Al eerder schreven wij in deze rubriek over stevige regen- en onweersbuien in bijvoorbeeld Polen en Duitsland en gisteren kwamen ook de buien in Frankrijk en Oostenrijk nog even aan bod. Het regenwater komt daar soms met bakken uit de lucht vallen, met plaatselijk overstromingen als gevolg. In Nederland is het de laatste paar dagen echter vrij rustig en ook de komende dagen blijft dat nog even zo. De actieve weersystemen tollen vooral ten zuiden van ons rond en ook ten noorden van ons trekken geregeld storingen voorbij. Tot en met vrijdag bevinden wij ons in een dunne strook met fraai weer daartussen.
Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt tot aan het weekend vanuit het westen boven ons hoofd en daarmee worden ten eerste de grote hoeveelheden bewolking en ten tweede de buien bij ons uit de buurt gehouden. Er is dus flink wat ruimte voor de zon.
Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt vandaag en morgen boven ons land. Dat resulteert in een paar fraaie dagen.
Inversie
Met die uitloper van hogedruk boven Nederland – een zogenaamde rug – hebben we hoger in de atmosfeer dalende luchtbewegingen. Aan de grond stijgen echter ook bellen met warme lucht op, waardoor vooral boven het warme binnenland stapelwolken ontstaan. Dit laatste noemen we in de meteorologie ‘dagelijkse gang’. Hoe verder de lucht kan opstijgen – en dat kan zolang de luchtbel warmer blijft dan zijn omgeving – hoe hoger de stapelwolk. Door die dalende, relatief warme, lucht in de bovenlucht (die eerdergenoemde rug) kunnen de stapelwolken niet ver omhoog groeien. Ze botsen tegen een soort ‘deksel op de pan’ aan (die warmere dalende lucht) en beginnen daardoor steeds meer in horizontale richting te groeien. Zo kan uiteindelijk toch een flinke laag bewolking ontstaan, waarachter de zon geregeld schuil gaat. Door de dagelijkse gang (de lucht boven het aardoppervlak koelt bij het zakken van de zon geleidelijk weer af) lossen ook de wolken langzaam weer op en tegen de avond is de lucht dan vaak nog eventjes wolkenloos.
Wij zitten precies tussen de weersystemen in en dat levert ons weinig bewolking op. Het is woensdag dus vrij zonnig.
Buien ontstaan op dit soort dagen ook vrijwel niet, doordat de stapelwolken niet hoog genoeg worden. Pas als de top van zo’n stapelwolk ‘bevriest’ (in de zeer koude lucht hoger in de atmosfeer) dan kan er regen uit vallen en dat zal op dit soort dagen niet gemakkelijk lukken. Het resultaat is dan ook een fraaie en droge dag met tussen de wolkenvelden door wat zon.
Straalstroom
De relatief lage temperaturen in een groot deel van het westen van Europa en de aanvoer van behoorlijk actieve weersystemen boven het zuidwesten van het continent hebben alles te maken met – net als in de winter overigens – de zeer zuidelijk gelegen straalstroom. Hij ligt van boven IJsland, richting het zuidwesten van Europa en buigt dan weer via de Alpen terug richting het oosten van Europa. Deze stevige wind tussen 5 en 10 kilometer hoogte is de scheidslijn tussen warme lucht in het zuiden en koelere lucht ten noorden daarvan. Deze heeft grote invloed op wat voor een soort weer wij in Europa krijgen.
Ook hoger in de atmosfeer ligt er morgen een rug tot boven ons land. Boven het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje ligt een lagedrukgebied. De bijbehorende storingen resulteren daar in hevige (onweers)buien (zie groene, gele en rode vlekken).
In de afgelopen winter merkten we dat tot in Spanje, want ook daar was het bar koud en sneeuwde het van tijd tot tijd. Ook nu ligt die relatief koelere lucht, door die zeer zuidelijk gelegen straalstroom, tot boven het noorden van Afrika en de bijbehorende buien reiken dan ook tot in de Sahara. Vrij uitzonderlijk voor halverwege juni.
Overstromingen
Met die straalstroom worden vanaf de Atlantische Oceaan aan de lopende band depressies aangevoerd en de bijbehorende storingen veroorzaken vooral ten zuiden van ons dan ook behoorlijk wat wateroverlast. De buien worden van over de oceaan Spanje en Frankrijk ingeblazen en trekken daarna via het noorden van Italië, Zwitserland en Oostenrijk verder richting onder ander Hongarije. Na Polen zijn nu ook in delen van Spanje scholen afgesloten door het overvloedige regenwater en ook in Frankrijk was het afgelopen dagen soms erg onstuimig.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
want tot nu toe was dit jaar met de lente niet veel soeps af en toe wat warmer
en daarna weer rotweer. en nu zitten we half juni en amper 16 graden hier.
zelf ga ik op vakantie naar spanje maar daar is het niet veel beter dan hier.