Aan het begin van deze maand is voor ons meteorologen de zomer begonnen. Het WK voetbal vindt dit jaar plaats op het zuidelijk halfrond, in Zuid-Afrika. Hier staat men dan ook aan het begin van de winter. Normaal gesproken is het winterweer in het zuiden van Afrika vrij saai. De komende dagen lijkt hier echter verandering in te komen. Het kan namelijk behoorlijk koud worden. Zo koud zelfs dat eventuele neerslag in de vorm van sneeuw kan vallen.
De aarde staat niet recht ten opzichte van de zon. De aardas heeft namelijk een afwijking van 23,5 graden. Als gevolg hiervan kennen we de seizoenen. Op het noordelijk en zuidelijk halfrond zijn die precies tegenovergesteld. Bij ons is het momenteel zomer, maar ten zuiden van de evenaar is de meteorologische winter begonnen.
Het klimaat in Zuid-Afrika
De winter in Zuid-Afrika kent normaal gesproken weinig spectaculair weer. Het is droog, overdag wordt het zo’n 20 graden en ’s nachts daalt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt. Heel ander weer dan wij kennen. Maar dat is ook niet verwonderlijk. Ons land ligt op een breedte van 52 graden. Zuid-Afrika op 30 graden. Dat is een breedteligging die vergelijkbaar is met de woestijngebieden als de Sahara in het noorden van Afrika.
Het WK voetbal associëren wij vaak met zonnig en warm weer. Klimatologisch gezien is in Afrika de kans op een dergelijk weertype groot. De komende dagen drijft er vanuit het zuiden echter een bel met koude lucht binnen. Daardoor wordt het weer in het land dat enkele weken in het teken van voetbal staat een stuk spectaculairder.
Maandag is het in Johannesburg nog warm tijdens de eerste wedstrijd van Nederland.
Matige vorst
In de nacht naar maandag daalt de temperatuur bij Bloemfontein naar verwachting tot -4 graden. Dat is dan de eerste voetbalstad die te maken krijgt met temperaturen beneden het vriespunt. Nederland werkt de eerste wedstrijd af in Johannesburg en ook daar gaat het koud worden.
De eerste vorst wordt maandagnacht in Bloemfontein verwacht.
Die wedstrijd is aanstaande maandag, tegen Denemarken. ‘s Middags loopt de temperatuur nog op tot 20 graden, maar dat is voorlopig de laatste keer. In de nacht naar dinsdag daalt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt en dinsdag overdag blijft het kwik steken op een magere 6 graden. De daarop volgende dagen verlopen nog wat kouder. Woensdagnacht wordt 1 graad vorst verwacht en donderdagnacht een minimumtemperatuur van -6 graden. Matige vorst dus! In de tweede helft van de week bedragen de maxima ongeveer 10 graden.
Er volgt herstel
De thuisbasis van het Nederlands team is Johannesburg. Gelukkig hoeven onze spelers niet al te lang in de kou te zitten. Vanaf het komende weekeinde volgt er namelijk herstel in de temperatuur. Voor hen zal de overlast dus wel meevallen. De trainingen zijn immers overdag (als het niet zo koud is) en de eerstvolgende wedstrijd is pas aanstaande zaterdag. Dat treffen tegen Japan vindt overigens niet plaats in Johannesburg, maar in Durban. Die stad ligt dichter bij de Indische Oceaan, waardoor men daar profiteert van een subtropisch zeeklimaat.
Na het volgende weekeinde volgt er in Johannesburg wel herstel in de temperatuur
Voor het Nederlands team zal het dus wel meevallen. De presentatoren van het NOS programma Studio Sportzomer zullen meer overlast hebben. De uitzendingen vinden namelijk plaats in de buitenlucht en later deze week zullen de gasten en presentatoren zich dan ook wam moeten kleden.
De meest winterse stad?
De vooruitzichten laten zien dat Bloemfontein de koudste WK-stad wordt. Dinsdag overdag wordt een maximumtemperatuur van slechts 2 graden verwacht en in de nacht naar woensdag daalt het kwik volgens de huidige weerkaarten tot -9 graden. Bijna strenge vorst dus. Met dergelijke temperaturen wordt het ook interessant om even naar de neerslagverwachting te kijken. Eventuele neerslag valt bij deze kou namelijk in de winterse vorm: sneeuw. Nou wordt er in Bloemfontein wel neerslag verwacht, maar voor sneeuw is de timing niet goed. Als er iets uit de lucht komt vallen, is het regen want op de koude momenten blijft het droog.
Woensdagnacht vriest het hier bijna streng.
De nacht naar donderdag wordt vooralsnog de koudste in Johannesburg, de thuisbasis van het Nederlands team.
Natte boel in Kaapstad?
Over het algemeen wordt er in de WK-steden in Zuid-Afrika niet veel neerslag verwacht. Kaapstad vormt de komende week de uitzondering op deze regel. Sterker nog, soms wordt er bijzonder veel regen verwacht: zondagnacht 20 millimeter, maandagnacht 25 millimeter en maandag overdag 15 millimeter.
Bron: Meteo Consult.
Het blijft een beetje wennen voor ons Europeanen, maar op het Zuidelijk Halfrond is het momenteel winter. Op het WK in Zuid-Afrika zijn er bovendien enkele speelsteden op grote hoogte gelegen. Daar steekt de winter de komende dagen een tandje bij met storm, wind en vorst. De vele WK-fans zijn gewaarschuwd.
Zuid-Afrika is een enorm land en er zijn dan ook enorme klimaatsverschillen, maar het noord-oosten krijgt de komende dagen de volle winterlaag. In delen van het land zal het dinsdag fors vriezen. Bijvoorbeeld in Vrijburg wordt het tot -6. In de WK-stad Bloemfontein tot -3. Daar wordt donderdag om 13.30u Slovakijke-Paraguay gespeeld. In de Drakensbergen in de Oostkaap-provincie voorspellen de weermannen zelfs sneeuw! Woensdag trekt de koudegolf naar Johannesburg en omgeving en kan het ook daar vriezen.
Golven tot 5 meter
Zeker geen vriestemperaturen in kuststad Durban, maar ook daar wordt zwaar weer verwacht. Stevige windvlagen en golven tot vijf meter hoog staan op het weermenu.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:36 uur, door Joyce.s
*zucht* Krijgen we dat soort dingen weer. Een koude winter of winterprik zegt niks daarover hoor Ik las een tijdje hier op o-o zelfs een bericht dat dit jaar tot nu toe een van de warmste van de afgelopen tijd was, ondanks de koude winter in bijvoorbeeld West Europa
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Precies nu in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap wordt gehouden, slaat de winter er toe met een felheid die het land in tientallen jaren niet heeft meegemaakt. Voor een land dat zo dichtbij de evenaar ligt (tussen 20 en globaal 35 graden zuiderbreedte) is de afgelopen nacht bijzonder koud geweest. Op veel plaatsen in het binnenland lagen de minimumtemperaturen tussen -5 en -10 graden. In speelsteden als Bloemfontein en Johannesburg vroor het respectievelijk 7 en 6 graden. Struisvogels liepen over compleet besneeuwde velden en ook op de Tafelberg in Kaapstad sneeuwde het voor het eerst sinds 2003, al bleef het maar bij een heel klein beetje.
Veel toeristen, speciaal vanwege het voetbal naar Zuid-Afrika gereisd, hadden niet op het koude weer gerekend en moesten de plaatselijke kledingwinkels in om warme kleren te kopen. De bewoners van de Oranjecamping in de buurt van Johannesburg beleefden een zware nacht, voordat ze in een lange colonne richting het veel warmere Durban vertrokken, waar zaterdag de volgende wedstrijd van het Nederlands Elftal op het programma staat. In kranten in Kaapstad stonden vanochtend uitjes beschreven, voor mensen die de sneeuw wilden zien.
Winters in Zuid-Afrika zijn in de regel gematigd. Meestal is er van sneeuw en vorst niet veel te merken. Maar als er een keer een bel met koude lucht, altijd hoog in de atmosfeer, vanuit het Zuidpoolgebied via de immense zeeën op het zuidelijk halfrond boven het veel noordelijker gelegen Afrikaanse continent aankomt, levert dat bijzondere beelden op. Maar ook veel overlast. Want eigenlijk is de veelal arme Zuid-Afrikaanse bevolking totaal niet op een winterinval voorbereid. De mensen die in de enorme townships wonen al helemaal niet.
Op veel plaatsen in het binnenland van Zuid-Afrika heeft het de afgelpen nacht tussen 5 en 10 graden gevroren.
In Zuid-Afrika
De enige keer dat ik zelf in Zuid-Afrika ben geweest, was in de Nederlandse zomer van 1997. Ik studeerde nog communicatiewetenschap in Amsterdam en ging met een vriend op bezoek bij zijn toenmalige vriendin, die in Kaapstad stage liep bij een van de universiteiten daar. Toen was het in Zuid-Afrika ook winter. De eerste kennismaking was indrukwekkend. Tijdens een tussenlanding in een toen grijs en motregenachtig Johannesburg ging een van de vliegtuigmotoren kapot, wat meteen al een flinke vertraging en ook de kriebels opleverde. Daarna vlogen we toch (in hetzelfde vliegtuig) verder naar Kaapstad, een vlucht van ongeveer 2 uur.
In Kaapstad was het weer bij aankomst gematigd. De temperaturen waren overdag redelijk aangenaam, aangenaam genoeg om zonder jas te kunnen lopen. In de dagen erna werd het echter snel kouder. Fronten vanuit het zuidwesten trokken over, brachten af en toe regen en veel wind en aan de achterzijde ervan trokken soms ook felle buien over, met hagel en onweer. Overdag was het met een graad of 8 wel gedaan, in de nachten kwam het soms dichtbij nul en af en toe ontwaakten we met sneeuw op de bergen in de verre verte. Een bijzonder gezicht!
We verbleven in de wijk Observatory, in een studentenhuis voor blanke studenten. Hoewel ze over een paar elektrische kachels beschikten, was het koud in huis. Niet meer dan een graad of 14. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend. De eerste twee dagen had ik het dan ook steeds koud. Uiteindelijk wen je er wel aan. Want wat later in de periode, ik ben uiteindelijk een maand in Kaapstad geweest, merkte ik er niets meer van. De eerste twee weken van mijn verblijf kwam ik op de Universiteit terecht. De stagebegeleider, een zwarte professor, had snel door dat ik ook wel een handje wilde helpen bij het grote voorlichtingsproject in de townships van Kaapstad, dat hij op dat moment onder handen had. Dus ging ik mee, de townships en de sloppenwijken van Kaapstad in, om kinderen in en rond de nieuwgebouwde scholen daar, te interviewen over de manier waarop ze met hun persoonlijke gezondheid omgingen.
Vanochtend om 11 uur waren de temperaturen overal weer ruim boven nul, maar voor Zuid-Afrikaanse begrippen was het nog steeds erg koud.
Het werden onvergetelijke dagen. Niet alleen omdat je – onder de bezielende leiding van een enthousiaste professor – een uniek inkijkje kreeg in het dagelijks leven van een land in verandering, zoals Zuid-Afrika al decennia lang is. Maar ook omdat we met eigen ogen konden zien hoe de mensen onder moeilijke omstandigheden de winter over zich heen lieten komen. Iedere keer dat we er weer kwamen leverde me dat de koude rillingen op.
Felle kleuren
IJsmutsen, sjaals en handschoenen waren algemeen in de townships, in de felste kleuren. Koud of niet, overal zag je er mensen dansen, zingen en klappen, zonder dat je goed uit hun gedrag kon opmaken of ze nu vrolijk waren of niet. Onze professor reed ons lachend rond. ‘Als we straks ergens naar binnen gaan’, waarschuwde hij ons, ‘dan moet je het niet wagen te weigeren als ze je cola aanbieden uit de fles, die ze voor de hele maand hebben. Dat zou een enorme belediging zijn.’ Gelukkig gebeurde het niet, maar alleen het idee al greep me aan.
Verwarming was er niet in de townships, waarin alleen al bij Kaapstad miljoenen mensen wonen. Maar de inwoners hadden het wel koud. Vuurtonnen boden uitkomst. Overal zag je ze terug. Bijna de hele dag stonden ze te branden, in de avond en gedurende de nacht in het bijzonder. ’s Ochtends, als de zon opkwam boven de koude stad, was boven de townships dan ook altijd een dikke, bruine laag rook te zien, die pas in de loop van de dag vervloog, als de zon de ochtendinversie had opgeruimd. ’s Avonds en ’s nachts boden de overal brandende vuurtonnen in de verder schaars verlichte townships een spookachtige aanblik. Helemaal door de mensen eromheen, die als zwarte schimmen afstaken tegen de fel brandende vuren.
Zweet in de handen
Later in de maand, toen we een trip langs de Tuinroute – de prachtige zuidkust van Zuid-Afrika – maakten kwamen we met de auto bij een van de plaatsen daar een keer per ongeluk in zo’n township terecht. Weer dat spookachtige beeld van al die brandende vuurtonnen met naar warmte zoekende mensen er omheen. Het beeld drong zo hard door, dat in de auto enige paniek ontstond. Met het zweet in de handen vonden we na enige tijd de hoofdweg terug, zonder dat overigens rare dingen gebeurden. De aanblik alleen was blijkbaar genoeg om ons angstig te maken.
Wie door Zuid-Afrika reist, ontkomt niet aan de enorme tegenstellingen die de samenleving daar doorklieven, of je moet je ogen er echt voor sluiten. Hoewel de ontwikkelingen er hard gaan – wie had toen gedacht dat het WK Voetbal nu in Zuid-Afrika wordt gehouden, en wat zijn de mensen er trots op..! – leeft ook nu het grootste deel van de bevolking nog in armoede en onder moeilijke omstandigheden. En dan komt een winterinval zoals nu hard aan.
De verwachting voor de WK-steden in Zuid-Afrika voor morgen. Durban in het oosten, de volgende speelstad van Nederland, ziet er goed uit.
Voor de Nederlandse voetballers ziet het er de komende dagen allemaal wat warmer uit. De reis gaat naar het subtropische Durban, waar het zowel in de nachten als overdag een stuk warmer zal zijn dan in het hooggelegen Johannesburg. Waarschijnlijk gedraagt de bal zich er ook wat voorspelbaarder dan in Johannesburg, waar de lucht een stuk ijler is. Voor wie het weer in Zuid-Afrika tijdens het WK wil volgen, is op deze site een speciale Zuid-Afrika pagina ingericht, eenvoudig te bereiken via de hoofdpagina. Op die pagina treft u alle verwachtingen aan.
Bron: Meteo Consult, Die Burger. | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:36 uur, door Joyce.s