Zware buien maken vanmiddag vanuit het zuidwesten een einde aan het warme weer van vandaag. Hoewel de onstabiliteit van de lucht misschien niet eens zo groot is als afgelopen maandag, toen zware buien vooral in het oosten schade aanrichtten, zijn er nu andere factoren in het spel die maken dat het toch behoorlijk uit de hand kan lopen. Zo trekken de buien waarschijnlijk snel en is er hoog in de atmosfeer veel wind aanwezig om de buien snel te laten activeren. In het oosten wordt het voor de buien uit bovendien erg warm.
Bepalend voor het weer in Nederland vandaag is een lagedrukgebied waarvan het centrum ten zuiden van Ierland ligt. Een klein hogedrukgebied trekt over de Oostzee naar de Baltische staten. Verder trekt een klein lagedrukgebied vanuit Frankrijk naar het noorden. Tussen al deze systemen in voert een aantrekkende zuidelijke wind vandaag vanuit het zuiden steeds warmere lucht aan. Rond 13 uur waren de temperaturen in het zuidoosten en oosten van het land al tot plaatselijk 29 graden opgelopen. In het westen was het tussen 24 en 26 graden.
In Nijmegen werd gistermiddag rond 15 uur al een klein windhoosje gezien, boven de stad... Foto: Floris van Arkel.
Onweerscomplex
Terwijl in Nederland de zon nog scheen – er ontstonden platte stapelwolken – lag boven Frankrijk een groot onweerscomplex te borrelen dat met een vrij grote snelheid op het zuidwesten van ons land afstevende. Aan de grond begon de wind in het zuidoosten van Nederland op dat moment geleidelijk aan naar zuidoostelijke richtingen te draaien, op nadering van het lagedrukgebiedje vanuit Frankrijk dat naar het noorden trok. In de buurt van het lagedrukgebied bevonden zich een convergentielijn (een plaats waar de wind draait) en nog verder naar het westen een koufront. Op beide systemen waren zware buien aanwezig.
De verwachting vanochtend was dat de eerste buien rond een uur of twee, drie vanmiddag het zuidwesten van ons land zouden bereiken. Omdat ze snel in noordelijke richting trekken, komen die vooral over de westelijke helft van het land naar het noorden. Daar kan in de loop van de middag al veel regen vallen. In het oosten van het land lijkt de buienlijn later te komen, eigenlijk pas op het moment dat het lagedrukgebiedje (dat ook over het land naar het noorden trekt) is gepasseerd. Daarachter zwaait de buienlijn naar het oosten door.
n de tweede helft van de middag heeft vooral het zuidwesten van Nederland met de buien te maken.
Gevaarlijk
Dat wil niet zeggen dat het oosten ook niet voor die tijd al alert moet zijn. Mochten zich aan de oostzijde van de buienlijn, die eerst dus vooral boven de westelijke helft van het land ligt, in het warme gebied daar losse buien vormen, dan zijn dit de gevaarlijkste die vandaag kunnen voorkomen. In dat geval zou het om buien gaan waarbij zware hagel mogelijk is, zeer zware windstoten (met snelheden tot 110 kilometer per uur) en in het meest extreme geval (hiervoor geldt altijd een kleine kans) ook windhozen (zoals afgelopen maandag mogelijk ook in de Achterhoek is gebeurd, al lijkt het erop dat het toen valwinden zijn geweest).
Ook op de buienlijn worden zware windstoten verwacht (met snelheden tussen 70 en 90 kilometer per uur) en vooral in de westelijke helft van het land (waar de buien het langst nodig hebben om te passeren) veel regen. Of het in de buienlijn ook tot hagel komt, moet nog worden afgewacht. De kans bestaat, maar lijkt kleiner dan die op hagel in de eventuele losse buien voor de buienlijn uit. Omdat de buien vanavond uiteindelijk snel naar het noordoosten van het land wegtrekken, is het hele land er voor middernacht waarschijnlijk ook alweer uit.
Bron: Weer.nl
Het noodweer dat woensdagmiddag en -avond over het land trekt, kan veel overlast veroorzaken voor het verkeer. Met name motorrijders en watersporters wordt aangeraden het weer goed in de gaten te houden, zo meldt de ANWB. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om tijdens de buien niet de weg op te gaan.
Vanuit het zuidwesten trekken 's middags zware regen- en onweersbuien over Nederland. Deze kunnen gepaard gaan met zware tot zeer zware windstoten van 120 kilometer per uur.
Vooral in het oosten en noordoosten kunnen de buien veel overlast veroorzaken. Lokaal kan er heel veel regen vallen, tot wel 50 millimeter. "Dat is heel veel; dan moet je bijna je auto aan de kant zetten," aldus een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst.
Bron: AD
Wegens noodweer is de luchthaven van Brussel gesloten. Dat meldde de Vlaamse omroep VRT woensdag. De Belgische hoofdstad werd aan het einde van de middag getroffen door slagregens met hagel en een hevig onweer. De luchthaven is een van de drukkere vliegvelden van Europa, waarvandaan ook een aanzienlijk aantal Nederlanders reist. Door de vakanties is het nu een van de drukste periodes van het jaar.
