Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 juli 2010, 14:56 uur | Bericht #142193
Maasplas in Eijsden weer toegankelijk voor zwemmers

Waterschap Roer en Overmaas trekt de waarschuwing in voor de Maasplas WRC Eijsden. Dat betekent dat er weer volop gezwommen kan worden omdat de concentraties blauwalgen nog verder zijn afgenomen.

Tot vandaag gold er een waarschuwing en adviseerde het waterschap om uit voorzorg altijd te douchen na het zwemmen en alert te blijven op eventuele drijflagen van blauwalgen. Het intrekken van de waarschuwing geldt voor het dagstrand Oost-Maarland, Naturistendagstrand Oost-Maarland en camping De Oosterdriessen in de gemeente Eijsden en de locatie Naturistenvereniging De Maasplassen Hoogeweerd Maastricht. Bij alle locaties worden de waarschuwingsborden verwijderd. Bij andere zwemlocaties in het gebied van Waterschap Roer en Overmaas (Zuid- en Midden-Limburg) zijn overigens geen problemen gesignaleerd.


Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juli 2010, 19:10 uur | Bericht #142466
Kwaliteit Nederlandse zwemlocaties goed

Het is goed gesteld met de Nederlandse zwemwaterlocaties. Dat meldt de ANWB donderdag nadat 150 vrijwilligers de afgelopen twee jaar ruim vierhonderd zwemplekken hebben onderzocht op kwaliteit en aanwezigheid van voorzieningen als parkeerplekken en toiletten.



Uit de inventarisatie blijkt wel dat er bij slechts enkele locaties een reddingsbrigade aanwezig is. Veel locaties beschikken wel over eerstehulpmaterialen en hebben drijflijnen op het punt waar het water dieper wordt, maar vaak ontbreken er op het land reddingsmiddelen als boeien en reddingslijnen. Beheerders zijn er niet toe verplicht deze middelen aan te bieden, maar de ANWB denkt dat het vooral op drukke dagen nuttig is als de spullen er wel zijn.

De ANWB stelt verder dat de Nederlandse zwemwaterlocaties nog op een aantal punten verbeteringen moeten doorvoeren om aan de Europese richtlijn, die over een paar jaar van kracht wordt, te voldoen. Zo staan er bij veel plekken wel informatiepanelen, maar ontbreekt actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit. Soms is er zelfs helemaal geen informatie ter plekke.

Het Kenniscentrum Recreatie maakte woensdag overigens bekend dat de laatste weken steeds de veiligheid van de zwemlocaties op steeds meer plekken niet meer kan worden gegarandeerd. Nederland telt ongeveer 650 officiële zwemlocaties. De afgelopen weken steeg het percentage zwemlocaties waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd van zeven naar tien procent. De verwachting is dat dit nog verder oploopt tot zo'n vijftien procent.

Oorzaak van de uitval van zwemlocaties is het warme weer, waardoor bijvoorbeeld de giftige blauwalg makkelijker om zich heen grijpt.

Bron: Ad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 juli 2010, 15:34 uur | Bericht #142979
De zomer voorbij?

Het kon de afgelopen weken niet meer stuk. Het was zonnig en warm. Zo warm dat – Nederlands als we zijn – diverse mensen alweer begonnen te klagen over de hitte. De zaken staan er nu echter totaal anders voor. De zon heeft niet meer het heft in handen, de temperaturen liggen soms onder de norm en droge dagen zijn in de minderheid. Nu dit weekeinde het hele land (school)vakantie heeft gekregen, zijn dit vooruitzichten die veel mensen niet gelukkig maken. In dit verhaal gaan we voor u uiteenzetten wat de achtergronden van de huidige teruggang in het zomerweer zijn. Daarnaast kijken we ook even kort naar de duur van dit wisselvallige weertype. Kortom: komt het zomerse weer terug, of is de zomer voorbij?

Verandering in het stromingspatroon
De warme periode die we achter de rug hebben, werd gekenmerkt door hogedrukgebieden die bijvoorbeeld ten oosten van ons land lagen. Als gevolg daarvan kwam er een zuidelijke of zuidoostelijke stroming op gang, die verantwoordelijk was voor de aanvoer van warme lucht. De temperaturen waren hierdoor zomers tot tropisch. Tot een officiële landelijke hittegolf kwam het niet, maar regionaal is er wel aan de voorwaarden voldaan (een opeenvolging van minimaal 5 zomerse dagen, waarvan er tenminste 3 een temperatuur van 30 graden of meer hebben).


Reden voor het mooie weer was een hogedrukgebied ten oosten van ons land. Hierdoor werd met een wind uit zuid tot zuidoost warme lucht onze kant opgeblazen.

Hogedrukgebieden zijn nu niet meer boven het vasteland van Europa terug te vinden. Soms profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog (bijvoorbeeld aanstaande dinsdag), maar het merendeel van de tijd wordt het weer bepaald door lagedrukgebieden die met hun kern ten noorden of ten noordwesten van ons liggen.

Hierdoor trekken er niet alleen geregeld storingen met bewolking en regen of buien over ons land. Ook de wind is gedraaid door deze verandering in het stromingspatroon. Zo krijgen we de komende week vrijwel continu wind uit de noordwesthoek. Omdat zo’n noordwestelijke bries afkomstig is van relatief koud zeewater, wordt boven land de temperatuurstijging behoorlijk getemperd.


Inmiddels ziet de weerkaart er wel anders uit. Er ligt enkel een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Storingen zijn dan ook aan zet en veroorzaken een veelal bewolkt weerbeeld met geregeld wat regen of enkele buien. Daarnaast komt de wind uit het noordwesten, waardoor de temperatuurstijging behoorlijk beperkt is.

Ook de bovenlucht speelt een belangrijke rol
Een andere belangrijke verandering zien we in de bovenlucht. Ten tijde van het mooie weer lag de straalstroom ten noordwesten van ons land. Deze vormt de begrenzing tussen warme en koude lucht hoger in de atmosfeer. Als gevolg daarvan lagen wij in het gebied met de warme bovenlucht. Daarnaast konden door de ligging van de straalstroom storingen ons niet bereiken. Zij wisten tot boven de Britse eilanden te komen, maar werden vervolgens richting Scandinavië weggeblazen.

Inmiddels is dit wel anders. De straalstroom is namelijk naar het zuiden afgezakt. Hierdoor kunnen niet alleen storingen ons land gemakkelijker bereiken, ook is een bel met koude lucht vanuit het noorden richting ons land gekomen. Die koude lucht veroorzaakt een onstabiele atmosfeer. Aan de grond is de lucht namelijk warmer. Aangezien die warme lucht lichter is dan koudere, stijgen er gemakkelijk bellen met vochtige lucht omhoog. Hoger in de atmosfeer koelen deze luchtbellen af. Hierdoor treedt er condensatie op, met bewolking en neerslagvorming tot gevolg. Een koude bovenlucht zoals we die nu en de komende dagen hebben, is dus een belangrijke gangmaker achter het wisselvallige weer.


Hier ziet u een kaart met de temperatuurverdeling op grotere hoogte in de atmosfeer. De bel met koude lucht die vanuit het noorden is afgezakt, is goed te zien. Onder invloed van die koude lucht is de atmosfeer ontstabiel en ontstaan er gemakkelijk buien.


Alleen dinsdag lijken we tijdelijk te profiteren van een uitloper van het Azorenhoog. Daarna zijn storingen echter alweer snel aan de beurt.

De vooruitzichten
Als we de weerkaarten mogen geloven, dan komt er voorlopig geen einde aan dit koelere en wisselvalligere weertype. De koude lucht blijft in de vorm van een bovenluchttrog namelijk aanwezig boven ons land. Daarnaast is in de pluimgrafieken te zien dat een overgrote meerderheid van de berekeningen gedurende langere tijd vasthoudt aan de noordwestelijke wind of stroming. Daarmee lijkt ook in het luchtdrukpatroon aan de grond weinig te veranderen.

Bron: Meteo Consult.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
27 juli 2010, 12:29 uur | Bericht #143494
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, dinsdag 27 juli 2010, 10:28 uur Warme weer zorgt voor zomerdip
Terwijl veel Nederlanders reikhalzend uitkijken naar hun vakantie, is de zomer voor veel anderen juist een regelrechte gruwel. Vooral mensen die zich alleen voelen, worden gedurende deze maanden door het gemis aan vaste bezigheden veelal in een crisis gestort. Cursussen, sport en clubs liggen stil en veel familie en buren zijn weg. Sensoor Nederland kreeg gedurende de afgelopen hitteperiode meer hulpverzoeken binnen dan voorgaande jaren. "De exacte cijfers komen pas in ons jaarverslag aan de orde, maar we zijn deze zomer beduidend vaker benaderd dan voorgaande jaren", aldus Van Ardenne.

Tja, dat kan natuurlijk ook. Zo had ik er nog niet over nagedacht maar wel een plausibele uitleg. Bij de winterdip en feestdagendip kon ik me wel makkelijk iets voorstellen, maar zomerdip... Maar voor mensen die alleen en eenzaam zijn, kan het inderdaad best een lastige tijd zijn en als je dan ook nog eens slecht slaapt door de hitte...
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2010, 19:47 uur | Bericht #143838
359 doden extra tijdens hittegolf begin juli

De hitte was tijdens de tweede week van juli (5-11 juli) verantwoordelijk voor 127 extra doden. Deze cijfers kunnen echter nog oplopen. De extra dodentol tijdens de hittegolf van 28 juni tot en met 5 juli is ondertussen opgelopen tot 359 overledenen. Dat meldt Bianca Cox van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.



Gemiddeld zijn er wekelijks 1.751 doden te betreuren. Tijdens de tweede week van juli waren dat er voorlopig 1.878, of 127 meer dan gemiddeld. Het betreft een stijging van 7 procent.

Voor de week van eind juni, begin juli liep het aantal doden op tot 2.122, of van 359 mensen meer. "Deze cijfers zijn echter voorlopig, omdat nog niet alle gegevens binnen zijn. Verwacht wordt dus dat ze nog gaan oplopen", aldus Cox.

Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2010, 19:50 uur | Bericht #143840
Tele-Onthaal krijgt meer oproepen in warme periode

In de periode van 5 tot 20 juli heeft Tele-Onthaal bijna 4.500 hulpvragen gekregen. Dat is een vijfde meer oproepen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Tele-Onthaal is het warme weer mee verantwoordelijk voor de grote stijging. "Zo zijn er veel mensen die door de hitte niet buiten konden komen voor hun gewone bezigheden. Daarnaast zijn er ook mensen die persoonlijke problemen hebben. Als zij door de hitte nachtenlang slecht slapen, dan piekeren ze meer dan anders", zegt Kathleen Govaerts van Tele-Onthaal. Ook de afwezigheid van familie en vrienden in de vakantieperiode speelt veel mensen parten.

Tele-Onthaal kan de vele oproepen wel aan, maar is wel op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
28 juli 2010, 19:50 uur | Bericht #143841
Citaat van debbieke, woensdag 28 juli 2010, 18:47 uur 359 doden extra tijdens hittegolf begin juli

Bron: Hln



dat zijn er 359 teveel
TomvanHal
Lid
Woonplaats: Boxtel, N.B.
Berichten: 143
Lid sinds: 30 jan. 2010
28 juli 2010, 20:48 uur | Bericht #143859
en toch heb ik ergens berichten gehoord over temperaturen richting 39 graden in augustus. Vraag me niet wie maar als je googlet "weer augustus 2010"
dan komt het ergens naar boven..
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 augustus 2010, 09:06 uur | Bericht #144500
Hitte van juli verpestte heel veel vakanties van Belgen

De aanhoudende hitte heeft in juli, de eerste vakantiemaand van de zomer, heel wat toeristen problemen bezorgd. VAB-Reisbijstand stelde ten opzichte van vorig jaar onder meer vast dat 24 procent meer toeristen dringend moesten terugkeren naar België omwille van een sterfgeval, en dat er zich beduidend meer zware auto-ongevallen voordeden. Ook een pak meer vakantiegangers werden ziek. Doordat de bevolking ouder wordt, merkt VAB-Reisbijstand dat in België de afgelopen jaren steeds vaker een dringende vervroegde terugkeer georganiseerd moest worden van toeristen in het buitenland, omdat een familielid kwam te overlijden. In juli van dit jaar steeg het aantal aanvragen voor een vervroegde terugkeer zelfs met 24 procent, te wijten aan de recentste hittegolf in ons land.



7,5 procent meer medische dossiers
Daarnaast merkte VAB-Reisbijstand in juli ook een stijging van het aantal medische dossiers in het buitenland met 7,5 procent. Door de hitte worden mensen sneller ziek, met onder meer maag- en darmstoornissen, infecties, oorontstekingen en allergische reacties. In juli noteerde VAB ook 14 zware ongevallen (totaal verlies), waar dat er in juli 2009 maar 2 waren. De hitte in juli zou ook hier verantwoordelijk zijn, aangezien de effecten ervan op bestuurders (minder oplettend, vermoeid, langere reactietijd...) het ongevalrisico doen toenemen.

Banden
Tot slot noteerde VAB in juli ook een stijging met 29 procent van het aantal interventies voor bandenpech waarbij het voertuig niet over een volwaardig reservewiel beschikte.

Bron Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 augustus 2010, 09:08 uur | Bericht #144501
'Warmste van de zomer is voorbij'

De afgelopen maand juli is uitzonderlijk warm geweest, maar het lijkt er niet op dat de temperatuur in augustus nog even hoge toppen zal scheren. 'Waarschijnlijk ligt het heetste van de zomer al achter ons', zegt weerman David Dehenauw. Met een gemiddelde temperatuur van 20,5graden is de afgelopen maand juli volgens het KMI 'uitzonderlijk' warm geweest, wat wil zeggen dat zo'n hoog gemiddelde maar één keer om de dertig jaar voorkomt. Het absolute record van juli 2006 (de warmste maand ooit met gemiddeld 23graden) werd niet gehaald, maar toch was de eerste maand van de zomervakantie ook dit jaar één van de warmste ooit. Er was ook meer zon dan gemiddeld (247uur, tegenover 193uur in een 'normale' julimaand), en minder neerslag (62,8millimeter tegenover 74millimeter normaal).

Normaal
Maar het lijkt erop alsof de zomer zijn toppunt al achter de rug heeft. Na de hittegolf in de eerste twee weken van juli zijn we overgeschakeld op 'Belgisch' zomerweer, met lagere temperaturen en af en toe een bui. 'Ik zie het weer nog wel wat voortkwakkelen de komende week, met temperaturen van rond de 20graden: normaal dus, of iets onder het gemiddelde zelfs', zegt weerman David Dehenauw.

'De eerstkomende twee weken moeten we zeker geen hittegolf meer verwachten. En na 15augustus is de kans op zo'n langere hete periode sowieso al veel kleiner, omdat de dagen dan beginnen in te korten. De kans is dus groot dat het heetste van de zomer van 2010 al achter ons ligt.'

Wat niet wil zeggen dat we een hele maand met slecht weer moeten vrezen. 'Augustus zal misschien geen denderende start nemen, maar ik denk toch dat de gemiddelde temperatuur hoger dan liggen dan normaal voor augustus', zegt weervrouw Jill Peeters. 'De temperatuur is ook niet hét doorslaggevende argument om van een 'goede zomer' te spreken. Het is veel belangrijker hoe vaak de zon schijnt. Als de bewolking en de buien de komende maand vooral 's nachts voorkomen en het overdag zonnig blijft, zal het weer nog heel aangenaam zijn.'

Geen lange hete periode
De voorspelling van de Britse weerman Jonathan Powell vorige maand dat het weer nog tot in september kurkdroog en heet zou blijven, blijkt dus helemaal niet te kloppen. 'Voorspellingen op zo'n lange termijn kun je als weerman gewoon niet maken', zegt Dehenauw. 'We kunnen wel tendenzen zien voor de komende veertien dagen. En statistisch is het gewoon zo dat de kans op een hittegolf na 15augustus kleiner is. Maar dat wil bijvoorbeeld niet zeggen dat we in augustus geen enkele dag meer 30graden zullen halen. Dat kan nog perfect, maar de kans op een langere hete periode is wel klein.'

Even erg als in 1841 wordt het zo goed als zeker niet: toen beleefde ons land de koudste julimaand ooit, met een gemiddelde temperatuur van amper 13,5graden.

