2010 wordt het warmste jaar op onze planeet sinds de mens is begonnen met het meten van temperaturen. Het lijkt gek, afgaande op het weer dat we in eigen land voor de kiezen kregen, maar uit nieuwe data van klimatologen blijkt dat de gemiddelde temperatuur op aarde 0,65 graden hoger ligt en dat die van het recordjaar 2005 zal sneuvelen. Van ondermeer het US National Snow and Ice Centre Data Centre (NSIDC) komt verontrustend nieuws: het meldt dat de ijsplaat in het noordelijk halfrond in mei nog nooit zo klein was. Het laatste laagterecord stamt uit 2007.
Analyse van satellietbeelden door het NSIDC toont dat het ijs op zee "onwaarschijnlijk snel" aan het smelten is, aan een tempo van 40.000 vierkante kilometer per dag. België is 30.528 vierkante kilometer groot om u een idee te geven van de omvang. Dat is des te opvallender omdat de dooi een maand later ingezet werd dan andere jaren, pas eind maart. Bovendien verwachten de wetenschappers dat die dooi ook een maand langer zal duren dan in een "normaal" jaar.
38 procent minder ijs in 30 jaar
De oppervlakte die het ijs bedekt is één ding, volume een ander. Het eerste zegt niks over de dikte van het ijs, het volume wel. Research van het Polar Science Centre aan de University of Washington toont aan dat eind maart 2010 er 38 procent minder ijs in zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond was dan in 1979 toen begonnen werd met de metingen van het volume werd begonnen. James Hansen en collega's bij de Nasa hebben een artikel bij het wetenschappelijk tijdschrift Reviews of Geophysics ingediend waaruit blijkt dat de aarde blijft opwarmen. Onze planeet was de afgelopen 12 maanden bijvoorbeeld 0,65 graden warmer dan in de periode 1951-1980 en Hansen verwacht dat 2010 het recordjaar 2005 zal passeren.
Wel nog opwarming sinds 1998
Hansen en co schrijven dat klimaatsceptici het mis hebben als ze stellen dat sinds 1998 er geen global warming meer is. Volgens hun meest recente data "gaat de opwarming van onze aarde onverstoord door" Ã rato van 0,15 tot 0,20 gemiddelde graden per decennium. De research van Nasa is een bevestiging van wat het US National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) al eerder bekendmaakte: de eerste vier maanden van 2010 waren de warmste ooit gemeten op onze planeet. NOAA waarschuwt dat daardoor het orkaanseizoen dat deze week officieel van start ging uitzonderlijk hevig zal zijn. NOAA voorspelt 14 tot 23 bijzonder zware stormen (normaal zijn er dat gemiddeld 11), waarvan er acht tot 14 (normaal zes) zich zullen ontwikkelen tot orkanen. Van die orkanen zullen er drie tot zeven zich ontpoppen tot het soort vergelijkbaar met Katrina. Normaal zijn er dat hooguit twee per seizoen.
Zonne-activiteit
Wat de recordtemperatuur voor 2010 volgens ondermeer Nasa "betekenisvol" maakt is dat hij samenvalt met een periode in de cyclus van zonne-activiteit die net een afkoelend effect zou moeten hebben.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:35 uur, door Joyce.s