Bron: de Pers
Het zonnige zomerweer moet even wijken voor donkere wolken, onweer en zware regenval. Sinds deze middag neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens, gevolgd door regen- en onweersbuien. Er is hinder op de luchthaven van Zaventem, en in delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam. Momenteel is het nog vrij zonnig en droog in het oosten van het land, maar het westen en het centrum worden geplaagd door zware buien en hevige windstoten.
Sommige gemeenten en steden namen maatregelen tegen het noodweer. Dat was onder andere het geval in Leuven, Brussel, Gent, Namen en Luik, waar de toegang tot sommige parken werd afgesloten of beperkt. De organisatoren van een aantal geplande festiviteiten kregen de raad zich aan te passen aan het weer.
Hinder op Zaventem
Op Brussels Airport lopen de vluchten tot een half uur vertraging op. Het personeel dat instaat voor het in- en ontschepen van de vliegtuigen mag immers niet op het tarmac vanwege de kans op blikseminslagen. Passagiers moeten ook een half uur langer in het vliegtuig zitten, zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse. "Vliegtuigen kunnen geen contact maken met de laadbruggen. Om blikseminslag te vermijden, moeten de vliegtuigen los blijven staan en mogen ze geen contact maken met het luchthavengebouw." Landen en opstijgen bljift tot nader order wel mogelijk.
Spoorverkeer
In delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam, meldt netwerkbeheerder Infrabel. Vooral het zuiden van het land wordt zwaar getroffen. "Over Luik trekt momenteel een storm die volgens onze informatie tornado-allures aanneemt", zegt Chloé Van Driessche van Infrabel. "Bijgevolg is er geen enkel spoorverkeer mogelijk in deze zone. Alle treinen staan stil." Ook in Charleroi zijn er grote problemen. De lijn Charleroi-Brussel is zwaar verstoord door takken op het spoor. Die hinder heeft gevolgen voor de lijn Antwerpen-Brussel, die in het verlengde van de probleemzone ligt. Ook op de lijn Moeskroen-Doornik en in de regio van Namen is treinverkeer moeilijk.
In het noorden van het land blijft de hinder volgens Infrabel tamelijk beperkt. De verbinding Kust-Brussel is onderbroken ter hoogte van Hansbeke, maar daar werd een omleiding voorzien. "De reizigers moeten er, net als in grote delen van het land, rekening houden met vertragingen", zegt Van Driessche. De woordvoerster voorspelt dat de hinder nog de hele avond zal aanhouden. "De versperde lijnen hebben een sneeuwbaleffect op het hele spoornet", aldus Van Driessche. Reizigers krijgen de raad de website Railtime.be in de gaten te houden en te luisteren naar de informatie in de stations.
Omgewaaide bomen
Ook het wegverkeer ondervindt op veel plaatsen hinder. In de provincie Henegouwen is een honderdtal bomen op de weg gevallen op de A54 in Gosselies. Vermoedelijk zitten er mensen geklemd in hun wagens, meldt Els Cleemput van de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken. In Charleroi viel een boom op de weg, waardoor twee auto's beschadigd raakten. In Brussel zijn de Georges Henri-tunnel en de Woluwetunnel afgesloten door wateroverlast. Op de E40 verloopt het verkeer erg moeilijk ter hoogte van Leuven, waar de brandweer tientallen oproepen heeft gekregen voor straten die blank staan en omvergewaaide bomen.
Ondergelopen kelders
Ook de brandweer van Zaventem wordt sinds 16.30 uur overstelpt met oproepen, zowel vanuit Zaventem zelf als vanuit de buurgemeenten Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek en Nossegem. De meeste oproepen gaan over ondergelopen straten en kelders. Onder meer de Hector Henneaulaan staat, ter hoogte van de vijvers, onder water. Volgens de brandweer zal het nog enkele uren duren voor alle oproepen beantwoord zijn. De Civiele Bescherming is vooral uitgerukt naar Henegouwen in Villers-Saint-Ghislain, Givry, Estinnes en Jumet. Ze voeren pompwerkzaamheden uit, leggen zeilen op weggewaaide daken en verwijderen enkele bomen die op daken zijn gevallen. De operationele eenheid van Liedekerke is opgeroepen om in Zaventem een dak te beveiligen met een zeil, de operationele eenheid van Libramont doet hetzelfde op een dak in Bertrix.
Voorspellingen
Vanmorgen al voorspelden de weerdiensten hevige buien die gepaard kunnen gaan met hagel en zware rukwinden van 75 tot 100 km/u. De meteorologen waarschuwden dat er plaatselijk in korte tijd veel neerslag kan vallen. Vanavond komen er nog hevige onweersbuien voor die later wegtrekken naar het noordoosten. Vannacht wordt het wel droog met wolkenvelden en opklaringen. De minima schommelen tussen 13 en 16 graden.
Morgen is er geregeld zon en blijft het vrijwel droog. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 21 graden aan de kust en in de Ardennen en 23 tot plaatselijk 26 graden elders.
Vrijdag en zaterdag zijn er perioden met zon maar er is ook kans op een plaatselijke bui, eventueel met onweer. De middagtemperatuur schommelt rond 24 graden. Van zondag tot en met dinsdag is het overwegend droog en vrij zonnig bij ongeveer 26 graden.
