Overal in het land wordt de schade opgemeten na het zware onweer van gisteren. De brandweer en de Civiele Bescherming zijn vandaag druk in de weer om zo veel mogelijk op te ruimen. De minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom bekijkt of het rampenfonds kan tussenkomen. In Diest is een brandweerman zwaargewond geraakt toen hij onder een boom terechtkwam. De omgeving van Geetbets is getroffen door een windhoos. Volgens de brandweer zal het nog enkele dagen duren vooraleer alles is opgeruimd.
"Door de windhoos zijn ontelbare dingen omgewaaid, bomen zijn ontworteld en elektriciteitsdraden zijn afgerukt", zegt brandweercommandant Leo Mees. "We hebben zo'n 200 schadegevallen binnengekregen. Dit gaat nog verschillende dagen duren om alles op te ruimen omdat je het niet gedaan krijgt. 200 schadegevallen, wie kan dat verwerken? De elektriciteitsmaatschappij spreekt nu al over een werktermijn van 14 dagen om alles hersteld te krijgen. In Tienen heeft de brandweer vrijwilligers opgeroepen om mee te helpen de schade op te ruimen. Het gaat dan vooral om het herstellen van daken en het verwijderen van bomen die op de weg of op geparkeerde auto's liggen.
In Leuven zat de buurt van de Vaartstraat een tijdje zonder elektriciteit omdat er water in een hoogspanningscabine was gesijpeld. De politie kreeg gisteren ook veel andere oproepen binnen, meestal met beperkte schade. Er vielen ook geen slachtoffers. De oproepen gingen vooral over bomen of takken die de weg blokkeerden, over overstroomde riolen, over vallende stenen en over een parking en een winkel die onder water zijn gelopen. In Oud-Heverlee blijft kinderopvang De Stekelbees vandaag gesloten. "Het heeft hier binnengeregend en het water is langs voor binnengekomen en langs achter weer weggegaan", zegt een werknemer van het kinderdagverblijf. "Door deze onhygiënische omstandigheden kunnen we onmogelijk de kindjes laten spelen."
In Kessel-Lo blijft vandaag het provinciaal domein de hele dag dicht, omdat er te veel omgewaaide bomen liggen. In het domein is er veel schade, vooral aan de wilgen en de populieren. Ook in de provinciedomeinen Halve Maan in Diest en Het Vinne in Zoutleeuw zijn door het onweer bomen omgewaaid en takken afgerukt, maar de schade is kleiner en dus blijven die domeinen wel open. In de druivenstreek heeft Overijse de meeste schade geleden. Veel kelders liepen onder water en enkele bomen kwamen op de weg terecht.
Flink wat overlast in de provincie Antwerpen
In de Zavelstraat in Mechelen is een woning uitgebrand na een blikseminslag. De bewoners waren op vakantie en er vielen geen slachtoffers, maar de materiële schade is groot. "De vlammen sloegen al uit het dak toen we ter plekke kwamen", zegt brandweercommandant van Mechelen René Van Camp. "De zolderverdieping is volledig uitgebrand, er is zware schade op de eerste verdieping en waterschade op de benedenverdieping." In Herselt moest de brandweer assistentie verlenen toen een jeugdkamp onder water stond, maar uiteindelijk moest niemand geëvacueerd worden. De gidsen van Boechout zijn gisteravond na één dag wel van hun kamp in Meeuwen-Guitrode in Limburg teruggekeerd. De meeste van hun tenten raakten beschadigd tijdens het onweer. De leiding heeft meteen beslist om naar Boechout terug te keren. Niemand raakte gewond.
Ook in Limburg is er schade van het noodweer
In de provincie Limburg is vooral het westen en het noorden getroffen door het onweer. In Lommel vielen drie lichtgewonden nadat een boom op een tent was beland van het evenement Wereld in het Park. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. In Spalbeek bij Hasselt is het dak van de nieuwe sporthal van de basisschool weggewaaid en op de nabijgelegen spoorweg terechtgekomen. Normaal zou de sporthal half augustus voor het eerst in gebruik genomen worden. De herstelwerkzaamheden zijn al begonnen, maar mogelijk wordt de opening van de sporthal toch uitgesteld.
Langs de Kanaalweg in Leopoldsburg is het dak van een woning weggewaaid. Het puin is op een auto terechtgekomen. Door blikseminslagen was er brand in een woning in Peer en in Borgloon maar er vielen geen gewonden. In Zwartberg bij Genk werd een voetbalkantine vernield, vermoedelijk ook door een blikseminslag. Het noodweer heeft niet al te veel schade veroorzaakt in de fruitstreek in Haspengouw. Bij het proefcentrum in Gorsem liepen wel enkele meldingen binnen van omgewaaide fruitbomen of rijen fruitbomen. De hevige windstoten rukten ook heel wat fruit af.
Bron: De Redactie
Twente Milieu is deze week extra druk door de storm van afgelopen maandag en die van gisteren.
De veegmachines zijn vooral in Enschede en Hengelo drukker dan normaal, afgelopen maandagavond werden er vier extra veegmachines ingezet. Ook is er een lichte toename van 't groen dat is ingeleverd en opgehaald in de verschillende gemeenten. Twente Milieu verzorgt voor zes gemeenten in Twente de groeninzameling.
Bron: Rtv Oost
Onweersdagen: 0
Door het noodweer zitten zo'n vijfduizend Belgen rond de stad Dinant nog zonder elektriciteit. Door zeer zwaar onweer woensdagavond was de stroom uitgevallen in de hele stad, maar inmiddels is de stroom terug in het centrum.
In de stad Ciney bij Namen heeft het noodweer 180 woningen beschadigd. Een deel van de kerk is ingestort. Het gsm-verkeer in de Belgische deelstaat Wallonië is her en der verstoord, omdat gsm-masten zijn omgewaaid.
