Dankzij boekhoudkundige trucs kunnen rijke landen tot 8 procent meer broeikasgassen uitstoten in plaats van drastisch te moeten verminderen. Dat blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties. De analyse is gemaakt door Bolivia en werd gepresenteerd door de VN. "De nieuwe gegevens tonen een schrikwekkende kloof tussen wat de wetenschap zegt, wat de bevolking vraagt en de aarde nodig heeft, en wat rijke landen zeggen dat ze bereid zijn te doen", zei de Boliviaanse ambassador Pablo Solon.
Emissierechten
Rijke landen beschikken over verschillende mogelijkheden om hun reductiedoelstellingen gedeeltelijk te omzeilen. Zo hebben landen als Rusland en Oekraïne enorme emissierechten opgebouwd door de val van de Sovjeteconomie eind jaren negentig. Als ze die verkopen aan geïndustrialiseerde landen, hoeven die nauwelijks hun uitstoot te beperken. Ook nieuwe berekeningsmethoden voor het planten en rooien van bomen zouden de rijke landen in de kaart kunnen spelen.
Helft
Als er geen gebruik gemaakt wordt van achterpoortjes, zouden de landen volgens de bestaande akkoorden hun uitstoot moeten beperken met 10 tot 14 procent tegen 2017. Maar als de voorstellen in Bonn goedgekeurd worden, kunnen ze hun uitstoot met 4 tot 8 procent vermeerderen, stelt de analyse. Bovendien zijn de beloftes hoe dan ook niet voldoende om de opwarming van de aarde met 2 graden te beperken, zoals beloofd tijdens de klimaattop in Kopenhagen. "En ze zijn zeker niet voldoende om de overleving van de meest kwetsbare en armste bewoners van de planeet te garanderen", zegt Figueres, de opvolgster van VN-klimaatbaas Yvo de Boer.
Bron: Hln | Gewijzigd: 10 juni 2010, 20:09 uur, door talkyr86