Omgewaaide elektriciteitsmast bij Vethuizen.
Brandweer rukt uit op de weg bij Horn/
Noodweer bij Horn.
Een boom wordt weggesleept in Maasbracht/
Boom op auto in Randwijk.
Bomen over de weg in Herten, Limburg.
Ontwortelde boom in Venray.
Dakschade in Horst.
Boom blokkeert de weg in Valkenburg.
Omgevallen boom in Horst.
Tuinhuis op de weg bij Echt.
Boom op huis gevallen in Maastricht.
Takken op de weg in Maastricht.
Gevaarlijke situatie in Roermond.
Omgevallen boom bij Sittard.
Bron: NOS | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het noodweer heeft hevig en kort huisgehouden in Voeren. Omstreeks 17.30 uur werden enkele bomen als lucifers omver geblazen. Op de grens tussen de wijk Veurzerveld en Bies in Sint-Martens-Voeren glipte een jonge bestuurder door het oog van de naald toen een boom op het wegdek belandde. Zijn auto werd beschadigd door de vallende takken, zelf bleef hij ongedeerd.
In zijn val sleurde de boom een hoogspanningsleiding tegen de grond en een gedeelte van Sint-Martens- en Sint-Pieters-Voeren kende daardoor een stroompanne.
In Moelingen en ook in Teuven werden bomen door de storm afgeknakt. De politie versperde enkele wegen tot de brandweer de bomen geruimd had en de technische dienst van de elektriciteitsmaatschappij de kabels kon verwijderen en de panne hersteld werd.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Limburg is woensdagavond getroffen door een hevig noodweer. De meldkamers van de brandweer in Venlo en Maastricht kregen ruim 1300 meldingen te verwerken, maakten de Limburgse hulpdiensten woensdagavond bekend.
In de hele provincie waaiden daken en dakpannen af en knakten bomen. Die kwamen op wegen, auto's, woningen en andere panden terecht. In Noord- en Midden-Limburg raakten ongeveer tien mensen gewond, vooral als gevolg van op auto's en woningen vallende bomen. Een persoon raakte gewond bij blikseminslag op een auto. Vier of vijf mensen moesten naar het ziekenhuis, aldus de brandweer. In Born ontsnapten enkele lynxen uit een kooi van een dierenpark, maar die konden binnen enkele uren weer worden gevangen.
In Maastricht viel een grote boom door het dak van een hotel. Het treinverkeer tussen Heerlen en Geleen, Venray en Venlo en tussen Weert en Roermond lag eruit als gevolg van takken op het spoor en op bovenleidingen. Ook tussen Venlo en Mönchengladbach is geen treinverkeer. Op talloze wegen was geen verkeer meer mogelijk door takken en bomen op het wegdek. Vele tientallen auto's raakten beschadigd.
Net over de Brabantse grens op de A67 bij Liessel waaiden twee vrachtwagens omver en blies de wind het hooi van een derde truck. In Roermond waaiden daken van flats aan de Oranjelaan. De bewoners van 24 flatwoningen werden vervolgens geëvacueerd. Ook ontstond kortsluiting en een gaslek door een omvallende boom aan de Hillenraedtstraat. Enkele naburige woningen zijn ontruimd en de nabijgelegen Kastelenbuurt heeft enkele uren lang geen stroom. In Noord- en Midden-Limburg blies de storm de daken af van zeker vijftien woningen en flats.
In Hegelsom stortte een boerderij grotendeels in. Verder zijn er meldingen van omgewaaide caravans. Ook bezweken in het tuinbouwgebied in Noord-Limburg en het aangrenzende zuidoosten van Brabant veel kassen door de hagel, de hoosbuien en de storm. Vlak voor de storm ontruimden de hulpdiensten een tentenkamp met driehonderd jongeren in Well. Die konden net op tijd in veiligheid worden gebracht.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Een Diestse brandweerman kreeg woensdag een stuk van de boom op zich. Hij moest door zijn collega's bevrijd worden en werd met verschillende breuken naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou niet in levensgevaar verkeren.