Waals minister-president Rudy Demotte heeft verzocht om het noodweer tot natuurramp te verklaren. Dan kan het het nationale Rampenfonds de schade vergoeden.
''Er is geen twijfel over het uitzonderlijke karakter van de schade'', verklaarde Demotte. Op meerdere plaatsen behaalde storm snelheden van ruim 130 kilometer per uur.
Bron: Nu
Onweersdagen: 0
Overheidsdiensten en particulieren zijn donderdag begonnen met het opruimen van de ravage en het herstellen van de schade die het noodweer woensdag veroorzaakte in grote delen van Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en de Veluwe. De verwachting is dat het nog enkele dagen duurt voordat de werkzaamheden zijn afgerond.
Het natuurgeweld leidde op een camping in het Gelderse Vethuizen (gemeente Montferland), waar caravans in het water werden geblazen, tot de dood van een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein. Vier andere campinggasten raakten zwaargewond. Drie slachtoffers lagen donderdagochtend nog op de intensive care. Hun toestand was stabiel.
Vijf 40 meter hoge hoogspanningsmasten in weilanden op zo'n 200 meter afstand van de camping werden omvergeblazen, waardoor een deel van de Achterhoek ongeveer een uur zonder stroom kwam te zitten. Het is in Nederland nog nooit eerder gebeurd dat een mast is omgewaaid, zei een woordvoerder van netbeheerder TenneT. ,,Laat staan vijf.''
Autoriteiten in Gelderland en andere getroffen gebieden zeiden dat het opruimen van de ravage enkele dagen gaat duren. Op veel plaatsen belandden omgewaaide bomen, takken en andere troep op de weg. In Nijmegen en omgeving moesten 40.000 huishoudens het woensdag ook nog enige uren zonder stroom stellen door een defect in een verdeelstation.
In en om Deurne waaiden tussen de vijfhonderd en duizend bomen om. ,,Het is een natuurramp'', zei een woordvoerster van de Brabantse gemeente.
Verzekeraar Interpolis meldde al drieduizend schademeldingen van particulieren te hebben binnengekregen als gevolg van het noodweer. Op een 'normale' donderdag zijn dat er 450. Interpolis kon nog geen schatting geven van het schadebedrag.
Weerbureau KNMI is er nog niet over uit of woensdag sprake was van een windhoos. Zeker is dat er valwinden zijn geweest met snelheden van 110 kilometer per uur.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
Nederland krijgt de komende week geen last meer van noodweer, zoals dat de afgelopen dagen het land teisterde. In het oosten kan zeker vrijdag en zaterdag nog wel een pittige onweersbui opduiken, maar de buien zullen niet kunnen tippen aan het noodweer van de afgelopen dagen. Dat meldt WeerOnline donderdag.
Het weer is naar verwachting de komende dagen een stuk rustiger. De afgelopen dagen kreeg Nederland tot drie keer toe te maken met noodweer.
Hoewel zware onweersbuien wel vaker voorkomen in de zomer, is het volgens een woordvoerder van WeerOnline uitzonderlijk dat het drie keer achter elkaar gebeurt. "Warme lucht uit het zuiden en koele lucht uit het westen zorgden tot drie keer toe voor spectaculair weer. Dat is vrij bijzonder."
Of de zomer nu geheel vrij van noodweer blijft, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. "De zomer is nog niet voorbij. Het is niet uit te sluiten dat het weer gebeurt, maar de komende week is het in ieder geval betrekkelijk rustig."
Het Verbond van Verzekeraars schatte donderdag de schade in heel Nederland van de meest recente storm woensdag op 25 miljoen euro. Een persoon kwam in de Gelderse buurtschap Vethuizen om het leven bij een windhoos op een minicamping. Acht mensen raakten gewond. Tot woensdag had het onstuimige weer van de afgelopen dagen al voor dertig tot vijftig miljoen euro schade veroorzaakt.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
Het noodweer dat de afgelopen dagen delen van Nederland teisterde, heeft voor een bedrag van ongeveer 50 tot 75 miljoen euro schade aangericht. Dat schatte het Verbond van Verzekeraars donderdag.
Agrariërs, particulieren en bedrijven in Brabant en Gelderland werden woensdag opnieuw getroffen door noodweer. Glastuinders in Brabant hadden veel schade als gevolg van hevige hagelbuien. In Neerkant en Helenaveen viel de stroom voor enkele uren uit en kassen in de omgeving liepen grote schade op.
Een windhoos op een camping in Vethuizen kostte een vrouw uit Nieuwegein het leven.
In Gelderland kwamen veel meldingen binnen van omgewaaide bomen op auto's en gebouwen. Bij een Achterhoekse camping werden twintig caravans weggeblazen. Er viel een dode. Vier mensen raakten zwaar gewond.
Voor het filmpje klik hier.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De onweders die ons land woensdag teisterden waren niet uitzonderlijk. Dat zegt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Ciney en Geldenaken werden ook niet getroffen door tornado's, zoals eerder werd gezegd.
Ciney en Geldenaken kampten wel met zogenaamde downbursts. Dat zijn lokale neerwaartse koude luchtstromingen die uit een bui vallen. Downbursts kunnen even schadelijk zijn als bijvoorbeeld windhozen.
De grootste windsnelheid werd overigens opgemeten in Bierset, in de provincie Luik, en bedroeg 122 km/uur.
Vissen sterven
Door de hevige regenval van woensdag en de langdurige hitteperiode zijn er in de Noordede in Bredene wel enkele honderden dode vissen aangetroffen. Dat bevestigt de brandweer van Oostende.
De vissterfte strekt zich uit over een afstand van ruim een kilometer. De vissen zijn gestorven door zuurstoftekort.
