en nu volgende week nog meer
tis prima als het zo warm is maar niet als ik werk
nou hopelijk komen er dan ook een paar verfrissende (onweers)buien dan ga k lekker buiten staan in de regen en genieten
Na een lange winter en een vrij matige lente wordt het de komende tijd eindelijk op en top zomers. De warmte en de zonnige periodes werden in de lente keer op keer afgewisseld door een paar koelere en wisselvallige dagen met buien en temperaturen onder normaal. Het afgelopen weekend werd het op veel plekken zelfs niet warmer dan 14 graden, terwijl het klimatologisch gezien ruim 19 had moeten zijn. Nu lijkt er echter een periode aan te komen, waarin hogedrukgebieden elkaar om de haverklap afwisselen. Een langdurige periode met zon en warmte ligt dan ook in het verschiet.
Al een paar dagen schijnt de zon volop en stijgen de middagtemperaturen tot ruim in de twintig graden. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de eilandengroep de Azoren ligt tot over de Britse eilanden en in die uitloper vormen zich de komende tijd regelmatig opzichzelfstaande hogedrukgebiedjes. Deze koppelen zich van tijd tot tijd los en trekken daarna via ons land richting het noordoosten. Tot in het weekeinde en ook volgende week blijven we hierdoor onder invloed van dat hogedrukgebied. Het resultaat: zomers weer met veel zon, weinig wind en hoge temperaturen!
Het strand en overige wateren zullen dan weer druk bezocht gaan worden. Af en toe een duik in het water levert de nodige verkoeling. Foto: Gerard Boukes.
Tropisch warm
Zondag draait de wind op passage van zo’n hogedrukgebiedje naar het oosten en vanuit die hoek komt warme en zeer droge lucht, ofwel continentale lucht, naar ons toe. Het kwik in de thermometer stijgt dan op verschillende plaatsen tot tropische waarden van 30 graden of meer. Maandag trekt die kern van hogedruk richting Scandinavië en op nadering van een volgende kern vanuit het zuidwesten draait de wind bij ons dan weer naar het noordwesten. Het waait echter amper en de warmte blijft hierdoor standvastig op zijn plaats en wordt nog eens extra gevoed door het zonnige weer.
De akkerlanden worden nu al bijna dagelijks gesproeid en ook de tuinen moeten de komende dagen handmatig nat gehouden worden. Foto: Jannes Wiersema.
Droogte
Toch zijn dit niet de enige redenen waardoor de temperatuur zo’n spurt opwaarts maakt. Ook de toenemende droogte speelt hierin een prominente rol. De grond is inmiddels zo droog geworden, dat er amper nog verdamping optreedt. Om dit uit te leggen, moeten we eerst terug naar hoe de zon de aarde verwarmt. De zonnestralen verwarmen op hun weg richting de aarde niet de lucht, maar stralen in op het aardoppervlak en pas in de bodem wordt de straling omgezet in warmte. Warme lucht heeft de natuurlijk neiging om op te stijgen en de onderste luchtlagen, dichtbij de grond, worden dan ook snel opgewarmd. De zon verwarmt dus niet de lucht, maar alleen de aarde. Het aardoppervlak verwarmt vervolgens weer de lucht door die opstijgende warmte.
Door de droogte wordt het de komende dagen extra warm. In het zuidoosten van het land wordt het op een aantal dagen op rij 30 graden of meer. Een hittegolf is in die hoek dan ook niet uitgesloten. Foto: Martha Kivits.
Een deel van de straling wordt normaal gesproken gebruikt om het aanwezige vocht in de bodem te laten verdampen. Die straling wordt dus niet omgezet in warmte. Nu zit er vrijwel geen vocht meer in de bodem en komt er dus meer straling voor warmte beschikbaar. Daardoor kan de temperatuur nog een stukje verder oplopen.
Overadiabatische opwarming
Verder is het zo dat er de komende dagen maar weinig wind staat. De warmte hoopt zich laag in de atmosfeer daardoor gemakkelijk op. Tijdens een onbewolkte dag in de zomer is de temperatuur opbouw van de lucht droog-adiabatisch. Dit houdt in dat de lucht per 100 meter stijging 1 graad afkoelt. Als de lucht op 1500 meter hoogte, ofwel het 850 hPa vlak, bijvoorbeeld 8 graden is, dan kun je er in dit geval gemakkelijk 15 graden bij optellen en dan wordt het aan de grond dus 8+15=23 graden.
In het geval van droogte kunnen we spreken van een overadiabatische opwarming, ook wel bekend als superadiabatische opwarming. Zoals eerder beschreven warmt de lucht tijdens droogte nog iets sneller op en bij de bovenstaande berekening kan dan nog wel een paar graden opgeteld worden. Dan kom je dus al snel op zo’n 25 graden uit. De laatste dagen is al meerdere keren gebleken dat deze redenering opgaat. Je moet dan ook niet raar opkijken als het ergens in de komende tijd nog warmer wordt dan nu al wordt gedacht!
Bron: Meteo Consult
Inderdaad, mij ook! Zo is volgensmij woensdag als ik het me goed herinner (het kan ook donderdag zijn geweest) op enkele plaatsen bijna de 30 graden gehaald terwijl bijvoorbeeld GFS maar 26 aangaf: In Ell werd het 28.9.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Ook volgende week blijft het zoals verwacht zomers warm en volgend weekeinde wordt het zelfs zeer warm met temperaturen van boven de dertig graden. Dat voorspellen zowel het KNMI als Meteo Consult. Morgen wordt het volgens het KNMI zonnig en warm en kan het in het zuidoosten al lokaal tropisch warm worden met dertig graden. Dinsdag en woensdag zal er tijdelijk meer bewolking zijn en wordt het iets koeler.
Weekeinde
Op vrijdag en in het volgende weekeinde zal het echter op meerdere plaatsen tropisch warm worden. Het KNMI houdt het vrijdag op maximaal 31 graden en rept voor zaterdag en zondag van mogelijk zeer warm weer met tropische temperaturen. Wel houdt de meteorologische dienst dan rekening met een toenemende kans op regen- en onweersbuien.
Hittegolf
Ook Meteo Consult verwacht een warme week met “in het zuidoosten van het land een aantal dagen op rij dertig graden of meer.†De meteorologische dienst sluit een hittegolf in die hoek dan ook niet uit. Meteo Consult verwacht net als het KNMI een kleine dip in het midden van de week, maar de temperatuur zal dan alsnog rond de 24 graden liggen.
Lange termijn
Na volgend weekend is er volgens het KNMI een kans van 30 procent dat het zeer warme zomerweer met tropische temperaturen aanhoudt. Een grotere kans is er dat de temperatuur daalt tot net boven het langjarig gemiddelde. De kans op buien zal volgens die verwachting aanwezig blijven.
Bron NU.nl
jah joh deze temperaturen zijn erg slecht voor mn nachtrust ik val laat in slaap en ben supervroeg wakker.
nou dan vandaag maar lekker doorslapen op het strand
Zondag 27 juni was de warmste dag van het jaar tot nu toe. Dat zegt de Vlaamse weerman Eddy De Mey. Volgens de weerman wordt de komende week de warmste van het jaar, met in grote delen van Europa zelfs een hittegolf. Van een hittegolf mag je spreken als het kwik vijf dagen boven de 25 graden en drie dragen boven de 30 graden uitkomt. Woensdag wordt de koelste dag van de week met in het binnenland temperaturen tot 27 graden. Vrijdag is er kans op onweer, maar ook tijdens het weekeinde en de week erna zouden de temperaturen boven het gemiddelde uitkomen.
Bron AD
Een week geleden schreven we hier dat er weleens iets structureels zou kunnen veranderen in de weersituatie. Dat het zou uitmonden in de zeer hoge middagtemperaturen die voorlopig worden bereikt was toen nog niet zichtbaar. De kans op een hittegolf was vorige week maandag nog minder dan 10 procent, maar nu beduidend groter. Er zijn zelfs meerdere berekeningen die voor De Bilt in het komend weekeinde maar liefst 33 of 34 graden voorzien. En dat allemaal omdat de atmosferische omstandigheden totaal anders zijn geworden.
De steeds terugkerende luchtdruksituatie van de afgelopen driekwart jaar bestond uit een rug van hoge luchtdruk vanaf de oceaan over de Britse eilanden en soms ook tot over IJsland. Aan de oostflank van die uitloper waaide een noordelijke wind over de Benelux. Nu en dan was er wel even een zijsprong naar een andere windrichting, maar in no-time flipperde de wind weer terug naar die koele/kille/koude noordelijke hoek. Inmiddels ligt die hogedrukuitloper niet meer ten westen van ons, maar boven de Benelux. En dat maakt een groot verschil!