Het Vlaams-Brabantse Diest is woensdagnamiddag gespaard gebleven van grote waterschade door het overtrekkende onweer, maar heeft flink wat schade opgelopen door de felle windstoten. De omgeving werd ook getroffen door een windhoos die van Schaffen tot Deurne trok.
Vanuit zowat de hele regio Diest zijn er oproepen gekomen over omgewaaide bomen en beschadigde daken. De brandweer heeft zelfs versterking moeten vragen van twee ploegen van de Civiele Bescherming om alle werk aan te kunnen.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Op het gemeentehuis van Montferland is een crisisteam geformeerd dat zich bezighoudt met de opvang van kampeerders die woensdagavond zijn getroffen door een windhoos op camping Kemperplas in het Gelderse Vethuizen.
Volgens een woordvoerder van de politie is een vrouw omgekomen en raakten vier mensen zwaar- en vier mensen lichtgewond toen rond 19.00 uur de camping werd getroffen door een windhoos. Zo'n twintig caravans werden door de wind opgetild om verderop de recreatieplas neer te komen.
De gewonden zijn afgevoerd naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem en het Spittaal in Zutphen. Hulpverleners hadden de grootste moeite om de plek te bereiken omdat toevoerwegen waren geblokkeerd door omgewaaide bomen.
De Kemperplas is een camping bij een melkveehouderij en is onderdeel van de Stichting Vrije Recreatie. De caravans stonden aan de oever van de 2 hectare grote Kemperplas, een recreatiemeer. Op het moment dat het noodweer toesloeg telde de camping 85 gasten.
Omgeving zwaar getroffen
Een groot aantal boerderijen en woningen in de omgeving van camping de Kemperplas is fors getroffen door de windhoos die woensdagavond over het gebied raasde. Bij veel woningen zijn alle dakpannen weggewaaid. Vijf elektriciteitsmasten zijn geknakt.
De zenuwachtig rokende Marieke Wijers vertelt dat het complete voorhuis van haar ouderlijke boerderij is verdwenen. Zij en haar ouders worden opgevangen bij buren. Volgens de 63-jarige Jan Bongers, omwonende van de camping, heeft hij nog nooit zo'n heftig noodweer meegemaakt. ,,De windhoos duurde zo'n vijf minuten. Alles werd in een strook van enkele honderden meters weggevaagd''.
Crisisnummer
De brandweer in Limburg-Noord heeft woensdagmiddag crisisoverleg over het extreme weer gevoerd om zich goed te kunnen voorbereiden. De brandweer roept mensen op niet 1-1-2 te bellen, maar het nummer voor niet- spoedeisende problemen, 0900-8844.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De problemen op het spoor raken langzaamaan opgelost, maar reizigers moeten de hele avond rekening houden met vertragingen. Tegen de ochtendspits van donderdag zal normaal gezien alles opnieuw normaal verlopen.
Rond 22.30 was het treinverkeer nog onderbroken op drie lijnen in Wallonië (lijn 124A Marchienne-Au-Pont - Luttre, lijn 140 Charleroi - Ottignies en lijn 154 Namen - Dinant). De overige lijnen zijn weer in gebruik, soms via een enkel spoor of via omleidingen, aldus Infrabel.
Na het noodweer van woensdagnamiddag raakte het spoorverkeer in België danig ontregeld, met de hele avond vertragingen. "Het onweer vond plaats op een piekuurmoment en dat leidde tot een sneeuwbaleffect", aldus Infrabel. Een aantal treinen werd afgeschaft.
In delen van het land lag het spoorverkeer door het onweer volledig lam, meldt netwerkbeheerder Infrabel. Vooral het zuiden van het land werd zwaar getroffen. Ook in Charleroi waren er grote problemen. De lijn Charleroi-Brussel is zwaar verstoord door takken op het spoor. Die hinder had gevolgen voor de lijn Antwerpen-Brussel, die in het verlengde van de probleemzone ligt. Ook op de lijn Moeskroen-Doornik en in de regio van Namen was treinverkeer moeilijk.
In het noorden van het land blijft de hinder volgens Infrabel tamelijk beperkt. De verbinding Kust-Brussel was onderbroken ter hoogte van Hansbeke, maar daar werd een omleiding voorzien.
Vervoer Brussel
De bussen en trams van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB ondervinden ook grote hinder. Op verschillende lijnen is er sprake van grote vertragingen. Ook in de Brusselse metro is er beperkte wateroverlast, maar het metroverkeer ondervindt geen hinder. In Elsene zijn er vertragingen op de tramlijnen 23, 24 en 25. De trams 24 en 94 rijden niet meer tussen de haltes Buyl en Legrand. Er is geen pendeldienst voorzien voor gestrande reizigers. Op het Flageyplein zijn er problemen op de buslijnen 38 en 71.
In Wezembeek-Oppem zorgt een omgevallen boom ervoor dat tram 39 niet meer rijdt tussen Stokkel en Ban Eik. In Oudergem ondervindt bus 71 moeilijkheden en in Watermaal-Bosvoorde werden problemen gesignaleerd op de buslijnen 17 en 95. In Ukkel zijn er problemen op de buslijnen 41 en 38.
Bron: Hln
Onweersdagen: 0
Ongeveer 7.500 mensen zaten vanochtend nog steeds zonder elektriciteit in Dinant. De panne is een gevolg van de zware onweders die gisteren de regio teisterden, zo legt de Dinantse burgemeester Richard Fournaux uit. De elektriciteitsvoorziening was sinds woensdagavond onderbroken nadat een hoogspanningsleiding beschadigd was. Daardoor werd ook de E411 een tijdje gesloten.
In het centrum van Dinant was de elektriciteit woensdag rond 22.30 uur opnieuw hersteld, maar in de omliggende wijken is het voorlopig nog wachten op stroom. Elektriciteitsmaatschappij Ores voert momenteel ter plaatse nog werken uit.
Rampenplan
In Ciney beschikten de inwoners gisteravond al opnieuw over elektriciteit. Burgemeester Guy Milcamps van Ciney liet nog weten dat er in de regio ongeveer 200 daken zijn weggewaaid door het hevige onweer.
Ook werd het rampenplan afgekondigd. De klokkentoren van een kerk werd vernield. Aan een voetbalterrein in Ciney, waar de wedstrijd Standard-Valenciennes moest plaatsvinden, werd een tiental bomen ontworteld. Er werden honden ingezet om er zeker van te zijn dat er geen slachtoffers waren. Er werd ook een helikopter met thermische camera opgeroepen, zo meldt de civiele bescherming.
In Godinne raakten twee mensen zwaargewond, eentje doordat een muur instortte en een andere bij een motorongeluk.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Overal in het land wordt de schade opgemeten na het zware onweer van gisteren. De brandweer en de Civiele Bescherming zijn vandaag druk in de weer om zo veel mogelijk op te ruimen. Vooral de driehoek Leuven-Diest-Tienen lijkt het zwaarst getroffen.
In Diest is een brandweerman zwaargewond geraakt toen hij onder een boom terechtkwam. De omgeving van Geetbets is getroffen door een windhoos. Volgens de brandweer zal het nog enkele dagen duren vooraleer alles is opgeruimd.
"Door de windhoos zijn ontelbare dingen omgewaaid, bomen zijn ontworteld en elektriciteitsdraden zijn afgerukt", zegt brandweercommandant Leo Mees. "We hebben zo'n 200 schadegevallen binnengekregen. Dit gaat nog verschillende dagen duren om alles op te ruimen omdat je het niet gedaan krijgt. 200 schadegevallen, wie kan dat verwerken? De elektriciteitsmaatschappij spreekt nu al over een werktermijn van 14 dagen om alles hersteld te krijgen.
In Tienen heeft de brandweer vrijwilligers opgeroepen om mee te helpen de schade op te ruimen. Het gaat dan vooral om het herstellen van daken en het verwijderen van bomen die op de weg of op geparkeerde auto's liggen.
In Leuven zat de buurt van de Vaartstraat een tijdje zonder elektriciteit omdat er water in een hoogspanningscabine was gesijpeld. De politie kreeg gisteren ook veel andere oproepen binnen, meestal met beperkte schade. Er vielen ook geen slachtoffers. De oproepen gingen vooral over bomen of takken die de weg blokkeerden, over overstroomde riolen, over vallende stenen en over een parking en een winkel die onder water zijn gelopen.
In de druivenstreek heeft Overijse de meeste schade geleden. Veel kelders liepen onder water en enkele bomen kwamen op de weg terecht. In Oud-Heverlee blijft kinderopvang De Stekelbees vandaag gesloten. "Het heeft hier binnengeregend en het water is langs voor binnengekomen en langs achter weer weggegaan", zegt een werknemer van het kinderdagverblijf. "Door deze onhygiënische omstandigheden kunnen we onmogelijk de kindjes laten spelen."
Woning vernield na blikseminslag
In de Zavelstraat in Mechelen is een woning uitgebrand na een blikseminslag. De bewoners waren op vakantie en er vielen geen slachtoffers, maar de materiële schade is groot. "De vlammen sloegen al uit het dak toen we ter plekke kwamen", zegt brandweercommandant van Mechelen René Van Camp. "De zolderverdieping is volledig uitgebrand, er is zware schade op de eerste verdieping en waterschade op de benedenverdieping."
In Herselt moest de brandweer assistentie verlenen toen een jeugdkamp onder water stond, maar uiteindelijk moest niemand geëvacueerd worden. De gidsen van Boechout zijn gisteravond na één dag wel van hun kamp in Meeuwen-Guitrode in Limburg teruggekeerd. De meeste van hun tenten raakten beschadigd tijdens het onweer. De leiding heeft meteen beslist om naar Boechout terug te keren. Niemand raakte gewond.
Dak van nieuwe sporthal weggewaaid
In de provincie Limburg is vooral het westen en het noorden getroffen door het onweer. In Lommel vielen zes lichtgewonden nadat een boom op een tent was beland van het evenement Wereld in het Park. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.
In Spalbeek bij Hasselt is het dak van de nieuwe sporthal van de basisschool weggewaaid en op de nabijgelegen spoorweg terechtgekomen. Normaal zou de sporthal half augustus voor het eerst in gebruik genomen worden. De herstelwerkzaamheden zijn al begonnen, maar mogelijk wordt de opening van de sporthal toch uitgesteld.
Langs de Kanaalweg in Leopoldsburg is het dak van een woning weggewaaid. Het puin is op een auto terechtgekomen. Door blikseminslagen was er brand in een woning in Peer en in Borgloon maar er vielen geen gewonden.
In de provincies Oost- en West-Vlaanderen bleef de schade van de storm zeer beperkt.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het noodweer dat woensdagmiddag en -avond over het oosten van Nederland trok heeft veel bomen ontworteld of afgebroken. Zo ook in het Gelderse Velp en Ellecom.
In Velp brak een dikke boom af bij de wortels en viel boven op een auto. In Ellecom viel een grote tak die was afgebroken boven op een huis.
Doordat de bomen volop in de bladeren staan vangen ze veel wind en kunnen ze zichzelf door de windstoten moeilijk staande houden.
Bron: Blik Op 112
Onweersdagen: 0
Van de acht mensen die woensdagavond door een windhoos in het Gelderse buurtschap Vethuizen gewond raakten liggen er nog zes in een ziekenhuis. Drie van hen liggen op de intensive care, maar niemand verkeert in levensgevaar. Dat zei de burgemeester van Montferland, Frank Wissink, donderdagochtend op Radio 1.
Minicamping Kempersplas aan de Hoge Veldweg in het dorp werd woensdag rond 18.30 uur zwaar getroffen door een windhoos. Een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein kwam daardoor om. Tien caravans werden in en over de Kemperplas geblazen.
De gemeente heeft de dertig campinggasten opgevangen. Elf van hen hebben de nacht in een door de gemeente geregeld hotel doorgebracht, de rest heeft zelf elders onderdak geregeld.