De brandweer haalt momenteel samen met de Civiele Bescherming de dode vissen uit het water. Er zal ook preventief een watergordijn worden opgesteld om extra zuurstof in het water te brengen.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Stevige buien trokken gisteren over Nederland. In welke vorm het noodweer zich voltrok, verschilde sterk van plaats tot plaats. Op de ene plek kwam het vooral tot veel wind, ergens anders donderde het stevig en er zijn ook plaatsen waar flink wat regen naar beneden kwam. Er wordt ook gesproken over een mogelijke windhoos. Maar is dat wel terecht, of is er enkel sprake van een zware windstoot of valwind?
Er waren flinke buien onderweg.
Bij mij persoonlijk was het zowel dinsdag als gisteren aan het kriebelen. De modellen gaven aan dat de buiensituatie die in aantocht was, zeer interessant had kunnen zijn. Een koufront zou voor een lijn met fikse buien zorgen. Daar vooruit konden in de warme lucht losse regen- en onweersbuien ontstaan. Die buien hadden mede door de windschering (het veranderen van de windrichting en –sterkte met de hoogte) de potentie om uit te groeien tot een supercell.
Er waren plaatsen waar het vooral tot onweer kwam.
Gaan we op pad of niet?
Een supercell is een onweerswolk die om zijn eigen as draait. Niet alleen zijn er mooie verschijnselen als een wallcloud en een shelfcloud of rolwolk te zien, ook kan zo’n onweersbui een tornado voortbrengen. Ik was dan ook al plannen aan het maken om na werktijd met enkele mensen van tornadojagers.nl te gaan stormchasen. Niet in Amerika, maar in Nederland.
roterende wallcloud.
Op de woensdag zelf begonnen de weerkaarten er op het gebied van tornado’s en windhozen echter steeds minder interessant uit te zien. Dat er heftig weer zou komen, daarover was geen discussie mogelijk. Alleen leek er voor het buienfront uit geen losse bui meer te ontstaan. Nou kan er op zo’n buienlijn natuurlijk ook een windhoos of tornado voorkomen, zeker gezien de aanwezige windschering. Maar de kans is kleiner dan bij een losse bui. En dan is er nog een ander probleem. Het koufront zelf levert veel regen op, waardoor een hoos of tornado verscholen zit in de neerslag en derhalve niet te zien is. Tijdens de pauzes hebben we een aantal keer overlegd en uiteindelijk besloten we om niet op pad te gaan.
Passage van het buienfront
Wel hebben we met z’n alleen een restaurant met uitzicht opgezocht. Daar lieten we de bui op ons afkomen, maar erg onder de indruk waren we niet. Voor de buien uit begon het even flink te waaien. Verder hebben we alleen wat regen en enkele donderklappen gezien, meer niet.
Op andere plaatsen was het echter totaal anders. Op een aantal officiële weerstations kwam bijna 20 millimeter water uit de lucht vallen. Het KNMI-kaartje met de 24-uurlijkse neerslagsommen laat op een aantal plaatsen in Gelderland, Limburg, Brabant en Zeeland zelfs een paar plekken met meer dan 20 millimeter zien. Ook dit zijn echter niet echt grote neerslagsommen. De reden hiervoor is de hoge verplaatsingssnelheid van de buien. Verder is het in bijna het hele land tot onweer gekomen. In totaal zijn er in 24 uur tijd 25.264 bliksemontladingen geweest. De meeste daarvan deden zich voor in Limburg, Oost-Brabant, Gelderland en Overijssel.
Windstoten
Het was echter vooral de wind die gevaar veroorzaakte. Niet zozeer de reguliere wind (een gemiddelde over 10 minuten), maar de windstoten. Door het KNMI werd er een regionaal weeralarm afgegeven voor zware tot zeer zware windstoten, met snelheden tot 120 kilometer per uur. De zwaarste windstoot is gemeten in Gelderland. In Deelen kwam het tot een rukwind van 58 knopen, dat komt overeen met 107 kilometer per uur. Een kanttekening hierbij is dat de officiële weerstations niet het hele land bedekken. Het is dus goed mogelijk dat er plaatsen zijn waar zich sterkere windstoten hebben voorgedaan.
Windstoten komen vaak in buien voor. Ze ontstaan door de vele op- en neerwaartse luchtbewegingen in een bui. Hierdoor vindt er uitwisseling plaats tussen de verschillende luchtlagen. Als gevolg daarvan kan de wind op grotere hoogte – die sterker is dan aan de grond – doordringen tot aan het aardoppervlak. Een belangrijke en bepalende factor voor de kracht van windstoten zijn de temperatuurverschillen. Hoe groter het verschil tussen de luchttemperatuur voor de bui en die in of achter de bui, des te sterker de windstoten die op kunnen treden.
Een windhoos?
De camping in het plaatsje Vethuizen was misschien wel het grootste nieuws. Door diverse media werd gisteren ook al snel gesproken over een windhoos en zelfs een tornado. Het gaat te ver om hier het verschil tussen beide fenomenen te bespreken. Maar komen deze verslaggevers en journalisten niet te snel met deze conclusie? Een hoosbui in combinatie met veel wind wordt immers al snel verward met een windhoos.
Grootste nieuws was de schade op de camping in Vethuizen. Helaas viel hier ook een dode te betreuren. Maar is een windhoos hier wel de reden voor alle ellende, of is het een sterke windstoot geweest?
In eerste instantie was ik zeer sceptisch hierover. Zoals eerder beschreven, bij het weer van gisteren is de kans op een windhoos klein, maar niet geheel uit te sluiten. Als ze voorkomen, dan zijn ze door de regen bij deze situaties vaak niet of nauwelijks te zien. Op internet staan echter wel berichten van mensen die een soort slurf hebben gezien. Of deze de grond heeft bereikt, staat er niet bij en derhalve lijkt dit niet meer dan een funnel cloud of tuba te zijn. Wel kunnen we proberen om achteraf vast te stellen of het een windhoos of windstoot is geweest. Niet aan de hand van foto’s van het moment dat het noodweer toesloeg, maar door de schade zelf te bestuderen.
Observaties ter plekke
Kenmerkend voor een windhoos is dat het puin en de bomen alle kanten op zijn geblazen. Bij een valwind waait alles in dezelfde richting. Op foto’s is dit vooralsnog niet erg duidelijk te zien. Wat we wel kunnen vaststellen, is dat de bomen enkel afgebroken zijn. Bij een windhoos of tornado waaien echter eerst alle blaadjes eraf, dan de takken en tot slot gaat de boom om. Op de foto’s is duidelijk te zien dat dit niet het geval is. Alle bladeren en takken zitten nog vast aan de boom. Op basis hiervan lijkt een valwind waarschijnlijker. Maar het feit dat er elektriciteitsmasten om zijn gegaan, wijst juist weer meer op een windhoos. Door hun open structuur vangen deze immers niet veel wind.
Maar de omgewaaide bomen hebben al hun takken en blad er nog aanzitten.
De foto’s en videobeelden bieden dus geen uitsluitsel. We moeten dan ook ter plekke de schade bekijken en dat is collega Reinout van den Born vandaag dan ook gaan doen. Zijn conclusie is, na het zien van alle schade op en rondom de camping in Vethuizen, dat het zeker geen windhoos is geweest, maar een zeer sterke valwind. Al het puin, alle bomen en triest genoeg ook alle caravans zijn namelijk dezelfde kant opgeblazen.
En de bomen zijn dezelfde kant opgeblazen als de caravans en dus is het een valwind geweest.
En tot slot brak achter de laatste buien aan zee de zon weer door.
Bron: Meteo Consult en Weer.nl
Onweersdagen: 0
Het hevige onweer van gisteren, was al de tweede ‘ramp’ in korte tijd. De vorige storm op 28 februari leverde 31.306 schadedossiers op, zegt Assuralia.
Een ongewoon hevig onweer veroorzaakte gisteren heel wat storm en waterschade. Voor in Vlaams-Brabant, Limburg en Wallonië, is de schade groot. Hoeveel dat de verzekeraars gaat kosten is voorlopig koffiedik kijken. Maar de verzekeringsfederatie Assuralia heeft wel al cijfers over de vorige storm, op 28 februari.
‘Toen werden in totaal 31.306 schadedossiers ingediend, met een gemiddelde schade van 1.294 euro’, zegt Peter Wiels van Assuralia. ‘In totaal keerden de Belgische verzekeraars 40,5 miljoen euro schade uit.’ De kans is groot dat de schade dit keer vergelijkbaar is. Wallonnië heeft gisteren al aangekondigd dat het een erkenning van het rampenfonds zal vragen. In Vlaanderen, waar de schade kleiner is, is dat nog niet het geval.
Bron: De Standaard
Tijdens het noodweer dat in de loop van donderdagmiddag en avond over Noord- en Midden-Limburg trok zijn in totaal 10 personen licht gewond geraakt. In Zuid-Limburg heeft de storm geen slachtoffer geëist, zo meldt de politie.
Van de gewonden zijn vijf personen ter controle overgebracht naar nabij gelegen ziekenhuizen. Daarbij handelde het om 4 personen waarbij een boom op de auto terecht was gekomen, 1 fietser die werd aangereden en 1 persoon die in een auto zat terwijl de bliksem insloeg op die auto.
Daarnaast zijn er nog twee personen behandeld aan lichte verwondingen zoals verwondingen door rondvliegend glas en een valpartij door obstakels op de weg. Een kind en een volwassene liepen eveneens lichte verwondingen op toen een boom op een caravan belandde.
In totaal heeft de meldkamer Limburg-Noord zo'n 150 112-meldingen en ruim 1000 niet spoedmeldingen binnengekregen.
In Zuid-Limburg zijn met name de regio's Sittard-Geleen en Maastricht getroffen door het noodweer. Dat leverde in drie uur 1230 telefoontjes op in de regionale meldkamer van de hulpdiensten. Bijna de helft daarvan, een dikke vijfhonderd, kwam binnen via het alarmnummer 112. Negentig procent van de meldingen gingen over bomen die omvielen en zware takken die afknakten en de schade die daaruit voortvloeide.
Het ongebreideld bellen van 112 in dit soort gevallen baart de hulpdiensten zorgen. Het nummer 112 is bedoeld voor direct levensbedreigende situaties. De politie laat weten dat voor omgevallen of geknakte bomen die op de weg liggen , niet 112 gebeld moet worden, maar het nummer 0900-8844.
Het noodweer zorgde in de provincie voor veel geknakte en omgewaaide bomen. In Maastricht sneuvelde het dak van een hotel door een geknakte boom. Ook heeft het treinverkeer tussen Heerlen en Geleen enige tijd stilgelegen omdat een boom op de bovenleiding van het spoor viel. In Roermond ontstond een gaslek door een omgewaaide boom. Drie woningen aan de Kasteel Hillenraedtstraat werden uit voorzorg ontruimd. Van een flatgebouw aan de Oranjelaan werd het dak verwoest door de storm.
In Born is het milieupark tijdelijk gesloten, nadat een deel van het dak in de milieustraat terechtkwam. Hierbij is asbest vrijgekomen, omdat in het dak asbest is verwerkt.
Ook in Susteren is door de storm asbest vrijgekomen. De asbest heeft zich beperkt tot de industriegebouwen rondom de Handelsweg. De sanering is reeds gestart.
Bron: Blik op nieuws
“De storm die woensdag over het land trok, wordt waarschijnlijk erkend als rampâ€, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). “We gaan per provincie onderzoeken hoeveel schadegevallen er ingediend worden en zullen dit dan voorleggen aan de ministerraad.â€
Mensen die schade hebben opgelopen tijdens de storm van woensdag, kunnen met een dossier terecht bij hun verzekeringsmaatschappij.
Zo gaat u best te werk:
Stap 1: Zorg ervoor dat de schade niet erger wordt
In de eerste plaats moet u er voor proberen te zorgen dat de schade niet erger kan worden. De verzekeraars raden aan om als “een goede huisvader†op te treden en zo snel mogelijk tot de eerste herstellingen over te gaan.
Stap 2: Neem voldoende foto’s
Met voldoende foto’s kunt u achteraf aan de verzekeraars bewijzen dat de storm de oorzaak was van de geleden schade.
Stap 3: Laat een bestek opmaken
Samen met de foto’s zult u een overzicht van de herstellingswerken moeten indienen bij je verzekeringsagent. Een firma maakt hiervoor een bestek op met een nauwkeurige beschrijving van de uit te voeren werken en de kostprijs ervan.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Het KNMI zegt dat we in Nederland vaker rekening moeten houden met noodweer. De klimaatsverandering zorgt ervoor dat we meer te maken krijgen met zwaardere stormen en slagregens.
Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh zegt in het AD dat het buieneffect al zichtbaar is. "Vergelijk het maar met Zuid-Europa. Daar is het gemiddeld warmer en komt meer neerslag voor. Niet voor niets zijn de putdeksels in Zuid-Frankrijk of Singapore groter dan die in Nederland,'' aldus Oldenborgh.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Meer dan eens wordt meteorologen als het noodweer is de vraag gesteld: geniet je er in stilte ook niet een beetje van? Vaak denk ik dan ja… Niets mooier dan de krachten van de natuur in werking zien. Om deze gedachte dan onmiddellijk te laten volgen door die andere: dat noodweer ook erg veel overlast kan opleveren, soms grote schade veroorzaakt en ook slachtoffers maakt. Het zijn standaardzinnen die niet altijd evenveel betekenen. Zeker als je zelf veilig in de weerkamer zit en het noodweer ver bij je vandaan blijft.
Woensdag was het noodweer, we spraken er de hele dag over. Het was druk in de weerkamer. Er hing spanning in de lucht, spanning die je alleen voelt als je echt denkt dat er iets bijzonders gaat gebeuren. De hele dag rinkelde telefoon, de hele dag waren er vragen. Extra praatjes op de radio, extra presentaties op tv.
Eerst scheen de zon nog, later raakte het bewolkt. In de tweede helft van de middag kwam het noodweer, vooral over het zuidoosten en oosten van Nederland. Al gauw werd duidelijk dat het menens was. Berichten over bomen die als luciferhoutjes afknapten, volgden elkaar in rap tempo op. Eerst was het Limburg, toen Brabant en uiteindelijk volgde Gelderland. Er kwam een weeralarm. Ik waarschuwde op de radio kort voor die tijd nog dat het zwaar zou worden. In Wageningen keken we naar buiten hoe de storm passeerde.
Caravans in meer
Bijna was mijn werk klaar toen ik via de televisie het bericht vernam dat er ergens in Gelderland caravans in een meer waren gewaaid, met de mensen er nog in. Eerst dacht ik nog: dat kan niet kloppen..! Toen de medewerkers van Radio Gelderland, waar ik mijn laatste praatje deed, het bericht bevestigden, drong het echt door. We zeggen dus niet alleen altijd dat noodweer een serieuze zaak is, het IS een serieuze zaak! Ik vroeg nog of de mensen er al uit waren. Het antwoord luidde dat ze het nog niet wisten. We hoopten het maar.
Een caravan in het water, de afgeknapte bomen op de achtergrond. Het gebied rond het meertje biedt een desolate aanblik. We zijn allemaal diep onder indruk.
Het is donderdag als we weten dat 10 caravans zijn weggewaaid, dat een persoon is omgekomen en dat er 4 zwaargewonden zijn. Het regent vragen over hoe dit nou heeft kunnen gebeuren. Was het een windhoos, was het een valwind, of was er nog iets anders aan de hand? We kunnen de antwoorden niet meteen geven omdat we de situatie ter plaatse niet goed kennen. Halverwege de ochtend wordt besloten dat iemand van ons er naartoe zal gaan. De keuze valt op mij. Even voor half elf ga ik op weg naar Vethuizen.
Het noodweer van woensdag heeft op veel plaatsen in Limburg, Brabant en Gelderland zwaar huisgehouden. Ontelbare bomen zijn omgewaaid, geknakt, op auto’s geland, tegen huizen aan gekomen, over wegen heen gevallen. Dakpannen vlogen in het rond, soms stortten hele schuren in of werden complete daken van huizen afgerukt. Er vielen vele gewonden. Maar ergens kwamen 10 caravans, deels met de mensen er nog in, in een meer terecht. En dan nog wel aan de ‘andere kant’. Dertig meter bij de oorspronkelijke plaats vandaan.
Schade
Onderweg naar Vethuizen zie ik op verschillende plaatsen aan de bomen langs de weg dat hier een dag eerder zware buien met veel wind zijn gepasseerd. Hier en daar zijn er omgewaaid, maar de schade is niet algemeen en daar waar de omgewaaide bomen hinder voor het verkeer opleverden, is die inmiddels weggenomen. Dat is wat ik vanaf de weg zie. Er zullen plaatsen zijn waar het erger is. Maar die kan ik nu nog niet zien.
Een rijtje bomen is omgewaaid, alles weer in dezelfde richting. Aan weerszijden zijn de bomen blijven staan. Ook dit laat zien hoe plaatselijk een valwind kan zijn.
