De te verwachten zomerhitte gooit roet in het eten van de Stichting Leergeld Eeke Crum. De stichting zou vrijdag op de golfbaan De Compagnie in Veendam gaan golfen voor het goede doel. De opbrengst was bestemd voor de stichting Leergeld uit Stadskanaal, Winschoten en Veendam die zich inzet voor de schoolgaande jeugd tussen 4 en 18 jaar die het thuis moeilijk heeft.
In overleg met de baancommissie is de wedstrijd geannuleerd. "De weersverwachting is 36 graden of hoger en we vinden het onverantwoord om de wedstrijd door te laten gaan", stelt het bestuur van Leergeld Eeke Crum. De wedstrijd is nu op 8 oktober.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
De komende twee nachten zullen ongewoon warm en drukkend zijn. In de grote steden en in het zuiden en zuidwesten verwachten wij minima niet onder de 20 graden, dat wordt in de meteorologie een tropische nacht genoemd. Tropische nachten komen in Nederland niet vaak voor, soms gaat een zomer geheel zonder tropennachten voorbij. De ongewoon warme nachten staan meestal in samenhang met warm tot zeer warm zomerweer. Vaak is de lucht dan nog erg vochtig, zodat het zwoele, kleffe nachten zijn. Veel mensen hebben last van tropische nachten en kunnen niet goed slapen omdat de lucht in de verhitte woningen niet goed af kan koelen, vooral in woningen aan de zuidkant en zolderappartementen kan de kamertemperatuur soms tot 30 graden oplopen. De verhitte muren geven de warmte 's nachts weer af zodat het ook met de ramen open maar heel langzaam afkoelt. Woningen met airco's hebben geen last van het warme weer, maar wel een hoog stroomverbruik.
Bron: Weerdirect - De verwachte minimumtemperaturen voor vrijdagochtend vroeg. GFS simuleert minima van 18 tot 20 graden, in België zelf 22 graden. Dit zijn temperaturen buiten de stad, in de steden zelf kan het nog een stuk warmer zijn!
Zondag koeler weer
Wij hebben goed nieuws voor iedereen die momenteel last van de hitte heeft: Na mogelijk zware onweersbuien op zaterdag verwachten wij zondag en maandag een stuk koeler weer met middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden en vooral frissere nachten tussen 12 en 15 graden, bovendien is de lucht ook droger (dus aangenamer) en er staat een wind van zee. Dan kunnen de woningen weer even goed doorgelucht worden en dat is ook nodig: Volgende week keert de zomer weer met volle kracht terug en kunnen de middagtemperaturen weer oplopen tot meer dan 30 graden.
Bron: Weerdirect - De weerkaart voor maandag, 5 juli. wisselend bewolkt, een enkele bui en middagtemperaturen rond 20 graden. Een heel stuk aangenamer, nog even doorbijten dus!
Bron: Weerdirect
Onweersdagen: 0
De intense zomerhitte bergt gevaren voor mens en dier. In de middag is het het beste om niet te lang buiten te zijn en niet zonder hoofdbedekking naar buiten te gaan. Veel mensen zijn de hitte niet gewend en kunnen snel onwel worden of een zonnesteek krijgen. Altijd genoeg drinken en een fles water mee hebben, zeker met sportieve buitenactiviteiten, die als het even kan beter op de namiddag en avond geschoven worden als de zon minder fel is en het wat koeler geworden is. Oudere mensen hebben nu bijzondere aandacht nodig, ze kunnen vaak niet tegen de hitte en dehydreren snel. Huisdieren hebben het ook warm; altijd voor genoeg koud water zorgen voor uw kat, konijn, cavia of hamster. In geen geval mogen honden in de in de zon geparkeerde auto gelaten worden, ook niet voor 10 minuten! De lucht in de auto kan razendsnel tot meer dan 50 graden opwarmen, waardoor uw huisdier in levensgevaar raakt.
