Wandelaars ontdekten zondagmiddag een koe die zich zelf wel erg vast had laten raken na wat verkoeling te hebben gezocht in een sloot in het weiland bij Rhijnauwen bij Bunnik.
De koe was weggezakt in de blubberige sloot die lekker in de schaduw lag. De wandelaars merkten de koe op doordat de koe was gaan loeien. De koe probeerde uit alle macht om zelf weer uit de sloot te komen maar zonder succes.
Uiteindelijk hebben de wandelaars de brandweer gebeld en die hebben samen met de boer de koe uit de sloot gehaald. Het duurde daarna even voor de koe weer liep want de dame was door alle inspanningen zo moe geworden dat ze eerst weer wat op kracht moest komen. Na een emmertje voer te hebben verorberd ging de koe weer aan de wandel.
Bron: Blik op 112 | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Nadat de temperatuur de afgelopen dagen iets gezakt was na vorige week, gaat het kwik na dinsdag weer omhoog. Vrijdag nadert de temperatuur de dertig graden, zaterdag wordt het zelfs warmer dan 30 graden, voorspelt het KNMI. Maandag is er kans op wat regen, en wordt het niet veel warmer dan 22 graden. Ook dinsdag is het relatief koel, al is het met 25 graden nog steeds prima toeven in de buitenlucht. Vanaf woensdag stijgt het kwik weer, met landinwaarts kans op tropische temperaturen.
De kans is groot dat ook na volgend weekeinde het warme weertype aanhoudt.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Het warme zomerweer is voor veel mensen een uitnodiging om te gaan zwemmen, pootje te baden of met een bootje het water op te gaan. Het is echter onverstandig om dit in rivieren, kanalen, vijvers en singels in de woonomgeving te doen. Zeker nu het warme weer aanblijft en de kans op blauwalg steeds groter wordt. Op enkele plaatsen in Nederland zijn natuurwateren voor zwemmers al gesloten omdat er blauwalg is aangetroffen.
Ook de komende week blijft het warm waardoor de blauwalg, maar ook andere bacteriën, zich snel kunnen ontwikkelen. De meeste provincies raden aan om alleen te zwemmen in officiële zwemplassen. Voor wie een duik in de Noordzee wil nemen heeft geluk. Het zeewater is van uitstekende kwaliteit.
Bij de busbrug in Uithoorn maken de jongeren zich niet zo druk over de alg. Zij willen vooral van de brug af springen en als bommetje in de Amstel terecht komen voor een beetje verkoeling.
Bron: Blik op Nieuws
Onweersdagen: 0
Hoewel er een negatief zwemadvies geldt voor de noordkant van het Zuidlaardermeer in verband met blauwalg, wordt er naar hartenlust gezwommen aan het strand van Meerwijck in Kropswolde. De provincie spreekt van een lage concentratie blauwalg en zegt dat er een gering risico is voor de volksgezondheid. Blauwalg kan huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. Als de risico's groter worden volgt een zwemverbod.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
We zitten nu even in een wat minder warme periode, die dinsdag zijn laagste punt bereikt. De dagen erna krijgt warme lucht opnieuw grip op ons land. De temperaturen vliegen dan omhoog. De opbouw van de warmte kent eenzelfde verloop als die van vorige week. Het is echter nog maar zeer de vraag of het nu wel tot een officiële, landelijke hittegolf komt. De laatste dagen hebben wij al veel geschreven over de hitte van vorige week. De hoogste temperaturen werden op vrijdag bereikt. Zaterdag voelde het ondanks de lagere maxima ook erg warm aan. Dat had alles te maken met de hogere luchtvochtigheid. Toen vielen er ook meer buien dan op vrijdag het geval was.
Deze situatie is vergelijkbaar met die van vorige week, zoals te zien is op deze weerkaart.
‘Verwennerij’
Gisteren (zondag) bleef het droog, maar met veel zon en middagtemperaturen tussen 23 en 28 graden was het nog steeds warm. Qua weerbeeld is vandaag (maandag) de minste dag. Niet alleen is er veel bewolking, ook vallen er enkele buien. Morgen (dinsdag) worden de laagste temperaturen verwacht, al zijn maxima 18 tot 22 graden heel normaal voor de tijd van het jaar. Eigenlijk zijn we de afgelopen dagen dus erg verwend. Aan die verwennerij komt voorlopig nog geen einde. Achter het koufront, dat vandaag met enkele buien over ons land trekt, bouwt zich namelijk een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan op.
Combinatie van hoge- en lagedruk
Deze zogenaamde rug weet vervolgens uit te groeien tot een zelfstandig hogedrukgebied. De kern hiervan trekt ten zuidoosten van Nederland langs en komt uiteindelijk ten oosten van ons, in Centraal Europa, tot stilstand. Met dat hoog alleen zijn we er echter nog niet. Een tweede belangrijke factor is een lagedrukgebied dat voor anker gaat boven de zee tussen IJsland en Schotland. De bijbehorende storingen blijven boven de Britse eilanden en kunnen ons land, mede door het hogedrukgebied, niet bereiken. Nog een reden voor deze blokkade is de zuidwestelijke straalstroom die ten noordwesten van ons land ligt.
De rug van hogedruk weet op de weerkaart van woensdag uit te groeien tot een zelfstandig hogedrukgebied dan ten oosten van ons komt te liggen. Tegelijkertijd verschijnt er tussen Schotland en IJsland een lagedrukgebied.
Spaanse pluim achtige situaties
De in de vorige twee alinea’s beschreven situatie op de weerkaarten is ongeveer gelijk aan de weerssituatie van vorige week. Ook toen lag er een hogedrukgebied ten oosten van ons en een lagedrukgebied in de omgeving van Groot-Brittannië. Met een dergelijke drukverdeling komt een zuidelijke stroming op gang, verantwoordelijk voor transport van warme lucht uit bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk. Zo’n aanvoer van hete en droge lucht uit Zuid-Europa wordt binnen de meteorologie ook wel een ‘Spaanse pluim’ genoemd.
Hierdoor ontstaat een zuidelijke stroming, die warme lucht onze kant opblaast. Donderdag staat er voor het eerst weer 30 graden in de weerkaart.
De dagen erna wordt die tropische waarde op meer plaatsen bereikt. Hier ziet u de maxima voor vrijdag.
De temperaturen bereiken richting het weekeinde dan ook opnieuw tropische waarden. De eerste dertiger staat momenteel op donderdag in de weerkaarten. De dagen erna worden steeds meer plaatsen tropisch warm. De kans op een regionale hittegolf is hiermee opnieuw redelijk groot. Of we tot een officiële landelijke hittegolf komen, is nog maar zeer de vraag. Hiervoor moeten we in De Bilt vijf aaneengesloten dagen met een temperatuur van ten minste 25 graden hebben en van die vijf moeten er minimaal drie een maximumtemperatuur van 30 graden of meer hebben.
Een afstraffing met onweer?
Bij situaties met een Spaanse pluim is het vaak niet alleen de hitte die onze kant opkomt. Als gevolg van de hoge temperaturen ontstaan er boven bijvoorbeeld Frankrijk ook thermische lagedrukgebieden. Door het oplopen van de temperaturen stijgen luchtbellen gemakkelijk op. Hierdoor daalt de luchtdruk aan de grond en ontstaat een lagedrukgebied dat stevige regen- en onweersbuien veroorzaakt.
En de temperatuurpluim laat dezelfde onzekerheid zien.
Wanneer zo’n afstraffing met onweer komt, is volgens de neerslagpluim echter nog onzeker.
Met de zuidelijke stroming worden dergelijke buien onze kant op geblazen, net als afgelopen vrijdag en zaterdag het geval was. Enkele computerberekeningen geven aan dat dit komende vrijdag weer kan gebeuren. Een blik op de pluim laat op dat gebied echter nog grote onzekerheid zien. Richting het weekeinde loopt de buienkans steeds verder op en de kans op neerslag is het grootst op maandag. Ook in de grafiek met de temperaturen is duidelijk te zien dat het moment van afstraffing van de warmte nog onzeker is.
Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Vorige week zijn tijdens de hittegolf enkele aanzienlijke pieken waargenomen in het waterverbruik. Momenteel is het waterverbruik opnieuw genormaliseerd, zo meldt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). In West- en Oost-Vlaanderen werden de hoogste pieken geregistreerd op donderdag 1 juli. Toen produceerde de VMW respectievelijk 41 procent en 31 procent meer water dan het daggemiddelde van 2009.
In Vlaams-Brabant was er op vrijdag 2 juli een stijging met 18 procent waar te nemen, met een piekverbruik van 41 procent in het Hageland (regio Rotselaar), te verklaren door Rock Werchter. In Limburg lag het verbruik op vrijdag 2 juli 37 procent hoger dan het daggemiddelde voor 2009. Door de regen en de lagere temperaturen is het waterverbruik momenteel opnieuw genormaliseerd.
Bron: Hln
De kans is zeer groot dat Nederland het komende weekeinde weer tropische temperaturen krijgt. De temperatuurstijging komt door warme lucht die vanaf woensdag vanuit het zuiden opnieuw over het land stroomt. Dit levert in het binnenland tegen het weekeinde temperaturen van 30 graden of hoger op.
Of dit ook betekent dat er een nieuwe hittegolf komt, is nog niet duidelijk. Er is officieel sprake van een hittegolf als in De Bilt de maximumtemperatuur gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is, en als in deze periode op zeker drie dagen minstens een temperatuur van 30 graden is bereikt.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Nederland kan de komende dagen opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en hoger verwachten. Het KNMI heeft hiervoor code geel (extreme hitte) afgeven, de op twee na hoogste fase van Europese weerwaarschuwingen. Volgens het meteorologisch instituut zal het erom spannen of zich een hittegolf ontwikkelt. Het zal dan de eerste zijn sinds juli 2006, aldus het KNMI donderdag.
Van een landelijke hittegolf is officieel sprake als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende ten minste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en het in deze periode op zeker drie dagen minstens 30 graden wordt (tropische dagen). De eerste drie dagen van juli waren al tropisch. In Volkel was op het op 2 juli met 35,6 graden het warmst.
Het KNMI verwacht dat het zomerse weer de komende veertien dagen aanhoudt. Het zal wat minder warm worden, maar de temperatuur zal blijven schommelen tussen de 25 en 30 graden. Wel zullen zich geleidelijk aan meer stapelwolken ontwikkelen en neemt de kans op onweer toe. Volgens het KNMI zullen die buien zeer lokaal het fraaie weer verstoren.
Niet alleen in Nederland wordt het tropisch. Duitsland staat een week van zeer warm weer te wachten met temperaturen boven de 35 graden. In het Middellandse Zeegebied kan het kwik boven de 40 graden uitkomen.
De kleurencodes die het KNMI gebruikt bij weerwaarschuwingen, zijn dezelfde als op de Europese website meteoalarm.eu. Bij groen is er weinig aan de hand, geel staat voor potentieel gevaarlijk, oranje betekent gevaarlijk met ongewone meteorologische omstandigheden en tenslotte code rood met erg gevaarlijk weer en risico's voor lijf en leden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht de komende dagen matige smog. De ozonconcentraties kunnen donderdag en vrijdag wel oplopen waarbij de drempel van matige smog -180 microgram per vierkante meter- kan worden overschreden. Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zo veel mogelijk binnenblijven, aldus het instituut.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Om 15 uur is de Europese waarschuwingsdrempel voor ozon in het meetstation van Aarschot overschreden. Dat meldt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Volgens Fierens zullen er ongetwijfeld nog meer stations volgen.
In Aarschot werden concentraties gemeten van 184 microgram per kubieke meter. De Europese waarschuwingsdrempel ligt op 180 microgram per kubieke meter.
Vrijdag blijft het erg warm met op vele plaatsen temperaturen die vlot de 30 graden zullen bereiken. Het Ircel verwacht dat de ozonvorming vrijdag vergelijkbaar zal zijn met die van donderdag. Door de opstapeling van de luchtverontreiniging van de voorgaande dagen zullen de ozonconcentraties wel nog wat toenemen. Op plaatsen waar het onweert zullen de concentraties, vermoedelijk alleen tijdelijk, wat lager zijn, luidt het. Vooral in het noorden en het centrum van het land verwacht Ircel vrijdag een verhoogde kans op overschrijdingen van de Europese waarschuwingsdrempel.
