Sinds vrijdagmiddag 16.00 uur woedt er een grote brand op de Strabrechtse heide bij Heeze. Al meer dan 150 hectare bos is in en heide is in vlammen opgegaan. In Lierop en Geldrop zijn inmiddels twee huizen ontruimd.
De brand wordt bestredne met ruim twintig brandweer voertuigen en 120 manschappen.
De A67 bij tussen Geldrop en Asten is al sinds 16.00 uur vanmiddag afgesloten. Het vuur woedt aan beide zijden van de snelweg en de dikke rook maakt de weg onbegaanbaar. Het vuur is nog niet onder controle.
Bron: Blik op Nieuws
Onweersdagen: 0
De heidebrand die sinds vrijdagmiddag woedt in Geldrop-Mierlo heeft al 150 hectare natuur van de Strabrechtse heide in de as gelegd. Twee woningen en groepsaccommodatie de Blauwe Kei in Mierlo zijn ontruimd. Bewoners van woningen in de buurt moeten wegens de rookontwikkeling ramen en deuren gesloten houden. De luchtmacht heeft een blushelikopter ingezet. Tot nu toe zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd, liet een woordvoerster van de gemeente weten.
Inmiddels heeft burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven de coördinatie van de hulpverlening op zich genomen.
De brand ontstond aan de zuidzijde van de A67, die door de Strabrechtse Heide loopt. Omdat de vlammen tot in de toppen van de bomen reikten en er een lichte wind staat, sloeg het vuur over naar de andere kant van de rijksweg. Daar zijn nu ook brandjes ontstaan.
De brandweer is met veel materieel en mankracht aanwezig. Aan de zuidzijde van de afgesloten rijksweg bestrijden vier pelotons het vuur en aan de noordzijde is ook een peloton brandweerlieden en blusvoertuigen aan de slag gegaan.
Speciale meetvoertuigen controleren de rook continu op eventuele schadelijke stoffen. De rookontwikkeling is enorm.
Tekort bluswater dreigt
Wegens een dreigend tekort aan bluswater moet de brandweer water uit een kanaal bij Helmond pompen om de heidebrand te bestrijden die sinds vrijdagmiddag woedt bij Heeze en Geldrop. Over de A67, die voor het verkeer is afgesloten, loopt een 7 kilometer lange pijp die bluswater aanvoert. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Heeze-Leende gemeld.
De brand, die vroeg in de avond al 150 hectare natuur van de Stabrechtse heide had verwoest, breidt zich momenteel iets minder snel uit, aldus de woordvoerder. Een aantal huizen, boerderijen, een manege en de groepsaccommodatie De Blauwe Kei die in de buurt staan zijn wegens de brand ontruimd.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Het blussen van de heidebrand bij Geldrop en Heeze gaat naar verwachting nog de hele nacht door. De snelweg A67 blijft minstens tot zaterdagochtend dicht. Dat heeft burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel vrijdagavond gemeld tijdens een persconferentie.
Volgens de burgemeester zijn er momenteel tweehonderd brandweermannen in touw om de brand te bestrijden, maar gaat het moeizaam. Het vuur breidt zich vooral uit in de richting van Leenderheide.
Van Gijzel liet ook weten dat de weersverwachting ongunstig is voor het bestrijden van de brand. De nacht wordt broeierig en droog, aldus de burgemeester.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Wegens een dreigend tekort aan bluswater moet de brandweer water uit een kanaal bij Helmond pompen om de heidebrand te bestrijden. Over de A67, loopt een 7 kilometer lange pijp die bluswater aanvoert.
Huizen
Een aantal huizen, boerderijen, een manege en de groepsaccommodatie De Blauwe Kei die in de buurt staan, zijn wegens de brand ontruimd. De heidebrand heeft minstens 150 hectare natuurgebied verwoest. De brandweer heeft hulp gekregen van de luchtmacht die een helikopter heeft ingezet om bluswater over het vuur uit te storten. Het vuur, dat rond 16.00 uur uitbrak, gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling die van verre te zien is.
Bron: Nu.nl
De natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Geldrop en Heeze was zaterdagmorgen nog niet geblust, maar wel onder controle. Dat meldde een woordvoerster van de veiligheidsregio Brabant Zuidoost. In de nacht van vrijdag op zaterdag draaide de wind, waardoor met name aan de zuidkant het vuur zich uitbreidde. Volgens de woordvoerster was dat niet ernstig en is de brand onder controle. De rijksweg A67 blijft nog zeker enkele uren in beide richtingen gesloten. De brand brak vrijdagmiddag even na twee uur uit. Tweehonderd brandweerlieden bestreden het vuur in de nacht van vrijdag op zaterdag.
150 hectare
Een stuk natuurgebied van zeker 150 hectare is afgebrand. Twee mensen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Aanvankelijk kampte de brandbestrijders met een watertekort en moest uit een kanaal bij Helmond water worden gepompt. Om water te transporteren werd een 7 kilometer lange pijp aangelegd. Ook kwam een blushelikopter in actie.
© ANP
De natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Heeze (Noord-Brabant) leek zich zaterdagmiddag niet verder uit te breiden. Het vuur, dat vrijdagmiddag door onbekende oorzaak uitbrak, is nog steeds niet geblust. Maar de brand is wel bijna onder controle, meldde een woordvoerder van de brandweer. Vrijdag moesten twee mensen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.
Volgens de zegsman is het probleem dat het waait, waardoor het vuur diep in de humusrijke en droge bodem op verschillende plekken steeds oplaait en weer neerslaat. De blussers hebben de hoop gevestigd op het onweer dat later op zaterdag wordt verwacht. Een fikse regenbui zou het werk bespoedigen.
De brandweer heeft hulp gekregen van collega's uit het zuiden van Gelderland. De verwachting is dat het bluswerk zeker tot zondagochtend gaat duren. Zaterdagmiddag waren nog steeds een kleine tweehonderd brandweerlieden in de weer. Door het bluswerk was de snelweg A67 tussen Geldrop en Someren lange tijd afgesloten. De afsluiting van de afrit Someren in de richting Venlo blijft voorlopig wel gehandhaafd. Daar liggen brandslangen die worden gebruikt voor het nablussen van de natuurbrand.
Door de brand is een stuk natuurgebied van 150 tot 200 hectare verwoest.
Bron: De Pers
Een camping in Zeewolde is zaterdagmiddag ontruimd wegens meerdere bosschagebranden in de buurt. Drie brandhaarden in de omgeving van het recreatieterrein veroorzaken mogelijk gevaar voor de campinggasten. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer Flevoland bekendgemaakt. De camping telt 150 plaatsen, maar het is nog onbekend hoeveel personen in totaal zijn geëvacueerd.
De brandweer zegt dat het om een middelgrote brand gaat en probeert met meerdere korpsen de brand te bestrijden en te voorkomen dat het vuur overslaat naar een nabijgelegen dennenbos. ,,Droge dennenbomen zitten vol met hars. Dat brand als een fakkel'', aldus de zegsman. Hoe lang de brandweer nog nodig heeft om het vuur onder controle te krijgen of wat de oorzaak van de branden is, kon de woordvoerder niet zeggen.
Bron: Metro
In de provincie Luxemburg moesten de kajaks op het droge blijven. Door de hitte is er te weinig water en hebben de lokale overheden het varen op de Ourthe en de Semois verboden.
Het lage debiet is een streep door de rekening van verhuurders van kajaks langs de Ourthe en de Semois. "Gelukkig hebben we tot nu goed gewerkt en was juni een goede maand", zegt een verhuurder van kajaks in Bouillon. "Deze seizoensstart is een ramp voor ons. We hopen op overvloedige regenval."
De toeristische diensten in de provincie Luxemburg noteren niet meer bezoekers dan vorig jaar, op sommige plaatsen is er zelfs een daling.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:16 uur, door Joyce.s
Vrijdagavond, nadat we net terug kwamen van de uitruk aan de Geuzendijk, kregen we via de meldkamer om 18:30 een melding van een beginnende bosbrand aan de Dr. AntonPhilipsweg in Weert. We waren nog niet uitgestapt dus we konden direct doorrijden.Terplaatsen troffen we een vuur aan van ongeveer 15m bij 40m. Je zag het vuur groter worden en naar achter kruipen. Door een snelle inzet konden we voorkomen dat de brand zich verder uitbreidde.
Het nablussen heeft geduurd tot ongeveer 20:30 uur en we waren om 21:00 weer terug in de kazerne. Omdat het kleurcode rood is werden drie tankspuitauto’s: Nederweert, Wessem en Hunsel opgeroepen. Daarnaaast waren de waterwagen uit Susteren en Venlo gealarmeerd.
Bron: Brandweer Nederweert
Onweersdagen: 0
Vrijdag 2 juli is even na 14.00 uur brand uitgebroken op de Strabrechtse Heide nabij Heeze, ten zuiden van de A67. De brandweer bestrijdt momenteel, zaterdag, met ongeveer 200 brandweermensen de brand. In totaal werden zo’n 250 hulpverleners ingezet.
De brand is aan de noordzijde van de snelweg onder controle. Momenteel richt de inzet zich tot de westelijke zijde van het vuurfront (richting Leenderheide).
Het getroffen gebied op de Strabrechtse Heide ligt deels in de gemeente Heeze-Leende, deels in Geldrop-Mierlo. Om te voorkomen dat de brand overslaat naar de noordzijde van A67 is in de loop van zaterdagmiddag de snelweg afgesloten voor alle verkeer. Naar verwachting zal deze snelweg zeker tot zondagmorgen vroeg in beide richtingen gesloten blijven. Van een aantal woningen aan de noordzijde van de A67, is de bewoners geadviseerd om hun woning te verlaten. De bewoners kunnen inmiddels terug naar hun huis.
Twee mensen zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Verder zijn er voor zover bekend geen slachtoffers. Gedurende de middag en avond heeft de brandweer metingen verricht. Er zijn geen noemenswaardige concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Door de gunstige omstandigheden is de rook snel omhoog weggetrokken.
Een oppervlakte van 150 ha. is afgebrand. De oorzaak van de brand is onbekend. De brandweer is in elk geval tot zondagmorgen met bluswerkzaamheden.
Bron: Blik op nieuws
Onweersdagen: 0
De brandweer heeft de brand op de Strabrechter Heide bij Geldrop onder controle maar om het zo te houden en ter ondersteuning van het nablussen wordt extra Defensiepersoneel en materieel ingezet.
Door het blussen en de regenval wordt het terrein moeilijker begaanbaar voor brandweerwagens. Genievoertuigen van de landmacht worden ingezet om eventueel vastzittende brandweerwagens lostrekken zodat ze ongehinderd verder kunnen blussen. De graafmachines van de genie staan ook klaar om eventueel brandgangen door de bossen en heide te maken. De brandweer kan dan via deze paden dieper het gebied in om te blussen.
De Koninklijke Landmacht zet zondagmorgen 100 militairen met terreinvoertuigen en waterwagens in om de brandweer te ontlasten met het nablussen. Hierdoor kunnen de brandweerkorpsen zich ook weer richten op de overige lokale brandweertaken. De militairen, afkomstig uit Havelte, hadden dit weekend de piketdienst voor nationale inzet. Omdat de inzet van de militairen enkele dagen gaat duren worden zij na het weekend afgelost door militairen van de dichterbij gelegen kazerne uit Oirschot.
De reeds ingezette twee E-One blusvoertuigen (Crashtenders) van de Koninklijke Luchtmacht worden met wisselbemanningen permanent in bedrijf gehouden om verder te blussen. De ook al aanwezige terreinvaardige brandstofwagen van de Koninklijke Landmacht blijft ook op locatie. Deze wagen voorziet de brandweerwagens in het terrein van brandstof zodat zij ongehinderd door kunnen gaan met blussen. Het team van Regionaal Militair Commando Zuid blijft de civiele crisisstaf ondersteunen en adviseren.
Bron: Blik op Nieuws
Onweersdagen: 0
Het nablussen van de brand op de Strabrechtse heide duurt zeker nog de hele dag. Dat liet een woordvoerder van de brandweer weten. Hoewel de brand onder controle is, is het blussen lastig doordat verschillende brandhaarden zich onder humuslagen bevinden. Hierdoor moeten deze plekken opgespoord worden met schoppen.
Om de brandweer beter toegang tot het gebied te verschaffen is de rechter rijstrook van de A67 tussen Geldrop en Someren richting Eindhoven net als zaterdag afgesloten. Hierdoor is een file van vijf kilometer ontstaan, meldt een woordvoerder van de ANWB. Naar verwachting breidt de file zich aan het einde van de middag zich nog wat uit.
De brand brak vrijdagmiddag uit. Zo'n tweehonderd brandweermannen en dertig brandweervoertuigen bestrijden inmiddels de brand. Zij kregen zondagochtend steun van zo'n honderd extra militairen en materieel. In ieder geval honderdvijftig hectare heide ging in vlammen op.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
Twee pelotons van de brandweer uit Utrecht zijn zondagochtend rond 11.00 uur uit Utrecht vertrokken naar de heidebrand bij Heeze in Noord-Brabant.
Zij gaan de lokale brandweer en Defensie helpen om de brand, die sinds vrijdagmiddag op de Strabrechtse heide bij Heeze woedt, te bestrijden en te helpen bij het nablussen.
Zondagmorgen verzamelden de blusploegen met hun voertuigen op de parkeerplaats de Kroon langs de A27 bij Houten-Nieuwegein. Rond 11.00 reden de bosbrandbestrijders, met de oranje zwaailampen aan, de regio Utrecht uit.
Bron: Blik op Nieuws
Onweersdagen: 0
De 100 militairen die Defensie heeft ingezet om de brandweer op de Strabrechtse Heide te helpen, zijn vanaf zondagochtend 06.00 uur druk in de weer. Dit heeft Defensie zondag laten weten.
Smeulende veenlagen
Hoewel de oppervlaktebranden op het heideterrein nabij Heeze zijn geblust, smeulen de veenlagen nog. Het Defensiepersoneel spoort deze lagen op om ze handmatig, met zogenoemde vuursweepers, te doven. De militairen, van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, worden zondagmiddag afgelost door collega’s van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Deze brigade zorgt ervoor dat, tot zolang het nodig is, permanent 100 militairen beschikbaar zijn.
Geniematerieel
Graafmachines en een genietank zijn nog steeds bezig om de paden in het gebied begaanbaar te houden, zodat de brandweer ongehinderd door kan gaan met het nablussen. De twee crashtenders van de luchtmacht zijn intussen teruggetrokken. De Defensiehelikopters staan wel nog steeds stand-by.
Bron: Blik op Nieuws & Defensie
Het einde van het nablussen van de grote natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Heeze lijkt een beetje in zicht. Deze voorzichtige voorspelling deed een woordvoerster van de brandweer vanavond nadat warmtebeelden waren bekeken die vanuit een helikopter van het Korps landelijke politiediensten van het gebied waren genomen.
