Zoals in de verwachting stond is vandaag de windshear weggevallen bij de Pacifische kust van Mexico. Nu deze storende factor weg is kon Invest 94E zo rond 14.30 onze tijd organiseren en uitgroeien tot een tropische depressie met vooralsnog codenaam Four-E.
Duidelijk te zien op dit plaatje is dat de organisatie goed op gang is gekomen, beter dan bij Blas links op het beeld. De spiraal wordt al langzaam zichtbaar
Four-E bevindt zich ongeveer 550 km ten zuidoosten van de Mexicaanse kuststad Acapulco. Windsnelheden zijn momenteel beperkt tot zo'n 55 km/u en Four-E vormt vooralsnog geen bedreiging voor bewoonde gebieden.
Met zijn west-zuidwestelijke pad doet hij geen land aan. Echter heeft Four-E wel veel potentie om uit te groeien. Vermoedelijk wordt zij vandaag nog tropische depressie en op de lange termijn is zelfs orkaankracht van de 1ste categorie mogelijk. Dit komt door gunstige condities: warm/warmer water en gunstige shear. Orkaankracht, vanaf ongeveer 120 km/h bij de Pacifische classificatie, is mogelijk binnen 48 uur.
Als Four-E tropische storm status bereikt kunnen is de eerstvolgende naam beschikbaar 'Celia'.
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground | Gewijzigd: 28 juni 2010, 02:19 uur, door MarkNL
Afgelopen avond is zoals verwacht Four-E uitgegroeid tot een tropische storm met als naam Celia. De storm heeft zich in de loop der tijd steeds beter ontwikkeld, zodanig dat een groei tot orkaankracht reëel is. Vermoedelijk is Celia dan ook orkaan van de 1ste categorie in de loop van zondag.
Celia raast nu, ver weg van bewoond gebied en de kust van Mexico (550 km), met 11 km/u westwaards. De windsnelheden klokken tegen de 75 km/u wat betekend dat in 24 uur de windsnelheid met zo'n 20 km/u is toegenomen. De omstandigheden zijn voor Celia erg gunstig. Er is genoeg warm water in de richting waar ze naar toe beweegt en de windshear is laag. De snelle ontwikkeling van Celia is dan ook terug te zien op radar en satelliet door flinke convectie in de banden van de storm. We zien ook steeds meer de cyclische structuur naar voren komen.
Hoe Celia zich de komende verder gaat gedragen is nog enigszins vagen. De condities blijven gunstig dus in theorie zou een categorie 2 mogelijk moeten zijn over 3 dagen. Het pad blijft westwaarts en dat betekend dat warm water aanwezig blijft. Wil Celia bij land komen dan moet zij het erg lang uithouden. De eerstvolgende eilandengroep, Hawaii, op haar route is namelijk 4600 km verderop.
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground - Fox
Gisterenavond is tropische storm Celia uitgegroeid tot een orkaan van de eerste categorie en Celia blijft zich ontwikkelen in gunstige omstandigheden. Windsnelheden liggen rond de 130 km/u en de luchtdruk in de orkaan begint nu ook interessant te worden. Die is gemeten op 986 mb (millibar). Hoe lager de druk, hoe meer de orkaan kan ontwikkelen en dus ook hoe gevaarlijker (de zee komt door de lagere druk ook omhoog dus meer kans op vloedgolven).
Celia is momenteel nog een orkaan van de eerste categorie op de Saffir-Simpson schaal. Celia trekt nu nog steeds over zeer warme wateren (westen - 15 km/u) en de overige condities zijn nog steeds gunstig (afnemende shear). Dit betekend dat in een periode van 3 dagen Celia kan uitgroeien tot een categorie 3 orkaan.
Echter, na deze 3 dagen is een verzwakking mogelijk. Celia nadert dan een gedeelte van de oceaan waar warm water schaarser wordt. Er is maar een relatief smalle band van warm water. Oftewel, Celia krijgt het lastig en zal daarin dus in kracht af kunnen nemen. Wederom moeten we dan rekening houden als met het feit dat als Celia genoeg kracht nog heeft om door te stoten naar warm water én de overige condities als windshear zijn gunstig, dat Celia weer kan groeien. Dat kan als gevolg hebben dat Celia een gevaar kan vormen voor Hawaii. Dit is echter maar een grove voorspelling en zoals we eerder hebben gezien al in dit seizoen (en in het verleden) kan binnen 24 uur opeens alles anders zijn.
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground
Orkaan Celia heeft zich de afgelopen tijd goed weten ontwikkelen. Organisatie van de storm is nog altijd flink en ook de spiraalstructuur is te zien. Echter, een kenmerkend oog blijft achter. Celia heeft momenteel een windsnelheid tot 165 km/u en dat maakt haar tot een Major Hurricane van de 3de categorie. De trekrichting is naar het westen met 13 km/u. Luchtdruk is gedaald naar 970 millibar.
Celia - Hoewel de spiralen te zien zijn, is Celia een relatief kleine orgaan. Een oog is niet te zien
Kijken we vooruit dan zien we dat in het praatje van vorige keer weinig is veranderd. De modellen voorspellen dat Celia een kleine afbuiging naar het noorden maakt. Dat maakt voor de komende 2 dagen nog weinig uit maar daarna zorgt dit ervoor dat Celia over koeler water wordt gestuurd. We weten inmiddels wel dat dat een doodvonnis is voor een tropisch systeem.
Echter voordat het zover is kan Celia dus nog wél groeien. Als de berekening van 105 kt (knopen) klopt betekend dit dat Celia een vernietigende windsnelheid van 195 km/h kan krijgen! Dit staat gelijk aan een categorie 4 orkaan. Een klein gelukje dat zo'n storm vooralsnog nog niet is ontstaan elders want Celia komt nog steeds geen land of bevolking tegen.
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground
Wegens drukke dagen wat gebrek aan updates maar ik maak het goed nu. Celia is een actieve en gevaarlijke orkaan en heeft zich interessant gedragen de afgelopen dagen. Celia heeft diverse fluctuaties in kracht laten zien de afgelopen 48 uur. Celia laat een patroon zien van versterking en verzwakking. Van 2 naar 1 in de nacht van 22 juni. Dit was te wijten aan een toegenomen shear. Op woensdag een versterking en zelfs cat 3 is even bereikt. Vanaf cat 3 spreken we van een major hurricane, een stadium waarin een orkaan echt volwassen is en bijzonder gevaarlijk is geworden.
Het verloop van Celia. De verschillen in kracht is duidelijk te zien
Cat 3 is op donderdag weer komen te vervallen tot een cat 2. Echter heeft Celia zich opnieuw te weten organiseren en zelfs zodanig dat we nu mogen spreken van een categorie 4 orkaan! De voorspelling van 2 dagen terug is met wat vertraging toch uitgekomen.
Celia raast nu over de Pacific met dodelijke windsnelheden tot 215 km/u. De druk is teruggevallen tot een 948 millibar. Ter vergelijking, orkaan Darby met cat 1 zit op 980 millibar. Nog een vergelijking. De orkaanwinden spreiden zich nu zo'n 55 km uit vanaf centrum en de TS winden tot 185 km (Darby: 30 resp 90 km). Celia trekt naar het westen met zo'n 19 km/u. Daarbij treft Celia dus -gelukkig- geen bewoond gebied.
Een heel mooi oog precies in het midden! Wat een beauty
Het oog van Celia is warm en de convectie is flink op gang gekomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Celia heeft kunnen ontwikkelen tot een categorie 4 orkaan. Wat toename in kracht is nog mogelijk over de komende 12 uur. Echter is het koelere water (= stabielere atmosfeer) naarbij. Als Celia daarin terecht komt zal dus een (snelle) afname gaan plaatsvinden van de kracht. Een berekening geeft weer dat over 3 dagen (zoals het er nu voorstaat) is vervallen tot TS.
Zodra Celia in stabiel weer komt een zeer snelle verzwakking
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground | Gewijzigd: 24 juni 2010, 23:29 uur, door MarkNL
Dat Celia duidelijk van zich laat horen mag inmiddels wel duidelijk zijn. De mogelijk versterking die gisteren aangekondigd was uit de cat 4 is sterk genoeg geweest om Celia te laten doorstoten tot een categorie 5 orkaan. Hiermee heeft Celia de hoogste categorie bereikt en is dus een potentieel zeer gevaarlijke orkaan.
De orkaan heeft nu windsnelheden van 260 km/u en bevind zich 1260 km van het Californisch schiereiland. Celia beweegt zich naar het west noordwesten met 20 km/u en de druk is gedaald tot 926 millibar. Vermoedelijk blijft de richting zo gelijk maar wel een afname in snelheid. Eveneens zal de storm in kracht afnemen nu omdat koeler water wordt bereikt.
Op satellietplaatjes is Celia echt een prachtig gezicht en een schoolvoorbeeld hoe een orkaan eruit moet zien met een mooi gevormd oog. Ook de cyclische structuur is erg goed te zien. Kortweg schitterend .
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground - NASA | Gewijzigd: 25 juni 2010, 12:33 uur, door MarkNL
Van links naar rechts: Celia, Darby en half over Mexico/over de Cariben, Invest 93L.
Close-up van Celia. Darby rechts nog te zien.
Bron: Fvalk | Gewijzigd: 25 juni 2010, 13:15 uur, door MarkNL
Van links naar rechts: Celia, Darby en half over Mexico/over de Cariben, Invest 93L.
Close-up van Celia. Darby rechts nog te zien.
Bron: Fvalk
Mooie plaatjes. Op de onderste kun je ook nog de onweerscomplexen in de Caribbean zien, waaruit waarschijnlijk Alex gaat ontstaan. | Gewijzigd: 25 juni 2010, 13:21 uur, door Tycoon2
Celia gaat zich langzaamaan begeven over koeler water en neemt dus in kracht af. De orkaan is nu van de 4de categorie met windsnelheden van 215 km/u. De beweging is west noordwestelijk met ongeveer 19 km/u. De druk is opgelopen van 926 tot 948 millibar.
Door de WNW richting nadert Celia dus koel water. Hierdoor mist Celia de voeding heeft warm, energierijk, water en moet dus aan kracht inleveren. Dit zal snel gebeuren. Over 3 dagen zal Celia dus ook rond het niveau van een tropische depressie zitten.
Het oog is al verkleind en de banden lijken enigszins losser te worden
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground
Een kleine update, omdat er gewoonweg weinig meer te zeggen is over dit systeem. Celia is de afgelopen uren vervallen tot een cat 1 orkaan sinds het systeem over koeler water beweegt. De convectie is duidelijk afgenomen in de orkaan. De windsnelheden liggen op 150 km/u en de trekrichting is west noordwest met 15 km/u. Celia zal op zondag afgezwakt zijn tot een tropische storm. Over 3 dagen is Celia zo goed als vervallen.
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground
De afgelopen 24 uur is Celia enorm gedesorganiseerd en is nu net nog een tropische storm. Windsnelheden liggen rond 65 km/u en de trekrichting is west zuidwest met 7 km/u. Deze snelheid is afnemende en lijkt zelfs bijna stil te vallen. Afname blijft zoals verwacht aanhouden en rond dinsdag is Celia nog minder dan een depressie.
Het roemruchte verleden van Celia
Vergelijk eens met een sat. paar posts omhoog. Duidelijk te zien is dat Celia gewoonweg steeds kleiner is geworden maar de cyclische structuur heeft behouden. Het zijn continu de buitenste banden die steeds vervallen verder naar de kern toe.
Update: Dit systeem is verdwenen zonder noemenswaardige gebeurtenissen - geen berichtgeving meer hierover.
© Onweer-Online - NOAA - Wunderground | Gewijzigd: 30 juni 2010, 19:36 uur, door MarkNL