De afgelopen dagen was het warm en drukkend weer in Nederland. De hoge temperaturen en luchtvochtigheid doen het benauwd aanvoelen en dat is niet het weertype waar de meeste mensen van houden. Maar dat gaat veranderen en die verandering wordt mede ingezet door een storing die in ons land niet vaak voorkomt.
De meeste inwoners van ons land houden in het zomerseizoen van een zonnig en warm weertype. Tenminste, zolang de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Die luchtvochtigheid bepaalt namelijk hoe goed wij ons zweet kwijtraken. In een droge lucht verdampt zweet gemakkelijk. Bij een vochtige lucht gaat dat een stuk moeizamer, waardoor we ons al snel vies en plakkerig voelen.
Geen pretje, ondanks de hoge temperatuur
Gisteren (donderdag) kwam de temperatuur op veel plaatsen boven de 20 graden uit. Op het weerstation Twenthe werd het met 25,1 graden zelfs zomers warm. Vandaag (vrijdag) kan die zomerse waarde op meer plaatsen overschreden worden. Dergelijke temperaturen liggen natuurlijk boven de norm voor deze tijd van het jaar (ongeveer 19 graden), maar zijn niet bijzonder hoog.
Het werd gisteren (donderdag) op veel plaatsen 20 graden of warmer.
De luchtvochtigheid bedroeg afgelopen middernacht op veel plaatsen meer dan 90 procent. Hierdoor voelt het extra warm aan. Bij een kleine inspanning breekt het zweet je immers al snel uit. Maar hier gaat na vandaag verandering inkomen en dan stevenen we af op een weertype dat veel mensen als prettiger ervaren.
Door die hoge luchtvochtigheid voelde het extra warm aan. Hier ziet u de waarneming van afgelopen middernacht.
Passage van een ‘dryline’
De vochtige lucht wordt onder andere verdreven door een storing die in Nederland niet zo vaak voorkomt, een ‘dryline’. In feite kun je dit vergelijken met een warmtefront of een koufront. In plaats van warme of koude lucht wordt er nu echter drogere lucht aangevoerd.
In Amerika komen deze overgangen geregeld voor. Met een westelijke stroming wordt warme lucht vanuit de Rocky Mountains richting de Plains geblazen. Achter de bergen maakt deze lucht een daalbeweging. Hierdoor droogt de lucht uit, waardoor we ook wel spreken van een föhneffect. Dichter bij de grond is de temperatuur van de lucht immers hoger. Die warmere lucht kan meer vocht bevatten, waardoor de luchtvochtigheid omlaag gaat.
Hier ziet u de weerkaart van vanmiddag (vrijdag) 14:00 uur. De zwarte strepen geven de positie van de ‘dryline’ aan, waarachter drogere lucht wordt aangevoerd.
Oorzaken van de dryline
In ons land hebben we geen gebergte en dat is dan ook de reden dat een dryline veel minder vaak te zien is. Daarbij is de overgang tussen de luchtsoorten ook niet zo extreem als in de Verenigde Staten. Voor een verklaring van de verandering in luchtsoorten moeten we dan ook een andere reden zoeken. Ten eerste is er vanuit bijvoorbeeld Frankrijk wat drogere lucht aangevoerd. Een tweede reden is de wind. Er staat toch wel redelijk wat wind en hierdoor vindt er als het ware een uitwisseling plaats tussen de vochtige lucht aan de grond en de drogere lucht hoger in de atmosfeer. Door de wind mengen deze luchtlagen, waardoor de luchtvochtigheid omlaag gaat.
Vanaf zondag komen wij aan de flanken van een hogedrukgebied te liggen. Een voor veel mensen aangenaam weertype is het gevolg.
Overgang naar een ander weertype
Achter de dryline trekt er vanavond en vannacht nog een storing over ons land, maar tegelijkertijd lost die grotendeels op. Vervolgens komen wij steeds meer onder de invloedssfeer van een hogedrukgebied te liggen. Tijdens het weekeinde is er dan nog vrij veel bewolking en op zaterdag kan een bui vallen. Vanaf zondag wordt een droog weertype verwacht en daarna komt er ook meer ruimte voor zonneschijn. Daarbij liggen de maxima vanaf zondag op zo’n 16 tot 20 graden en samen met de zon en de lagere luchtvochtigheid zullen weel mensen dat als een prima weer ervaren.
Bron: Meteo Consult.