Bron: Weerdirect - Schema van een "schoorsteen-effect" in de woning: Door het dakraam stroomt de warme lucht naar buiten, beneden wordt koelere buitenlucht aangzogen. De effectiefste manier om 's ochtends vroeg lekker door te luchten!
Bron: Weerdirect
Onweersdagen: 0
Het is inmiddels alweer bijna 66 jaar gelden dat er in Nederland een hitterecord geregistreerd is. Het record staat op naam van Warnsveld, daar werd op 23 augustus 1944 een temperatuur gemeten van maar liefst 38,6 graden. Een goede tweede plaats staat op naam van Arcen, daar werd op 7 augustus 2003 een temperatuur gemeten van zo'n 37,8 graden. In Belgie staat het warmterecord op 38,8 graden. Dit werd gemeten in het plaatsje Ukkel op 27 juni 1947. Wellicht kan het record morgen verbroken gaan worden. In het oosten van het land worden temperaturen verwacht van zo'n 37 graden, lokaal kan dat iets hoger zijn en dat zou dan kunnen betekenen dat we kans hebben op een nieuw record. Ook in België en Duitsland verwachten de meteorologen dat hier en daar lokale hitterecords gaan sneuvelen.
Bron: Weerdirect vakmankaarten - Dit is een echte "spanish plume": Via Spanje en Frankrijk wordt zeer warme, subtropische lucht uit Noord-Afrika naar het noorden gevoerd. Omdat de lucht niet of nauwelijks over zeewater stroomt kan hij niet of nauwelijks afkoelen, waardoor ook in ons land extreem hoge temperaturen mogelijk zijn
Bron: Weerdirect
Onweersdagen: 0
De doorvaart van (plezier)boten door het Pekelder Hoofddiep in de gemeente Pekela is per direct stopgezet. De 34 bruggen en sluizen zijn door de warmte gaan uitzetten. Daardoor kunnen ze niet meer worden bediend. Een woordvoerder van de gemeente heeft geen idee hoe lang deze stremming duurt. Hij zegt dat de bruggen in ieder geval vandaag en vrijdag 2 juli onaangeroerd blijven.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Verhitte voetballiefhebbers die vrijdagmiddag op een van de twee grote tv-schermen in het centrum van Eindhoven naar de wedstrijd Nederland-Brazilië kijken, kunnen rekenen op een aangename verkoeling. De gemeente deelt op de Markt en het 18 Septemberplein vanwege de verwachte hoge temperaturen petjes en waterzakjes uit aan de bezoekers.
Op de pleinen zijn verder waterpunten gemaakt en houden waternevelaars de bezoekers koel. Voor voetballiefhebbers die desondanks door de hitte onwel worden, is een speciale koelruimte ingericht. Er staat een ambulance continu paraat, liet de gemeente donderdag weten.
De gemeente Eindhoven waarschuwt voetballiefhebbers om genoeg te eten, veel water te drinken en voorzichtig te zijn met alcohol.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Mensen met gevoelige luchtwegen moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met (matige) smog door ozon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut adviseert zware lichamelijke inspanning te vermijden. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste binnenblijven.
De drempel van 180 microgram per kubieke meter wordt op beide dagen vermoedelijk aan het einde van de middag of het begin van de avond overschreden. Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog (240 microgram).
Vrijdag worden de hoogste concentraties rond het IJsselmeer verwacht en zaterdag in het zuidoosten van Nederland. RIVM verwacht net geen matige smog in Zeeland. Zaterdag is er kans op een regen- of onweersbui. De wind draait daarna naar het westen, waardoor schone lucht wordt aangevoerd. De kans op smog is dan verdwenen.
Mensen kunnen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel en van piepende longen, hoesten en kortademigheid. Vooral astmapatiënten ondervinden hinder. Klachten kunnen worden voorkomen of verminderd door in de middag en vroege avond binnen te blijven, of in ieder geval geen zware inspanningen te verrichten. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd huisarts of GGD te raadplegen.
Hoge ozonconcentraties ontstaan als er grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Tijdelijke maatregelen, zoals het stilleggen van het verkeer, hebben in Nederland nauwelijks effect op ozonconcentraties.
Bron: Nieuws en De Pers en Pzc
Onweersdagen: 0
Inspecteurs van de Dierenbescherming zijn tijdens het warme weer extra alert op dieren die last hebben van de warmte. Dat meldde een woordvoerder van de Dierenbescherming donderdag.
De inspecteurs letten daarbij vooral op honden die worden achtergelaten in auto's, paarden en pony's die zonder water en schaduw in de wei staan en hokken van knaagdieren die in de brandende zon staan.
Volgens de zegsman zijn afgelopen dagen zeker vijf honden bezweken, nadat ze door hun baasje in de auto waren achtergelaten. De Dierenbescherming begint daarom vrijdag een flyeractie in Scheveningen waarbij het publiek wordt opgeroepen geen dieren in de auto achter te laten.
Bij de Landelijke Inspectiedienst kwamen afgelopen week ,,meer meldingen dan normaal'' binnen over dieren die mogelijk gevaar liepen door de hitte. De Dierenbescherming roept huiseigenaren op hun dieren extra water te geven en uit de zon te houden.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Voetballiefhebbers die van plan zijn morgen buiten naar de WK-wedstrijd Nederland-Brazilië te kijken, moeten oppassen voor uitdroging. Vooral de combinatie van tropische temperaturen en alcoholgebruik is riskant, zei eerstehulparts Erik Vanderwalle van het VU Medisch Centum in Amsterdam.
In combinatie met de spanning tijdens de wedstrijd is de hitte vooral voor hartpatiënten een extra risico. Maar ook gezonde mensen kunnen bijvoorbeeld flauwvallen als zij niet genoeg gedronken hebben en dan bij een doelpunt of een ander spannend moment plotseling opspringen.
Een biertje bij de wedstrijd kan volgens Vanderwalle best, maar het is volgens de arts raadzaam om er ook water bij te drinken. Alcohol droogt het lichaam namelijk uit. Het is ook onverstandig om gedurende de hele wedstrijd in de volle zon te zitten of staan.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De aanhoudende warmte heeft verstrekkende gevolgen. Het zijn goede dagen voor bijvoorbeeld de buitenzwembaden, terrassen, ijsverkopers. Minder gunstig is het voor dieren in de dierentuin. Dierverzorgers gooien hun creativiteit in de strijd om de beren, apen en olifanten wat verkoeling te bezorgen tijdens deze tropische dagen. In Dierenpark Amersfoort staat bijvoorbeeld de tuinslang aan voor de struisvogels en krijgen de beren ijsjes van bevroren vis. Een soortgelijke lekkernij is weggelegd voor de Maleisische beren en de chimpansees van de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo. ,,Voor de beren gooien we een emmer vol water en fruit en vriezen dat in. De ijsjes voor de apen zijn wat kleiner'', aldus een woordvoerder.
In het Amsterdamse Artis worden de olifanten extra besproeid met water, in Amersfoort kunnen ze een verfrissende duik nemen in het nieuwe olifantenverblijf. ,,Ze geven elke dag een showtje waterballet weg'', vertelt de woordvoerster.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Vrijdag zal tot nu toe de warmste dag van het jaar worden. Meteorologen zeggen dat de temperatuur kan variëren van 29 graden aan de kust tot wel 35 graden in het zuidoosten van het land. De zon schijnt uitbundig en de wind is zwak tot matig. Vrijdagmiddag zorgt een windje van zee voor enige verkoeling op de stranden. De zonkracht is vrijdag zeven. Dat betekent dat zonaanbidders moeten oppassen voor verbranding en zich goed moeten insmeren. Vooral ouderen moeten zich wapenen tegen de hitte. Ze moeten veel drinken, zich rustig houden en uit de zon blijven. Ook in dierentuinen zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de dieren de warme vrijdag door te helpen.
Te heet voor Thialf-ijs
Het ijsstadion Thialf in Heerenveen blijft gesloten. Dit wegens ,,de verwachte extreme weersomstandigheden''', zo meldt de hal op zijn website. Thialf verwacht zaterdag weer alle schaatsers te kunnen verwelkomen.
Bron AD
Vandaag wordt het een snikhete dag. De temperaturen zullen met gemak 35 graden halen, voorspelt de weerman. Het signaal om maatregelen te nemen, vinden verschillende economische sectoren.
Warmste dag van het jaar
Temperaturen in Vlaanderen (KMI)
De temperaturen om 8 uur 9 uur
Kleine-Brogel: 24,4 en 28,3
Melle: 24 en 25,7
Middelkerke: 21,1 en 22,8
Ukkel: 22,8 en 24,7
Op verschillende plaatsen in de bouwsector begonnen de werknemers vanmorgen vroeger dan gewoonlijk, om de warmte al wat voor te zijn. Op een bouwwerf in Antwerpen bijvoorbeeld, begonnen de bouwkranen al om 6 uur te draaien, een uur vroeger dan normaal.
"Omdat het in de namiddag veel te warm is om te werken, beginnen wij om 6 uur zodanig dat de mensen rond 14 uur naar huis kunnen gaan", legt de aannemer uit. Al dat vroege bouwwerk veroorzaakt echter wel wat lawaai, maar daar wordt rekening mee gehouden. "Wij weten dat we in een bewoonde buurt werken en proberen tussen 6 en 7 toch niet te veel lawaai te maken en de activiteiten beperkt te houden."
Het uurtje vroeger beginnen wordt door de bouwvakkers alleszins geapprecieerd. "Echt wel, want tegen de middag is het hier soms een echte bakoven", getuigt een van hen. Verder wordt er veel water rond gedragen, voldoende gerust en zoveel mogelijk in de schaduw gewerkt.
Ozonpiek
Door de hoge temperaturen kunnen de ozonwaarden vandaag weer hoog oplopen. Mogelijk wordt plaatselijk de waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter overschreden. Tussen 12 en 20 uur kunt u best geen zware inspanningen doen in de buitenlucht.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht vrijdag en zterdag matige smog door ozon. De verwachting is dat de smog het ergst is rond het IJsselmeer Het is verstandig om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zo veel mogelijk binnenblijven. Waarschijnlijk wordt de drempel voor matige smog, 180 microgram per kubieke meter, op beide dagen aan het einde van de middag of het begin van de avond overschreden.
Bron: Rtv n-h
Onweersdagen: 0
Ook volgende week houdt het warme zomerweer aan, met zonnige perioden maar ook kans op een plaatselijke regen- of onweersbui. De middagtemperatuur loopt in het binnenland op van ongeveer 23 graden op maandag naar zowat 28 graden tegen het midden van de week.
Vandaag is het bloedheet en schijnt de zon volop. De maxima variëren van 31 tot 36 graden. Aan de kust schommelt de temperatuur rond de 27 graden. Vanavond is het drukkend warm. Over het westen van het land kan een onweersbui ontstaan. s' Nachts neemt de kans op enkele regen-of onweersbuien, voornamelijk over de westelijke helft van het land, verder toe. Het koelt maar heel langzaam af naar waarden tussen 16 en 21 graden.
Zaterdag is er geregeld zon, maar er ontstaan ook een aantal stevige onweersbuien. De maxima bedragen 20 graden vlak aan zee, 27 graden in het midden van het land en 30 graden in het oosten. Zondag is het droog met flinke zonnige perioden. Bij een zwakke westenwind wordt het 21 graden aan zee, 24 graden in het binnenland en tot 26 graden in het uiterste oosten.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:05 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Nederland kan zich opmaken voor twee dagen met tropische warmte. Zowel vandaag en morgen zullen de temperaturen boven de 30 graden stijgen. Reden temeer om goed voorbereidt op pad te gaan en vooral voldoende te drinken.
Wie zich met de auto gaat verplaatsen, doet er verstandig aan om voldoende drinken mee te nemen voor het geval dat men in de file komt. Voor voetgangers en fietsers is het aan te raden om een pet of hoedje op te zetten.
Wie vandaag en morgen niet perse iets moet doen, stel dit dan uit tot dat de temperatuur gedaald is tot dat het iets koeler is.
De UV index voor de vrijdag ligt op 7. Dit houdt in dat u tussen de 10 en 15 minuten onbeschermd is de zon kan zitten.
Bron: Blik op Nieuws
Onweersdagen: 0
In delen van de Limburgse dorpen Reuver en Swalmen komt sinds vanochtend geen water meer uit de kraan. Dat komt volgens een woordvoerder van Waterleidingmaatschappij Limburg WML door vijf breuken in de waterleidingen. Mensen kunnen op enkele noodtappunten in beide dorpen met emmers en jerrycans water halen. Daartoe zijn brandkranen aangepast voor het aftappen. Op de website wml.nl kunnen inwoners zien waar de watertappunten staan. WML waarschuwt wel dat dit water voor consumptie eerst moet worden gekookt.
Hoeveel mensen precies getroffen zijn door de drooggevallen waterleiding, kon WML nog niet zeggen. Ook de oorzaak van de lekkages is nog onbekend. WML werkt volgens de woordvoerder met man en macht aan het herstel van de watervoorziening.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
In het Limburgse Kleine-Brogel is vrijdag om 09.00 uur het kwik al opgelopen tot 28,3 graden, zo blijkt uit de waarnemingen van het KMI. Het is de hoogste waarde van de tabel.
De meest 'frisse' plaats in België (waar een meetstation staat en waarover is gerapporteerd) is Buzenol met 20,9 graden. Middelkerke aan de kust volgt met toch al 22,8 graden om 09.00 uur. Tweede warmste plaats was Bierset met 26,6 graden.
Ukkel registreerde 24,7 graden.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
In Sint-Ulriks-Kapelle, een deelgemeente van Dilbeek, zijn donderdag zo'n veertig verwaarloosde dieren aangetroffen.
De beesten hadden al dagen geen water gehad en waren er door de tropische temperaturen dan ook erg aan toe. Enkele dieren waren reeds overleden.
De eigenaar, een man uit Anderlecht, kwam eerder al in aanraking met de politie. Een vijftal van zijn herten waren de E40-snelweg opgerend nadat onbekenden de afsluiting van het terrein hadden doorgeknipt. Een gespecialiseerde firma moest komen opdraven.
Onder de verwaarloosde dieren waren struisvogels, herten, konijnen, pluimvee, drie honden en een paard terug te vinden. Een slang lag dood in een terrarium.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
In Eindhoven was het vrijdagochtend voor tien uur al bijna 30 graden en de temperaturen worden alleen nog maar hoger. In het zuidoosten van Nederland kan het in de loop van de middag lokaal 36 of 37 graden worden.
Het warmterecord van 38,6 graden, gemeten in Warnsveld in 1944, wordt echter niet gebroken, zegt een woordvoerder van het KNMI. Een temperatuur hoger dan 35 graden werd op 20 augustus 2009 voor het laatst gemeten en daarvoor op 19 juli 2006.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel reageert 'pro-actief' op de warme temperaturen in het land en lanceert zijn 'zomerplan'. Extreme weersomstandigheden maken het netwerk namelijk kwetsbaarder voor mogelijke incidenten, zo luidt het.
Het zomerplan omvat verschillende maatregelen. Zo volgt Traffic Control de situatie op het netwerk 24 uur per dag op en verspreidt het drie keer per dag weerbulletins naar de regio's en het personeel op het terrein. Zo kunnen ze in realtime reageren en hun middelen aanpassen in functie van het weer.
Daarnaast voeren technische onderhoudsploegen extra controles uit op het hele spoorwegnet. In de sporen zijn er uitzettingstoestellen ingebouwd om het uitzetten en inkrimpen van de sporen bij wisselende temperaturen op te vangen.
Een andere maatregel is het inzetten van mobiele interventieploegen op het terrein om storingen en incidenten op te lossen.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0