Na een fris weekend krijgen we een prachtige week met steeds verder oplopende temperaturen. En er zijn aanwijzingen dat op zeer lange termijn er nog wel eens iets veel structurelers zou kunnen gaan veranderen.
Dit weekend hebben we het moeten doen met flink beneden gemiddelde temperaturen. Zaterdag kwam de noordkust niet hoger dan 13 graden, het zuidoosten van Nederland koerste rond 16 graden. Grote uitzondering was Arcen (Limburg) met 18 graden. Zelfs dat is nog altijd 2 graden onder de norm voor deze tijd van het jaar. En deze zondag wil het ook al niet vlotten. Maar... voor de zomerzonliefhebbers ziet het er goed uit voor de komende week.
De stroming op grote hoogte (ECMWF) van afgelopen zaterdag. Zoals zo vaak de afgelopen ruim zes maanden lag er een langgerekte zone van hogedrukwerking van bij de Azoren tot bij Groenland en IJsland. Aan de oostflanken ervan stroomde koude lucht steeds uit over ons land. Dit weekend gebeurde dat opnieuw.
Terugkijkend: 30% meer zon
Plaatsen we overigens de afgelopen juniweken in context, dan valt op dat het tot nu toe helemaal geen slechte maand is geweest. Voor sommige boeren is dat misschien een ander verhaal, want er is weinig regen gevallen. Zeker in het midden, oosten en zuiden van het land. Verder heeft de zon ongeveer 30% langer geschenen dan gemiddeld (48% van de maximale tijd tegen 37% gemiddeld - het verschil van 11% komt neer op 30% van 37%). De gemiddelde temperatuur lag meer dan een halve graad hoger dan de klimaatnorm voor de eerste drie weken.
Vooruitkijkend: zomers of tropisch?
De afwijking ten opzichte van de klimaatnorm gaat komende week langzaam groter worden. Bij steeds meer zon wordt het steeds wat warmer. Alles heeft te maken met een verschuiving van het huidige stromingspatroon in Europa. Zagen we de afgelopen dagen een massief hogedrukgebied uitgestrekt van boven de Azoren tot bij Groenland en IJsland, nu begint het hele zaakje langzaam naar het oosten te schuiven.
Het hele patroon schuift de komende twee dagen echter langzaam naar het oosten op. De berekende hoogtekaart van het ECMWF voor maandag.
De consequentie: de koele noordelijke stroming die aan de oostkant van het hogedrukgebied bestaat en waar we de afgelopen dagen mee te maken hebben gehad, schuift mee richting het oosten. Bij ons valt de stroming zowel onderin als hogerop in de atmosfeer steeds verder weg. De kou-aanvoer komt tot stilstand en de zomerzon die de deze week haar hoogste stand bereikt, schijnt geregeld. Het eindresultaat: snel oplopende temperaturen met donderdag in het binnenland waarschijnlijk zomerse waarden.
De situatie dinsdag. De hoogterug zoals een uitloper van hogedrukwerking in in de bovenlucht de meteorologie wordt genoemd, arriveert boven ons land. Hierdoor stopt bij ons de aanvoer van de koude noordelijke luchtsoort. Tegelijkertijd gaat de zon steeds vaker en breder schijnen.
Spannend uiteinde juni
In het weekend wordt het spannend. Ten zuiden van IJsland doemt halverwege de week een lagedrukgebied op. Een paar berekeningen geven aan dat het hogedrukbolwerk boven onze omgeving vervolgens langzaam verzwakt en dat een koufront van de depressie verkoeling oplevert in het weekend.
In veruit de meeste berekeningen houd de hogedrukwerking echter stand, met daarbij zomers tot later mogelijk tropisch warme omstandigheden. Een paar ervan komen zelfs tot een ware hittegolf in de laatste dagen van juni (5 dagen aaneen zomers met 25 graden of meer, waarvan 3 dagen tropisch met tenminste 30 graden). Hiernaast staat een grafiek met alle temperatuursberekeningen (van zondagochtend) van het Europese weermodel ECMWF en de hoofdberekening van het Amerikaanse NCEP bij elkaar.
De temperaturen lopen gedurende komende week steeds verder op. Hierboven een grafiek met de temperaturen zoals berekend voor de komende twee weken door alle verschillende berekeningen van het Europese weermodel ECMWF en de hoofdberekening van het Amerikaanse NCEP (berekeningen van zondagochtend).
Maar of het zo heet gaat uitpakken. Daarvoor is het nog te vroeg om een duidelijke uitspraak over te doen, zeker aangezien er voor eind juni ook een flink aantal koelere berekeningen zijn. Echter, stel dat het zou gebeuren, dan zou het de eerste keer in 4 jaar zijn. De laatste hittegolf (uitgaande van weerstation De Bilt) had plaats in juli 2006. Dat was overigens een van de langdurigste uit onze recente geschiedenis. Tussen 15 en 30 juli werd het 16 dagen achtereen 25 graden of meer. Daarmee was het de op drie na langste hittegolf sinds 1901. In 1947, 1975 en 1976 kwamen reeksen van 17 tot zelfs 18 dagen voor.
Bron: Meteo Consult, KNMI | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
De zomer begint vandaag om exact 13.28 uur. Volgens het KNMI bestaat er een 'reele' kans dat het deze zomer warmer wordt dan normaal. De temperaturen gaan deze week al omhoog. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar en wordt bepaald aan de hand van de sterrenkundige kalender. De zon gaat vandaag op om 5.19 uur en zakt 16 uur en 45 minuten later, om 22.04 uur.
Dat er dit jaar een goede kans bestaat dat het warmer wordt dan in voorgaande jaren, is volgens het KNMI te wijten aan de opwarming van de aarde. Toch kunnen de deskundigen niet voorspellen of het daadwerkelijk warmer wordt, dat is afhankelijk van de wind. Komende week schiet de temperatuur omhoog. Het kwik loopt geleidelijk op, tot zo'n 28 graden aan het einde van de week. Daarna houdt het warme weer aan. Dit jaar eindigt de zomer op 23 september.
Bron De Pers
Vandaag 21 juni begint de astronomische zomer, maar de voorbije dagen was er weinig te merken van een zomerse warmte. Iedereen moest afgelopen weekend winterkledij uit de kast halen. Het kwik bleef veel lager hangen dan normaal is rond deze tijd. Maar ook elders in Europa is er van de zomer weinig te merken. Zuid-Europa, en met name Zuid-Frankrijk, kreeg de voorbije week bijzonder veel neerslag te verwerken.
"Dat rotweer trekt nu langzaam richting Oost-Europa", zegt onze weervrouw Jill Peeters. "In de Balkan zal er 120 tot 180 liter per vierkante meter regen vallen in een etmaal tijd. Hongarije en Roemenie krijgen de volle laag. Daar zal er in twee dagen evenveel regen vallen als normaal in een half jaar. Dat is vooral slecht nieuws voor de toeristen aan de Zwarte Zee."
In de Alpen sneeuwt het boven 1.400 meter. Op de Zugspitze in Duitsland is er een dik pak sneeuw gevallen, maar dat is deze tijd van het jaar niet abnormaal. Ik herinner me nog een doortocht van de Tour de France in de sneeuw, zegt de weervrouw. Maar er is beterschap in zicht. Midden deze week wordt het warm tot heel warm, met temperaturen die in de Kempen kunnen stijgen tot 28 graden Celsius. Maandag is nog een frisse overgangsdag, want de noorderwind blijft voor de aanvoer van koude lucht zorgen. Vanaf dinsdag stijgen de temperaturen, waardoor we tegen het einde van de week 25 graden zullen halen.
Van de noordenwind zijn we helaas nog niet af. "De luchtstroming blijft gedomineerd worden door het noorden. Dat zal zeker tot het einde van de maand nog zo blijven. We hebben dan warme dagen en frisse nachten, zodat we goed slapen", zegt Jill Peeters.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De temperaturen zullen de aankomende week naar verwachting flink gaan stijgen. ‘Aan het einde van de week worden er zelfs tropische temperaturen gehaald rond de 30 tot 32°’, meldt onze weerman Bas vrijdag. Vandaag was het opnieuw vrij zonnig al waren er in de ochtend hier en daar nog wat wolken waar de zon al vrij snel weer doorheen wist te komen.
Er stond een zwakke noord tot noordwestenwind die iets minder warme lucht aanvoerde maar met temperaturen van 22° in het noorden tot 24° zuidelijker was het nog altijd zomers warm. Er volgt opnieuw een heerlijke zomeravond waarin het niet verder afkoelt dan 12° in de vroege ochtend. Alleen in het noordoosten wordt het wat frisser.
Zaterdag:
Zaterdag wordt het flink zonnig en overal droog weer. De wind is variabel en later noordoostelijk en het wordt 22° in het noorden tot 25° in het zuiden. Er volgt weer een heerlijke zomeravond waarin het langzaam afkoelt naar 11 tot 13° in de vroege ochtend.
Zondag:
Ook zondag flinke zonnige perioden en overal droog weer en waarschijnlijk een oostenwindje. De temperatuur gaat dan naar zomerse waarden van rond de 27°. Er volgt een warme zwoele zomeravond en nacht waarin het niet kouder wordt dan 15°.
Verwachting volgende week:
Maandag wordt een warme broeierige dag. De zon komt er eerst ook weer bij maar in de loop van de dag neemt landinwaarts de kans op een donderbui toe. Er is weinig wind en de temperatuur komt zo rond de 27 tot 29° te liggen. Aan zee is een lichte verkoeling te vinden. In de avond en nacht blijft het weer overal droog en wordt het niet kouder dan 14°.
Dinsdag blijft het weer overal droog en krijgt de zon vrij veel ruimte. Er komt opnieuw een hogedrukgebied tot stand die de zomer laat aanhouden. Er komt een zwakke westenwind te staan en het wordt 23° aan de kust tot 26° wat meer landinwaarts.
Woensdag opnieuw zonnig en droog waarbij er amper wind is te vinden. De temperatuur komt dan tussen de 24 en 26° in te liggen.
Donderdag komt er een zwakke oost tot zuidoostenwind te staan en met veel zon gaat de temperatuur dan naar zomerse tot mogelijk tropische waarde van 27 tot 30°.
Vrijdag zal de zon de temperatuur weer opjagen naar op de meeste plaatsen 30 tot 32°. Dit alles bij een zwakke oost tot zuidoostenwind. De nachten gaan dan ook erg warm worden waarin het soms niet verder afkoelt dan tot rond de 20°, ook in het weekend.
Weekend hittegolf
Er volgt dan ook een zeer warm weekend. Zowel zaterdag als zondag mogen we op zonnig weer rekenen en een zuidoostenwind. De temperaturen zullen op beide dagen tussen de 28 en 32° uitkomen en dat betekent dat we op een hittegolf afstevenen.
‘Het ziet er naar uit dat ook na het weekend er nog geen einde komt aan deze zeer warme periode dus bereidt u zich maar vast voor’, aldus Bas.
Bron: blikopnieuws | Gewijzigd: 25 juni 2010, 17:51 uur, door Sietse
I am ready for this! Olé \o/
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Waarom kan het hier nooit eens gewoon goed zijn? 25°C is al genoeg.
Ik denk dat er hier dit weekend een beetje gaat verhuisd worden. Mijn zus woont hier niet meer en ik denk dat ik een bed ga installeren beneden op haar koele slaapkamer.
En anders ga ik slapen in een bad met koud water.