Bron Standaard
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2010, 11:12 uur | Bericht #144520
Ik hoop nog op een hittegolf, zit namelijk te wachten op stevig onweer
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Maxim1110
Lid
Woonplaats: Nijmegen(ma-vr), Eindhoven(weekend)
Berichten: 4041
Lid sinds: 25 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2010, 11:38 uur | Bericht #144524
Oh daar heb je geen hittegolf voor nodig hoor Het onweer van 14 juli was namelijk ook na 1 dag krap 30 graden
Helemaal vernieuwd: mijn eigen fotografiewebsite: www.maximvanasseldonk.com
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Woonplaats: nijverdal overijssel
Berichten: 783
Lid sinds: 2 apr. 2010
1 augustus 2010, 12:24 uur | Bericht #144534
Citaat van Maxim1110, zondag 1 augustus 2010, 10:38 uur Oh daar heb je geen hittegolf voor nodig hoor Het onweer van 14 juli was namelijk ook na 1 dag krap 30 graden

er moet gewoon veel SHR aanwezig zijn dan ben je al een heel eind

en wat JET zou ook niet verkeerd zijn
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 augustus 2010, 18:46 uur | Bericht #144810
Meer files overdag in juli



In juli was het overdag drukker op de weg dan in dezelfde maand van vorig jaar. De filezwaarte tussen 10.00 uur en 15.30 uur nam toe met 13 procent. Dat maakte de ANWB maandag bekend.

De groei komt door het aantal vakantiegangers dat in eigen land bleef, het noodweer op een aantal dagen in juli en wegwerkzaamheden. Ondanks de extra drukte overdag bleef de totale filezwaarte gelijk ten opzichte van juli 2009. Dat kwam omdat er de afgelopen maand in de spits minder files stonden.

Buiten de spits stond het verkeer vast door een aantal incidenten. Op 1 juli trok een asfaltwagen met een open laadklep op de A12 een matrixbord naar beneden. De weg ging uren dicht. Ook wegwerkzaamheden op de A12 tussen Woerden en Gouda zorgen voor veel oponthoud. Ook bermbranden zorgden voor vertraging. Met filezwaarte wordt bedoeld de lengte maal de duur van de file.

Bron: de Pers
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 augustus 2010, 10:55 uur | Bericht #144943
Insectenplaag dreigt na warm weer

Door de warme zomer mogen we drie keer meer vliegen, venijnig actieve dazen, massa's mieren en vlooien en een wespen- en spinnenplaag verwachten. "Ongewervelden groeien sneller als de temperatuur stijgt", luidt de verklaring. Door de droogte blijven we wel gespaard van een overrompeling door muggen en teken.

"Door de warme maand juli nemen vooral de vliegenpopulaties spectaculair toe", zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Door de hoge temperaturen zien we twee tot drie keer meer vliegen dan andere jaren". Per 10 graden dat de temperatuur stijgt, groeien ongewervelden anderhalve maal sneller. Als rottend huisvuil niet goed opgeruimd wordt, kunnen vliegen zich daar makkelijk in ontwikkelen. "Elke vlieg krijgt zo'n 200 nakomelingen, tel daarbij de hitte en dan zit je op een kleine week met een plaag", aldus Grootaert.

Bron: Vilt
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 augustus 2010, 21:31 uur | Bericht #145387
Komt het nog goed met de zomer?

In het verhaal van gisteren op deze site, was al te lezen waar zich in Europa en daarbuiten de afgelopen weken buitensporige hittetaferelen hebben afgespeeld die deze zomer in een aantal regio’s kenmerken. In dit verhaal staan we stil bij het weer in onze eigen omgeving, de reden waarom de zomer zijn warme pad van de eerste zomerhelft ineens heeft verlaten en ook bij de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Komt er verandering?

Toen de zomer begon, hadden we de eerste zomerse dagen snel te pakken. Op 5 en 6 juni al stegen de temperaturen op veel plaatsen tot boven 25 graden. Vervolgens brak een lange periode met noordelijke winden aan, waarin de temperaturen steeds normaal tot iets beneden normaal waren. Dit weertype leek sterk op een voortzetting van het voorjaar, waarin noordelijke winden ook zo’n belangrijk aandeel hadden. Vooral in de meimaand leverden die noordelijke winden een koel weerbeeld op. De gemiddelde temperatuur die maand lag meer dan 2 graden beneden normaal. Mei 2010 schaarde zich daarmee onder de 10 koudste meimaanden sinds het begin van de vorige eeuw, een bijzondere prestatie in het klimaat van nu.

Een duidelijke trendbreuk speelde zich af rond 22 juni. Het hogedrukgebied boven de oceaan, dat tot die tijd een noordelijke positie had ingenomen, trok zich naar zijn traditionele plek – het zeegebied rond de Azoren – terug en kreeg een sterke uitloper tot over het noordwesten van Frankrijk en het zuiden van Engeland. Van deze uitloper splitsten zich vervolgens aparte hogedrukcellen af, die via of net ten noorden van Nederland langs naar het oostnoordoosten trokken. Onder invloed van deze hogedrukgebieden werd de bovenlucht bij ons een stuk warmer, wat ook aan het aardoppervlak resulteerde in flink hogere temperaturen. De wind deed de rest. Was de wind, als een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten naderde noordwestelijk, dan werd de warmte vooral in het westen en noorden getemperd. Draaide de wind, aan de achterzijde van een wegtrekkend hogedrukgebied, een tijdje naar richtingen tussen zuid en oost, dan werd het overal warm. In het oosten en zuidoosten bleef het steeds warm, ongeacht de wind.


In de avond of vroege ochtend kleurt ook af en toe de lucht mooi. Foto: Jan Bijvelt.

Hittegolven
Deze situatie hield ongeveer een maand aan. Vooral in het oosten en zuidoosten regen de tropische dagen zich aaneen (hier en daar werden er 10 of 11 aangetekend) en kwam het regionaal tot hittegolven. In De Bilt, waar het KNMI is gevestigd, werd aan de criteria voor een landelijke hittegolf net niet voldaan. Daarop is het dus nog steeds wachten, nu al ruim 4 jaar. Dat er verandering op komst was, werd na de 10e juli duidelijk. Nederland kwam in de overgangszone terecht tussen de hete lucht, die heel geleidelijk naar het oosten werd teruggedrongen, en minder warme die ons land langzaamaan veroverde.

Tot drie maal toe waren zware onweersbuien er de oorzaak van dat regionaal overlast ontstond en schade werd aangericht. Een eerste golf met buien trok in de avond van zaterdag 10 juli over en leidde vooral op een deel van de A12 ter hoogte van Waarden en Nieuwerbrug tot een verkeerschaos omdat tientallen populieren door een valwind werden ontworteld en op de weg terechtkwamen. Een tweede golf met onweersbuien passeerde maandag 12 juli overdag. Het was tijdens die buien dat in Vragender in de Achterhoek een torenspits van de plaatselijke kerk waaide. Verder stortte op het terrein van de Zwarte Cross een van de grote feesttententen in.

Zwaarste noodweer
Het zwaarste noodweer deed zich woensdag 14 juli, in de loop van de middag en aan het begin van de avond voor. Zware onweersbuien richtten toen in Limburg, het oosten van Brabant en in grote delen van Gelderland op uitgebreide schaal schade aan. Op een camping in het plaatsje Vethuizen in de Achterhoek kwamen tien caravans in een meertje terecht als gevolg van een valwind. Twee mensen overleefden dit niet, diverse andere mensen raakten gewond. In de dagen erna bleef de overgangszone met de hitte in het oosten enige dagen boven het westen van Duitsland liggen. Op 19 en 20 juli, tijdens de start van de 4Daagse in Nijmegen, keerde de warmte nog een keer terug. Tijdens de eerste wandeldag besloot de organisatie de starttijden met een tot anderhalf uur te vervroegen. Toch hadden ondervinden wandelaars aan het einde van de dag op de dijk bij Oosterhout hinder als gevolg van de warmte. Tot grote problemen, zoals 4 jaar eerder in 2006, kwam het dit jaar gelukkig echter niet. Een dag later en relatief geruisloos werd de warmte in de middag en avond van 21 juli het land uitgezet, nu voor langere tijd.

Inmiddels zijn we twee weken verder en verloopt het zomerweer volgens een heel ander patroon. Waren het tot 22 juli de hogedrukgebieden, die zich steeds weer van de rug van hogedruk boven het noordwesten van Frankrijk en het zuiden van Engeland afsplitsten, die het weer in Nederland bepaalden, nu heeft een kronkel in de straalstroom zich zo boven onze omgeving gepositioneerd dat storingen van de oceaan via Schotland en de Noordzee (vanuit het noordwesten dus) onze omgeving gemakkelijk kunnen bereiken. Omdat de straalstroom zelf ook sterker is geworden, ontwikkelen ze zich daarbij beter dan eerst.


De verwachte positie van de straalstroom, vandaag om 14 uur. Bij ons komt het weer vanuit het westen tot noordwesten, in Rusland zit de hitte gevangen in de bult aldaar.


De verwachte positie van de straalstroom, aanstaande maandag om 14 uur. Er verandert niets. Dit plaatje is vrijwel een kopie van het vorige.


De verwachte positie van de straalstroom, vrijdag over een week om 14 uur.

Hollandse zomer
Van een prachtig zonnige zomer met hoge temperaturen en nauwelijks neerslag (door de invloed van de hogedrukgebieden) zijn we zo terechtgekomen in een veel normale Hollandse zomer met wisselvallig weer en relatief gematigde temperaturen. Voorlopig lijkt in deze situatie weinig te veranderen. Wie de kaarten, met daarop de positie van de straalstroom vanmiddag om 14 uur en die van aanstaande maandag om 14 uur met elkaar vergelijkt, ziet plaatjes die vrijwel een kopie van elkaar zijn. Bij ons komt het weer nog steeds vanuit het westen tot noordwesten en blijft de aanvoerbaan voor storingen in tact. Tegelijk zien we op beide plaatjes de grote ‘bult’ in de straalstroom boven het westen van Rusland die daar de hete lucht vasthoudt.

De twee laatste plaatjes laten beide zien hoe straalstroom en het optreden van neerslag aan elkaar gekoppeld zijn. De lijnen van de straalstroom zijn die, zoals ze vrijdag over een week om 14 uur worden verwacht. De kleuren eronder laten de hoeveelheden neerslag zien, zoals die voor de komende 10 dagen (bij elkaar opgeteld) worden verwacht. Hoe roder (donkerder) de kleur, hoe meer in die periode valt. De zwarte gebieden zijn plaatsen waar helemaal niets valt. Beide patronen passen naadloos over elkaar heen. Dit laat duidelijk zien hoe standvastig het patroon van nu ook de komende 10 dagen lijkt te zijn. En hoe sterk dus de koppeling is tussen de positie van de straalstroom en de plaatsen eronder waar regenval wordt verwacht.


Op dit plaatje staat opnieuw de verwachte positie van de straalstroom, vrijdag over een week om 14 uur ingetekend. Eronder de verwachte neerslag voor de komende 10 dagen bij elkaar opgeteld. Beide patronen passen naadloos over elkaar. Dit laat zien dat er de komende 10 dagen in de atmosfeer hoegenaamd geen veranderingen worden verwacht.


Een plaatje als het voorgaande, maar dan met de focus op Europa. Nederland lijkt de komende 10 dagen bij de natste delen van Europa te horen, samen met het Alpengebied en andere plaatsen in Centraal-Europa. De regen in het oosten heeft met de overgang naar het hete weer in Rusland te maken. Bij ons zijn storingen van de oceaan verantwoordelijk voor het wisselvallige weer.

Uitzicht op verandering?
Al met al lijkt het er op dat er voorlopig geen uitzicht is op een terugkeer van het zonnige, warme en stabiele zomerweer, zoals we dat eerder deze zomer wel in Nederland hebben gehad. Verder lijkt het erop dat de hitte in Rusland voorlopig nog langere tijd aanhoudt.

Bronnen: KNMI, Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 augustus 2010, 20:58 uur | Bericht #145841
Stormloop op zwembaden door hete juli

De uitzonderlijk hete temperaturen in juli hebben een ware stormloop op zwembaden veroorzaakt. Winkelketens Fun, Dreamland en Collishop hebben een meerverkoop van 60 procent genoteerd. De Belg laat ook steeds meer echte, ingegraven, zwembaden aanleggen. We hadden dit jaar 60 procent meer opblaas- en andere zwembaden in stock genomen", zegt Johan Geeroms van Dreamland en Collishop. "Door het bijzonder warme weer zijn die in juli allemaal de deur uit gevlogen. Het is bijna een mathematische zekerheid: als de temperatuur drie dagen lang boven de dertig graden ligt, start de Belg een stormloop op zwembaden.



Ook Fun verkocht in juli alle beschikbare zwembaden uit. Het gaat voornamelijk om zelfdragende baden met een diameter tussen 3 en 5 meter. "Toch hebben we ook heel wat grotere zwembaden, met frame, verkocht", zegt Filip Werniers van Fun. "Die kosten tot 500 euro."

Dat de Belg zich niet laat afschrikken door de prijs blijkt uit het succes van de, al dan niet overdekte, ingegraven zwembaden. "We hebben deze zomer al 30 procent extra orders opgetekend in vergelijking met vorig jaar", aldus Bavo Nachtegaele van bouwbedrijf Willy Naessens. De uitzonderlijk warme zomer trekt de twijfelaars over de streep. Daarnaast is ook de versoepelde wetgeving rond vergunningen een grote stimulans. De plaatsing van zwembaden kende nochtans een ernstige dip na de uitbarsting van de crisis in 2008. "Sinds de zomer van 2009 gaat het echter opnieuw bergop. Nog minstens tot en met december voeren wij 20 procent extra plaatsingen uit", besluit Nachtegaele.

Bron Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 augustus 2010, 21:05 uur | Bericht #145849
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, dinsdag 3 augustus 2010, 8:55 uur Insectenplaag dreigt na warm weer

Door de warme zomer mogen we drie keer meer vliegen, venijnig actieve dazen, massa's mieren en vlooien en een wespen- en spinnenplaag verwachten. "Ongewervelden groeien sneller als de temperatuur stijgt", luidt de verklaring. Door de droogte blijven we wel gespaard van een overrompeling door muggen en teken.

"Door de warme maand juli nemen vooral de vliegenpopulaties spectaculair toe", zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Door de hoge temperaturen zien we twee tot drie keer meer vliegen dan andere jaren". Per 10 graden dat de temperatuur stijgt, groeien ongewervelden anderhalve maal sneller. Als rottend huisvuil niet goed opgeruimd wordt, kunnen vliegen zich daar makkelijk in ontwikkelen. "Elke vlieg krijgt zo'n 200 nakomelingen, tel daarbij de hitte en dan zit je op een kleine week met een plaag", aldus Grootaert.

Bron: Vilt

:s ik ben allergiesch voor muggen. hoop er niet te veel van.
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Woonplaats: nijverdal overijssel
Berichten: 783
Lid sinds: 2 apr. 2010
6 augustus 2010, 21:19 uur | Bericht #145854
maar gaan er nog hoge temps komen van meer dan 30 graden de komende weken??
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 augustus 2010, 21:19 uur | Bericht #146645
Ook blauwalgen bij Kasteelse Bossen in Horst

Bij Recreatiebad Kasteelse Bossen in Horst aan de Maas zijn blauwalgen aangetroffen. Dit bleek na inspectie door waterschap Peel en Maasvallei.

Op 9 augustus zijn watermonsters genomen waarbij blauwalgen zijn geconstateerd. Op 10 augustus zijn ter plekke drijflagen van blauwalgen aangetroffen en bleek de concentratie aan blauwalgen zo hoog dat het waterschap heeft besloten een waarschuwing uit te laten gaan. Enkele weken geleden zijn er ook blauwalgen aangetroffen bij Confortparc Koeweide in Wessem en Camping Waterrecreatie Hatenboer in Roermond. De waarschuwing voor deze locaties geldt nog steeds.

In overleg met de terreinbeheerders zijn waarschuwingsborden bij de betreffende waterplassen geplaatst. Ook de beheerders ontraden het zwemmen. Het waterschap en de beheerders blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatig inspecties uit te voeren en monsters te nemen. Wanneer het gevaar voor blauwalg is verdwenen, worden de borden verwijderd.

Bron: Blik op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 69 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 69, lezen 3 mensen het topic "Discussietopic over het noodweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden