Het noodweer op een camping in het Achterhoekse Vethuizen, waarbij op 14 juli een dode viel, heeft een tweede slachtoffer geëist. Een 66-jarige inwoner uit Wageningen overleed maandag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, zo maakte de gemeente Montferland maandag bekend.
Tijdens een valwind werden zo'n twintig caravans weggeblazen. De meeste caravans belandden in een waterplas. Een 62-jarige vrouw overleed ter plekke, vier mensen raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. De schade op de camping is inmiddels opgeruimd. Netbeheerder TenneT is nog bezig met het vervangen van zes geknakte elektriciteitsmasten. Via een omleiding hebben omwonenden toch stroom.
Bron De Pers
Belgische militairen gaan vanaf maandag helpen om de enorme stormschade op te ruimen in het dorp Ciney ten zuiden van Luik. Het dorpje is zwaar getroffen door het noodweer van 14 juli. Nog steeds zijn veel landweggetjes en sommige stoepen onbegaanbaar. Burgemeester Guy Milcamps van Ciney schat de schade op 135 miljoen euro: 85 miljoen euro aan particuliere gebouwen en 50 miljoen euro aan overheidsgebouwen. In de regio was dagenlang geen stroom, doordat de kabels waren geknapt.
Demissionair minister Pieter De Crem (Defensie) stuurt een peloton van 37 man. De geniemanschappen zullen er tien dagen aan het werk zijn.
Bron: de Pers | Gewijzigd: 30 juli 2010, 19:15 uur, door MarkNL
Het onweer van 14 juli heeft in totaal voor 90.050.000 euro schade aangericht in de provincie Namen. Er werden 1.250 dossiers ingediend, meldt de gouverneur. De getroffen Naamse gemeenten zullen een zaak opstarten bij het Rampenfonds. Het onweer werd echter nog niet erkend als natuurramp. In Namen leden 21 van de 38 gemeenten schade.
Bron: Hln
De ministerraad heeft een reeks koninklijke besluiten goedgekeurd die bepaalde uitzonderlijke weersomstandigheden erkennen als algemene ramp en de draagwijdte ervan vastleggen. Het gaat om de volgende gevallen:
- de overvloedige regenval op 2 juli 2010 op de gemeenten Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendevelde, Pittem en Wevelgem (West-Vlaanderen)
- de overvloedige regenval op 10 juli 2010 op de gemeenten Vilvoorde (Vlaams Brabant); Schaarbeek, Sint-Gillis, Ukkel en Vorst (Brussel-Hoofdstad)
- de overvloedige regenval op 14 juli 2010 op de gemeenten Beersel, Bertem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Herent, Hoegaarden, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kraainem, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Tienen, Vilvoorde, Zaventem en Zoutleeuw (Vlaams Brabant); Bevekom, Graven, Ittre, Perwijs en Waver (Waals Brabant); Bonheiden, Geel, Herenthout, Kasterlee en Olen (Antwerpen); Binche, Fleurus, La Louvière, Pont-à-Celles, Quévy en Seneffe (Henegouwen); Marchin en Modave (Luik); Eghezée, Florennes, Gembloux, Jemeppe-sur-Sambre en Ohey (Namen); Oudergem, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Gillis, Ukkel en Vorst (Brussel-Hoofdstad)
- de rukwinden die op 14 juli 2010 een belangrijke reeks gemeenten hebben getroffen
Sinds maart 2007 dekt elke brandverzekeringspolis natuurrampen zoals overstromingen. Het rampenfonds komt slechts tussen in een beperkt aantal omstandigheden.
Bron: Hln
Onweersdagen: 0