Rondom Vethuizen zijn de meeste toegangswegen afgezet. Verbodsborden blokkeren de weg. Maar ik heb afspraken in het gebied en besluit er omheen te gaan. Veel zin heeft dit niet. Een stukje verder op zijn gemeentewerkers bezig grote takken en stukken van bomen, die tijdens het noodweer op de weg zijn gevallen, weg te halen. Ik kan er niet langs, ze laten me er ook niet langs en gelijk hebben ze. Ik parkeer m’n auto in de berm en ga lopen.
In de velden links van mij zie ik omgeklapte hoogspanningsmasten liggen (blijkt in Nederland waarschijnlijk nooit eerder te zijn gebeurd door windstoten). Bij een van de masten staat de cameraploeg klaar met wie ik een afspraak heb. We kijken naar de dikke kabels en naar de 5 of 6 masten op een rij die het loodje hebben gelegd. De stroomkabels rusten deels op het land of hangen op geringe hoogte daarboven. Er staat uiteraard geen spanning meer op. Omwonenden doen hun verhaal. Vertellen over de witte muur die in een duizelingwekkende gang op hen afkwam en die hun omgeving in sneltreinvaart totaal veranderde. Over de angst die de gebeurtenis opleverde. En over de enorme schade die is aangericht.
Links in de weide zijn omgeklapte hoogspanningsmasten te zien. De netwerkbeheerder TenneT zegt dat het in Nederland nog nooit eerder is gebeurd dat windstoten hoogspanningsmasten omver hebben geblazen.
Brokstukken in veld
We maken een tocht door de velden, komen brokstukken tegen in het gras van de caravans die een paar honderd meter verderop in het water terechtkwamen. Omheiningen blijken bezweken onder druk van de wind, in een maïsveld staat het gewas scheef. Hoe dichter we bij de rand van het meer komen, nog wel aan ons oog onttrokken door een sparrenheg, hoe meer brokstukken we in het veld tegenkomen. Van bomen hoog boven de heg blijken de toppen te zijn afgebroken. Diverse sparren uit de heg hebben het ook niet overleefd.
Op enkele honderden meters afstand van de camping ligt een brokstuk van een caravan in het weiland. Aan het verwrongen metaal is te zien met watvoor kracht de wind erop heeft ingewerkt.
Op het terrein van de camping is de verwoesting groot. Bomen zijn er vaak als luciferhoutjes afgeknapt. Sommige caravans drijven nog rond aan de kant van het meer waar wij staan, de inboedel er vaak omheen. Anderen liggen onder water, zo wordt verteld. Sommige van de caravanbewoners lopen rond het meertje en proberen nog wat van hun spullen bij elkaar te krijgen, verdoofd als ze vaak nog zijn van de gebeurtenissen van een dag eerder. Het beeld grijpt ons aan, het wordt ons zwaar te moede. Een man vertelt zijn verhaal. Over hoe snel het ging, over hoe weinig hij nog had kunnen doen. En gaat weer verder.
Windhoos of valwind?
Was het windhoos of een valwind? De vraag is relevant, maar lijkt triviaal als je hem afzet tegen wat zich hier nog geen 24 uur geleden heeft afgespeeld. We zoeken naar aanwijzingen, vinden ze ook. Alles wat voor de wind is gebogen, ligt één kant op. Van draaibewegingen vinden we niets terug. Het moet wel een alles vernietigende windvlaag zijn geweest die van over de vlakke landen rond Vethuizen op het plaatsje is komen afrollen en daar zijn vernietigende werk heeft gedaan. De caravans met op de achtergrond dat vlakke land zijn allemaal in het water verdwenen. De paar caravans die als beschutting een boerderij in de rug hadden, staan er allemaal nog. Duidelijker kan het bijna niet. Maar is het belangrijk? M’n onderzoek mist urgentie, vergeleken met de uren voorafgaand aan het bezoek.
De caravans in het water stonden aan de andere kant van het meertje op een rijtje. Uit het open gebied op de achtergrond is de valwind op de caravans af komen rollen. Ze werden van het ene op het andere moment gelanceerd en kwamen tientallen meters verderop weer in het water terecht. Links op de foto staan nog een paar caravans op de kant. Die profiteerden van de luwte van de boerderij op de achtergrond. Ook hier blijkt weer duidelijk dat er van een extreme valwind sprake is geweest.
Als het eerste verhaal is afgerond, volgen meerdere afspraken. We praten over windhoos en valwind, over het hoe en waarom en filosoferen over maatregelen die gebeurtenissen als deze in de toekomst mogelijkerwijs kunnen voorkomen. We beseffen ons tegelijkertijd hoe moeilijk dat zal zijn. Extreme valwinden als deze laten zich nu eenmaal niet tot in detail verwachten. En waar moet je dan beginnen met waarschuwen of evacueren?
Indrukwekkende ervaring
Na een uur of drie in het gebied zet ik koers terug naar Wageningen. Een indrukwekkende ervaring zit erop. Een ervaring die mijn beeld van noodweer in de toekomst vast zal beïnvloeden. Een ervaring oom die geen invloed heeft op nieuwe uitbraken van zware buien, waarbij noodweer als dit nu eenmaal optreedt. Want, en dat blijft, hoe we daar ook tegen aankijken, invloed erop uitoefenen kunnen we niet of nauwelijks. We kunnen proberen ervan te leren, in de toekomst nog beter te informeren en vooral goed uit te leggen. Als dat met dit verhaal een stapje dichterbij is gekomen, is die moeite in elk geval niet voor niets geweest.