Hulpdiensten hadden moeite ter plaatse te komen omdat omgewaaide bomen en een hoogspanningsmast op de weg lagen. De brandweer heeft die van de weg gehaald. In de regio zijn volgens de burgemeester bij elkaar zes grote elektriciteitsmasten omgewaaid, waarvan drie in de gemeente Montferland. Overal lagen volgens hem bomen op de weg. "We zijn bijzonder zwaar getroffen."
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
'Normaal gezien verloopt de ochtendspits vlot en moeten de problemen van woensdagavond opgelost zijn', aldus spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel donderdagochtend. Het zware onweer van woensdag legde het spoorverkeer in delen van het land volledig lam.
'Werken zoals herstellingen aan de bovenleidingen zijn woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag uitgevoerd', zegt Chloé Van Driessche, woordvoerster van Infrabel. Ze heeft donderdagochtend geen weet van hinder op bepaalde lijnen. Enkel op de verbinding tussen Charleroi en Ottignies zijn er problemen en worden bussen ingezet.
De infowebsite www.railtime.be geeft rond 7.45 uur evenmin grote vertragingen aan.
Woensdagavond raakte het spoorverkeer vooral in het zuiden van het land ernstig ontregeld. Aangezien het onweer op een piekuurmoment plaats vond, hadden spoorreizigers nog de hele avond af te rekenen met vertragingen en afgeschafte treinen.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
In het noodweer van woensdag zijn tussen Doetinchem en Ulft vijf hoogspanningsmasten omvergeblazen. Volgens een woordvoerder van netbeheerder TenneT is dat in Nederland voor zover bekend nog nooit gebeurd. De masten van ongeveer 40 meter hoog stonden op zo'n 200 meter van de camping in Vethuizen waar zo'n twintig caravans werden weggeblazen en een vrouw om het leven kwam.
Door de omgevallen masten heeft een deel van de Achterhoek ongeveer een uur zonder elektriciteit gezeten. TenneT wist de stroomvoorziening via een omleiding langs Winterswijk te herstellen.
Volgens de zegsman zijn de masten ''robuust'' en berekend op extreme weersomstandigheden. ''Het is redelijk extreem wat hier is gebeurd. Het is bij mijn weten nog nooit voorgekomen dat er een mast is omgewaaid, laat staan vijf.''
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Het noodweer dat de afgelopen dagen over delen van ons land raasde, heeft voor tientallen miljoenen euro's schade opgeleverd.
Die inschatting maakt het Verbond van Verzekeraars. Extreme weersomstandigheden hebben deze zomer al veel schade veroorzaakt. Tot voor het noodweer van gistermiddag raamde het verbond de schade al op maximaal euro 50 mln.
Dodelijk slachtoffer
Gisteren viel er op een camping in de Achterhoek een dodelijk slachtoffer door een windhoos. Vier mensen raakten zwaargewond.
De verwachting is dat het onrustige weerbeeld, met krachtige windstoten en plaatselijke hoosbuien, nog aanhoudt.
Alertheid
Volgens het Verbond van Verzekeraars is alertheid juist vanwege het grillige weerbeeld in deze zomer geboden. “Afgelopen maandag zag je dat met name in de Achterhoek binnen enkele minuten het weer omsloeg en een windhoos grote schade aanrichtte. Het KNMI had een weeralarm afgegeven en toch werden veel mensen erdoor overrompeldâ€, aldus een woordvoerder van het Verbond.
Meldingen
Verzekeraars kregen de afgelopen week veel meldingen binnen van kapot gewaaide ramen, beschadigde auto’s, afgerukte zonweringen, afgewaaide dakbedekking en vernield tuinmeubilair. Ook fruitkwekers en caravanbedrijven werden getroffen.
Hoosbuien zorgden in andere delen van het land, met name in de noordelijke provincies, voor waterschade. Blikseminslagen veroorzaakten bij particulieren aanzienlijke schade aan elektronische apparatuur. De schade wordt volgens de polisvoorwaarden vergoed. Ook schade aan auto’s valt normaal gesproken onder de cascodekking, als daar sprake van is.