Ook het komende weekend verwacht Ircel verhoogde ozonconcentraties. De kans op overschrijdingen van de Europese waarschuwingsdrempel blijft bestaan. De Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter zal vermoedelijk niet bereikt worden.
'Ozon, een afgezaagd liedje', reageert Bond Beter Leefmilieu (BBL) intussen. 'Al meer dan tien jaar vraagt BBL om structurele maatregelen. (...) Ad hoc maatregelen zoals tijdelijke snelheidsverlagingen hebben geen effect op ozonpieken. In de eerste plaats moet het totale volume van het autoverkeer omlaag', luidt het.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De spoeddiensten in ziekenhuizen noteren een stijging van het aantal aanmeldingen door de aanhoudende hitte. Dat blijkt uit een rondvraag van belga.
De spoeddienst van het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn noteerde de laatste week een kwart meer aanmeldingen door de hitte. "Het gaat om duidelijke symptomen ten gevolge van de hitte, zoals problemen aan de luchtwegen en hartkloppingen of uitdrogingsverschijnselen", zegt bestuurder-directeur Marleen Porto-Carrero. "De helft blijft opgenomen in het ziekenhuis". De meeste slachtoffers zijn kinderen onder de drie jaar en oudere mensen boven de zeventig.
Ouderen
Urgentie-arts Koen Bronselaer van het UZ Gasthuisberg (Leuven) spreekt vooral over oudere patiënten. "De warmte houdt nog niet lang genoeg aan om veel kinderen op de spoed te krijgen. Bovendien zat er een tussenperiode tussen de eerste hittegolf en nu".
Uitdrogingsverschijnselen
"We zien een verschuiving van het aantal aanmeldingen, die duidelijk verband houden met de warmte", aldus urgentie-arts Sabine Lemoyne van het Universitair Ziekenhuis in Gent. "We krijgen meer mensen binnen met uitdrogingsverschijnselen of een zonnesteek of mensen die flauwgevallen zijn door de hitte. Patiënten met chronische hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen hebben het ook moeilijker. Die laatste groep wordt meestal opgenomen om de moeilijke periode te overbruggen".
Hoofd beschermen
De arts roept op om op piekmomenten geen grote inspanningen te doen. "Koel de ruimtes ook voldoende af, zorg voor een hoofdbescherming bij langdurige blootstelling en drink voldoende water", zo luidt het advies.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Ouderen moeten tijdens de zomermaanden extra alert zijn op insluipers en 'vriendelijke, nette' mensen aan de voordeur. Door het warme weer staan ramen en deuren vaker open en kunnen dieven makkelijker naar binnen. Daarnaast zijn senioren tijdens de zomer vaker op zichzelf aangewezen, omdat buren, familie of verzorgers op vakantie zijn, aldus het Nationaal Ouderenfonds donderdag.
Volgens de organisatie voor kwetsbare ouderen stijgt het aantal thuisovervallen op senioren fors. In 2008 waren dit er 92, vorig jaar 159, en de stijging zet ook dit jaar door. In Nederland is jaarlijks sprake van 125.000 pogingen om ouderen aan de deur op te lichten. Dit lukt in een op de vijf gevallen.
Bron AD
In de Oude Maas in Dordrecht is donderdagavond een nog onbekende jongeman om het leven gekomen. Vermoedelijk sprong het slachtoffer met een vriend van de Zwijndrechtse brug af en is hierbij verkeerd in het water terecht is gekomen.
Na zijn sprong kwam de jongen niet meer boven en werd er alarm geslagen. Direct begonnen duikers van de brandweer te zoeken naar het slachtoffer. Deze werd levenloos in het water gevonden. Pogingen om het slachtoffer te reanimeren bleken tevergeefs.
Waarschuwing
De politie kan niet vaak genoeg waarschuwen hoe gevaarlijk het is om bij zomers weer van bruggen af te springen. De hoogte waarvan wordt gesprongen, de stroming en mogelijk scheepvaartverkeer zijn factoren die levensgevaarlijk zijn. Bovenstaand noodlottig incident laat dit helaas ook zien. Laat een ieder gewaarschuwd en verstandig zijn en kiezen voor verkoeling en vertier op de daarvoor bestemde recreatiemogelijkheden.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De Europese waarschuwingsdrempel voor ozon werd gisteren in acht meetstations overschreden. Dat zegt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).
De hoogste waarde werd opgetekend in het meetstation in Aarschot en bedroeg 204 microgram per kubieke meter. De Europese waarschuwingsdrempel ligt op 180 microgram per kubieke meter.
Voor vandaag verwacht Ircel ongeveer dezelfde situatie als gisteren. Wanneer er veel ozon in de lucht is, doen mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen) best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12.00 en 22.00 uur.
Bron: Hln
Onweersdagen: 0
Net als vorige week wordt het einde van de week tropisch heet. Vrijdag bereikt het kwik weer 36 graden. Ook in het weekend blijft het snikheet en stilaan neemt de onweersdreiging toe. Maandag wordt de hitte dan weggespoeld door een pak regen, vergezeld van soms hevig onweer. De temperaturen nemen dan een duik van zo'n tien graden en landen begin volgende week rond de 23 graden. Daarna wachten ons normale zomerdagen met temperaturen rond 25 graden.
Ook daarna blijft de mooie en droge zomer aanhouden. De landbouwers klagen nu al steen en been, want de gewassen kreunen onder de hitte en de droogte. Mensen met een gevoelige ademhaling kunnen de komende dagen tussen 12 en 20u beter binnen blijven en iedereen wordt afgeraden zware inspanningen te doen op het warmste van de dag. In de buurt van Aarschot was de ozondrempel vandaag al overschreden en dat zou ook morgen het geval kunnen zijn.
Koeler aan de Kust
Aan de Kust blijft het morgen een pak koeler. Rond 25 graden zal het daar heerlijk toeven zijn, terwijl het in het binnenland bakken en braden wordt. Net als vorige vrijdag klimt het kwik in de Kempen tot 36 graden, in het centrum tot 34 graden en in de Gaume 35 graden.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De temperatuur is vrijdagochtend snel hoog opgelopen. Voor half twaalf was het in Hoek van Holland al 31 graden Celsius. Ook in Deelen en Maastricht was het om die tijd al zo warm. Dat zei een woordvoerder van het KNMI in De Bilt vrijdag.
De meteorologen van het weerinstituut waarschuwen voor extreme hitte de komende 48 uur. Dat geldt ook voor zondagavond als Nederland tegen Spanje speelt in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Ook zondag haalt de temperatuur ruimschoots de 30 graden.
Vanaf vrijdagmiddag is er kans op onweer. Die kans neemt de komende tijd steeds meer toe. Er kan een flinke bui vallen, maar dat is plaatselijk en helpt weinig om een einde te maken aan de droogte. Op de lange termijn verandert er niet veel, al is het weer volgende week wat onstabieler. De zomerperiode duurt voort. Het blijft warm, al wordt de kans op een bui steeds groter.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Door de aanhoudende hitte noteren alle ziekenhuizen in Vlaanderen momenteel een enorme stijging in het aantal spoedopnames. Gemiddeld tellen de hulpdiensten een kwart meer aanmeldingen dan anders.
Dat de hitte voor deze stijging zorgt, blijkt uit de symptomen van de patiënten. Problemen aan de luchtwegen, hartkloppingen en uitdrogingsverschijnen zijn de meest voorkomende aandoeningen. De meeste patiënten die opgenomen worden op de spoed blijven ook enkele dagen in het ziekenhuis. Vooral kinderen onder de drie jaar en oudere mensen boven de tachtig zijn gevoelig voor de aanhoudende hitte.
Omdat er tussen de hitteperiodes een paar koelere dagen zaten, zit het aantal spoedmeldingen waarschijnlijk nog niet op zijn hoogtepunt.