Bron: Meteo Consult en Weer.nl
Onweersdagen: 0
Bij een tragisch ongeluk met een zeilschip voor de kust van het Bretoense eiland Batz is in de nacht van woensdag op donderdag een Belg overleden. Dat melden de regionale kranten Le Télégramme en Ouest France. De reddingsdiensten kregen rond half twaalf een melding binnen over twee zeilers in nood. De motor van hun schip was defect en de zeilen waren gescheurd door het noodweer op zee.
Toen hulp nog onderweg was, ging de Belg naar verluidt overboord. Hij hield zich nog vast aan de romp van de Ptit Bonheur. Zijn maat probeerde hem nog aan boord te hijsen, maar dat lukte door het weer niet. Twee helikopters kwamen ter plaatse, maar reddingswerkers kon tijdelijk niet naar beneden gaan. Toen dat wel ging, kon enkel nog het overlijden van de Belg vastgesteld worden. De zestiger was vader van twee kinderen.
Zijn zeilmakker moest voor verzorging naar het ziekenhuis.
Update: Volgens de informatie van Buitenlandse Zaken in Brussel is de zeiler die in de nacht van woensdag op donderdag verdronk voor de kust van het Bretoense eiland Batz geen Belg, maar had het slachtoffer de Franse nationaliteit.
Bron: Hbvl / De Standaard | Gewijzigd: 16 juli 2010, 16:24 uur, door MarkNL
De kosten voor de verzekering dreigen in de tientallen miljoenen te lopen na het zware onweer van woensdag. Van kapotte vensters tot stukgeslagen daken en weggewaaide dakpannen: amper enkele uren nadat het noodweer woensdagavond lelijk had huisgehouden, werd gisteren al de eerste schade opgemeten. In Oost- en West-Vlaanderen bleef het allemaal nog binnen de perken, maar de meeste andere provincies werden zwaar getroffen.
Wie schade aan zijn woning opliep, kan een beroep doen op zijn brandverzekering. En dat zullen veel mensen de komende dagen doen. Assuralia, de federatie van verzekeringsmaatschappijen, verwacht zowat 20.000 tot 30.000 schadedossiers, goed voor een kostenplaatje van enkele tientallen miljoenen euro's. Dat de sectorfederatie zo snel al een raming kan maken, heeft maar met één ding te maken: ons land en dus ook de Belgische verzekeraars krijgen steeds vaker met stormen en de gevolgen ervan af te rekenen. Zo kregen we enkele maanden geleden nog, in februari, een gelijkaardige storm over ons heen. Die zorgde toen voor 31.307 schadedossiers, alles samen goed voor een kostprijs van 40 miljoen euro. In mei vorig jaar was het precies hetzelfde. Toen liepen 31.284 woningen schade op, goed voor 58 miljoen euro.
Niet toevallig komen de Belgische verzekeraars met een waarschuwing: 'In drie jaar tijd kregen we niet minder dan vier stormen over ons heen. Zoiets begint te wegen', zegt Peter Wiels van Assuralia. 'Als het in dit tempo blijft stormen, zal de premie voor de brandverzekering hoe dan ook duurder worden. Vergeet niet: meer stormen brengen ook meer schadeclaims mee. En als er verlies wordt geboekt, moet dat nu eenmaal gecorrigeerd worden.'
Intussen ziet het ernaar uit dat het gure stormweer van de voorbije dagen als ramp zal worden erkend. Dat zou goed nieuws betekenen voor landbouwers en al wie geen brandverzekering heeft. Zowel de Waalse minister-president, Rudy Demotte (PS), als de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), drong gisteren aan op zo'n erkenning. Opmerkelijk is wel dat het KMI de zware onweren van de jongste dagen 'niet uitzonderlijk' noemt. Ook al was er sprake van rukwinden die snelheden tot 122 kilometer per uur haalden en kon de brandweer het aantal noodinterventies op sommige plaatsen amper verwerken.
Wallonië is het hardst getroffen. Hoogst uitzonderlijk schakelde de politie van Bergen een helikopter in om foto's te nemen van de opgelopen schade. Ciney telde gisteren 150 afgewaaide daken. Niet minder dan vijfduizend gezinnen moesten het doen zonder elektriciteit.
Bron: De Standaard
Twee dagen na het zware onweer zitten nog steeds 600 Waalse gezinnen zonder stroom. In Ciney, de gemeente die het zwaarst werd getroffen door het noodweer, zouden 400 huishoudens het nog steeds zonder elektriciteit moeten doen. Ook in Boiselles, bij Dinant, is er geen stroom. "Tussen 8 en 10 uur zou de stroomtoevoer hersteld moeten worden bij zowat 250 gezinnen. Er blijven dan nog 150 klanten verstoken van elektriciteit", aldus netbeheerder Ores. "Alles zal in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat de situatie voor hen weer normaal is tegen vrijdagavond of zaterdag."
Ook in de buurt van Hoei ontbreekt er elektriciteit in een tweehonderdtal huizen. "Er is de hele nacht gewerkt en de herstellingen worden vrijdag voortgezet", zegt Patrick Blocry, communicatieverantwoordelijke bij intercommunale Tecteo.
Bron: Hbvl
Woensdagnamiddag trokken zware onweerbuien over ons land. Ze kwamen vanuit Frankrijk langs de Borinage het land binnen, trokken over Brabant en Haspengouw, om dan het land te verlaten over Limburg en de provincie Luik. Deze onweerszone vormde een scheiding tussen een luchtmassa van tropische oorsprong en de veel frissere zeelucht. Het contrast tussen deze twee luchtmassa’s was de oorzaak van de hevigheid van de onweders die ons land teisterden. Plaatselijk daalde de temperatuur meer dan 10°C op minder dan een uur tijd. Dit was bijvoorbeeld het geval in Diepenbeek, in de provincie Limburg, waar de temperatuur van 31°C om 17 uur, naar 18,8°C om 18 uur zakte.
Het overtrekkende onweer op de radar.
