Een storing boven de Golf van Mexico ontwikkelt zich mogelijk tot een nieuwe tropische storm. Dat heeft het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) maandag bekendgemaakt. Als de storm uitgroeit tot een orkaan zou dit de tweede zijn in het orkaanseizoen in het Atlantische gebied. Een nieuwe orkaan zou een tegenslag kunnen betekenen in pogingen de enorme olievlek in de Golf van Mexico op te ruimen.
Volgens het NHC is er een middelgrote kans dat het lagedrukgebied, dat zich in noordwestelijke richting voortbeweegt, zich in de komende 48 uur ontwikkelt tot een tropische storm. Het NHC waarschuwt voor zware regenbuien en windstoten in Cuba en in oostelijke delen van Mexico.
Vorige week hinderde de orkaan Alex de opruimwerkzaamheden in de Golf van Mexico. Wel bleef de orkaan uit de buurt van de oliemassa en boorplatforms.
Bron De Pers
Maar los daarvan, dit gebied heeft zeker een kansje als het eenmaal over Yucatan heen is.
Maar los daarvan, dit gebied heeft zeker een kansje als het eenmaal over Yucatan heen is.
Het is daar nu nacht he dus wel logisch dat de storm minder is. Verwacht zelf dat straks wel weer zal toenemen
Afgelopen week raasde categorie 2 orkaan Alex over de Golf van Mexico met uiteindelijk desastreuze gevolgen langs de Mexicaanse noordoostkust. Op 30 juni bereikte deze orkaan het land en ook toen had hij nog steeds de kracht van een orkaan met windsnelheden tot 117 kilometer per uur. Eenmaal in de buurt van een bergachtig gebied in het noordoosten van Mexico zwakte de orkaan af tot een tropische storm. Wel bleven er nog lange tijd stevige hoosbuien vallen met windstoten. Enkele rivieren traden buiten hun oevers en uiteindelijk vielen zelfs enkele doden. In de naburige Amerikaanse staat Texas ontstonden door die orkaan ook diverse tornado’s. Momenteel broeit er ook weer iets boven het Caribische gebied en de Golf van Mexico. Is de tweede orkaan van Atlantische seizoen in de maak?
30 Juni ontstond boven de Golf van Mexico de eerste orkaan in het Atlantische bassin, Alex genaamd. Deze werd uiteindelijk een categorie 2 orkaan.
Een groot lagedrukgebied ligt volgens het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ vlakbij de oostkust van het overwegend Mexicaanse schiereiland Yucatan. Er zijn al veel buien ontstaan, vaak ook gepaard met onweer en het buiengebied trekt heel langzaam richting het noordwesten en kan in de komende 48 uur nog uitgroeien tot een tropische storm. De kans daarop is volgens deze instelling ‘Medium’ en dat is ongeveer een 30% kans.
De kans dat het oranje gemarkeerde gebied uitgroeit tot een tropische storm of orkaan is 30%. Ook langs de kust van Louisiana ligt een lagedrukgebied, maar deze zal met minder dan 10% kans weinig gevaar gaan opleveren.
Actief tot zeer actief orkaanseizoen
Op basis van diverse factoren, onder andere het verdwijnen van El Niño en hogere zeewatertemperaturen, verwacht de Amerikaanse weerdienst dit jaar een actief tot zeer actief orkaanseizoen. Met eerst tropische storm Agatha, die eind mei in een mum van tijd boven de Stille Oceaan ontstond en daarna zonder pardon over onder andere Guatemala en Honduras trok, werd het seizoen officieel geopend.
Pacifische Bassin
De eerste stormactiviteit ontstond dus boven het Pacifische bassin en ongeveer een maand later, op 12 juni, volgde daar de tropische storm Blas. Deze heeft geen enkel moment het vasteland bedreigd, maar wel melden er toen diverse schepen, enorme windstoten. Kort daarna kwam op 17 juni de eerste orkaan aan de Pacifische kant van Amerika tot stand. Deze werd tot orkaan Celia gedoopt en groeide uiteindelijk uit tot een categorie 5 orkaan. Dit is de meest desastreuze variant die er bestaat in de schaal van orkaan categorieën, de schaal van Saffir-Simpson. Gelukkig wist Celia het vasteland ook niet te bereiken en vormde dus geen direct gevaar.
Ongeveer een maand later ontwikkelde zich categorie 5 orkaan Celia boven het Pacifische bassin. Deze bereikte gelukkig het land niet.
Atlantische Bassin
Op de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico werd het seizoen ingeluid door orkaan Alex. Deze ontwikkelde op 25 juni als een tropische depressie en groeide de dag erna uit tot een tropische storm. Hij kreeg de naam Alex en groeide uiteindelijk uit tot een categorie 2 orkaan op 30 juni. Sinds 1995 was er al niet meer zo vroeg in het seizoen een orkaan ontstaan en sinds 1966 was dit ook de eerste categorie 2 orkaan in de maand juni.
Dichtbij de zuidkust van de Amerikaanse staat Louisiana ligt op dit moment, dinsdag, ook een klein lagedrukgebied die daar resulteert in diverse regen- en onweersbuien. Er bestaat echter maar een zeer kleine kans, minder dan 30%, dat dit weersysteem uitgroeit tot een tropische storm of orkaan. Helemaal als het systeem het vasteland bereikt, zal hij snel afzwakken. Wel kunnen daar nog steeds diverse stevige regen- en onweersbuien blijven vallen.
Bronnen: Meteo Consult, NOAA
Wat echter wel een groot gevaar is, is de regenval. Two volgt vrijwel precies hetzelfde pad als Alex een tijdje terug, en de grond is daar al compleet verzadigd. Nog meer regen leidt dan ook zeker tot nog meer overstromingen.