uw nek tegen de zon. Daarnaast dient u goed op te letten dat u voldoende water bij u draagt. Drink voldoende. Drink géén alcoholische dranken. Las bij een wandeltocht in extreem hoge temperaturen vaker een pauze in. Rust bij voorkeur in de schaduw.
Bij onweer en bliksem
Zoek bij dreigend onweer tijdig een overdekte schuilplaats. Indien u geen overdekte schuilplaats kunt vinden, schuil dan in de berm bij voorkeur in een greppel of in een ander lager gelegen gedeelte. Hurk of ga zitten met uw armen om uw benen gevouwen. Verwijder metaal van uw lichaam en maak tijdens het onweer geen gebruik van uw mobiele telefoon.
Bij hevige regenval
Als het hard gaat regenen, kan een poncho uitkomst bieden. Loop nooit met een paraplu. Dit geeft kramp in uw armen, is hinderlijk voor medewandelaars en is bij onweer gevaarlijk. Draag bij langdurige regenval een katoenen hoofddeksel. Dit kan afkoeling van het lichaam nog enigszins tegenhouden. Let op dat uw voeten niet nat worden. De kans op blaren is dan aanzienlijk groter.
Onweer-online lopers?
Wie van jullie gaat de 4 daagse lopen? Graag horen we van jouw ervaringen!
Een foto van jou tijdens de 4 daagse in een onweer-online shirt zou natuurlijk helemaal geweldig zijn!
Alvast heel veel succes!
Bronnen: Stichting 4daagse Nijmegen, 4daagsehelden | Gewijzigd: 17 juli 2010, 12:06 uur, door Marga
Nijmegen ontvangt vandaag de deelnemers aan de Vierdaagse. De wandelaars kunnen hun startbewijs voor de 94e editie afhalen. De toestroom van wandelaars zorgt elk jaar weer voor grote drukte in en rond de Waalstad.
De Vierdaagse gaat pas dinsdag echt van start. Voor het wandelevenement schreven zich 48.435 mensen in. Na loting bleven er 45.000 wandelaars over. De organisatie van de Vierdaagse hanteert dat aantal als limiet.
Zondagavond is stadion De Goffert in Nijmegen toneel van de traditionele Vlaggenparade, met de vlaggen van alle deelnemende landen. Wandelaars kunnen ook maandag nog hun startbewijs afhalen.
Bron: de Stentor
De Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn zaterdag rustig van start gegaan, aldus de Nijmeegse politie. De sfeer is ontspannen en feestgangers hebben alle ruimte. Alleen op The Matrixx in het Hunnerpark was het zaterdagavond tegen elf uur flink druk, aldus de politiewoordvoerster.
De lichtkranten in het Hunnerpark gingen rond kwart voor elf aan met de tekst dat nieuwe bezoekers beter een andere locatie konden kiezen, omdat het te druk werd.
De Vierdaagsefeesten staan bekend om de mensenmassa's die zich doorgaans in het centrum van Nijmegen begeven. Daarvan was zaterdagavond nog geen sprake, stelde de woordvoerster. In de stad was goed te lopen en alle podia waren goed te bereiken. Aanhoudingen van betekenis waren er zaterdag niet. De politie had het erg rustig.
De feesten duren tot en met vrijdag. Onder meer Waylon, Cuby And The Blizzards en The Scene zijn de komende week te zien op de podia in de Waalstad.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
De Nijmeegse Vierdaagse gaat waarschijnlijk heet beginnen. De weersverwachting voorspelt 30 tot 32 graden voor de eerste wandeldag.
De organisatie van het wandelevenement heeft speciale draaiboeken klaarliggen voor als het erg heet wordt. Afstanden kunnen dan ingekort worden, mogelijk wordt er eerder gestart. Ook wordt bekeken of er extra water nodig is langs de route. De organisatie informeert wandelaars onder meer met schermen langs de route over de actuele situatie.