,,Het ziet er goed uit,'' aldus de zegsvrouw. ,,We zitten nu op ongeveer twee derde met de aanpak en verwachten dat we totdat het donker wordt het hele gebied hebben gehad. Maar dat betekent nog niet dat het vannacht over is. Morgenochtend kijken we wat we verder doen.'' In de nacht van zondag op maandag blijft in elk geval een peloton brandweerlieden in het gebied om de boel te bewaken. Ook medewerkers van Staatsbosbeheer blijven op de heide. Maandag bepaalt de brandweer de verdere tactiek.
Het vuur brak vrijdagmiddag uit door nog onbekende oorzaak. Sinds die tijd is de brandweer inmiddels met hulp van de Koninklijke Landmacht bezig met het blussen en nablussen. In het getroffen gebied van 150 hectare waren zondag bij elkaar vierhonderd brandweerlieden en ongeveer honderd militairen bezig. Het brandweerkorps Brabant Zuid-Oost heeft inmiddels assistentie van korpsen uit Utrecht, Gelderland Noord Oost en Twente.
Het nablussen werd bemoeilijkt doordat de brand is overgegaan in een laag smeulende humus. ,,Het zit diep onder de grond en dat maakt het lastig,'' aldus de zegsvrouw. Het nablussen van het getroffen gebied was daardoor een tijdrovende kwestie geworden. Met schoppen werd de bovenlaag weggehaald waarna de blootgelegde onderlaag wordt natgemaakt en het vuur dooft.
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten maandag de A67 zo veel mogelijk te mijden, omdat lange files worden verwacht. Ter hoogte van Someren in de richting Venlo is maar één rijstrook beschikbaar, omdat hulpdiensten van de andere gebruik maken. De verwachting is dat de brandweerauto's en waterslangen maandag nog niet weg zullen zijn en het verkeer vooral in de spits ernstige hinder zal ondervinden van de afsluiting. In beide richting geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De natuurramp op de Strabrechtse Heide, waarbij de afgelopen dagen naar schatting 200 hectaren bos en heide in vlammen opgingen, was waarschijnlijk het gevolg van een illegaal kampvuur.
De brandweer moest de afgelopen dagen her en der oplaaiend vuur bestrijden op de Strabrechtse Heide.
Volgens boswachter Sjaak Smits van Staatsbosbeheer werd het kampvuur pakweg anderhalve week geleden door wandelaars ontdekt. "Aanvankelijk kon de brandweer het vuur niet vinden", zegt Smits. Toen het vuur geblust was, laaide het nadien nog drie keer op voordat het vrijdag bij de vierde keer echt misging.
De brandweer is het hele weekeinde beziggeweest met het blussen van het steeds opnieuw oplaaiende vuur. Onder de dichte humuslagen smeult de brand nog, aldus een woordvoerder van de regionale brandweer. Het vuur verspreidt zich zo nog in het gebied waar de brand officieel onder controle is.
Zaterdagochtend verplaatste het vuur zich door een gedraaide wind naar het zuidelijke deel van de Strabrechtse Heide.
De brandweer uit de regio is sinds vrijdagmiddag in touw met het bestrijden van de brand. De afgelopen dagen kwam er hulp van korpsen uit Limburg, Gelderland en Utrecht. In totaal waren er zondag vierhonderd brandweerlieden en ongeveer honderd militairen in het gebied bezig met het bestrijden van de bosbranden.
Bron: Eindhovens Dagblad
Onweersdagen: 0
De brandweer had zaterdag 3 juli zijn handen vol aan branden in de natuur van Zuidoost-Brabant. Brandweerauto's rukten uit naar bosbranden in Veldhoven, Budel en Aalst. Aan de Riethovensedijk in Veldhoven bestreden sinds zaterdagochtend half zeven enkele tientallen brandweerlieden een bosbrand. Een bosperceel van honderd bij vijftig meter is door de vlammenzee verwoest.
De brandweer verwacht nog tot zaterdagavond nodig te hebben om de brand helemaal onder controle te krijgen. De vlammen zijn ondergronds gegaan, zodat de brandweer de vlammen moet verzuipen. In Aalst rukten enkele brandweerauto's uit om vlammen nabij de Hut van Mie Pils te doven. Ook in Budel kwam de brandweer in actie. In Netersel rukte de brandweer zaterdagmiddag uit voor een bosbrandje aan de Fons van der Heijdenstraat.
Bron: Ed
Onweersdagen: 0
Een stuk bos aan de Bosweg in Gasselte raakte zondagnacht in brand nadat in het bos een auto in brand was gestoken.
De politie kreeg eerder in de nacht een melding van een poging tot inbraak bij een bedrijf aan de Bloemakkers in Gieten. Agenten zagen bij het bedrijf een zwarte Subaru Forrester staan waarvan bekend was dat deze was gestolen.
In de auto zat een persoon, die er bij het zien van de politie direct vandoor ging en wist te ontkomen. Na een zoekactie werd de auto enige tijd later brandend aan de Bosweg in Gasselte aangetroffen. De auto brandde uit en een stuk bos raakte in brand.
Na een zoekactie in de omgeving troffen agenten later in de omgeving een 32-jarige man aan. Hij werd aangehouden als verdachte van de diefstal van de auto en de poging tot inbraak.
Bron: Blik op Nieuws
Onweersdagen: 0
De brandweer gaat de brand op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant ook dinsdag nablussen. "Het ziet er nu naar uit dat we na vandaag nog niet klaar zijn", zegt een woordvoerder.
De brandweer is sinds zondag bezig de grond met een schop om te ploegen, omdat het vuur soms een halve meter diep zit. De brandweer hoopte het nablussen maandag af te ronden, maar het werk gaat dinsdag waarschijnlijk door.
Sinds de brand vrijdag uitbrak is meer dan tweehonderd hectare heide in vlammen opgegaan. Op het hoogtepunt werden zondag vierhonderd brandweermannen en honderd militairen ingezet. Maandagmiddag zijn nog zestig brandweermannen en honderd militairen actief.
Wat er maandagnacht gaat gebeuren, moet de brandweer nog besluiten. Zondagavond werd de brand in de gaten gehouden. Maandagochtend bleek dat enkele bomen vlam hadden gevat, maar die waren al snel geblust.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
De Nederlandse brandweer is onvoldoende toegerust om natuurbranden te bestrijden. Landelijk is er een tekort aan speciale wagens voor natuurbranden, waardoor deze vuren vooral met stadsbrandweerwagens worden bestreden. Dat zegt Allard van Gulik van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) maandag in het televisieprogramma EénVandaag. Voor grote branden als die op de Strabrechtse Heide afgelopen weekeinde moeten speciale brandweerwagens uit de Veluwe worden ingezet, omdat andere korpsen vaak niet over genoeg materiaal beschikken. In droge periodes met veel natuurbranden zou dit grote risico's opleveren. In het geval van de Strabrechtse Heide, waar zo'n tweehonderd hectare verloren ging, werd de hulp van het leger ingeroepen.
Volgens van Gulik is een reorganisatie en verdere professionalisering van de brandweer noodzakelijk om specialisaties als bosbrandbestrijding op peil te brengen. Korpsen zouden zich moeten specialiseren. "Op de Veluwe zijn we goed in het bestrijden van natuurbranden, dus moeten we hier meer op inzetten. In Rotterdam is veel chemische industrie. Dat zouden we bij grote branden prima kunnen uitruilen."
Hoogleraar rampenbestrijding bij de Universiteit van Amsterdam Ira Helsloot heeft een andere oplossing voor ogen: terug naar de oude situatie waarbij boeren de brandweer helpen. Dat scheelt volgens hem heel veel geld en druk op het brandweerapparaat. De gemeente Ommen is nog de enige gemeente die boeren inzet om natuurbranden te bestrijden. De brandweer spreekt van een succes: 110 boeren werken daar vrijwillig mee.
Bron: Nieuws