Voorkomen
Volgens de verzekeraars is veel schade te voorkomen, bijvoorbeeld door uit voorzorg de ramen te sluiten, ook als het weer er op dat moment geen aanleiding toe lijkt te geven. Ook doen automobilisten er verstandig aan de auto niet in de buurt van een boom te parkeren. In de zomer is het risico dat een boomtak afbreekt aanzienlijk groter dan in de herfst of winter, als er minder gebladerte aanwezig is.
Bron: Nieuwsgrazer
Onweersdagen: 0
Ook in het zuiden en het westen van Duitsland is veel schade. Door het onweer en de storm viel zeker een dode.
Een jager werd gedood toen hij in een bos bij Kassel door een omvallende boom werd geraakt. In Losheim in Saarland waaiden de daken van circa dertig huizen door een windhoos. In Saalheim bij Mainz waaide het dak van een supermarkt.
Bron: Nu
Onweersdagen: 0
In België heeft de storm die woensdagmiddag over het land trok, veel schade veroorzaakt. In Waals-Brabant werden tientallen daken van huizen gerukt. In en en rond Zaventem, Tienen en Leuven liepen veel straten en kelders onder water. Even ten westen van Brussel raakte een vrachtwagenchauffeur zwaargewond door een boom die op zijn vrachtwagen viel, zo hebben Vlaamse media donderdag gemeld.
Het auto- en treinverkeer in België ondervond ook veel hinder van de storm. Op de luchthaven in Zaventem werd al het vliegverkeer woensdag korte tijd stilgelegd. In Dinant zaten donderdagmorgen nog ongeveer 7500 mensen zonder elektriciteit. Door het noodweer viel in heel Dinant woensdag om 17.00 uur de stroom uit. In het centrum van de stad was de stroomvoorziening woensdagavond al weer hersteld.
Bron: De Pers
Het is nog niet duidelijk of er woensdag sprake is geweest van een windhoos in het gebied dat het zwaarst werd getroffen door het noodweer. Wel is zeker dat er valwinden zijn geweest met snelheden van 110 kilometer per uur. Dat heeft een eerste onderzoek van het KNMI uitgewezen, zo meldde het weerbureau donderdag. Valwinden zijn plotseling uit een wolk vallende winden die als een muur van lucht opeens over het aardoppervlak razen.
Verraderlijk
''Het plotselinge karakter is het funeste geweest'', aldus de zegsman van het KNMI. ''De koude lucht uit een onweerswolk stort zich op het aardoppervlak en verspreidt zich razendsnel.''Het verraderlijke aan valwinden is volgens de woordvoerder dat ze vaak voorafgaan aan de onweersbui. ''Je denkt dat het onweer nog ver is maar dan steekt opeens die wind op.'' De harde windstoten zijn geregistreerd in de gebieden waar het KNMI een weeralarm voor afkondigde: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en de Veluwe.
In het gebied van het noodweer daalde de temperatuur woensdag in een half uur tot een uur van een tropische 30 graden naar 18 graden Celsius. In dezelfde periode viel op sommige plaatsen 20 tot 30 millimeter regen. Dat laatste is niet extreem, maar wel bijzonder veel, aldus de zegsman van het KNMI.
Windhoos mogelijk
Volgens de woordvoerder waren er woensdag meteorologische omstandigheden die een windhoos mogelijk maken. Er was onweer, er waren grote temperatuursverschillen tussen de luchtlagen en het waaide op grote hoogte terwijl er laag bij de aarde juist weinig wind was.Door de verschillen ontstaan draaiingen die in een windhoos veranderen.
De onweersbuien die vanuit het zuiden kwamen opzetten, groeiden in korte tijd uit tot grote complexen waarvan de luchtrotaties tot windhozen kunnen leiden. Het onderzoek van het KNMI moet uitwijzen of er inderdaad een windhoos over het gebied is getrokken. Kleinere windhozen komen overigens geregeld voor in Nederland zonder dat er veel van wordt gemerkt.
Windhozen
Verwoestende windhozen waren er onder andere op 1 juni 1927 bij Neede met tien doden en op 25 juni 1967 in Chaam en Tricht waar zeven doden vielen. Op Ameland werd camping Duinoord twee keer in 20 jaar tijd getroffen door een waterhoos, een windhoos die op zee is ontstaan. Dat gebeurde op 11 augustus 1972 en op 17 augustus 1992. Hierbij vielen de eerste keer vier doden en diverse gewonden; de tweede keer alleen gewonden.
Bron: Nu.nl
De provincie Groningen heeft woensdag te maken gehad met een klein staartje van het noodweer. Hevige regenval en onweer zorgde voor lichte overlast.Zo werd een oude boerderij op de Zodenpandweg bij Bourtange ook 'slachtoffer' van het weer. Een groot aantal dakpannen waaide van het dak. Zelfs werd een deel van de dakconstructie beschadigd.
Bron: Blik op Nieuws
Een bliksem inslag in een woning aan de T.H. Beckeringhstraat heeft woensdagavond voor een dakbrand gezorgd. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen reeds uit het dak. Nadat de brandweer zich toegang tot de woning had verschaft, kon men van binnenuit de brand bestrijden. Ondanks dat de brandweer enige moeite had met de waterwinning, kon zij de schade beperkt houden tot de zolder en het dak van de woning.
Op het moment dat de bliksem in het woonhuis sloeg waren de bewoners niet thuis. Oplettende overburen hebben de brandweer ingeschakeld.
Bron: Blik op Nieuws
De storm die woensdag Nederland trof, heeft in de provincie Gelderland twintig miljoen euro aan schade veroorzaakt. In heel Nederland was de schade 25 miljoen euro, schat het Verbond van Verzekeraars. Tot woensdag had het onstuimige weer van de afgelopen dagen al voor dertig tot vijftig miljoen euro schade veroorzaakt. Woensdag werd vooral het oosten van het land zwaar getroffen. In de Gelderse buurtschap Vethuizen viel door een windhoos op een minicamping een dode. Acht mensen raakten gewond.
In de buurt van Vethuizen zijn vijf elektriciteitsmasten omgevallen. In Nederland zijn niet eerder elektriciteitsmasten door wind omgevallen. Netbeheerder Tennet kan nog geen schatting geven van hoeveel het gaat kosten om het netwerk te herstellen. "We gaan de komende dagen een noodlijn opzetten met kleinere masten die we speciaal voor dit soort noodgevallen op voorraad hebben. Daarna maken we een plan om de grote masten te herstellen. Daar komt heel wat bij kijken." Het is niet bekend of de netbeheerder voor dit soort schade is verzekerd.
Particulieren kunnen hun schade gewoon aangeven bij verzekeraars. De schade valt niet onder de noemer natuurramp, wat zou betekenen dat de schade niet wordt vergoed.
Bron: Nieuws.nl
Waals minister-president Rudy Demotte vraagt de tussenkomst van het Rampenfonds voor de schade van het zware onweer dat woensdag over ons land trok. In Vlaanderen is er minder schade. Vlaams minister-president Kris Peeters bekijkt nog of een tussenkomst van het Rampenfonds nodig is.
Het noodweer heeft vooral het zuiden van het land getroffen. Er is geen twijfel over het uitzonderlijk karakter van de schade, zegt Demotte in een communiqué. Hij zal de federale overheid vragen om in de Waalse gemeenten waar de schade het grootst is het onweer te erkennen als "natuurramp".
Vooral de felle windstoten maakten woensdag in Wallonië heel wat ravage. Het Rampenfonds komt tussen bij windsnelheden vanaf F2 op de schaal van Fujita, een schaal voor tornado's en rukwinden. Vlaanderen werd minder zwaar getroffen door het noodweer, maar her en der is toch ook flink wat materiële schade. De Vlaamse regering gaat nog na hoe groot de schade is in bepaalde gemeenten. "Als het nodig is, zullen wij ook de interventie van het Rampenfonds vragen", zegt de woordvoerder van Kris Peeters.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:26 uur, door Joyce.s