Om ziekenhuisopnames te vermijden, roepen artsen massaal op om zware inspanningen te vermijden tijdens warme dagen als vandaag. Het is ook belangrijk dat je voor voldoende bescherming tegen de zon zorgt. Voldoende water drinken en veel zonnecrème smeren is dus de boodschap.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
De zomer is in volle gang met veel zon en erg hoge middagtemperaturen. In het binnenland stijgt het kwik tot ruim boven 30 graden, lokaal zelfs tot 36 graden, maar ook in de kustgebieden warmt het snel op en is het soms tropisch heet. Op de stranden is het echter vaak een stuk aangenamer. Er is daar ten eerste sprake van verkoeling door het verdampen van het zeewater en bij erg warm weer zoals nu, steekt er ten tweede gemakkelijk een windje vanaf zee op. Het zeewater is momenteel een graad of 18 en dit resulteert op de stranden in de middag vaak in wat verkoeling. In een onstabiele situatie levert dit echter ook een soort front op, convergentielijn, waarin gemakkelijk buien ontstaan en al bestaande buien extra geactiveerd kunnen worden. Een zeewindfront.
Warme lucht stijgt op, maar door de hogere temperaturen boven het vasteland zal de lucht daar verder stijgen dan boven het relatief koelere zeewater.
Het verschil tussen de temperatuur boven het vasteland en het zeewater is op dit soort warme, zelfs hete dagen erg groot. Op enkele plekken bijna 20 graden! Aan de kust is dit verschil minder groot, maar met een zeewatertemperatuur van 18 graden en op dit moment, vrijdagmiddag, plaatselijk al bijna 35 graden langs de westkust, treedt ook hier een verschil op van 17 graden. Door dit grote temperatuurverschil heeft de wind bij het oplopen van de temperatuur in de middag vaak de neiging om langs de kust om te klappen en vanaf zee te gaan waaien.
Zeewind
Hiervoor moeten we misschien eerst even kort uitleggen hoe zeewind ongeveer tot stand komt. Door het grote temperatuurverschil tussen de lucht boven het zeewater en het vasteland ontstaan geleidelijk kleine luchtdrukverschillen. Warme lucht stijgt op, maar boven land zal de warme lucht verder stijgen dan boven het relatief koelere zeewater. Er ontstaat boven land dus als het ware een klein lagedrukgebied en boven zee vormt zich door ontbreken van stijgbewegingen daar een hogedrukgebiedje. Wind waait van hogedruk naar lagedruk en uiteindelijk stroomt de lucht dus vanaf zee richting het vasteland. De wind klapt op dat moment dus om, een windsprong, en zeewind is dan geboren.
Boven land ontstaat door die opstijgende luchtbellen een lagedrukgebiedje en boven zee vormt zich door het ontbreken van die stijgende lucht een hogedrukgebied. Er ontstaat zo langs de kustlijn een windsprong, ofwel: er steekt een zeewindje op.
Convergentielijn
Langs de kustlijn komt de wind vanaf dat moment dus vanaf zee en boven land blijft de wind uit tegengestelde richting waaien. Die luchtstromen botsten in de kuststrook dus als het ware tegen elkaar op en niet alleen krijg je dan geforceerd stijgende lucht, maar ook extra aanvoer van vocht vanaf zee. Op die lijn ontstaan dan ook gemakkelijk buien en door de extra optilling en het extra toegevoegde vocht kunnen de buien nog eens extra geactiveerd worden. Een lijn met buien ontstaat dan langs de kustlijn of wat dieper landinwaarts en we spreken dan van een zeewindfront.
De twee luchtstromen botsen uiteindelijk tegen elkaar en door de stijgende lucht die daardoor ontstaat en de extra vochtaanvoer vanaf zee, vormt zich daar een lijn met bewolking en later ook buien.
Tot in het binnenland
Onder bepaalde omstandigheden kan zo’n zeewindfront tot diep landinwaarts doordringen. Soms zelfs tot voorbij het midden van het land. Vandaag, vrijdag, staat er weinig wind en bovendien komt de wind uit zuidelijke richting. Dat betekent dat de twee windrichtingen niet pal tegenover elkaar staan. Door weinig tegenwerking en de geringe kracht van de wind weet het front als het er eenmaal is dus gemakkelijk tot het vasteland door te dringen.
