Het omringende zeewater en het IJsselmeer hebben een bepalende invloed op ons weer in Nederland. In het voorjaar en de zomer werkt het relatief koele water voor de kust temperend op de temperatuursontwikkeling indien de wind vanaf het water waait. In de winter is het juist in de kustregio’s minder koud dan verder landinwaarts vanwege het dan warmere zee- of IJsselmeerwater.
Een bui. Foto: Martha Kivits
Buien
Buien ontstaan en activeren door het opstijgen van warme en vochtige lucht. De opstijgende lucht condenseert vervolgens in de bovenliggende koelere luchtlagen waardoor er bewolking ontstaat. Deze stapelwolken kunnen doorgroeien tot buien indien de lucht voldoende vochtig is en het verschil tussen de warme lucht die opstijgt en koele bovenlucht groot genoeg is. In het najaar, als het water van het IJsselmeer en de Noordzee het warmst is na een lange zomerperiode, vallen de meeste buien in de buurt van het water. Landinwaarts is het dan al vaak veel koeler waardoor buien minder kans krijgen te ontwikkelen. Dit herfstachtige effect speelde zich zaterdag ook af.
Fris en onstuimig strandweer in Zandvoort afgelopen weekeinde. Foto John Dalhuijsen
Fris weekeinde
Afgelopen weekend werd er met een noordelijke stroming koele lucht vanaf de Noordzee ons land binnengeblazen. Zowel aan de grond als op enige hoogte in de atmosfeer was de aangevoerde lucht koud en vochtig. Het verschil zorgde er echter voor dat de relatief warmere lucht nabij het aard- en zeeoppervlak opsteeg waardoor er niet alleen veel wolken aanwezig waren maar ook geregeld buien voorkwamen. Echter opvallend was dat er in bepaalde regio’s meer en actievere buien vielen dan elders.
IJsselmeereffect
Op het cumulatieve radarbeeld van afgelopen zaterdag, met daarop ook de neerslaghoeveelheden die gevallen zijn, is goed te zien dat er gebieden in Nederland veel meer neerslag hebben gehad dan er in een andere omgeving is gevallen.
Cumulatieve radar met daarop gebieden met meer neerslag in het rood aangegeven. De afgetapte hoeveelheden regen is in getallen aangegeven. Grote verschillen!
Dit is het directe gevolg van het warmere water dat stroomopwaarts voor de kust aanwezig is. Het water van het IJsselmeer is tijdens de voorliggende zonnige periode lokaal al opgewarmd tot zo’n 15 a 16 graden. De maximumtemperatuur boven land kwam zaterdag op veel plaatsen zelfs lager uit. De grotere neerslaghoeveelheden in bepaalde gebieden, ook in Zuid-Holland, komt mede door de invloed die het omringende zeewater en het IJsselmeer uitoefenen op de buien. Het relatief warme water geeft de buien een extra oppepper, doordat de lucht boven het water vochtig is en ook warmer. De warme vochtige lucht stijgt op en geeft de buien als het ware nog een extra zetje wat de activiteit betreft, ook in de nachtelijke uren. Hierdoor waren er grote verschillen in neerslag van plaats tot plaats.
Warme periode
De temperaturen boven land zullen de komende dagen weer hoger worden dan op het water waardoor het zee- of IJsselmeereffect niet meer zal optreden. Het blijft de komende dagen zelfs droog en met geregeld zon wordt het ook snel warmer.
Bron: Weer.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:33 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0