Het heeft te maken met de luchtaanvoer vanuit het (zuid) westen, denk ik. Hierdoor is de lucht vochtig en onstabiel. Draait de wind naar het noorden, is ook de kans op onweer vrijwel te verwaarlozen. Frankrijk is de best leverancier voor onweer, en soms - maar minder vaak - ook Duitsland, maar dan moet moet er een (zuid) oostelijke stroming zijn. Dan krijg je de befaamde 'Ostgewitter', die berucht zijn vanwege hun duurzame en veelal intensief elektrische karakter. Als het om donder en bliksem gaat zijn dit eigenlijk veel mooiere buien dan de noodweders van de afgelopen dagen, waarin - ik spreek nu over Arnhem - niet zozeer donder en bliksem alswel de enorme windstoten en hevige regeval de toon zetten.
wel net nog even foto gemaakt van een bepaalde wolk
weet iemand wat dit is?
Dat is volgensmij.. Cirrocumulus
Van onder opgewarmde Cirrus of cirrostratus, doormiddel van turbulente verticale luchtstromen..
maar kant het mis hebben | Gewijzigd: 16 juli 2010, 10:26 uur, door Youri_19
Verwachting
vrijdag 16 en zaterdag 17 juli 2010
Vanuit het westen toenemende bewolking en enkele (onweers)buien.
In het westen van het land is het bewolkt en valt er een enkele bui. Dit op nadering van een storing, die vanmiddag ons land gaat passeren. In de rest van het land is het zonnig, maar neemt de bewolking de komende uren toe en krijgt vanmiddag en vanavond ook de rest van het land te maken met buien. In de oostelijke helft met kans op onweer en (zware) windstoten.
De wind is zuid tot zuidoost, matig tot vrij krachtig, rond kracht 4 en langs de kust en op het IJsselmeer, krachtig, 6. De wind draait vanmiddag naar zuid tot zuidwest. De temperatuur stijgt naar ongeveer 22 graden langs de kust en tot ongeveer 28 graden in het oosten van het land.
Later vanavond en komende nacht verlaten de buien ons land en wordt het wisselend bewolkt. Langs de westkust kan nog een enkele regenbui vallen. De temperatuur zakt naar circa 14 graden. De wind wordt zwak uit een voornamelijk zuidelijke richting. Langs de westkust is de wind zuidwestelijk, matig tot vrij krachtig, 4 a 5.
Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt en vallen er enkele buien. De maximum temperatuur ligt in het noordwesten rond de 19 graden en in het oosten rond de 22 graden. De wind is zuidwestelijk, boven land matig, kracht 3 a 4. In de kustprovincies matig tot vrij krachtig, 4 a 5, langs de kust (vrij) krachtig, 5 a 6 Bft.
Uitgifte: 16/07/2010 10.05 uur LT
Lage CAPE en hoge SRH is ook leuk
http://www.zeezicht.nl/
Een KF trekt traag van W naar E en bereikt tegen de avond de oostelijke regio's. Tevens trekt een thermische hoogtetrog over onze regio in de loop van de dag én is er sprake van een overtrekkende jetstreak waarvan de RI over ons trekt en tegen de avond over het oosten ligt.
Waarschijnlijk ontstaat er op het KF een stabiele golf over W/SW-FR en dit activerende gebied zou vervolgens over de oostelijke regio's trekken. Daar net voor kunnen er ook al buien ontstaan in de avond en gezien de SRH rond 100-150 en de latente onstabiliteit niet verwaarloosbaar is (in de vroege avond nog rond 1000 J/kg) kunnen enkele cellen uitgroeien tot dynamische exemplaren. Een kortlevende supercell is bijgevolg niet geheel uit te sluiten. Grote problemen verwacht ik echter niet meteen.
Edit: Weet trouwens niet of hij al gepost was, heb hem nog niet gezien in ieder geval.
http://severeweatheroutlook.blogspot.com/ | Gewijzigd: 16 juli 2010, 12:26 uur, door EdwardvG
Liefst heb ik het schouwspel vanavond laat / nacht
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Ik had het niet over het onweer Daar kan ik ook geen genoeg van krijgen.
Maar het was meer als grap naar de vele onweerskansen van de laatste tijd. Het blijft maar doorgaan!
Verder: het westen grijpt er inderdaad opnieuw naast...jammer. Maarja, wanneer verwacht men dat het losgaat? En wat voor wind hoort daarbij?
Klopt maar de hondsdagen zullen meer een suc6 voor ons westerlingen worden