Bron: de Geldelrander | Gewijzigd: 18 juli 2010, 09:51 uur, door Marga
Aankomende dinsdag 20 juli start de 94e editie van de Vierdaagse van Nijmegen. De vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Het wandelevenement kende in 2006 een historisch dieptepunt, De negentigste Vierdaagse ging van start op 18 juli. Het beloofde een hele warme dag te worden. De wandelaars konden kiezen om 4 maal 30, 40 of 50 kilometer te lopen. Op het warmste moment van de dag werd een temperatuur van 34 graden Celsius in de schaduw gemeten. De eerste dag van de 4-daagse beloofd echter ook zeer heet te gaan verlopen. Er liggen draaiboeken klaar voor als het té heet wordt, zoals: inkorten van afstanden, vervroegen van starttijden en extra water langs de route. Er staan schermen langs de route over de actuele situatie.
De dag van Elst
De start van de wandel 4-daagse zal uitermate warm gaan verlopen en zal ook tevens de warmste dag zijn van het evenement. Zorg ervoor dat je voldoende vocht tot je beschikking zal hebben. Aankomende dinsdag is de zon volop te zien in Elst en omstreken, daardoor warmt het snel op. De temperaturen liggen ongeveer rond de 32 graden. De wind is zwak tot matig 2-3 Bft en komt vanuit het zuiden. De zonkracht is sterk en komt uit op 6 dus dat betekend ook nog eens goed smeren! Tegen de avond komt er wat bewolking voor maar het blijft droog.
De dag van Wijchen
De tweede dag van de 4-daagse zal een stukje koeler gaan verlopen, ook is er meer bewolking en in de middag neemt de kans op een enkele pittige regen of onweersbui toe. De temperatuur ligt ongeveer rond de 25 a 26 graden. De wind is zwak tot matig 2-3 Bft en komt vanuit het westen.
De dag van Groesbeek
De derde dag van de 4-daagse begint met regen maar ook onweer is vooralsnog niet geheel uitgesloten. In de octend kan het even stevig doorregenen maar tegen de middag aan worden er toch wel drogere periodes verwacht. De temperatuur komt uit op zo'n 24 a 25 graden. De wind is matig 3 tot 4 Bft en komt vanuit het zuidwesten. Kortom, een heerlijk dagje om te wandelen.
De dag van de aankomst
De laatste dag van de 4-daagse staat in het teken van feest, duizenden mensen die langs de weg zitten om de wandelaars aan te moedigen hopen natuurlijk op mooi weer. Voorlopig lijkt het erop dat de laatste dag droog zal gaan verlopen, echter het is wel een stukje kouder dan de afgelopen dagen. De temperatuur ligt ongeveer rond de 20 a 21 graden, wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en de wind is matig 3 Bft, komend vanuit het westen.
Bron: WeerDirect | Gewijzigd: 18 juli 2010, 12:12 uur, door Marga
Nijmegen en omgeving bruisen. De wandelvibraties gieren rond en het kan zelfs de toevallige en onwetende passant niet ontgaan dat er iets te gebeuren staat. Tribunes staan paraat, vlaggen wapperen, tijdelijke campings stromen vol en het wordt almaar internationaler in de stad. Het hart van dit alles, de Wedren, is gereed om de tienduizenden wandelaars te ontvangen. Vandaag en morgen kunnen startbewijzen worden afgehaald, waarna dinsdagochtend in alle vroegte de eerste lopers vertrekken. Belangrijk is natuurlijk een goede voorbereiding, lekkere schoenen, genoeg te eten en te drinken. En natuurlijk het weer. Ideaal wandelweer is per persoon verschillend, maar zal voor velen een graadje of 20 zijn, met geregeld zon. De prestatietocht zal echter met hitte aanvangen. Vervolgens koelt het vanaf woensdag af, wat gepaard gaat met buien.
Er hebben zich 45.000 lopers kunnen inschrijven. Deze zullen niet allemaal hun startbewijs ophalen en in de loop van de week gaan er ook steeds wandelaars uitvallen. De barometer op de Wedren geeft elke dag de stand aan.
In de nu 94 jarige geschiedenis van de Nijmeegse 4Daagse is de wandeltocht 1 keer afgelast. Dat was in 2006, toen de hitte tijdens de eerste dag tot grote problemen leidde bij een aantal deelnemers. Vijf personen moesten worden gereanimeerd, waarvan er twee overleden. Aan het einde van ‘de Dag van Elst’, werd uiteindelijk besloten de andere drie dagen geen doorgang te laten vinden. Bovendien, voor de tweede dag werden temperaturen tot 37 graden verwacht. Met dergelijke maxima is het voor vrijwel niemand meer verantwoord om grote fysieke inspanningen te leveren. Ook inkorten van het parcours behoorde toen niet meer tot de mogelijkheden. Dat gebeurde wel in 1972 en 2003. In 2003 was de combinatie van hitte en een hoge luchtvochtigheid de aanjager van het besluit.
Ook dit jaar ziet de eerste wandeldag, dinsdag, er heet uit. De luchtvochtigheid zal aan de bescheiden kant zijn, met ’s middags zo’n 30 procent. Een dergelijke lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de wandelaars nog redelijk gemakkelijk hun lichaamswarmte kwijt kunnen door middel van zweten. Dat lichaamsvocht dient dan wel weer aangevuld te worden, dus zal er voldoende gedronken moeten worden. Aangezien tevens lichaamszouten verdwijnen tijdens het zweetproces, zijn zoute soepjes ook aan te bevelen. Het is echter de vraag of de hoeveelheid vocht die een wandelaar kwijt raakt, voldoende kan worden aangevuld door inname van vocht. Er zit namelijk een maximum op het aantal liters vocht dat men binnen een dagdeel kan drinken.
Verwachte temperaturen dinsdag
Gelijk aan de afgelopen weken, stroomt ook dinsdag middels een zuidelijke wind wederom zeer warme lucht uit Frankrijk binnen. De eerste deelnemers starten tussen 04.00 en 04.45 uur en zullen dat bij een temperatuur van zo’n 16 graden doen. Op het moment dat de laatste wandelaars het parcours opstappen, tegen 08.00 uur, is het echter al een graad of 20. Vervolgens gaat de opwarming snel verder. Tegen het middaguur verwachten wij temperaturen rond 27 graden en halverwege de middag is het een aantal uren tropisch met 31 tot 33 graden. De lucht zal tijdens de Dag van Elst niet strak zonnig zijn, maar vrij veel hoge sluierbewolking laten zien. Dit is enigszins gunstig, want hitte en voluit zonneschijn tezamen kunnen gemakkelijker een zonnesteek veroorzaken. Feit blijft wel dat een aanzienlijk deel van de route weinig tot geen bomen heeft en dat sluierbewolking dan wel een fletse zon oplevert, maar geen echte serieuze schaduw opwerpt. Daar komt bij dat er geen of nauwelijks een briesje komt te staan.
Op de Wedren staat de perstent er alweer klaar voor. De foto is gisteren, zaterdag, gemaakt. Toen dreven er nog donkere wolken over. Maandag en dinsdag zal het voornamelijk zonnig zijn. En zeer warm tot heet.
Aandachtspunten eerste dag, van het Rode Kruis
We spraken Chris Haak, medewerker van het Rode Kruis uit Nunspeet, en hij maakt zich behoorlijk zorgen over de eerste dag van het wandelevenement. Hij benoemt drie fasen als het fout gaat (dus dat mensen te weinig drinken, te weinig eten en te veel zout verliezen door het zweten). Dat kan ten eerste leiden tot hittekramp, oftewel spierpijn in armen en benen. De tweede fase is warmtestuwing. Het lijkt dan of je in brand staat, in combinatie met hevig zweten, hoofdpijn of misselijkheid. Koude rillingen kunnen ook optreden, als er geen vocht meer aanwezig is om te zweten.
Chris Haak: “Bij beide fases is mijn advies om meteen uit de zon te gaan, niet meer te lopen en een zoutoplossing en water te drinken. Neem geen koffie of alcohol! Dat drijft water juist af. Chips zijn weer wel goed, of denk aan cola. Dan komt het heel snel weer goed.â€
De derde fase is de heftigste, te weten een hitteberoerte ofwel zonnesteek. In dat geval ga je vreemd gedrag vertonen of is er sprake van waanideeën. Op dat moment zijn de vitale functies in gevaar en is sprake van een levensbedreigende situatie. Advies van het Rode Kruis; laat meteen een ambulance komen.
De gevaarlijkste plekken zijn dinsdag wederom de Oosterhoutse dijk en de Waalbrug. Gebrek aan schaduw en het feit dat dit het laatste stuk van het parcours is, en de vermoeidheid dus extra hard toeslaat, maken het tot een punt van extra aandacht van iedereen.
Dit is de beruchte Oosterhoutse dijk, tussen Oosterhout en Lent. Nauwelijks schaduw te vinden voor de ruim 40.000 wandelaars.
Woensdag, kans op buien
Na de hitte van de eerste dag, gaat het vervolgens in de loop van woensdag en donderdag afkoelen. De grote onzekerheid betreft het moment waarop regen- en onweersbuien het parcours over schuiven. Woensdagochtend is het hoogstwaarschijnlijk nog droog, maar wel al erg warm met 20 of 21 graden rondom zonsopkomst. Boven Frankrijk komen woensdag vrij snel regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Deze schuiven in de stroming onze kant op, terwijl ondertussen de onstabiliteit in de hogere luchtlagen boven Nederland toeneemt en er een windsprong gaat ontstaan. Dat laatste houdt in dat er in het westen van het land in de loop van de ochtend een westelijke wind waait, terwijl in de oostelijke landhelft de wind nog enige tijd vanuit het zuiden waait. Op de grens tussen die twee windrichtingen kan gemakkelijker buiigheid tot ontwikkeling komen.
Al met al lijken vooralsnog in de loop van woensdagmiddag of – avond geleidelijk een paar pittige regen- en onweersbuien over Nijmegen en wijde omgeving te trekken. Daar vooruit zal het vrij klam en broeierig aanvoelen, bij middagtemperaturen tussen 26 en 28 graden (met het risico op nog een keer 30 graden) en met een sterk wisselend aandeel bewolking en zonneschijn.
Donderdag, afkoeling en buien
Koelere lucht stroomt vanaf woensdag binnen en leidt op donderdag tot een scherpere verkoeling op het 4Daagse traject. De verwachte maximumtemperaturen schommelen rond 23 of 24 graden. De luchtopbouw blijft daarbij echter onstabiel en vanuit Frankrijk en België blijven buien noordwaarts schuiven. Zowel op woensdag als op donderdag kunnen de buien pittig uitpakken. De precieze felheid van de neerslag is op dit moment nog niet te voorzien. Daarvoor kunt u het beste de verwachtingen de komende tijd in de gaten houden. In de loop van de komende dagen kunnen we ook voor de intocht op vrijdag een duidelijk weerbericht afgeven. Vooralsnog volstaan we hier met een wat algemener beeld: aanstaande vrijdag een afwisseling van wolken en zon, met verspreid een paar buien, mogelijk met onweer. Maxima op de Via Gladiola: 22 of 23 graden.
Het weer zal een grote rol spelen in de 4Daagse van 2010. Wij wensen alle deelnemers, supporters, toejuichers en hulpdiensten een mooie en veilige tijd toe!
Bronnen: Meteo Consult, Chris Haak en Weer.nl
Onweersdagen: 0
De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse wijst deelnemers zondag op maatregelen die zij kunnen nemen tegen de verwachte hitte tijdens het wandelevenement. Vooral dinsdag belooft een warme dag te worden, aldus de marsleiding.