Onweersbuien
Vandaag zien we dit in de loop van de middag gebeuren. Met tropische waarden boven land tot op het strand en zeewatertemperaturen van een graad op 18, zal de wind geleidelijk gaan omklappen naar een westcomponent. Langs de kust ontstaan in de onstabiele lucht geleidelijk stapelwolken en uiteindelijk ook buien. De bellen met lucht zijn echter zo warm, dat ze als een speer stijgen.
Door turbulentie en sterke luchtstromingen in de bui, ontstaat een hoge concentratie elektrische lading. In de buienwolk stromen de sterk stijgende lucht en de dalende koude lucht met snelheden van soms meer dan 200 kilometer per uur langs elkaar heen en daarin worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd. De buienwolk wordt hierdoor ‘opgeladen’ en daardoor worden ontladingen mogelijk tussen twee wolken of tussen wolk en aarde. Dit leidt uiteindelijk tot het bekende gerommel en bliksem van een onweersbui.
Droogte
Met de huidige droogte is het echter niet verkeerd dat er een paar buien gaan vallen. De natuur heeft flink wat te lijden onder het neerslagtekort en mede door die droogte wordt het in ons land nu zo warm (lees hier meer over). Inmiddels is het doorlopend potentieel neerslagtekort opgelopen tot gemiddeld 200 millimeter. Er moet dus flink wat regen vallen om het tekort te doen terugdringen. We bevinden ons met deze getallen in de 5% droogste jaren.
Het is erg droog in Nederland. Gemiddeld genomen ligt het neerslagtekort nu rond 200 millimeter
Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Onweersdagen: 0
In het Limburgse Kleine-Brogel is vandaag om 14 uur het kwik al opgelopen tot 35,5 graden, zo blijkt uit de waarnemingen van het KMI. Om 12 uur was het er 34,6 graden. Het gaat om de hoogste waarde van de tabel.
De koelste plaats in België - waar een meetstation staat waarover is gerapporteerd - is momenteel Middelkerke met 22,1 graden. In Saint-Hubert is het 24,4 graden en in Ukkel 30,8 graden.
Bron: Hln
Onweersdagen: 0
In de Beneluxvijver in Enschede is botulisme ontdekt. Het is de tweede keer dat deze zomer in Overijssel botulisme is gevonden.
Net zoals de eerste keer bij een vijver in Almelo gaat het om een voor mensen ongevaarlijke variant. Toch raadt Waterschap Regge en Dinkel mensen op dit moment af in open water te gaan zwemmen. Vanwege de hoge temperaturen is het risico op blauwalg en een gevaarlijke variant van botulisme aanwezig. Het waterschap kan niet overal controleren op bacteriën. Er zijn een aantal zwemplekken in Twente waar dat wel wekelijks gebeurt. Dat zijn de volgende:
- Het Lageveld in Wierden
- De Tuindorpvijver in Hengelo
- Het Hulsbeek bij Oldenzaal
- Het Rutbeek bij Enschede
- Campingplas Ostana in Enschede
- Campingplas Papillon in Denekamp
- Campingplas Berkenven in Geesteren
- Campingplas Rammelbeek in Lattrop
- Campingplas Bovenberg in Markelo
Bron: Rtv Oost
Onweersdagen: 0
De aanhoudende hitte dreigt problemen te veroorzaken voor energiebedrijven. De temperatuur van het rivierwater is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat elektriciteitscentrales alert moeten zijn of zij hun koelwater nog wel kwijt kunnen.
Een woordvoerster van netbeheerder TenneT liet weten dat daarom vrijdag 'fase 0' van het waarschuwingssysteem in werking is getreden.
Producenten van energie gebruiken het rivierwater voor de koeling van de centrales. Het water dat zij teruglozen is doorgaans 7 graden hoger dan het rivierwater. Milieuregels schrijven voor dat het water nooit warmer mag zijn dan 30 graden. Nu het water in de Rijn (bij Lobith) warmer is dan 23 graden Celsius, moeten energiebedrijven dus extra alert zijn.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0