Bron: HLN
Mensen in Noord- en Oost-Gelderland wordt geadviseerd om niet onnodig mobiel te telefoneren als woensdagmiddag het noodweer losbreekt. Ook waarschuwen de hulpdiensten voor stroomuitval en ernstige hinder voor het verkeer als gevolg van de verwachte onweersbuien.
Het KNMI meldde woensdag dat heel Nederland 's middags en 's avonds te maken krijgt met zwaar onweer, met zware wind, hagel en heel veel regen. Het oosten wordt het zwaarst getroffen, daar arriveert het noodweer naar verwachting na 17.00 uur.
De Veiligheidsregio Noordoost-Gelderland bereidt zich voor op het ergste. Mensen wordt geadviseerd niet de weg op te gaan en een veilige plek op te zoeken als het noodweer losbarst. "Treinen kunnen uitvallen, het verkeer kan gestremd raken", waarschuwt de dienst. "Help buren of anderen die hulp nodig hebben bij de voorbereiding op de bijzondere omstandigheden. Om storingen te voorkomen, wordt gevraagd niet onnodig het mobiele telefoonnet te gebruiken."
Bron: Nieuws.nl
Het KNMI heeft een weeralarm afgekondigd. Het alarm geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Daar worden zeer zware onweersbuien verwacht met heel veel regen, bliksem, hagel en zware windstoten. Mogelijk wordt het weeralarm later uitgebreid naar andere provincies.
Rond 18.00 uur trekt het noodweer Nederland via het zuiden binnen. De zware buien zullen rond middernacht het noordoosten van het land verlaten. Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen en rondvliegende boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten. Verder kunnen grote objecten als bouwsteigers en hijskranen omvallen. Ook voor het verkeer zijn er risico's.
Bron: Nieuws.nl
Zware regen- en onweersbuien trokken woensdagnamiddag door België. Het weg-, spoor- en vliegverkeer raakte ernstig verstoord. De zwaarste buien verlaten ons land geleidelijk via het noorden. In de loop van woensdagavond trekt de neerslag naar het noordoosten weg. Op Brussels Airport zijn er vertragingen van een half uur. Het personeel dat instaat voor het in- en ontschepen van de vliegtuigen werd gewaarschuwd om niet op het tarmac te gaan, een open vlakte, waar bliksem voor gevaar zorgt.
Volgens woordvoerder Jan Van der Cruysse brengt het onweer ook met zich mee dat passagiers een half uur langer in het vliegtuig moeten zitten. "Vliegtuigen kunnen geen contact maken met de laadbruggen. Om blikseminslag te vermijden, moeten de vliegtuigen los blijven staan, mogen ze geen contact maken met het luchthavengebouw." De federale politie waarschuwt automobilisten: "Wind en stormen ontwrichten het verkeer in de provincies Henegouwen en Brabant. Pas uw snelheid aan!"
Op de A54 in Gosselies, in de provincie Henegouwen, zijn een honderdtal bomen op de weg gevallen. Vermoedelijk zitten er mensen geklemd in hun wagens. In Brussel zijn enkele tunnels afgesloten wegens wateroverlast en het verkeer op de E40 verloopt erg moeizaam.
Treinen staan stil
Ook het treinverkeer is ernstig verstoord, meldt Chloé Van Driessche van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. "Over Luik trekt momenteel een storm die volgens onze informatie tornado-allures aanneemt. Bijgevolg is er geen enkel spoorverkeer mogelijk in deze zone. Alle treinen staan stil."
Ook in Charleroi zijn er grote problemen. De lijn Charleroi-Brussel is zwaar verstoord door takken op het spoor. Die hinder heeft gevolgen voor de lijn Antwerpen-Brussel, die in het verlengde van de probleemzone ligt. Ook op de lijn Moeskroen-Doornik en in de regio van Namen is treinverkeer moeilijk.
"De reizigers moeten er, net als in grote delen van het land, rekening houden met vertragingen", zegt Van Driessche. De woordvoerster voorspelt dat de hinder nog de hele avond zal aanhouden. "De versperde lijnen hebben een sneeuwbaleffect op het hele spoornet", aldus Van Driessche.
Park
De Gentse politie vraagt alle bezoekers om de stadsparken te verlaten en zal waar mogelijk de parken afsluiten. De hulpdiensten houden ook het waterpeil in het oog in laaggelegen gebieden, die in het verleden blank kwamen te staan. De Tiense brandweer kreeg op een uur tijd meer dan 300 oproepen voor ondergelopen kelders en straten en omgewaaide bomen of takken.
Bron: Hbvl
Het KNMI heeft woensdag aan het eind van de middag een weeralarm afgegeven voor de provincies Brabant, Limburg en Gelderland. Limburg werd woensdagavond getroffen door een hevig onweer.
In Maastricht viel een boom door de gevel van hotel Stay Okay aan de Maasboulevard, meldde de politie. Het is onbekend of daarbij gewonden zijn gevallen. In Roermond waaide een grote boom om en raakte een gasleiding. De vierbaans N280 tussen Baexem en Roermond is bezaaid met takken. Automobilisten rijden er stapvoets.
De A73 tussen Maasbracht en Nijmegen was korte tijd in beide richtingen afgesloten, maakte de ANWB bekend. Ook de A2 in Zuid-Limburg was gestremd door de hoosbuien, aldus de brandweer.
Blikseminslag
De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft woensdagavond na half zes groot alarm geslagen in verband met het noodweer. Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden, waarschuwde de brandweer. Het risico op blikseminslag is vooral groot in het open veld, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen.
Bomen
De epicentra van de storm lagen volgens de Zuid-Limburgse brandweer rond Maastricht en Sittard-Geleen. Vooral in die regio's zijn talloze bomen geknakt. Reizigers met het openbaar vervoer moeten rekening houden met vertragingen door takken en bomen op de weg. De brandweer in Limburg-Noord heeft vanmiddag crisisoverleg gevoerd over het extreme weer om zich goed voor te kunnen bereiden. De brandweer roept mensen op niet 112 te bellen, maar het niet spoedeisende nummer 0900-8844.
Nijmegen
De telefoon van de politie in Nijmegen staat woensdagavond roodgloeiend door de vele meldingen van stormschade. Dat meldde de politie. Ook de politie in Arnhem heeft het druk. De meeste meldingen hebben betrekking op omgewaaide bomen. ''Er is vooralsnog geen sprake van ernstige incidenten'', aldus een politiewoordvoerder in Nijmegen. De politie verwijst veel meldingen door naar de brandweer.
Onweersbuien
Zware regen- en onweersbuien, die gepaard gaan met zeer zware windstoten, trekken vanavond over Brabant, Limburg en Gelderland naar het noordoosten van het land. Bij deze buien zijn hagel en zeer zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur, aldus het weerstation. In het noorden en noordoosten kunnen deze snelheden naar verwachting oplopen tot 100 tot 120 kilometer per uur.
Neerslag
Bovendien kan in korte tijd zeer veel neerslag vallen. De zware buien zullen rond middernacht het noordoosten van het land verlaten. Ook de ANWB waarschuwt weggebruikers in het oosten van Brabant, Limburg en Gelderland rekening te houden met slechte weersomstandigheden. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan tijdens de buien niet de weg op te gaan.
De A73 tussen Maasbracht en Nijmegen is in beide richtingen afgesloten, maakte de ANWB bekend.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:25 uur, door Joyce.s
Het zware onweer dat in de namiddag en vroege avond over ons land trok, heeft een dode geëist. In Montignies-Saint-Christophe (Erquelinnes, provincie Henegouwen) is kwam een vrachtwagenbestuurder om door een omgewaaide boom. In Jodoigne (Geldenaken) is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat het dak van de sporthal instortte. Er vielen minstens 15 lichtgewonden, vooral kinderen. Voorts was er hinder op de luchthaven van Zaventem, en in delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam. De brandweer wordt overstelpt met oproepen voor ondergelopen kelders, en verschillende daken en wagens liepen schade op.
De chauffeur die omkwam, reed in zijn vrachtwagen over een weg die vol omgewaaide bomen lag. Een zoveelste boom moest het ontgelden en viel op de tientonner. De bestuurder was op slag dood. De regio van Erquelinnes en Charleroi werd deze namiddag geteisterd door hevige regenval en een stevige wind.
De onweerszone trok vanaf de Franse grens naar het noorden en oosten van het land, en ging gepaard met hevige windstoten. Vooral in de provincie Henegouwen werden veel bomen ontworteld. De zwaarste buien verlaten rond 18 uur geleidelijk het land en trekken weg naar het noordoosten. In het zuidwesten van België is het nu al zo goed als droog, meldt weerman Eddy De Mey. De komende uren worden vooral in het noorden en oosten nog intense buien verwacht.
Sommige gemeenten en steden namen maatregelen tegen het noodweer. Dat was onder andere het geval in Leuven, Brussel, Gent, Namen en Luik, waar de toegang tot sommige parken werd afgesloten of beperkt. De organisatoren van een aantal geplande festiviteiten kregen de raad zich aan te passen aan het weer.
Hinder op Zaventem
Op Brussels Airport lopen de vluchten tot een half uur vertraging op. Het personeel dat instaat voor het in- en ontschepen van de vliegtuigen mag immers niet op het tarmac vanwege de kans op blikseminslagen. Passagiers moeten ook een half uur langer in het vliegtuig zitten, zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse.
"Vliegtuigen kunnen geen contact maken met de laadbruggen. Om blikseminslag te vermijden, moeten de vliegtuigen los blijven staan en mogen ze geen contact maken met het luchthavengebouw." Landen en opstijgen bljift tot nader order wel mogelijk.
Spoorverkeer
In delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam, meldt netwerkbeheerder Infrabel. Vooral het zuiden van het land wordt zwaar getroffen. "Over Luik trekt momenteel een storm die volgens onze informatie tornado-allures aanneemt", zegt Chloé Van Driessche van Infrabel. "Bijgevolg is er geen enkel spoorverkeer mogelijk in deze zone. Alle treinen staan stil."
Ook in Charleroi zijn er grote problemen. De lijn Charleroi-Brussel is zwaar verstoord door takken op het spoor. Die hinder heeft gevolgen voor de lijn Antwerpen-Brussel, die in het verlengde van de probleemzone ligt. Ook op de lijn Moeskroen-Doornik en in de regio van Namen is treinverkeer moeilijk.
In het noorden van het land blijft de hinder volgens Infrabel tamelijk beperkt. De verbinding Kust-Brussel is onderbroken ter hoogte van Hansbeke, maar daar werd een omleiding voorzien. "De reizigers moeten er, net als in grote delen van het land, rekening houden met vertragingen", zegt Van Driessche. De woordvoerster voorspelt dat de hinder nog de hele avond zal aanhouden. "De versperde lijnen hebben een sneeuwbaleffect op het hele spoornet", aldus Van Driessche. Reizigers krijgen de raad de website Railtime.be in de gaten te houden en te luisteren naar de informatie in de stations.
Brussel
De bussen en trams van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB ondervinden ook grote hinder. Op verschillende lijnen is er sprake van grote vertragingen. Ook in de Brusselse metro is er sprake van beperkte wateroverlast, maar het metroverkeer ondervindt geen hinder. In Elsene zijn er vertragingen op de tramlijnen 23, 24 en 25. De trams 24 en 94 rijden niet meer tussen de haltes Buyl en Legrand. Er is geen pendeldienst voorzien voor gestrande reizigers. Op het Flageyplein zijn er problemen op de buslijnen 38 en 71.
In Wezembeek-Oppem zorgt een omgevallen boom ervoor dat tram 39 niet meer rijdt tussen Stokkel en Ban Eik. In Oudergem ondervindt bus 71 moeilijkheden en in Watermaal-Bosvoorde werden problemen gesignaleerd op de buslijnen 17 en 95. In Ukkel zijn er problemen op de buslijnen 41 en 38.
Omgewaaide bomen
Ook het wegverkeer ondervindt op veel plaatsen hinder. In de provincie Henegouwen is een honderdtal bomen op de weg gevallen op de A54 in Gosselies. Vermoedelijk zitten er mensen geklemd in hun wagens, meldt Els Cleemput van de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken.
In Charleroi viel een boom op de weg, waardoor twee auto's beschadigd raakten. In Brussel zijn de Georges Henri-tunnel en de Woluwetunnel afgesloten door wateroverlast. Op de E40 verloopt het verkeer erg moeilijk ter hoogte van Leuven, waar ook de Tiense- en Diestsesteenweg kampen met hevige wateroverlast.
Ondergelopen kelders
De brandweer van Zaventem wordt sinds 16.30 uur overstelpt met oproepen, zowel vanuit Zaventem zelf als vanuit de buurgemeenten Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek en Nossegem. De meeste oproepen gaan over ondergelopen straten en kelders. Onder meer de Hector Henneaulaan staat, ter hoogte van de vijvers, onder water.
De Tiense brandweer kreeg op een uur tijd meer dan 300 oproepen, en ook bij de hulpdiensten in Leuven liepen tientallen oproepen binnen van burgers die melding maakten van kelders en straten die onder water staan.
De Civiele Bescherming is vooral uitgerukt naar Henegouwen in Villers-Saint-Ghislain, Givry, Estinnes en Jumet. Ze voeren pompwerkzaamheden uit, leggen zeilen op weggewaaide daken en verwijderen enkele bomen die op daken zijn gevallen. De operationele eenheid van Liedekerke is opgeroepen om in Zaventem een dak te beveiligen met een zeil, de operationele eenheid van Libramont doet hetzelfde op een dak in Bertrix. In Zaventem is de Civiele Bescherming van Liedekerke moeten tussenkomen om een dak te beveiligen met een zeil.
Bliksem ingeslagen
Een blikseminslag veroorzaakte een woningbrand op de Sint-Truidersteenweg in Borgloon. Ook in Peer ontstond een woningbrand door een blikseminslag. Verschillende gemeenten in Noord-Limburg kregen te maken met omgewaaide bomen op de wegen.
Op het festivalterrein van Rock Herk waaiden enkele tenten weg en stond de wei onder water. Het hulpcentrum 100 in Hasselt kreeg tientallen oproepen voor ondergelopen straten en omgewaaide bomen. In Zonhoven kwam het centrum in een mum van tijd blank te staan. Op de Hasseltse Dreef in Stevoort (Hasselt) lagen meerdere bomen op het wegdek. In Hoeselt op de E313 richting Luik raakte de rechterrijstrook versperd door een boom. Er was wateroverlast op de rechterrijstrook van de E314 in Zolder richting Leuven.
De provincie Antwerpen is grotendeels gespaard gebleven. De zwaarste schade werd opgemeten in de Zwavelstraat in Mechelen, waar het dak van een woning in brand vloog. De brandweer vermoedt dat de bliksem insloeg in de woning. De brandweer van Mechelen kreeg ook enkele meldingen van wateroverlast en omgewaaide bomen.
In Antwerpen zelf liepen dertig meldingen binnen bij de brandweer, maar bleef de schade beperkt tot wat weggewaaide takken en schuttingen. De brandweer van Lier kreeg amper drie meldingen binnen over stormschade.
Ook de Antwerpse Kempen bleven gespaard van grote schade. De brandweerkorpsen van Herentals en Turnhout kregen alleen wat meldingen binnen van wateroverlast, afgerukte takken en een paar weggewaaide dakpannen.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:25 uur, door Joyce.s
Volgens de burgemeester van Ciney is de stad in de provincie Namen getroffen door een minitornado. Bij de voetbalwedstrijd Standard-Valenciennes zijn rond het voetbalveld bomen omgevallen. Er wordt met honden gezocht naar mogelijke slachtoffers. Dat meldt de Civiele Bescherming. Bovendien raakten verscheidene openbare gebouwen in Ciney ernstig beschadigd.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Zware onweersbuien zijn vanmiddag vanuit Frankrijk over het centrum en het oosten van het land getrokken. Hier en daar gingen die gepaard met zware regenval en felle windstoten. Vooral in Wallonië lijkt de materiële schade nogal groot, maar ook in de regio Diest is er sprake van een windhoos.
In Charleroi viel een boom op de weg waardoor twee auto's beschadigd raakten. In Erquelines is een vrachtwagenchauffeur zwaargewond geraakt door een boom die op zijn vrachtwagen terechtkwam..
In Beauraing, een deelgemeente van Ciney, heeft een tornado de kerktoren afgerukt. Verschillende automobilisten zijn er vast komen te zitten door omgewaaide bomen. De burgemeester van Ciney spreekt over een minitornado die over zijn gemeente is geraasd; verschillende gebouwen zouden zwaar beschadigd zijn.
In Dinant zitten ze zonder elektriciteit door het noodweer. In Jodoigne, in Waals-Brabant, is een sporthal ingestort. Er vielen een 15-tal lichtgewonden en gementelijk rampenplan is er afgekondigd.
In Brussel moesten de Georges Henri-tunnel en de Woluwetunnel afgesloten worden wegens wateroverlast. Het openbaar vervoer in de hoofdstad raakte ontregeld door het noodweer. Ook in Kraainem was er wateroverlast: in de buurt van de oprit naar de E40 kwam straten helemaal blank te staan.
In de Brusselse stations is het treinverkeer zwaar verstoord door de problemen op het spoorwegnet in Wallonië. Daardoor lopen ook treinen naar Vlaanderen grote vertraging op.
"Windhoos in regio Diest"
Op de E40 verliep het verkeer erg moeilijk ter hoogte van Leuven. In Leuven heeft de brandweer tientallen oproepen gekregen voor straten die blank stonden en omvergewaaide bomen. In Kessel-Lo was het provinciaal domein preventief ontruimd. In Tienen kregen brandweer en politie 300 oproepen in een uur tijd.
Op Brussels Airport liepen de vluchten op een bepaald moment tot een half uur vertraging op. De hinder op de luchthaven bleek van relatief korte duur.
Het noodweer kwam niet onverwacht. Op verschillende plaatsen hadden de autoriteiten voorzorgsmaatregelen genomen. Onder meer in Brussel, Namen en Leuven waren parken preventief afgesloten.
In de regio Geetbets-Halen-Diest spreekt de brandweer over "zelden gezien schade" door een windhoos. In Limburg waren er ook meldingen van omvergewaaide bomen. In Hasselt is er een dak weggewaaid, in Peer en Borgloon waren er woningbranden na blikseminslagen.
Vooral de provincies Henegouwen, Namen, Waals- en Vlaams-Brabant zijn getroffen. Daarna schoof de onweerszone in de richting van de provincies Limburg en Luik.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het noodweer waarvoor Nederland was gewaarschuwd heeft vooral in Limburg en in delen van het oosten overlast en schade veroorzaakt. Zeker twintig caravans zijn in een plas terechtgekomen bij een camping in Vethuizen in Gelderland. De harde wind heeft in het gebied ook vijf hoogspanningsmasten omvergeblazen.
De meldkamers van de brandweer in Venlo en Maastricht kregen vele honderden meldingen te verwerken, maakten de Limburgse hulpdiensten woensdagavond bekend.
Bron: Nu | Gewijzigd: 9 februari 2017, 11:25 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het KNMI heeft woensdagavond iets voor half negen het weeralarm voor het oosten van het land ingetrokken. Wel geldt nog een waarschuwing voor extreem weer voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder.
De zware regen- en onweersbuien boven het noordoosten van het land trekken geleidelijk naar Duitsland weg. Bij deze buien zijn hagel en zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. Ook kan lokaal in korte tijd veel neerslag vallen. De zware buien zullen rond middernacht het noordoosten van het land verlaten. Ook elders in het land komen enkele regen- en onweersbuien voor.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Op camping Kempersgat in het Gelderse Vethuizen is een vrouw omgekomen door het noodweer van woensdag. Dat heeft de eigenaar van de camping volgens Omroep Gelderland gezegd. Meerdere caravans zijn in het water beland. De brandweer doorzoekt met duikers de plas naar mogelijk andere slachtoffers. Ook zouden verscheidene personen gewond zijn geraakt.
Zo'n twintig caravans zijn woensdagavond door het noodweer in het water terechtgekomen. Met de bewoners er nog in. Daarbij is een onbekend aantal mensen gewond geraakt.
De hulpdiensten zijn uitgerukt, maar kunnen moeilijk ter plaatse komen omdat omgewaaide bomen en een afgeknapte hoogspanningsmast op de weg liggen.
Hierdoor zitten vele huishoudens zonder stroom. Om hoeveel huishoudens het gaat is onduidelijk.
Ook delen van Nijmegen zijn woensdagavond tijdens het noodweer getroffen door een stroomstoring. In het zuiden en oosten van de stad zitten talloze huishoudens zonder elektriciteit. Op veel plekken zijn verder bomen omgewaaid en is andere stormschade ontstaan.
Limburg is woensdagavond getroffen door een hevig onweer. Daarbij zijn vooral in Zuid-Limburg talloze bomen geknakt en kwamen takken en bomen op wegen terecht.
In Maastricht viel een boom door de gevel van hotel Stay Okay aan de Maasboulevard, meldde de politie. Het is onbekend of daarbij gewonden zijn gevallen. In Roermond waaide een grote boom om en raakte een gasleiding. De vierbaans N280 tussen Baexem en Roermond is bezaaid met takken. Automobilisten rijden er stapvoets.
De A73 tussen Maasbracht en Nijmegen was korte tijd in beide richtingen afgesloten, maakte de ANWB bekend. Ook de A2 in Zuid-Limburg was gestremd door de hoosbuien, aldus de brandweer.
De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft woensdagavond na half zes groot alarm geslagen in verband met het noodweer. Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden, waarschuwde de brandweer. Het risico op blikseminslag is vooral groot in het open veld, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen.
De epicentra van de storm lagen volgens de Zuid-Limburgse brandweer rond Maastricht en Sittard-Geleen. Vooral in die regio's zijn talloze bomen geknakt. Reizigers met het openbaar vervoer moeten rekening houden met vertragingen door takken en bomen op de weg.
Het zware onweer heeft in België een dode geëist. In Montignies-Saint-Christophe (Erquelinnes, provincie Henegouwen) is kwam een vrachtwagenbestuurder om door een omgewaaide boom. In Jodoigne (Geldenaken) is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat het dak van de sporthal instortte. Er vielen minstens 15 lichtgewonden, vooral kinderen. Voorts was er hinder op de luchthaven van Zaventem, en in delen van België land ligt het spoorverkeer volledig lam.
De chauffeur die omkwam, reed in zijn vrachtwagen over een weg die vol omgewaaide bomen lag. Een zoveelste boom moest het ontgelden en viel op de tientonner. De bestuurder was op slag dood.
De brandweer in Roermond ruimt de talloze afgeknakte bomen.
Het Stay Okay in Maastricht met het gat in het dak.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Groot alarm Limburg
Limburg is woensdagavond getroffen door een hevig onweer. Daarbij zijn vooral in Zuid-Limburg talloze bomen geknakt en kwamen takken en bomen op wegen terecht. Dat maakte de brandweer bekend.
In Maastricht viel een boom door de gevel van hotel Stay Okay aan de Maasboulevard, meldde de politie. Het is onbekend of daarbij gewonden zijn gevallen. In Roermond waaide een grote boom om en raakte een gasleiding. De vierbaans N280 tussen Baexem en Roermond is bezaaid met takken. Automobilisten rijden er stapvoets.
De A73 tussen Maasbracht en Nijmegen was korte tijd in beide richtingen afgesloten, maakte de ANWB bekend. Ook de A2 in Zuid-Limburg was gestremd door de hoosbuien, aldus de brandweer.
Limburg
Limburg is woensdagavond getroffen door een hevig noodweer. De meldkamers van de brandweer in Venlo en Maastricht kregen vele honderden meldingen te verwerken, maakten de Limburgse hulpdiensten woensdagavond bekend.
In de hele provincie waaiden daken en dakpannen af en knakten bomen. Die kwamen op wegen, auto's, woningen en andere panden terecht. In Noord- en Midden-Limburg raakten ongeveer tien mensen gewond, vooral als gevolg van op auto's en woningen vallende bomen. In Born ontsnapten enkele lynxen uit een kooi van een dierenpark, maar die konden binnen enkele uren weer worden gevangen.
In Maastricht viel een grote boom door het dak van een hotel. Het treinverkeer tussen Heerlen en Geleen en tussen Weert en Roermond lag eruit als gevolg van takken op het spoor en op bovenleidingen. Op talloze wegen was geen verkeer meer mogelijk door takken en bomen op het wegdek. Vele tientallen auto's raakten beschadigd.
Net over de Brabantse grens op de A67 bij Liessel waaiden twee vrachtwagens omver en blies de wind het hooi van een derde truck. In Roermond waaiden daken van flats aan de Oranjelaan en ontstond kortsluiting en een gaslek door een omvallende boom aan de Hillenraedtstraat. Enkele naburige woningen zijn ontruimd en de nabijgelegen Kastelenbuurt heeft enkele uren lang geen stroom. In Noord- en Midden-Limburg blies de storm de daken af van zeker vijftien woningen en flats.
Verder zijn er meldingen van omgewaaide caravans. Ook bezweken in het tuinbouwgebied in Noord-Limburg en het aangrenzende zuidoosten van Brabant veel kassen door de hagel, de hoosbuien en de storm. Vlak voor de storm ontruimden de hulpdiensten een tentenkamp met 300 jongeren aan de Weezerweg in Well. Die konden net op tijd in veiligheid worden gebracht.
