Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
14 juni 2010, 20:58 uur | Bericht #126976
Zomerse prachtflarden

Het levert mooie plaatjes op: zomerse mistflarden boven sloten in de vroege ochtend. Vandaag in Weer in het Nieuws: hoe ze ontstaan en waarin ze verschillen van hun winterse broertje.

Jaarlijkse gang: temperatuursverloop water minder scherp dan het land
Eerst hoe ontstaan de mistflarden boven de sloten? In de lente en zomer warmt het steeds verder op door de hoogstaande zon. De jaarlijkse gang in temperatuur is boven land altijd wat scherper dan boven zee. Tijdens de lente en zomer warmt het water daardoor minder snel op dan het land. Het zeewater voor onze kust is bijvoorbeeld momenteel nog maar zo’n 13 graden.



Sloten warmen een stuk sneller op dan de zee
Het water in onze sloten warmt een stuk sneller op. Dit komt doordat het water veel minder diep is dan de zee en wordt geflankeerd door het overdag snel in temperatuur stijgende land.

Dagelijkse gang: slootwater ’s nachts veel warmer dan lucht
Naast de jaarlijkse gang van temperatuur, is er natuurlijk ook de dagelijkse gang. Overdag geeft de zon warmte af aan de aarde. Meer dan het aardoppervlak warmte verliest. Per saldo loopt de temperatuur dus op. ’s Nachts verliest het aardoppervlak (zowel land als water) alleen maar warmte terwijl de zon niets levert ter compensatie: het koelt af.

De sleutel voor het ontstaan van zomerse mistflarden boven de sloten ligt in het feit dat ook bij dagelijkse gang geldt dat het landoppervlak veel sneller afkoelt dan water. Zo daalde het kwik tijdens de afgelopen nacht naar zondag toe in het oosten en zuiden van het land bijvoorbeeld nog tot een graad of 5. Direct aan de grond kwam de temperatuur lokaal zelfs dichtbij nul: Woensdrecht (Brabant) en Ell (Limburg) noteerden grondminima van +1 graad.

De nachtelijke afkoeling van de lucht staat in schril contrast met de temperatuur van het slootwater die ver boven 15 of zelfs 20 graden blijft.



Het resultaat: mistflarden en onstabiliteit
De koude lucht (zwaarder dan warme lucht) zakt van de wallenkant de sloot op. Hierdoor gebeuren er twee dingen. Ten eerste koelt de veel warmere en vochtige lucht boven het relatief warme slootwater snel af op het moment dat de koude lucht vanaf de zijkant instroomt.

Ten tweede stijgt de warme vochtige lucht (lichter dan de koude) op. Dit gebeurt in de vorm van luchtbellen die - afhankelijk van het temperatuursverschil - enkele decimeters tot soms vele meters aan hoogte winnen. In feite wordt de atmosfeer boven de sloot in de onderste meters van de atmosfeer onstabiel.

Beide factoren leveren een afkoeling van de warme vochtige lucht van boven het slootwater op. Doordat koele lucht minder vocht in gasvorm kan bevatten dan warme, condenseert een deel van het vocht. Zo ontstaan kleine zwevende waterdruppeltjes: een wolk, een mistflard.

In de winter: hetzelfde, maar dan omgekeerd
Overigens komt er ook in het winterhalfjaar regelmatig mist voor boven water. Dit gebeurt in een omgekeerde situatie. Wanneer zachte vochtige lucht over koud vloeibaar dan wel bevroren water strijkt - bij voorkeur boven grote wateroppervlakten – dan koelt de warme vochtige lucht koelt zo ver af dat een deel van de waterdamp condenseert. Het gevolg: mistvorming. Daarbij zijn de onderste meters van de atmosfeer in tegenstelling tot de zomerse variant van de ‘watermist’ juist zeer stabiel: de koude lucht vlak boven het water is zwaarder dan de warme lucht die erover heen strijkt, en er stijgen dus geen luchtbellen op.



Zichtbaar anders
Het verschil tussen mist boven water in het winterhalfjaar en mist boven water in het zomerhalfjaar is overigens met het blote oog te herkennen. De ‘zomermist’ boven water laat veel verticale structuren zien (van vele kleine toefjes mist in de eerste paar decimeter vlak boven het water tot in extreme gevallen stapelwolkachtige opbollende mistformaties van meer dan 5 meter hoog). Bij de winterversie van de ‘watermist’ is het egaal grijs en grauw.

Bron: Weer.nl | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:40 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats: Maastricht
Berichten: 464
Lid sinds: 5 jul. 2009
15 juni 2010, 00:00 uur | Bericht #127002
ik heb dat inderdaad gezien afgelopen week nog.Toen was het in no time mistig en dat is wel mooi om te zien hoe dat dan ook weer opstijgt nadat je niks meer kon zien voor je. erg appart
Never stop Chasing --> www.xtremechasing.nl
Festival Weerman --> www.weerbewaking.nl
Bedrijfsfotografie -->> www.pxpro.nl
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 70 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 70, lezen 3 mensen het topic "Discussietopic over het noodweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden