Het wordt woensdag bewolkt en regenachtig weer, met kans op onweer in het oosten en zuidoosten van het land. Volgens het KNMI heeft dat geen invloed op de opkomst of verkiezingsuitslag. De geschiedenis leert dat de opkomst bij slecht weer soms hoog is, en bij mooi weer laag.
Bij de laatste Kamerverkiezingen op 22 november 2006 was het een redelijke herfstdag met enkele buien, maar ook met zon. De opkomst was met 80,7 procent hoog te noemen. Bij de verkiezingen daarvoor, op 22 januari 2003, was het een wisselvallige dag met veel buien en een opkomst van 79,9 procent. Bij de Kamerverkiezingen op 15 mei 2002 was het twintig graden, warm en zonnig en lag de opkomst op 79,1 procent.
Ook op eerdere verkiezingsdagen bleek het weer nauwelijks van invloed op de opkomst.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
Volgens opiniepeiler Maurice de Hond kan het weer van woensdag bepalend zijn voor de uitslag van de verkiezingen. Slecht weer is beter voor de partijen rechts van het spectrum, meldt De Hond.
Ervaring leert dat slecht weer de opkomst bij de verkiezingen negatief beïnvloedt. ,,Kiezers met lage inkomens vinden doorgaans minder goed de stembus. Een duidelijk lagere opkomst dan de 80 procent van de vorige keer zou ten voordele zijn van de VVD en ten nadele van SP, Groen Links en PvdA. Een extra hoge opkomst zou andersom werken.''
Volgens het KNMI is het woensdag bewolkt en valt er af en toe buiige regen. De maximumtemperatuur ligt rond de 20 graden.
Bron: AD
In tegenstelling tot wat opiniepeiler Maurice de Hond meent, beïnvloedt het weer de verkiezingsuitslag niet. Dat heeft het Nederlandse meteorologisch instituut KNMI volgens de Nederlandse openbare omroep NOS vandaag laten weten.
Volgens opiniepeiler Maurice de Hond kan het weer van vandaag bepalend zijn voor de uitslag van de verkiezingen. Slecht weer is beter voor de partijen rechts van het spectrum, liet de De Hond gisteren weten. Ervaring leert dat slecht weer de opkomst bij de verkiezingen negatief beïnvloedt, zo luidde.
Maar hoewel het in Nederland niet droog blijft, wordt volgens het KNMI de gang naar de stembus niet beïnvloed. Het instituut baseert zich daarbij op een vergelijking van de opkomstcijfers en weersomstandigheden van de afgelopen halve eeuw. Wellicht zullen sommige kiezers even wachten met stemmen als het weer erg slecht is. Maar volgens de Nederlandse tegenhanger van het KMI zal het weer vrijwel niemand ervan weerhouden naar de stembus te gaan.
Hln
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was woensdag om 13.45 uur 29 procent, 3% lager dan in 2006 op dat tijdstip. Dat maakte Maurice de Hond op zijn Twitter bekend. Volgens hem is het slechte weer daar debet aan.
Onderzoeksbureau Synovate meldde om 13.45 uur met 28% ook een lagere opkomst dan de gemiddeld 32% bij eerdere Kamerverkiezingen. Synovate doet in opdracht van de NOS, RTL en het ANP gedurende de verkiezingsdag onderzoek naar de opkomst. Dit gebeurt aan de hand van een representatieve steekproef bij 38 stemlocaties. Deze vooraf geselecteerde locaties vormen een dwarsdoorsnede van Nederland.
In Den Haag had om 10.00 uur 10,7 procent van de kiesgerechtigden gestemd, meldde de gemeente op basis van een steekproef onder 24 Haagse stembureaus. In 2006 lag het tussentijdse Haagse opkomstpercentage om 10.00 uur op ruim 10 procent.
Voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer wordt een opkomst van 75 tot tachtig procent verwacht. Dat is minder dan in 2006, toen ruim tachtig procent opkwam.
Bron: AD | Gewijzigd: 9 juni 2010, 15:24 uur, door Sietse