Vandaag wordt het een interessante dag, de temperaturen schieten omhoog tot zo'n 33 graden in het zuidoosten maar ook de onstabiliteit neemt in de loop van de dag toe. De CAPE waardes liggen ongeveer rond de 1000 j/kg in het westen tot zo'n 2000 j/kg en later even 2500 j/kg elders in het land. Wat erg opvalt is dat de run van 00u wederom met een sterk neerslagsignaal komt in de avond, of dit daadwerkelijk gebeurt is nog maar de vraag. Aangezien de dynamiek niet al te sterk is hebben de buien een trage treksnelheid en kan het zomaar gebeuren dat er enorm veel neerslag gaat vallen. We moeten zoals we nu de neerslagkaarten zien rekenen op een MCS en heel misschien aan een MCC. Een MCS heeft vanuit de satelliet gezien een ovaalvorm. Een dergelijk systeem kan 100.000 vierkante kilometer beslaan (ruim 300 bij 300 kilometer groot) en wordt meegevoerd met de heersende wind tussen 3 en 6 kilometer hoogte. Een Mesoscale Convective Complexes (MCC) is een MCS waar de grootte van de wolkenkap aan bepaalde afmetingen moet voldoen. Een MCC is altijd groter dan een MCS. (Hieronde de temperatuurkaart en de capekaarten). Momenteel zit er in Frankrijk al een aardig onweerscomplex.
Kijken we even snel naar de supercell parameter en de tornado parameter dat laat die ons zien dat er een grote kans is op een supercell en een zwakke windhoos is niet uitgesloten. De SRH waardes stijgen in het zuiden en in het midden van het land naar zo'n 250-300 De tornado parameter komt uit op 1, wat niet schokkend hoog is. De hagelberekening laat ons zien dat er momenteel hagel kan gaan vallen tot 1,5 cm en mogelijk lokaal 2cm. Ook windstoten zijn er mogelijk. Kortom, een situatie die we niet mogen onderschatten.(Hieronder de neerslagkaart).
Morgen
Vannacht krijgt het noorden en het midden van het land nog te maken met enorm veel neerslag zoals GFS berekend. Lokaal kan er wateroverlast gaan voorkomen maar ook onweer, windstoten en hagel. Het is een situatie die we niet mogen onderschatten. De kans op een supercell blijft aanwezig als we de supercell parameter aanhouden. Overdag neemt de kans op onweer wederom toe, voorlopig lijkt het erop dat de onweer zich alleen tot de zuidelijke en de oostelijke provincies maar ook het midden van het land te beperken. De waardes van de CAPE liggen ongeveer rond de 1000-1500 j/kg in het binnenland en in het zuiden en in het oosten van het land kan de cape oplopen tot zo'n 2000 j/kg. Een eventuele supercell in het oosten van het land valt niet uit te sluiten. (Hieronder de temperatuur, cape en neerslagkaarten)
Maandag
Maandag wordt het een dag om erg goed in de gaten te gaan houden. Een apart lagedrukgebied, ook wel een thermisch lagedrukgebied genoemd (wat eigenlijk inhoud: Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen.) zien we op de kaarten ontstaan in de loop van maandagmiddag. Mogelijk dat het KNMI een weeralarm gaat uitgeven voor zwaar onweer, die kans is nu echter 25%. De temperaturen voor maandag schieten omhoog naar zo'n 31 graden in het oosten, elders ligt de temperatuur rond de 27 a 28 graden. De CAPE waardes schieten eveneens omhoog, de waardes die ze momenteel aangeven zijn enorm hoog voor Nederlandse begrippen. De cape loopt op tot zo'n 3100 j/kg met een lifted van -8, echter moet ik er wel bijzeggen dat als de cape erg hoog is dat we nog geen garantie hebben op daadwerkelijk onweer maar aangezien het termisch lagedrukgebied wat er zit kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Een aandachtspunt is echter momenteel de neerslag, die wordt boven Duitsland berekend echter dit zal in de komende runs nog wel gaan veranderen. Ook hagel tot 2cm en mogelijk 4 cm is mogelijk en daarbij ook nog windstoten. Mocht alles goed uitpakken dan krijgen wij te maken met zwaar onweer. Kortom dit is een situatie die niet mogen onderschatten. Hieronder zie je de temperatuur, cape en de neerslagkaarten.
In samenwerking met WeerDirect
* Iedereen behandelt elkaar respectvol. Houd er rekening mee, dat er mensen met zeer uiteenlopende kennis op het forum zitten. Iedereen is welkom en iedereen mag vragen stellen, al zijn deze misschien een aantal keren eerder gesteld.
* De berichten moeten on topic blijven. Off-topic berichten worden zonder enige uitleg verwijderd.
* Het forum is geen slow-chat, hiervoor is de chat bestemd. Of een bericht een slowchat bericht is, wordt bepaald door de moderatoren. Slowchat berichten worden verwijderd.
* Vragen zoals, hoe laat krijg ik onweer? worden direct verwijderd!
* Indien iemand een voorspelling neerzet: probeer dit te onderbouwen. De overige forumgebruikers hoeven dan niet herhaaldelijk om uitleg te vragen. Vragen om uitleg worden ook verwijderd (slow chat).
* Wees niet te overheersend op het forum. Geef anderen ook de kans om iets te schrijven.
Bij voorbaat dank voor jullie medewerking
Op naar een mooie onweersdag smile.gif!
Mvg Jan
KNMI heeft overigens voor morgen voor Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel al een waarschuwing voor lokale onweersbuien
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
dan gaat iedereen een schuilplek zoeken
en dat wordt natuurlijk chaos met 100.000 den mensen
maar we wachten het af.. spannend!!!
Onweersbuien in aantocht
Terug naar het weer en de verwachting. Op de weerkaarten van de komende vijf dagen zien we enkele lagedrukgebieden ten westen van ons land, terwijl een hogedrukgebied naar het midden en later oosten van Europa trekt. In de bovenlucht op rond vijf kilometer hoogte ligt er een lagedrukgebied bij IJsland dat geleidelijk een langgerekte uitloper naar het zuiden krijgt. Deze uitloper wordt in het weekend bij de noordwestpunt van het Iberisch Schiereiland verwacht. Zo’n uitloper noemen wij meteorologen een trog. En omdat de trog in de bovenlucht voorkomt, is het in dit geval een hoogtetrog. Tegelijkertijd wordt zijn tegenhanger, een uitloper van hoge luchtdruk, ook wel rug genoemd, boven het midden en later in het weekend oosten van Europa (Tsjechië, Polen) verwacht. Tussen de lange trog en de (hoogte)rug staat een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming in Nederland. In eerste instantie wordt er aan het aardoppervlak zeer warme lucht aangevoerd, maar naarmate de hoogtetrog dichterbij komt probeert koudere lucht ons allereerst op grote hoogte in de atmosfeer te bereiken. Op deze manier wordt het verschil in temperatuur tussen het aardoppervlak en de bovenlucht groter, wat leidt tot meer onstabiliteit en daardoor toenemende kans op onweersbuien. Ook boven Frankrijk zullen buien ontstaan en die kunnen met de heersende stroming tegen die tijd makkelijk naar ons land trekken. De eerste buien kunnen vrijdag al de kop opsteken, maar in de loop van het weekend en/of maandag zijn er fellere exemplaren met in korte tijd veel regen, hagel en zware windstoten mogelijk. Hier komen we bij weer in het nieuws ongetwijfeld nog op terug.