Door slecht zicht regende het aanrijdingen. De brandweer waarschuwt dat het nog niet voorbij is; voor middernacht wordt een nieuw groot onweersfront boven Limburg verwacht.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Door het hevige onweer dat deze namiddag over ons land trok, hebben de vluchten op Brussels Airport rond 17 uur tot een half uur vertraging opgelopen. De luchthaven van Luik, in de gemeente Bierset, is van 17 uur tot 17.30 uur even afgesloten wegens het stormweer en de hevige wind.
Brussels Airport
"Het is nogal intens en op de luchthaven is er daardoor geen afhandeling. Er geldt een half uur vertraging", zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. Het personeel dat instaat voor het in- en ontschepen van de vliegtuigen werd gewaarschuwd om niet op het tarmac te gaan, een open vlakte, waar bliksem voor gevaar zorgt.
Volgens Van der Cruysse brengt het onweer ook met zich mee dat passagiers een half uur langer in het vliegtuig moeten zitten. "Vliegtuigen kunnen geen contact maken met de laadbruggen. Om blikseminslag te vermijden, moeten de vliegtuigen los blijven staan, mogen ze geen contact maken met het luchthavengebouw."
Van der Cruysse zegt dat van zodra het stopt met bliksemen, de werkzaamheden kunnen hervatten. Landen en opstijgen, blijft tot nader order wel mogelijk.
Luik
In de Luikse luchthaven is een metalen plaat van het dak van een gebouw gewaaid en tegen een omheining terechtgekomen, maar de schade bleef beperkt. De luchthaven is momenteel wel verstoken van brandstofvoorziening, omdat een klep op de pijpleiding door de storm beschadigd werd. Er zou evenwel nog voldoende brandstof in voorraad zijn.
Bron: Hln
Onweersdagen: 0
Het noodweer dat woensdagmiddag- en avond over Nederland is getrokken heeft vooral in het zuidoosten en oosten voor veel overlast gezorgd. Elektriciteit viel uit, gebouwen raakten beschadigd en hulpdiensten werden ernstig gehinderd door omgevallen bomen. Het KNMI heeft het weeralarm dat eerder voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland werd afgekondigd, ingetrokken.
In Zuid-Limburg ontstond grote schade door omgewaaide bomen. In Maastricht viel een boom door het dak van een hotel aan de Maas. Zo'n vijftien auto's raakte zwaar beschadigd door vallend hout, meldt de politie.
Het treinverkeer tussen Heerlen en Geleen lag enige tijd stil omdat een boom op de bovenleiding van het spoor viel ter hoogte van Spaubeek. Een omgewaaide hoogspanningsmast zorgde ervoor dat gedeeltes van Helenaveen en Deurne in Noord-Brabant zonder stroom kwamen te zitten.
De A67 tussen Eindhoven en Venlo raakte gestremd nadat een vrachtwagen kantelde. De truck vervoerde een lading bomen die vervolgens over de rijbaan rolden. De zaagploeg van de brandweer moest dit opruimen. Door een andere gekantelde truck werd de linkerrijstrook van de A67 in tegenovergestelde richting ook afgesloten.
Een omgewaaide glasbak van een aanhanger zorgde voor veel vertraging op de A2 vanuit Amsterdam richting Utrecht. Twee rijstroken moesten worden afgesloten.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
In een twee-onder-een kap woning aan de Waterkant in Oude Pekela is woensdagavond de bliksem ingeslagen. De woning staat in brand. Nog onduidelijk is of er gewonden zijn gevallen.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Verzekeraar Interpolis verwacht dat het aantal schademeldingen uit de agrarische sector oploopt naar minimaal duizend meldingen. Door de extreme buien is schade ontstaan aan gebouwen, gewassen en kassen.
Interpolis verwacht dat het aantal schademeldingen uit de agrarische sector veroorzaakt door het extreme weer gaat oplopen tot boven de duizend. Het gaat onder andere om waterschade, hagelschade en schade door windhozen. De hagelschade werd bij Interpolis vooral gemeld door bedrijven in de strook Nistelrode, Eindhoven en Woudrichem. Daar vielen afgelopen zaterdagavond flinke hagelbuien.
Overlopende goten
Ook vanuit de glastuinbouw kwamen er schademeldingen binnen. Interpolis schat dat dit zo'n 150 meldingen worden en deze een schadebedrag vertegenwoordigen van ongeveer 1,5 miljoen. Tweederde van deze meldingen betrof waterschade door overlopende kasgoten en de rest is schade veroorzaakt door wind en inductie. Willem Snoeker van Interpolis waarschuwt telers die te maken hebben gehad met overlopende goten goed op te letten of deze telers wel door moeten gaan met recirculatie. "Er kan van alles in de teeltmatten gelopen zijn. Dat kan ziekten veroorzaken als pythium en botrytis." Telers die te maken hebben gehad met inductie adviseert hij goed te controleren of de installaties nog wel goed functioneren. "Soms lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand, maar dat klopt niet altijd."
Van telers met teelten in de open grond zijn tussen de 150 en 200 meldingen gemaakt van schade aan het gewas.
Bron: GfActueel
Onweersdagen: 0