Vrijdag zal de luchtdruksituatie anders zijn. Het hogedrukgebied heeft zich op de oceaan teruggetrokken, een diep lagedrukgebied bevindt zich bij Ierland. Wij staan onder invloed van een zwak hogedruksysteem dat vrijwel het hele continent omvat. De wind waait vrijdag uit het zuiden, aangezien om het lagedrukgebied de wind tegen de wijzers van de klok indraait.
Hoge luchtdruk en windrichting
Die rug van hoge luchtdruk stuwt namelijk op hoogte èn aan de grond warme lucht naar ons toe. Op hoogte waait er namelijk een zuidwestelijke wind die warmte uit Zuidwest-Europa richting de Benelux duwt. Aan de grond is het windregime de komende dagen nogal warrig en vooral zwak tot hooguit matig. Zo staat er vandaag een licht oostelijk briesje (door een kleine hogedrukkern boven Denemarken), vanaf morgen steekt een wind vanaf zee op. Die westelijke wind wordt teweeg gebracht door de hogedrukuitlopers vanaf de oceaan. De kustregio's merken de invloed van zee het best, met maxima die teruggaan naar een voor velen zeer aangename 20 tot 24 graden, verder landinwaarts wordt de hitte vanaf dinsdag iets getemperd. Totdat de wind naar het zuiden draait. Dan gaat de warmte helemaal los.
Die zuidelijke wind steekt vanaf donderdag op. De aanjager achter die landwind is een diepe depressie die zich ontwikkelt ten westen van Ierland. Dat lagedrukgebied is gevuld met koude lucht en de bijbehorende fronten aan de voorzijde (= ten oosten van het lagedrukgebied) markeren de overgang tussen de hitte boven het continent en de relatieve kilte die dan in Wales, Ierland en Schotland aanwezig is; 18 tot 22 graden. Op het scheidingsvlak tussen ‘heet’ en ‘bescheiden’ ontstaan diverse buien die tezamen het koufront vormen. Heel geleidelijk schuift dat zaakje oostwaarts, terwijl hete Spaanse en Franse lucht almaar overtuigender onze kant op komt door de zuidenbries. Het hogedrukgebied op de oceaan kan ons niet meer bereiken, er kan zich geen hogedrukrug naar ons uitstrekken. Wij staan dan inmiddels onder invloed van een hogedrukgebied dat zich pontificaal boven het continent bevindt en dat zowel aan de grond, maar vooral op 5 tot 10 kilometer hoogte terug te vinden is.
Hoe heet wordt het?
Vandaag al komen we in het zuidoosten en het uiterste oosten op 30 graden uit, morgen lijkt een iets grotere regio van het land die tropische waarde aan te tikken. Het aanlandige briesje, en dus de aanvoer van iets meer vocht, leidt wel weer tot enkele stapelwolken. Het is diezelfde wind die ervoor zorgt dat de temperatuurverschillen in ons kleine land behoorlijk groot zullen zijn. Daar waar het aan de Noordzeekust van de Wadden een graad of 21 is, zal het in Brabant, Limburg en Gelderland veelal 30 graden zijn. De dagen daarna schuift de wat koelere zeelucht geleidelijk verder het land in, maar ook op de ‘kilste’ dag, woensdag, wordt het in Limburg nog steeds gemakkelijk 28 graden.
Een stukje van de pluimgrafiek in detail. Vrijdag is de 32 graden grens aangegeven, zaterdag de 33 graden en zondag de 37 graden. Er zijn meerdere opties die voor het midden van het land vrijdag, zaterdag en zondag maxima boven 33 graden berekenen.
Hier de temperatuur- pluimgrafiek vanaf volgende week zondag tot en met zondag de elfde juli. De temperatuurverschillen blijven groot. Terwijl de toppen van de curves nog tot dik in de 30 graden zitten, is het gemiddelde geslonken naar 22 tot 25 graden.
Vervolgens, steekt een zuidelijke wind op. Vanuit die hoek wordt de hitte uit Spanje en Frankrijk naar ons gestuwd. Daar de bodem in Nederland zeer droog is en alle zonne-energie ook nog eens in de opwarming van de lucht kan gaan zitten, komen diverse berekeningen op zeer hoge maxima uit voor onze delta.
Deze pluimgrafiek kunt u zelf ook opvragen via onze site. Dit is de middagtemperatuur voor Wageningen zoals die door de diverse modelopties worden berekend. Issuetijd: zaterdagochtend 00.00 uur. De grote temperatuurspreiding die vooral vanaf aanstaande vrijdag optreedt is goed te zien.
Onzekerheden
Uiteraard gelden op de termijn richting eind deze week en het volgende weekeinde onzekerheden. Het zijn er eigenlijk twee. Ten eerste: zullen de buien bij het front ons al dan niet bereiken? Ten tweede: hoe warm zal het uiteindelijk gaan worden?
Voor wat betreft neerslag zou een enkele bui op donderdag mogelijk zijn, maar in de droge lucht is het goed denkbaar dat het bij enige castellanusbewolking blijft. Vervolgens nemen de kansen vanaf vrijdagmiddag toe, zij het niet dermate overtuigend dat we op grote schaal een knetterend onweer met veel neerslag lijken te kunnen verwachten waarna de hitte in 1 klap word verdreven. Heel wat berekeningen laten het met een sisser aflopen waarbij de meeste buien vooral in West-Frankrijk, Noordwest-Spanje en op de Britse eilanden vallen.
Vervolgens komt de trog later deze week veel overtuigender tot ontwikkeling en rukt langzaam op naar de Benelux. In de kaart de verwachte neerslaghoeveelheden van het vrijdagetmaal. Rood is meer dan 5 millimeter.
Dat brengt ons dan gelijk op het tweede punt; de temperatuur. De spreiding in berekende maximumtemperaturen wordt vanaf zaterdag zeer groot en varieert zondagmiddag voor De Bilt bijvoorbeeld tussen 21 en 37 graden. De dagen daarna blijft er min of meer een status quo gehandhaafd in berekende maxima. De Bilt komt geregeld aan de 36 graden volgens enkele berekeningen en in de week daaropvolgend zelfs nog hoger.
Verwachtingen vrijdag, het weekeinde en hittegolftechnisch
Vooralsnog zal die zuidenwind naar ons inzien in ieder geval tot een heet weekeinde leiden. Zowel vrijdag en zaterdag lijkt het op uitgebreide schaal 30 plus te worden, ook op de stranden. U moet dan denken aan 31 tot 34 graden in een aanzienlijk deel van Nederland. Ook de zondag verloopt hoogstwaarschijnlijk met hoogzomerse tot tropische temperaturen. In deze periode kan er wel her en der een onweersbui ontstaan, maar voor details zullen we toch echt dichter bij de verwachtingsperiode moeten komen.
Ergens in het volgend weekeinde zal een landelijke hittegolf mogelijk werkelijkheid worden. Daarvoor dient namelijk in De Bilt minimaal vijf dagen op rij 25 graden of hoger gemeten te worden, waarvan er minimaal 3 tropisch zijn (30 graden of hoger). Die 25 graden wordt de komende tijd zeker gehaald. Als we ervan uitgaan dat De Bilt vandaag en morgen net niet aan die 30 graden raakt, maar dat vrijdag, zaterdag en zondag wel doet, dan hebben we zondagmiddag met terugwerkende kracht een hittegolf van negen dagen. Die hittegolf geldt pas vanaf gisteren, zaterdag, omdat de thermometer vrijdag iets onder de 25 graden stokte. Kans op een hittegolf: rond 50 procent. | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Met temperaturen tot 30 graden en plaatselijk mogelijk zo'n 35 wordt het de komende dagen opnieuw heerlijk zomerweer. Gisteren klom het kwik in Kleine Brogel tot 30 graden, meteen voorlopig de warmste dag van het jaar.
Vandaag kunnen er in de loop van de dag hier en daar wat wolken verschijnen, maar het wordt opnieuw tropisch warm met temperaturen tot 30 graden en plaatselijk mogelijk nog iets meer. Aan de kust zorgt een zeebriesje voor aangenaam strandweer. Een onweer aan het eind van de dag valt niet uit te sluiten.
Het fraaie zomerweer heeft echter ook een aantal negatieve kantjes. Zo zijn er heel wat graspollen in de lucht en dat is niet zo fijn voor wie last heeft van hooikoorts. Daarnaast zijn er ook verhoogde ozonconcentraties. Wie gevoelig is voor luchtverontreiniging kan het beter wat rustiger aan doen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Naar verwachting wordt de ozonlaag de komende dagen dunner waardoor de zonkracht in sterkte kan toenemen. Dat meldt het KNMI maandag op zijn website. De zonkracht kan in de loop van deze week oplopen tot een waarde zeven (sterk). Maandag geldt nog een zonkracht van zes (matig).
Het KNMI benadrukt dat de stijging afhangt van de weersomstandigheden. Daarbij spelen onder meer aërosolen een rol, dat zijn zwevende deeltjes in de onderste luchtlagen. Ze zijn er de oorzaak van dat een wolkenloze hemel niet strak blauw is, maar melkwit wordt.
KWF Kankerbestrijding geeft sinds vorige week adviezen voor zonbescherming via twitter, hyves, e-mail of sms'jes naar de mobiele telefoon. Als de zonkracht 7 of 8 is - de hoogste twee waarden - komt er een waarschuwing. Verbranden in de zon kan huidkanker veroorzaken.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Het RIVM heeft vanwege de aanhoudende hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dat gebeurt bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer. Het hitteplan houdt in dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de risico's van hitte, met name voor kwetsbare groepen als ouderen.
Hoge temperaturen vormen een extra belasting voor hart en bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben daar last van. Het RIVM geeft het advies extra water te drinken, inspanning te vermijden en zoveel mogelijk uit de warmte te blijven.
Volgens een woordvoerder van het RIVM hebben ouderen vaak het idee dat ze genoeg drinken terwijl dat vaak niet het geval is. Mantelzorgers, verzorgingshuizen en familieleden wordt gevraagd een extra oogje in het zeil te houden.
Het blijft de komende week nog zomers warm. In het weekeinde wordt het met meer dan 30 graden op veel plaatsen zelfs tropisch warm. Maandag wordt een matige zonkracht van ongeveer 6 verwacht. De ozonlaag wordt de komende dagen wat dunner, waardoor de zonkracht kan oplopen tot ongeveer 7, een waarde die als sterk wordt betiteld. Insmeren is het devies.
Het Hitteplan werd in 2007 opgesteld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Een jaar daarvoor vielen door de hete zomer relatief veel doden. Ook in 2003 was dat het geval. Toen overleden door de hitte in Nederland tot vijftienhonderd mensen meer dan normaal.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
De weersomstandigheden blijven helaas gunstig voor de vorming van ozon: erg warm en veel zon. Er wordt dan ook verwacht dat de waarschuwingsdrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht opnieuw overschreden wordt.
Gisteren was dat al het geval in Gent, Destelbergen en Sint-Kruiswinkel, in twee meetstations in Luik, in Engis in de provincie Namen en in Ukkel.
Vandaag worden zelfs nog hogere ozonwaarden verwacht zodat de waarschuwingsdrempel opnieuw zal overschreden worden. Het wordt zelfs niet uitgesloten dat de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter plaatselijk overschreden wordt.
De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, die de luchtkwaliteit controleert, roept op om tussen 12 en 20 uur zware inspanningen te vermijden als de waarschuwingsdrempel wordt overschreden. Ouderen, kinderen en mensen met longproblemen blijven beter binnen, waar de ozonwaarden ongeveer de helft lager liggen. Nog tot woensdag worden er hoge ozonwaarden verwacht in ons land.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Zondag zijn op drie plaatsen in Zeeland honden in een oververhitte auto overleden.
Dierenbescherming Zeeland kon slechts één lokatie achterhalen. Bij Port Zélande waar de andere twee honden zijn overleden was maandagmiddag nog niet bekend. Ondanks jaarlijkse waarschuwingen in de zomerperiode, ontving de Dierenbescherming dit weekend drie meldingen van honden in snikhete auto's. In alle drie de gevallen was het voor de dierenambulance niet meer nodig om in actie te komen, omdat de honden al waren overleden.In Hulst deelde de politie dit weekend een proces-verbaal uit aan een hondenbezitter, die de viervoeter achterliet in de auto.
Bron: Pzc
Onweersdagen: 0
In de Limburgse bossen geldt nog altijd code geel voor brandgevaar. Omdat de weermannen voor de komende dagen nog meer warme en droge dagen voorspellen, zal er vandaag opnieuw overleg zijn tussen mensen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de arrondissementscommissaris om te kijken of er naar code rood moet worden overgeschakeld.
Eind vorige week was er al overleg met de arrondissementscommissaris. Tijdens dat gesprek werd het nog niet nodig geacht om over te schakelen op fase rood en de brandtorens permanent te bemannen.
Door de hitte kwam bij de 100-centrale dit weekend een vijftiental meldingen binnen van gras-, bos- of heidebrandjes. De brandweer van Bree had zondagnamiddag de handen vol met een bosbrand op de Oudsberg in Gruitrode. Ze kregen versterking van de brandweer van Genk. Zo’n 5.000 m² bos ging in de vlammen op. Omdat in het bos twee brandhaarden werden gevonden, wordt brandstichting niet uitgesloten.
De brandweer van Genk was een groot deel van de dag al bezig geweest met het blussen van een bosbrand in de Meistraat in Camerlo. Het vuur was zaterdagavond ontstaan. Het vuur was snel onder controle maar het nablussen duurde erg lang. Vooral het ondergronds smeulen van takjes en droog organisme bemoeilijkte de bluswerken. Tot zondagavond was een brandweerploeg ter plaatse om het gebied te controleren. Zo’n drie hectare bos ging in de vlammen op. Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen duidelijkheid. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Wandelaars ondervonden een beperkte hinder. Slechts een deel van het bos werd afgesloten.
Zaterdagmiddag vatte in de Buntstraat in Lommel ook al een haag van coniferen vuur. De brandweer van Lommel moest enkele uren later een tweede keer uitrukken voor een grasbrandje in de Siberiëstraat in Overpelt. Daar was er brand op een stukje grasland tussen twee bedrijven. Ook daar waren de vlammen snel geblust. De brandweer van Bree moest zaterdag ook gaan blussen op de Lillerbaan in Kaulille.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Het waterverbruik in Vlaanderen is, afhankelijk van de provincie, met 16 tot 28 procent gestegen door de zomerse temperaturen van de voorbije dagen. Er is nog geen schaarste in zicht. Dat meldt Kathleen De Schepper van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening vandaag.
In Vlaams-Brabant steeg het waterverbruik met 16 procent, in Limburg met 28 procent. "Dit zijn normale waarden tijdens een warme periode", aldus de woordvoerster.
Voor een watertekort hoeft voorlopig niet gevreesd te worden. "We halen ons water zowel uit het grondwater als het oppervlaktewater. Onze twee spaarbekkens staan nog volledig vol", besluit De Schepper.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
In Meise heeft een brand gewoed in een boerderij in de Hazepootstraat. De brandweerkorpsen van Londerzeel, Opwijk, Vilvoorde en Brussel hadden het vuur snel onder controle, maar hadden nog veel werk met het nablussen.
Oorzaak van de brand is wellicht zelfontbranding.
Bron: Radio 2
Onweersdagen: 0
De Kempen hebben hun eerste regionale hittegolf te pakken. Vandaag werd in Kleine Brogel 32 graden Celsius gemeten, zondag 30,9, zaterdag en vrijdag 28 en donderdag 30,2. Dat laat weerman Eddy De Mey weten. De komende dagen wordt het nog warmer met vrijdag mogelijk 35 graden in de Kempen.
De voorwaarden om van een hittegolf te kunnen spreken, zijn voldaan. Er moeten ten minste vijf dagen achtereen zijn waarop de maximumtemperatuur 25 graden Celsius of meer bedraagt en waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30 graden Celsius of meer is.
Nadelen
De hittegolf heeft ook nadelen. Er zijn nu al ongezonde ozonpieken die de ademhaling van personen met longproblemen verder kan bemoeilijken. Zij moeten zoveel mogelijk inspanningen vermijden en veel drinken. Verder is de UV-index extreem hoog, waardoor we sneller verbranden door de hevige zomerzon. Met vanaf donderdag de vierdaagse Rock Werchter op het programma dreigt de hitte heel wat klachten op de festivalweide te veroorzaken.
Bron: Hln | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0