Tot die tijd is het dus erg droog. Dat kleine beetje regen dat vanavond en vannacht in het noorden en westen van het land kan vallen doet daar niets aan af. De grootste neerslagtekorten vinden we in delen van Zeeland. Sommige regio’s daar komen dit groeiseizoen, gerekend tot en met gisteren, tussen 200 en 240 millimeter regen tekort! Door een paar felle regen- en onweersbuien, zoals op 30 juni, is het in Purmerend en omgeving, in Noord-Holland, het minst droog met neerslagtekorten van 80 tot 120 millimeter. Vergelijken we deze stand van zaken met de afgelopen jaren, dan kan 2010 zich momenteel scharen bij de 5% droogste jaren. In De Bilt is het tekort overigens opgelopen tot 172 millimeter neerslag. Het recorddroge jaar 1976 is hiermee nog lang niet voorbijgestreefd. Halverwege juli 1976 was het tekort in De Bilt opgelopen tot rond 250 millimeter. Zie de grafieken hiernaast.
Bronnen: RTV Noord, Volkskrant, KNMI, Meteo Consult.
Guidance meerdaagse :
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zaterdag 10 juli tot donderdag 22 juli
Synoptische ontwikkeling
Krachtige hogedruk opbouw boven centraal Europa houdt storingen voorlopig op afstand. De zuidelijke stroming zorgt zeker de komende dagen voor aanvoer van zeer warmere lucht met tropische temperaturen. Vrijdagavond kan er op nadering van een thermisch lagedrukgebied in combinatie met een thetaw-rug (18-20 graden op 850 hPa) al een stroomopwaarts gevormde bui tot het zuidoosten van het land doordringen. Tijdens het weekeinde kunnen ook in onze omgeving enkele regen- en onweersbuien ontstaan, waarschijnlijk lokaal van karakter. Maandagavond en dinsdagnacht/ochtend kunnen er op nadering van een volgend thermisch lagedrukgebied in combinatie met een schampende scherpe bovenluchttrog actievere en frekwentere buien ontstaan. Vooral de oper geeft veel neerslag in onze directe omgeving. Ongetwijfeld vergezeld met zwaar onweer, als deze oplossing uitkomt. Een situatie om in de gaten te houden ook i.v.m. een mogelijk weeralarm voor zwaar onweer. De 850-temperatuur blijft de periode tot dinsdag op 15 graden liggen, daarna zakt ze af naar 10 graden als ensemble gemiddelde waarde. De tweede helft van de volgende week zou onder invloed van een hogedrukuitloper het weer wat kunnen stabiliseren, toch geeft nog steeds 30-40% van de members kans op buien.
dan gaat iedereen een schuilplek zoeken
en dat wordt natuurlijk chaos met 100.000 den mensen
maar we wachten het af.. spannend!!!
Zeg dat wel ja.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Maandagavond en dinsdagnacht/ochtend kunnen er op nadering van een volgend thermisch lagedrukgebied in combinatie met een schampende scherpe bovenluchttrog actievere en frekwentere buien ontstaan. Vooral de oper geeft veel neerslag in onze directe omgeving. Ongetwijfeld vergezeld met zwaar onweer, als deze oplossing uitkomt. Een situatie om in de gaten te houden ook i.v.m. een mogelijk weeralarm voor zwaar onweer. De 850-temperatuur blijft de periode tot dinsdag op 15 graden liggen, daarna zakt ze af naar 10 graden als ensemble gemiddelde waarde. De tweede helft van de volgende week zou onder invloed van een hogedrukuitloper het weer wat kunnen stabiliseren, toch geeft nog steeds 30-40% van de members kans op buien.
[/i]
Die zegt NIKS voor zondag ?
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Maar voor dat je het weet gaat het onweer weer naar ehh... je weet wel
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Maar voor dat je het weet gaat het onweer weer naar ehh... je weet wel
Naar die mensen waar we eigenlijk in de finale tegen hadden moeten spelen?
Ja nu dwalen we weer van het onderwerp af, we hebben nu gewoon recht op onweer.
laten we daar dan ook maar vanuit gaan
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait