Het KNMI waarschuwt maandagochtend wederom voor extreme weersituaties in het hele land. Volgens het instituut zal de hoge temperatuur aanhouden maar kan het weer plotseling omslaan. Er is een grote kans op zware regen- en onweersbuien die gepaard gaan met hagel en zware windstoten. De buien zullen zich vooral voordoen in de oostelijke helft van het land. Deze buien gaan gepaard met zware tot zeer zware windstoten van maximaal 100 kilometer per uur. Ook zal het in sommige delen van het land hagelen. In de loop van de avond zullen de buien Nederland via het noordoosten verlaten.
Alert
Door de grote kans op zware onweersbuien vraagt het KNMI mensen om alert te zijn op een plotselinge omslag van het weer. 'Mensen worden gelokt door het mooie weer om te gaan wandelen of varen. Maar ze moeten heel alert zijn,' zegt een woordvoerder van het KNMI. De Nederlandse Kustwacht adviseert mensen om de weerberichten goed in de gaten te houden. Als de voorspellingen kloppen zal het noodweer zich vooral voordoen in het oosten van het land.
Toch houdt het Kustwachtcentrum in Den Helder het weer op een aantal plekken aan het water goed in de gaten. De VerkeersInformatieDienst adviseert automobilisten alleen de weg op te gaan als dit echt noodzakelijk is.
Zeilwedstrijd
De wereldkampioenschappen zeilen in de Olympische WK-470 klasse, die vandaag voor de kust van Scheveningen gehouden zouden worden, zijn twee uur uitgesteld. In plaats van om 12.00 begint het zeilen om 14.00, als het onweer voorbij zou moeten zijn.
Temperatuur
Afgelopen zaterdag regende en onweerde het al na een tropisch warme dag in delen van Nederland. Op de Loosdrechtse en Ankeveense plassen heeft de reddingsbrigade zondagmiddag alarm geslagen vanwege zware regenval en het plotselinge onweer. De buien maakten geen einde aan het tropische weer, want de temperatuur lag nog steeds rond de 36 graden Celsius.
Bron: Eslevier
Onweersdagen: 0
Het hevige onweer van gisteren heeft de hittegolf van de afgelopen week verjaagd. Maar toch kunnen tot een week na de extreme warmte nog slachtoffers vallen, vooral oudere mensen en baby's moeten uitkijken. De afgelopen weken liepen de temperaturen op tot een stuk boven de 30 graden. Iedereen, en in het bijzonder senioren, werd aangeraden veel water (op kamertemperatuur) te drinken, binnen te blijven en geen zware fysieke inspanningen te leveren.
De extreme warmte kan wel ernstige gevolgen hebben. Tot een week na de hittegolf kunnen slachtoffers vallen. Hart, longen en nieren zijn vaak verzwakt en de warmte hangt nog in huis. Ook baby's hebben het moeilijk, omdat de warmteregeling van hun lichaam nog niet op punt staat. Het huis afkoelen kan door 's avonds en/of 's nachts de ramen open te laten staan.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) heeft een benauwd weekend achter de rug, waarin een recordhoeveelheid drinkwater werd omgezet en op een aantal plaatsen leidingen bezweken. Vrijdagavond ging het waterverbruik door alle barrières en sneuvelde het record van 130.000 kubieke meter uit 2006. Het nieuwe dagrecord staat nu op 134.000 kuub tegen 80.000 op een normale dag. Grote hitte en langdurige droogte deden Drenthe massaal naar tuinsproeier, opblaaszwembad en douche grijpen.
Door de enorme vraag – met name in de piekuren tussen zes en tien uur 's avonds – werd de capaciteit van het leidingnet tot aan de uiterste grenzen aangesproken. Dat leidde op veel plaatsen tot een tweetal onaangename verschijnselen: een zeer mager straaltje uit de kraan of bruin water. "Drenthe heeft veel plattelandsgebieden. Dat betekent dat we met erg lange leidingen werken. Je kunt je voorstellen dat als iedereen zijn kraan openzet, de laatste aansluitingen bar weinig druk meer hebben", aldus Ooms. Het drukverlies leidde tot flink wat klachten, vooral uit de omgeving van Nieuw-Dordrecht.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Het lek in een veendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel leidt vooralsnog niet tot extra inspecties langs de regionale waterkeringen. Het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard blijft bij de extra inspecties die door de aanhoudende droogte al eerder waren ingezet.
Dat zegt een woordvoerster van het hoogheemraadschap dinsdag. Het schap heeft naast het dichten van het dijklek in Nieuwerkerk aan den IJssel, een dijk in Capelle aan den IJssel iets verhoogd met kleihoudende grond. Deze waterkering grensde aan een achtertuin en was volgens de woordvoerster iets verzwakt en is om die reden verstevigd.
Het dijklek in Nieuwerkerk aan den IJssel is vermoedelijk ontstaan door een combinatie van waterdruk door de hevige regen en gegraven gangen van mollen of andere dieren.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Ook in Capelle aan den IJssel blijkt een lek in een veendijk te zijn ontstaan. Dat meldt een woordvoerster van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard dinsdag. Eerder werd melding gemaakt van een lek in een veendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Beide lekken zijn inmiddels gedicht.
In Capelle aan den IJssel gaat het om een dijk die direct grensde aan een achtertuin. In Nieuwerkerk grensde de dijk aan een weiland. Beide lekken zijn vermoedelijk ontstaan door een combinatie van waterdruk door hevige regen en gegraven gangen van mollen of andere dieren.
Medewerkers van het hoogheemraadschap ontdekten de lekken tijdens een inspectie. Sinds vorige week worden extra inspecties uitgevoerd aan regionale waterkeringen in verband met de aanhoudende droogte. Daardoor kunnen scheuren in de veenkaden ontstaan. Als die te groot worden, kunnen kaden afschuiven of doorbreken.
Op 26 augustus in 2003 schoof 60 meter veendijk aan de Ringvaart in Wilnis het land in, waardoor honderden inwoners geëvacueerd moesten worden en hun huizen onder water kwamen te staan. De totale schade bedroeg 16 miljoen euro.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Woensdag verwacht het KNMI opnieuw zwaar weer. Overdag zijn er zonnige perioden, maar in de namiddag en avond komen er vanuit het zuiden opnieuw regen- en onweersbuien opzetten die fors kunnen uitpakken.
Vooral in de oostelijke helft zijn hagel en zware windstoten, 75 tot 100 km/uur, mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25 graden aan de kust tot ruim 30 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De wind wordt zuidelijk, matig, kracht 3 of 4.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Vandaag is het nog een zonnige dag met hier en daar een bui. Morgen begint de dag zonnig, maar in de loop van dag komen zware windstoten met hagel en veel regen. Het KNMI verwacht voor de huldiging van Oranje geen onweer. In Amsterdam zal het niet gaan regenen en het wordt ongeveer 25 graden Celsius.
Noodweer
De windstoten in het oosten van het land kunnen morgen snelheden bereiken van 75 tot 100 kilometer per uur. De buien komen waarschijnlijk pas later op de dag, waardoor het drukkend heet kan worden. De rest van de week is de kans op een bui weer minder groot en ligt de maximale temperaturen tussen de 22 graden bij de zee en 27 graden in het binnenland.
Verwoest
Gisteren veroorzaakte het noodweer in Nederland veel schade, vooral in het noorden en oosten. Het festivalterrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde veranderde in korte tijd in een puinhoop. In het nabijgelegen Vragender kwam een deel van de kerktoren op een café terecht. Ook in andere plaatsen in de Achterhoek, zoals Aalten, Winterswijk, Ulft en Groenlo vielen bomen op de weg en ontstond schade. Van het dak van het station in Hengelo (Overijssel) woei dertig tot veertig meter dakbedekking. Een deel kwam op de bovenleiding terecht.
Bron: Elsevier
Onweersdagen: 0
Door de extreme hitte hebben heel wat chauffeurs af te rekenen met autopech. "Opvallend is dat er veel problemen zijn met de elektronica van de wagen", zegt Maarten Matienko van VAB.
De automobielvereniging VAB zag de afgelopen dagen het aantal meldingen van auto's waarvan de elektronica aan boord het had begeven, flink toenemen. "Soms zijn het alleen foutmeldingen op het dashboard", zegt Maarten Matienko. "Maar we merken ook dat er steeds meer auto's in noodloop gaan, waardoor je er nog maximum tachtig per uur mee kan rijden en je er bijna geen berg of helling mee over geraakt."
Oorzaak van de problemen zijn volgens Matienko "extreme omstandigheden", zoals de hoge temperaturen die we nu kennen of de lange autoritten die veel landgenoten maken naar verre reisbestemmingen.
Volgens Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Karel De Grote Hogeschool, worden veel pannes ook veroorzaakt door vliegjes. "Die komen in de radiator van de auto terecht, waardoor het koelingssysteem wordt geblokkeerd. Als het warm is, leidt dat tot extra pannes omdat een haperende koeling zorgt voor een oververhitte motor."
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Het KNMI waarschuwt voor zware regen- en onweersbuien die woensdagmiddag en -avond over het land trekken. Daarbij komt ook hagel voor en zijn windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur mogelijk. ,,Bovendien kan lokaal in korte tijd veel neerslag vallen'', aldus het KNMI op zijn website. De buien trekken vanuit het zuidwesten het land binnen, om het rond middernacht in het noordoosten te verlaten.
"Vanaf 15.00 tot 16.00 uur komen onweersbuien binnen via Zeeland en trekken richting het noordoosten. Het hele land kan er dus last van hebben. Het zwaartepunt voor de Randstad ligt tussen 16.00 en 19.00 uur'', lichtte een woordvoerster toe.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) rukt elke zomer verschillende keren uit naar jeugdkampen, nadat er groepen jongeren een voedselvergiftiging opliepen. Cijfers zijn niet voorhanden. ‘Maar hoe warmer de zomer, hoe meer gevallen we noteren omdat voedsel dan nog sneller bederft dan anders', zegt woordvoerster Lieve Busschots.
Ze waarschuwt echter voor te snelle conclusies. ‘Zeker wanneer het om tentenkampen gaat, waarbij ook de keuken in een tent is ondergebracht, kan de oorzaak van zo'n voedselvergiftiging zeer divers zijn. Is er wel drinkbaar water gebruikt, bijvoorbeeld? En zelfs al is er drinkbaar water voorradig, wordt dat dan in propere tuinslangen tot in zo'n veldkeuken gebracht? We stellen ook regelmatig vast dat de ijskasten en diepvriezers die jeugdbewegingen meezeulen niet goed meer functioneren. En dan is het ook nog eens letten op de juiste bereidingswijze. Is het vlees wel goed doorbakken, bijvoorbeeld. Al kan de fout ook ergens anders liggen, als het aangekochte vlees niet meer van goede kwaliteit is. Dat gaan we nu allemaal nagaan.'
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Door de warme periode die begon op 23 juni zijn ongeveer vijfhonderd mensen meer overleden dan normaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten. De gemiddelde maximumdagtemperatuur was tussen 23 juni en 12 juli met ongeveer 28 graden ruim 6 graden hoger dan normaal. Uit eerder CBS-onderzoek bleek dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Elke graad die de gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde ligt, leidt tot een extra sterfte van ruim dertig personen per week.
Bron Nu.nl
Ook vandaag blijft de zomer zich van haar beste kant tonen. Een strakke blauwe hemel en temperaturen tot 30 graden zorgen voor een schitterende dag.Vanmiddag is het zonnig en droog, met zwakke wind uit veranderlijke richtingen. De maxima bedragen 24 graden op de stranden, 28 graden in het binnenland tot 31 graden in de Kempen. Maandagavond is het zonnig, rustig en warm.
De nacht van maandag op dinsdag zal helder verlopen, met minima van 11 tot 16 graden. Dinsdag wordt eveneens droog en vrij zonnig. De maxima komen dan uit op 27 graden aan zee en in de Ardennen, 31 graden in het binnenland en plaatselijk 35 graden in de Kempen. Er waait een zwakke tot matige wind uit oostelijke tot zuidoostelijk richting.
Op de nationale feestdag woensdag neemt de bewolking toe, gevolgd door enkele regen- of onweersbuien vanaf de Franse grens. De maxima bedragen dan 22 graden aan zee, 25 graden in het binnenland tot 29 graden in de Kempen. Van donderdag tot en met zondag wordt het wisselvallig met soms enkele buien bij een middagtemperatuur die geleidelijk daalt naar ongeveer 21 graden in het weekend.
Bron Nieuwsblad
Nog nooit stierven zoveel vissen in de wateren van Waterschap Vallei en Eem in de zomer. Door de droogte en het warme water in het gebied rondom Amersfoort haalden speciale opruimteams de afgelopen weken bijna 4000 kilo dode vis uit sloten en vijvers. Dat meldde een woordvoerster van het waterschap maandag.Het water bevat door de warmte veel te weinig zuurstof voor de vissen. Op vier kritieke plekken zijn beluchters geplaatst, maar dit levert slechts langzaam verbetering op. Volgens het waterschap komt het zomers af en toe voor dat zo'n honderd vissen sterven door zuurstofgebrek. Het huidige aantal is volgens het schap echt een dieptepunt.
,,De hausse is nu gelukkig voorbij. Waar mogelijk zijn vissen weggezwommen en in een enkel geval overgezet naar een andere locatie. De rest heeft het niet overleefd'', aldus de zegsvrouw. Naar verwachting duurt het zeker drie jaar voor de visstand weer op het oude peil is.
Bron: de Pers
Bij de alarmcentrale van de ANWB zijn de afgelopen week ongeveer 16.000 telefoontjes binnengekomen uit het buitenland met een hulpaanvraag. Door het warme weer waren er veel belletjes van automobilisten die problemen hadden met hun koeling of accu.
Dat zei maandag een woordvoerder van de ANWB. In totaal kwamen er circa 65.000 telefoontjes binnen.
Veel telefoontjes uit het buitenland kwamen uit de populaire vakantielanden Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Ook de ANWB-hulpposten in Barcelona, Athene, Lyon en München hadden het druk. Het aantal hulpvragen van vakantievierders van buiten Europa is met 25 procent afgenomen.
Veel klachten kan de ANWB telefonisch afhandelen, maar voor duizenden moet de ANWB in actie komen door bijvoorbeeld een garage of hotel te regelen.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De hittegolf tijdens de laatste week van juni heeft aan heel wat mensen het leven gekost, zo melden vtm en VRT. Op een week tijd stierven 300 mensen meer dan anders, enkel en alleen door de hitte. Gemiddeld zijn er wekelijks 1.800 doden te betreuren. De laatste week van juni - de voorlopig warmste week van dit jaar - waren dat er 2.110, of 310 doden meer. Het gaat om een stijging met 18 procent.
"Twee weken later is het ook nog heel warm geweest. Die cijfers zijn nog niet volledig (...), maar we zien nu al een stijging. En als het zo verder gaat, kunnen er nog wel een serieus aantal doden extra vallen", zegt Bianca Cox van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid op het vtm-nieuws.
Bron Hln
misschien dat 1 van de Posters hem hier volledig neer kan zetten:
http://www.weer.nl/nl/home/weer/weer-in-he...een_onweer.html
=================
Moderator mededeling
Gedaan | Gewijzigd: 20 juli 2010, 19:24 uur, door Marga
Het bekende patroon van deze zomer tot nu toe is nog niet onderbroken: een flinke opwarming die vervolgens al vrij snel wordt gevolgd door afkoeling met onweersbuien. Maar ditmaal lijken onweersbuien niet in Nederland te vallen en als dat inderdaad gebeurt, wordt het patroon dus wel onderbroken.
Zo mooi ging de zon gisteravond onder in Zandvoort. Deze hoge bewolking gaat aan het opdringende front vooraf; de weersverandering hangt al in de lucht. Foto: Jolanda Meier-Koning.
30 plus
Op de weerkaart van vandaag, dinsdag, zien we een lagedrukgebied bij Ierland, terwijl een hogedrukgebied met de kern boven de Oostzee ligt. Het resultaat voor ons land is een zuidoostelijke stroming, waarmee zeer warme, maar wel droge lucht wordt aangevoerd en daarin lopen de temperaturen in het oosten en zuidoosten tot boven 30 graden op; in Limburg is 33 graden mogelijk. Aan de kust steekt een zeewindje op, zodat hier enige verkoeling optreedt.
Ook vanochtend (onstabiele) sluierbewolking in de vorm van wolkenpropjes hoog in de atmosfeer. Tilburg, Margreet van Vianen.
Convergentielijn
De weerkaart voor woensdagmiddag 14 uur, van de hoofdberekening van het Europese model van afgelopen nacht. De stippellijn is de convergentielijn.
Morgen, woensdag, trekt het lagedrukgebied naar Engeland toe. Bijbehorend koufront – met daarachter minder warme lucht - trekt over de Benelux met bestemming Duitsland. Aan de voorzijde van het front bevindt zich boven ons land volgens de computermodellen echter ook een soort front; een convergentielijn. Op deze lijn komen twee windrichtingen samen en op het ontmoetingspunt kan de lucht maar 1 kant op: omhoog. Deze gedwongen stijgbeweging zorgt voor buienvorming, mits er voldoende vocht aanwezig is en voor de felste buien met onweer daarbij moet de convergentielijn bovendien op het warmste moment van de dag - in de zomer in de tweede helft van de middag – passeren. Dit alles wordt woensdag niet verwacht. Want we blijven ook dan nog in vrij droge lucht en de convergentielijn zal al in de ochtend van west naar oost passeren, dus net voor het koufront uit. In de middag komt dan het koufront, maar op dat moment is de wind al overal naar het zuidwesten tot westen gedraaid en stroomt de minder warme lucht het land binnen. En dat gaat dan zonder felle buien en/of onweer gepaard. Alleen het uiterste oosten en Limburg blijven langer in de warmte, zodat hier de temperatuur nog tot lokaal 30 graden stijgt, voordat het echter ook hier enkele graden afkoelt in de loop van de dag. Dit betekent dat hier de kans op een regen- of onweersbui groter zal zijn dan in de rest van Nederland. Ook de Nijmeegse Vierdaagse kan een bui of buitje krijgen. Maar zwaar onweer is niet waarschijnlijk.
De 4Daagse van Nijmegen is weer gestart met de vervroegde start vanwege de hoge temperaturen. De eerste wandelaars van de 50 kilometer kwamen al om 5.40 uur Arnhem binnengewandeld. Het was toen 18 graden, dus heerlijk wandelweer.....maar dat zal in de loop van de dag zeker veranderen. Foto: Martin de Jongh.
Franse buien
In een groot deel van Frankrijk wordt de convergentielijn wel actief, met voldoende vocht en warmte kan het daar in de loop van woensdag, op donderdag en vrijdag wel tot hoosbuien komen. Zware regenval (meer dan 30 millimeter regen in korte tijd) en hagel zullen daarbij geen uitzondering zijn. En dat vooral in het zuiden en oosten. Maar de eerste buien komen al in het zuidwesten van het land op gang, zoals in Bordeaux woensdagochtend. En op vrijdag schuiven de zwaarste buien dan uiteindelijk verder door naar de Alpen en Duitsland.
Wel fel onweer mogelijk in Frankrijk en later de Alpenregio. Foto uit het archief van Janusz Opperman.
Wel of geen buien?
Op donderdag wordt het in de minder warme luchtsoort tussen 20 en 24 graden. Het eerdergenoemde koufront lijkt dan geen haast te hebben; de computermodellen berekenen het front maar net over de Duitse grens. In feite wordt het front tegengehouden door een hogedrukgebied boven Rusland. Langs en op het front ontstaan boven Duitsland wel degelijk felle buien met onweer. En die moeten we in de gaten houden, want die kunnen vooral de oostelijke provincies schampen…
Ook vrijdag blijft het front dichtbij en zien we in de hoge luchtlagen een lagedrukgebied gevuld met koude lucht (een zogeheten koudeput) naderbij komen. Dit betekent een grote kans op buien, maar de computerberekeningen ‘stoeien’ met de exactie positie van de buien enerzijds en de hevigheid van de buien anderzijds. Met andere woorden: de verwachting voor die dag is nu nog onzeker.
Bron: Weer.nl | Gewijzigd: 20 juli 2010, 19:24 uur, door Marga
KOKSIJDE/OOSTENDE - Aan de kust werd dinsdagnamiddag 29 graden gemeten. Dat is de hoogste temperatuur die dit jaar al werd vastgesteld aan de Belgische kust, zo meldt weerman Eddy De Mey dinsdag. 'Zowel op de luchtmachtbasis Koksijde als op het vliegveld van Oostende werd het dinsdagmiddag 29 graden, de hoogste temperatuur van het jaar wat de kust betreft', zegt de weerman. Volgens De Mey had de warmte te maken met een 'aflandige' wind die net voldoende stevig was om de zeebries op afstand te houden. Woensdag is het gedaan met de pret. Dan ruimt de wind naar het westen en stroomt weer frissere zeelucht over de kustgebieden uit. Veel warmer dan 22 graden wordt het dan niet, voorspelt De Mey.
Bron: de Standaard
Naar goede traditie zal het op de nationale feestdag wellicht regenen. Over het oosten van het land is er zelfs kans op onweer. Koud wordt het echter niet: 21 graden aan zee, 24 in het binnenland en 28 graden in de Kempen. Er waait een zwakke tot matige wind uit west tot zuidwest. Ook vanavond blijft het zwaarbewolkt met een aantal buien. 's Nachts verschijnen er opklaringen vanuit het westen en het wordt dan ook zo goed als droog. De minima bedragen 12 tot 16 graden.
Donderdag: mogelijk een bui
Morgen wisselen zon en wolken elkaar af over het westen en midden van het land, plaatselijk is een bui niet uit te sluiten. Over het oosten domineert de bewolking en daar regent het ook af en toe. Er waait een zwakke zuid tot zuidwestenwind. De maxima zijn 20 graden aan zee en in de Ardennen en ongeveer 24 graden in het binnenland.
Vrijdag: Wisselvallig
Vrijdag staat wisselvallig weer op het programma met vaak veel bewolking en af en toe buien, mogelijk met onweer. Tijdens het weekend en begin volgende week zijn er zonnige perioden en slechts plaatselijk zou een bui kunnen voorkomen. De middagtemperatuur zal rond 21 graden schommelen. Na het weekend wordt het enkele graden warmer.
Bron: Hln