Regen van betekenis lijkt de komende tien dagen niet aan de orde te zijn. Sommige bomen laten hun blad al voorzichtig vallen, teken aan de wand dat het droog is in de natuur. We mogen toch wel stellen: erg droog.
Someren: 2 millimeter
Zo staat de neerslagteller in De Bilt tot en met vanochtend op 17 millimeter juniregen, gebruikelijk voor de hele maand is 72 millimeter. En er zijn enkele weerstations in het oosten en zuidoosten van Nederland die zelfs nog geen 10 millimeter hebben opgevangen. Van de KNMI-regenstations spant het Zuidoost-Brabantse Someren de kroon: tot en met vanochtend nog maar 2 millimeter junineerslag. Minst droog is Emmeloord met 54 millimeter maandneerslag. Ook het neerslagtekort (meer verdamping dan dat er aan regenwater omlaag komt) dat altijd vanaf 1 april wordt bijgehouden is aan de hoge kant. De droogste gebieden wat dit betreft vinden we langs een groot deel van de Noord-Hollandse kust, in delen van Zeeland en meer lokaal op Texel, Vlieland, in Noord-Brabant en Twente. Zie het kaartje hiernaast. En gezien de weersverwachtingen voor de komende tien dagen zal dat tekort verder oplopen, want er komt weinig of geen regen omlaag volgens de hoofdberekening van het Europese computermodel (van afgelopen nacht 2 uur). Zie ook het kaartje. Als dit waarheid wordt, kunnen we juni in zijn geheel als zeer droge maand in de klimaatboeken wegschrijven.
Het neerslagtekort 1 april tot en met 18 juni. In de droogste gebieden een tekort tussen 125 en 150 millimeter. Bron: KNMI.
Het verloop van het neerslagtekort tot nu toe is niet extreem als we dat vergelijken met andere jaren. Bron: KNMI.
Kleine buien
Vandaag hebben we te maken met kleine buien die vanaf de Noordzee naar ons toe komen, met een stevige noordwestelijke wind. Van grote neerslaghoeveelheden zijn echter geen sprake en bovendien zal het morgen alweer vrijwel overal droog blijven. Vervolgens is de kans op regen in de nieuwe week klein. Een hogedrukgebied op de oceaan trekt namelijk naar Nederland en zal volgens de nieuwste prognoses ook op langere termijn invloed blijven houden. Daarbij zien we de temperatuur vanaf morgen langzamerhand hoger uitkomen met uiteindelijk midden volgende week thermometerstanden zo tussen 20 en 24 graden. Dit alles zal de vakantievierder in eigen land plezieren. Maar ondertussen blijft beregenen en het ‘bewateren’ van de eigen achtertuin dus nodig. Misschien gaat de brandweer de natuur weer goed in de gaten houden, om bos- en heidebranden te voorkomen.
De neerslagverwachting van de hoofdberekening van het Europese computermodel: u ziet hier de cumulatieve neerslag in de periode tussen nu en tien dagen, in millimeter.
Waar valt de meeste regen?
De hoosbuien met onweer richten hun pijlen de eerstkomende dagen op het oosten en zuidoosten van Europa met inbegrip van delen van Italië. Zuid-Frankrijk dat eerder afgelopen week nog geteisterd werd door noodweer, is die buien gelukkig kwijt. En in het Alpengebied valt er dit weekend ook neerslag, vanaf 1800 tot 2000 meter in de vorm van sneeuw. Dit kan in gebieden als Wallis en Tirol vanaf die hoogte een pakje sneeuw opleveren, aangezien er aardig wat neerslag wordt verwacht met aanvoer van koude lucht vanuit het noorden.
Bron: KNMI, Meteo Consult.