Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
citaat :
NEERSLAG:
Zowel Hir en EC zijn wat trager in de neerslag timing tov de vorige run: In de loop van de middag vanuit het zuiden enkele buien, met de grootste kans op onweer in het zuidoosten, maar elders ook niet uit te sluiten. In de nacht naar zaterdag ook nog enkele buien, naar DL wegtrekkend. De convectie zal niet erg zwaar zijn, daar het gebied met de hoogste CAPE ten zuidoosten van ons land naar Duitsland trekt. Zaterdag overdag meest droog later in de avond opnieuw kans op buien. De modellen zijn hierover zeeruiteenlopend. Zowel EC18 als GFS geven indicatie op de ontwikkeling van een MCS in de loop van de avond.
Verrek, KNMI kijkt ook eens naar GFS, dat is nieuw voor mij...
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De meeste weten onderhand dat Weerplaza niet heel nauwkeurig is met zijn temperatuurverwachting. Zij gaan maandag voor hitte, dinsdag voor koel weer en woensdag weer voor hitte. Maar let op, in de volgende verwachting gaan zij voor een stuk hogere temperaturen op dinsdag
De komende dagen zijn erg interessant voor vele mensen die van onweer houden. Na een lange tijd wachten lijkt het erop dat we nu eindelijk voor het eerst van het jaar de maken gaan krijgen met echte onweer. Vandaag kan het al gaan beginnen voor sommige delen van het land, in de loop van de middag neemt de kans op warmte onweer toe in het gehele land met uitzondering van Friesland en Noord-Holland. Lokaal kan er aardig wat neerslag gaan vallen, dit komt mede doordat de buien een zeer trage trekrichting hebben.
Morgen
Morgen wordt het een interessante dag, de temperaturen schieten omhoog tot zo'n 34 graden in het zuidoosten maar ook de onstabiliteit neemt in de loop van de dag toe. De CAPE waardes liggen ongeveer rond de 1000 j/kg in het westen tot zo'n 2000 j/kg en later even 2500 j/kg elders in het land. Wat erg opvalt is dat de run van 00u wederom met een sterk neerslagsignaal komt, of dit daadwerkelijk gebeurt is nog maar de vraag. Aangezien de dynamiek niet al te sterk is hebben de buien een trage treksnelheid en kan het zomaar gebeuren dat er enorm veel neerslag gaat vallen. We moeten zoals we nu de neerslagkaarten zien rekenen op een MCS en heel misschien aan een MCC. Een MCS heeft vanuit de satelliet gezien een ovaalvorm. Een dergelijk systeem kan 100.000 vierkante kilometer beslaan (ruim 300 bij 300 kilometer groot) en wordt meegevoerd met de heersende wind tussen 3 en 6 kilometer hoogte. Een Mesoscale Convective Complexes (MCC) is een MCS waar de grootte van de wolkenkap aan bepaalde afmetingen moet voldoen. Een MCC is altijd groter dan een MCS. (Hieronde de temperatuurkaart en de capekaarten).
Kijken we even snel naar de supercell parameter en de tornado parameter dat laat die ons zien dat er eventueel een kans is op een supercell en een zwakke windhoos in het oosten van het land. De tornado parameter komt uit op 1, wat niet schokkend hoog is. De hagelberekening laat ons zien dat er momenteel hagel kan gaan vallen tot 1,5 cm en mogelijk lokaal 2cm. Ook windstoten zijn er mogelijk. Kortom, een situatie die we niet mogen onderschatten.(Hieronder de neerslagkaart).
Zondag
Vanaf zondagmiddag neemt de kans op onweer wederom toe, voorlopig lijkt het erop dat de onweer zich alleen tot de zuidelijke en de oostelijke provincies te beperken. De waardes van de CAPE liggen ongeveer rond de 600-1000 j/kg in het binnenland en in het zuiden en in het oosten van het land kan de cape oplopen tot zo'n 1500 j/kg. Neerslag wordt er vrijwel niet berekend, echter mochten er buien voor gaan komen door het gevolg van een termische vore die vanuit Frankrijk het land binnenkomt kan er lokaal zeer veel neerslag gaan vallen. Ook hagel en windstoten zijn niet uitgesloten. Een eventuele supercell in het oosten van het land valt niet uit te sluiten.
Maandag en dinsdag
Maandag wordt het een dag om erg goed in de gaten te gaan houden. Een apart lagedrukgebied, ook wel een thermisch lagedrukgebied genoemd (wat eigenlijk inhoud: Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen.) zien we op de kaarten ontstaan in de loop van maandagmiddag. Mogelijk dat het KNMI een weeralarm gaat uitgeven voor zwaar onweer. De temperaturen voor maandag schieten omhoog naar zo'n 32 graden. De CAPE waardes schieten eveneens omhoog, de waardes die ze momenteel aangeven zijn enorm hoog voor Nederlandse begrippen. De cape loopt op tot zo'n 3500 j/kg met een lifted van -9, echter moet ik er wel bijzeggen dat als de cape erg hoog is dat we nog geen garantie hebben op daadwerkelijk onweer maar aangezien het termisch lagedrukgebied wat er zit kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Ook hagel tot 2cm en mogelijk 3 cm is mogelijk en daarbij ook nog windstoten. Mocht alles goed uitpakken dan krijgen wij te maken met zwaar onweer. Kortom dit is een situatie die niet mogen onderschatten. Hieronder zie je de temperatuur, cape en de neerslagkaarten.
Bericht wordt geupdate indien nodig!
In samenwerking met WeerDirect
Daar heb je helemaal gelijk in!! Altijd plezier met buien in de buurt van een vliegveld
Maar ja daar zitten wij ook wel een beetje voor om dat in de gaten te houden...
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Dank voor de zeer interessante update. Hoewel het een kans en voorspelling is en blijft, gaat mijn hart nu al sneller kloppen! Ik heb net mijn geheugen in mijn fotocamera vervangen en kan dus 2000 foto's kwijt. De accu zit bomvol dus ik ben paraat.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography