Josias Eckhardt, rentmeester van de prins van Oranje, noteerde tussen 1708 en 1741 het weer in Breda. Zijn metingen horen tot de oudste van het land. In Brabant zijn in de 18e eeuw ook weerwaarnemingen verricht in ’s Hertogenbosch en omgeving. Onder meer door leden van de Natuur- en Geneeskundige Correspondentie Sociëteit, een genootschap van artsen die onderzoek deden naar weer en ziektes. Voor de meteorologische geschiedenis zijn ook de waarnemingen en onderzoek van Holl en Wenckebach uit Breda van belang. Wenckebach deed naast zijn werk bij de Koninklijke Militaire Academie in het begin van de 19e eeuw baanbrekend historisch onderzoek. Meteoroloog Buys Ballot maakte gretig gebruik van zijn werk.
Tegenwoordig beschikt het KNMI in Brabant over enkele tientallen neerslagstations en automatische weerstations in Woensdrecht, Gilze Rijen, Eindhoven en Volkel. De metingen laten zien dat het in Brabant ’s zomers relatief vaak onweert. Het meeste onweer heeft een strook van Antwerpen tot het Gooi. Zuidwest-Brabant telt van mei tot oktober zo’n 26 onweersdagen tegen 20 tot 22 elders.
Onweer hangt meestal samen met het koelere lucht. Minder warme lucht komt vaak uit het zuidwesten wat leidt tot buien. Landinwaarts komt de buienvorming meestal pas op gang, wat de grotere onweerskans in Brabant verklaart. In de zomer valt hier maandelijks 60 tot 70 mm. Het oosten van de provincie is het droogste gebied, ook landelijk. Het westen van Brabant heeft dichter bij zee meer zon. Op jaarbasis schijnt de zon in het West Brabant gemiddeld 100 uur meer dan in het oosten.
Het oostelijke deel van Brabant is met Limburg ’s zomers overdag de warmste regio. Jaarlijks is het er op 30 dagen zomers (meer dan 25 graden) en op 6 dagen tropisch (meer dan 30 graden). Het uiterste westen van ons land telt jaarlijks 6 tot 8 zomerse dagen. De middagtemperatuur loopt in Brabant in juli en augustus op tot gemiddeld 23 graden tegen 20 aan zee en ongeveer 22 graden in Twente. Aan zee zijn de nachten ’s zomers 1 á 3 graden warmer dan landinwaarts.
Zeer warm was het in Brabant op 19 juli 2006 met 36,8 graden in Gilze Rijen. In Volkel is 36,7 graden de hoogste temperatuur gemeten op 19 juli 2006 en 7 juli 1976. Eindhoven noteerde zowel op 19 juli 2006 als op 6 juli 1857 het warmterecord van 36,4 graden.
Bron KNMI