De Vierdaagse gaat dinsdag van start. Wandelaars doen er op de eerste wandeldag goed aan extra water mee te nemen en hun hoofd en hals tegen de zon te beschermen. Ook is het raadzaam extra vroeg van start te gaan om de hoogste temperaturen voor te zijn.
De marsleiding overweegt extra waterpunten langs de route in te richten en de vroegste starttijd van vier uur 's nachts nog te vervroegen.
Voor de rest van de week ziet het weer er gunstiger uit, aldus een woordvoerder van de Vierdaagse.
Bron: Nu
Onweersdagen: 0
Vierdaagse bereidt zich voor op warme eerste dag
Extra water en half uur eerder starten
Een half uur eerder starten, extra waterpunten onderweg en de wandelaars nog eens nadrukkelijk wijzen op voorzorgsmaatregelen die ze zelf kunnen nemen.
Dat zijn de maatregelen die de marsleiding van de Vierdaagse overweegt te nemen voor de eerste wandeldag aanstaande dinsdag, die zeer warm belooft te worden. Het Weer Advies Team van de Vierdaagse is zondagochtend bij elkaar geweest en heeft een pre-advies aan het bestuur gegeven. Maandag op de middag wordt definitief besloten of de maatregelen getroffen worden.
Op basis van de verwachtingen van weerman Jules Geirnaerdt wordt er voor dinsdag, de Dag van Elst, uitgegaan van een temperatuur van 32 graden, windkracht 3 en luchtvochtigheidgehalte van 35%.
Het Weer Advies Team heeft de marsleiding daarom geadviseerd extra waterpunten in te richten, zodat de wandelaars op dinsdag in het tweede gedeelte van de wandeldag op drie plaatsen over water kunnen beschikken: bij Slijk-Ewijk, bij Oosterhout kort voor de dijk, en bij Lent kort voor de Waalbrug. Ook wordt een beroep gedaan op de aanwonenden van de parcoursen om de wandelaars van (drink)water te voorzien.
Adviezen aan de wandelaars luiden:
Drink voldoende;
Zorg dat u altijd iets te drinken bij u heeft;
Bescherm hoofd en nek;
Benut de vroege uren voor het wandelen.
Verder treft de marsleiding voorbereidingen om alle wandelaars een half uur eerder dan de aangekondigde starttijden van start te laten gaan, zodat zij optimaal de koelere ochtenduren kunnen gebruiken.
Bron: 4daagse.nl | Gewijzigd: 18 juli 2010, 20:26 uur, door Marga
Mijn ex liep ieder jaar mee en had ik alle gezeur van de dagen van pijn en warmte ed. Gelukkig zijn die nu voorbij en kan ik vollop gaan feesten.
Wel heeft een zeer goede vriend van mij een eigen drive-in show (http://www.fast-forward.nu/) die al jaren langs de route staat met nog 3 andere vrienden.
Ook dit jaar staan we weer in alle dorpen, dus weer feest!
Mochten er mensen vanuit hier meelopen: veel succes!!! | Gewijzigd: 19 juli 2010, 14:26 uur, door channiej
Ook voor militairen maatregelen tegen de warmte
De militaire leiding van Kamp Heumensoord neemt het voor morgen voorspelde warme weer serieus om daarmee eventuele risico's beperken. Er is besloten om de maatregelen over te nemen die de Stichting Vierdaagse treft in verband met het warme weer.
Dat betekent dat ook op Kamp Heumensoord op de eerste loopdag een uur eerder (vanaf 03.30 uur) wordt gestart. In verband met de vervroegde start worden het internationale hospitaal op het kamp en de militaire rustpunten op de route een uur eerder geopend.
De kledingvoorschriften voor de Nederlandse militairen zijn ook aangepast aan het warme weer. Voor de Nederlandse militairen gelden de volgende tenueaanpassingen:
Vanaf de start:
1. niet toegestaan om met onderdeelsjaal te lopen vanaf de start.
2. Nederlandse eenheden en individuele lopers dienen slim om te gaan met aanpassing met betrekking tot het dragen van hoofddeksels.
Additioneel op route vanaf 11.00 uur:
3. baret binnen bebouwde kom niet verplicht.
4. toegestaan veldpet gvt in plaats van baret, geen zonnehoedjes.
5. elastiek uit de broekspijpen is toegestaan.
Detachementen:
6. eenheid van tenue.
Er zijn GEEN wijzigingen voor wat betreft bepakkingeisen.
Bij vertrek en binnenkomst extra water en energiedrank beschikbaar gesteld.
De militairen worden verder nadrukkelijk gewezen op de voorzorgsmaatregelen die zij zelf kunnen nemen.
| Gewijzigd: 20 juli 2010, 09:05 uur, door Marga
* en het wordt steeds warmer met nog 10,5 km te gaan. Nu eerst heerlijke koude melk #4daagse
* Loopt de dijk op voor de laatste 6 km. Erg warm wel nu. #4d10 #4daagse
* heet in oosterhout #4daagse
* Gekookt door zon en hitte, half debiel geworden door carnavalhits: in een notedop de #4daagse.
* De 4daagse is toch het leukst vanaf de zijlijn met een koel pilsje in de hand!
* In Oosterhout was het 34 graden. Op de dijk is het nog iets warmer want geen schaduw. #4daagse
Vroege wandelaars bij zonsopkomst NOS | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:22 uur, door Joyce.s
Op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse heeft de hitte tot weinig problemen geleid. Enkele wandelaars meldde zich na de finish bij een EHBO post omdat ze last hadden van flauwtes door het warme weer. Na een korte pauze konden ze alle hun reis voortzetten. Mensen die vandaag aan de Nijmeegse vierdaagse waren begonnen zijn een half uur eerder van start gegaan vanwege de verwachte hitte. De organisatie heeft ook meer waterpunten ingezet zodat wandelaars eerder water konden krijgen. De stemming zat er bij de vierdaagse lopers goed in. De eerste wandelaars liepen omstreeks 10.00 uur al over de eindstreep in Nijmegen. Veel hadden de pas er goed ingezet om de warmte van aankomende middag voor te zijn. Volgens de organisatie hebben er zich geen ernstige problemen voorgedaan door de hitte.
De wandelaars moeten woensdag meer rekening houden met hier en daar kans op een regen of onweersbui.
Bron: Blik Op Nieuws | Gewijzigd: 20 juli 2010, 16:51 uur, door Marga
Onweersdagen: 0
De Oosterhoutsedijk in Lent, waar het vier jaar geleden heel erg fout ging onder de deelnemers aan de Vierdaagse, heeft dit jaar een heel ander beeld laten zien. Er waren nauwelijks problemen op dit stuk van het traject, want het waaide lekker op de dijk. Het gedeelte ervoor was warmer, want daar liepen de wandelaars op een beschutte weg.
In de Rode kruis post op de oosterhoutsedijk
Dat vond ook de 60-jarige Laus Koster ut Montfoort. Hij loopt voor het eerst mee en kan dus geen vergelijking maken met eerdere edities. Hij zag onderweg wel aardig wat mensen die last hadden van hittestuwing. Volgens hem waren de bemanningen van de ambulances druk bezig.
Cees van Aggelen uit Wageningen (52) was er in 2006 wel bij. Hij vond het meevallen op de dijk. Een woordvoerster van het Rode Kruis bevestigt dat het goed is gegaan. ,,Geen grote problemen, alleen de gebruikelijke''. Op het aankomstterrein is het erger, daar kregen flink wat mensen last van een flauwte. De hulpdiensten moeten alle zeilen bijzetten.
Bron: de Pers | Gewijzigd: 20 juli 2010, 16:50 uur, door Marga
Barometer
Inschrijvingen 45.000
Aangemeld op zondag en maandag 40.620
Vierdaagse gestart 39.933
1e dag uitgevallen 1.145
1e dag uitgelopen 38.788
2e dag niet gestart/ uitgevallen
2e dag uitgelopen
3e dag niet gestart/ uitgevallen
3e dag uitgelopen
4e dag niet gestart/ uitgevallen
Vierdaagse uitgelopen
Weerlog door Jules Geirnaerdt
Dinsdag 20 juli. De warme dag. En warm is het vandaag, maar dan door de langzame stijging van de temperatuur. Als een soort sluipschutter staat de warmte te wachten bij de finish. Want langs de Waal bij Oosterhout staat die zuidoostenwind, maar vanaf de brug naar de finish is er weinig wind. En er is nog het klimmetje richting Wedren. Het is echt zaak om niet te snel te eindigen en alvast wat uit te lopen. Bij de finish was het toch makkelijk flauwvallen. Voor het voorspellen van het weer zat het meeste werk er maandag al op. Het is dinsdag in de stad uiteindelijk 32 graden geworden en het was toch wel erg warm. De sluierbewolking bracht geen rem op de warmte. Een blik op de woensdag leert dat het warm wordt, maar toch niet zo warm als vandaag.
Weersverwachting door Jules Geirnaerdt
Woensdag 21 juli.
Een front ligt boven Frankrijk maar is niet erg actief. Wel geeft het geleidelijk meer bewolking, maar pas aan het eind van de dag is er kans op regen. Vanochtend nog vrij zonnig, temperatuur stijgend tot ongeveer 25 graden om 10 uur. In de eerste helft van de middag is het ongeveer 28 graden. De luchtvochtigheid stijgt ten opzichte van gisteren, maar toen was het erg droog (toen 30%, nu 40%). Daardoor is het niet te benauwd. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en wordt vanmiddag af en toe kracht 3-4. De bewolking neemt toe maar pas vanaf 16 uur lijkt er kans op wat regen. Veel zal het niet zijn, de kans op onweer is in de namiddag en vanavond ook erg klein. Het is vandaag een warme wandeldag maar door de bewolking van vanmiddag toch minder warm dan gisteren.
Bron: 4daagse.nl
Een greep uit de twitterberichten van vanmorgen
* Kalocka: Bijna 10 km. Koffietijd! #4daagse
* ArjanNL: Grote drukte bij de eerste verzorgingspost van #NS bij de #4daagse. Blaren, blaren en nog eens blaren!
* Zilvervisjes: Heeft haar eerste flesje water alweer leeggedronken. Het is dorstig weer. Vinden de studenten ook. #4d10 #4daagse
* Runoutofhell: De dijk voorbij Balgoij is best mooi en lekker met een beetje wind #4daagse #4d10
| Gewijzigd: 21 juli 2010, 09:42 uur, door Marga
De warmste Vierdaagse tot op heden was in 1972. Op alle vier de dagen noteerde men een temperatuur van rond de 30 graden. Ook in de jaren 1995, 2003 en 2006 werd een aantal warme dagen geregistreerd.
De koudste start was in 1971 met 8 graden. In 1992 en 2007 kreeg men te maken met hevig onweer.
In de afgelopen 40 jaar hebben de lopers te maken gehad met gemiddeld zomerweer. Licht wisselvalig met af en toe een bui en 21 graden gemiddeld.
Een temperatuur tussen de 17 en 20 graden blijkt voor de wandelaars de meest ideale temperatuur te zijn.
Bron: 4daagse radio
Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse hebben slechts 1243 mensen de finish niet gehaald. De organisatie is zeer te spreken over het zeer geringe aantal afvallers. Vorig jaar vielen op de tweede dag 1748 mensen af. "Er waren bijzonder weinig incidenten", zegt een woordvoerder van de Vierdaagse woensdagavond.
Volgens de woordvoerder heeft een ambulance slechts een keer de sirene moeten gebruiken en dat was simpelweg omdat die er vanwege de drukte niet door kon. Er waren verder geen bijzonderheden.
Dinsdag vielen op de eerste dag door de hitte juist opvallend veel wandelaars af. Toen haalden 1154 mensen de eindstreep niet, terwijl er normaal op de eerste dag vier- of vijfhonderd afvallers zijn.
Op de eerste dag verschenen 39.933 mensen aan de start. Het is een van de grootste wandelevenementen ter wereld.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
De derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse is rustig en goed verlopen. Dat meldden de marsleiding en het Rode Kruis donderdag.
Op de hulpposten langs de route lieten meer dan 650 wandelaars hun blaren prikken. In totaal werden vier wandelaars met andere lichamelijke problemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat is een normaal aantal voor de derde wandeldag, aldus de organisatie.
Marsleider Johan Willemstein bood nogmaals excuses aan voor het geharrewar met de polsbandjes tijdens de eerste twee dagen. ,,Het heeft tot flinke irritaties bij wandelaars geleid. Hier en daar was zelfs sprake van scheldpartijen en een enkel handgemeen tussen wandelaars en controleurs'', aldus Willemstein. ,,Dat past natuurlijk niet in de sfeer van de Vierdaagse.''
De marsleiding raadt deelnemers aan vrijdag tijdens de intocht voor een droge trui te zorgen. Er worden buien en mogelijk zelfs onweer verwacht boven de Via Gladiola.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Vanmorgen rond 06.00 uur kwamen de eerste vierdaagse lopers al door de stad Grave. Via Linden, Beers ging de route naar Cuijk. Daar de Pontonbrug over richting Nijmegen.
Onder luid applaus gingen de lopers eraan voorbij. In Cuijk was het een drukte van toeschouwers die de wandelaars aanmoedigden. Nog effe volhouden en de eindstreep werd gehaald waar het kruisje op hen wacht.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Nijmegen en de deelnemers aan de Vierdaagse vierden feest. De intocht van het wandelevenement verliep feestelijk en trok massa's mensen naar de Waalstad. Van de 39.933 wandelaars die aan de 94e Vierdaagse begonnen, kwamen er uiteindelijk 36.504 over de finish.
Vlak voor de finish een wegtrekker. Na een korte rustpauze, is deze dame glansrijk over de finish gegaan.
De vierde etappe begon in alle vroegte en bracht de wandelaars naar Cuijk. Daar vandaan ging het weer terug naar Nijmegen, waar de intocht over de tot Via Gladiola omgedoopte St. Annastraat wachtte. De Brit Simon Brownlee kwam net als vorig jaar als eerste over de meet.
Het gros van de lopers kwam pas in de middag aan op de Via Gladiola, onder aanmoediging en applaus vanaf de kant. Wandelaars zeulden karrenvrachten gladiolen mee. Andere deelnemers wilden vooral opvallen middels verkleedpartijen.
Carnavalstrekjes
De organisatie erkent dat de intocht van de Vierdaagse steeds meer carnavalstrekjes vertoont. ,,Maar de Vierdaagse is uitdrukkelijk geen carnaval, maar een sportprestatie'', stelt een woordvoerder. ,,We krijgen regelmatig klachten van de serieuze wandelaars en moedigen verkleedpartijen dus niet aan.''
Een vrolijk uitgedoste wandelaar begroet een patientje van het Nijmeegse Radboud ziekenhuis.
Een verzoek van wandelaars om verkleed als Romeinse soldaten Nijmegen te mogen binnentrekken, wees de marsleiding in het verleden al eens af. De organisatie toont zich verder tevreden met het verloop van de wandeling en noemt het aantal van 3.429 uitvallers over vier dagen ,,normaal''.
Vrijdag feliciteerden de wandelaars elkaar na afloop van de etappe. Zij overwonnen kilometers, blaren, hitte en vermoeidheid, plus het gedoe met registratiepolsbandjes. De marsleiding verving de bandjes halverwege de Vierdaagse door ouderwetse knipkaarten. Marsleider Johan Willemstein kon vrijdag nog niet zeggen hoe groot de schadepost is door de mislukte polsbandjes.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0