Woensdagochtend bleef een erg warme luchtmassa boven ons land hangen. Dit was te wijten aan een anticycloon die zich ten oosten van ons land bevond. Een depressie die zich boven de Britse Eilanden bevond, is zich in de richting van ons land beginnen te bewegen. Hierdoor stuwde de luchtmassa van maritieme oorsprong die daarmee gepaard ging, de warme lucht naar het oosten van Europa. Op de scheiding tussen deze twee luchtmassa’s deed de stijgende lucht cumulonimbuswolken ontstaan. Dit zijn krachtige wolken, die tot aan de bovenste grenzen van de troposfeer kunnen reiken, zo’n 10 km hoogte in onze regio. De energie die in dergelijke wolken ontwikkeld wordt kan erg aanzienlijk zijn en de waterinhoud ervan kan ook erg opmerkelijk zijn. Dergelijke wolken gaan vaak samen met onweders die plaatselijk erg hevig kunnen zijn.
Evolutie van de elektrische activiteit boven België (bliksemontladingen). Het geel gekleurde is het begin van de activiteit en het rode het einde.
In België telt men gemiddeld van 94 onweersdagen per jaar. Deze onweders kunnen plaatselijk zijn of eerder verspreid over een groot deel van het land. Meestal komen ze voor tussen mei en september met gemiddeld een tiental onweerdagen per maand. Een studie over dergelijke fenomenen toonde aan dat gemiddeld 1 op 3 onweders schade met zich meebrengt. Deze kan te wijten zijn aan waterovervloed, aan de kracht van de wind, aan hagel of aan de bliksem.
Woensdag laatstleden lieten de onweders een spoor van verwoesting achter. De schade werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de overvloedige neerslag (soms meer dan 30 mm of 30 l/m² in minder dan 2 uur tijd) en de hevigheid van de wind die hier en daar bomen ontwortelde en daken deed afwaaien. Op 14 juli werd de krachtigste rukwind gemeten op te Elsenborn. Deze had een snelheid van 137 km/uur. Maar daar er in ons land relatief weinig anemometers zijn die de windsnelheid meten, zou het kunnen dat tijdens het onweer, her en der deze snelheid overtroffen werd.
Onweders met schade komen vrij vaak voor in ons land. Tijdens de zomer, kunnen er verscheidene per maand voorkomen en een lijst opstellen van deze gebeurtenissen zou onbegonnen werk zijn. Maar de hevigste ervan kan u wel terugvinden op onze webpagina met de meest opmerkelijke weergebeurtenissen sinds de 20ste eeuw http://www.meteo.be/meteo/view/nl/1103327-Onweer.html . Een van de meest gedenkwaardige onweders was dat van 13 september 1998, toen de hoeveelheid neerslag in de provincies Antwerpen, Limburg en Luik plaatselijk100 mm in 2 uur overtrof.
Bron: KMI
Onweersdagen: 0
Het zou verschillende jaren kunnen duren vooraleer de schade aan de hoofdkerk in Ciney, als gevolg van het hevige onweer afgelopen week, is hersteld. Dat maakte de krant l'Avenir dinsdag bekend. De krant citeert het studiebureau Greisch, dat gemandateerd is om de schade op te meten en om de herstelmaatregelen voor te stellen.
Op 14 juli woedde een zwaar onweer over België en vooral in het zuiden van het land. In Ciney stortte de torenspits van de hoofdkerk naar beneden. Er was ook schade aan honderden huizen en auto's.
Aan de kerk, een beschermd gebouw, werden intussen al de elementen verwijderd die riskeerden naar beneden te vallen. Eerst wordt een register opgemaakt van de verschillende onderdelen en dan worden die opgeslagen om nadien te worden gebruikt bij de heropbouw. De Waalse Dienst van Monumenten en Landschappen zal de gemeente bijstaan bij de reconstructie.
De site moet ook nog worden beveiligd en er komt een dekzeil over het gebouw om het te beschermen. Nadien zal er dan een tijdelijk dak worden gebouwd, vooraleer de definitieve herstelling zou worden uitgevoerd.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het noodweer heeft vorige week woensdag in de Peel een grotere ravage veroorzaakt dan werd gedacht. Het herstel van de schade zal zeker enkele maanden duren, zei burgemeester Gerard Daandels van de gemeente Deurne dinsdag.
Direct na de storm schatte de gemeente dat er ongeveer duizend bomen waren omgewaaid. De raming is nu dat het er twee keer zoveel zijn. Daandels: ''Veel bomen zijn losgetrokken en daarna op hun plaats teruggevallen. Om te voorkomen dat ze bij een volgende storm alsnog omvallen, moeten ze worden gerooid.''
Vooral in Neerkant en Helenaveen heeft het noodweer hard toegeslagen en zijn wegen onbegaanbaar geworden. Kassen van drie tuinbouwbedrijven werden grotendeels verwoest. Omdat de inwoners van de twee dorpen veel vragen hebben over de schadevergoeding en herstelwerkzaamheden, houdt de gemeente vrijdag twee informatiebijeenkomsten.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Er zijn ongeveer 42.000 dossiers geopend naar aanleiding van het stormweer dat België trof op 14 juli. Dat deelde Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen, vrijdag mee na een raadpleging van de leden. De eenvoudige brandverzekeringen moeten het grootste deel van de schade dekken die veroorzaakt wordt door de slechte weersomstandigheden, preciseert Assuralia. Deze brandverzekeringscontracten worden ondertekend door kmo's en huishoudens. 'We kunnen hier spreken van een relatief belangrijke gebeurtenis van een gemiddelde omvang. We zijn immers nog ver verwijderd van de 700.000 schadeclaims die werden opgetekend in het begin van de jaren negentig', aldus de woordvoerder van Assuralia.
Bron: de Standaard