Twee leerlingen van zeventien jaar hebben zelf foto's vanuit de ruimte gemaakt. Ze hingen een simpel fototoestel aan een waterstofballon en konden zo foto's nemen tot op 30 kilometer hoogte.
Het exploot van Kasper Verfaillie uit Ardooie en Martijn Debever uit Zwevezele begon met een wild idee op school in Ardooie, bij Roeselare. Op het Instituut Heilig Kindsheid volgen ze daar allebei het zesde jaar wetenschappen-wiskunde.
'Elke week hebben we één uur vrije ruimte', zegt Kasper. 'In dat uur mogen we doen wat we willen, maar op het einde van het jaar moet je tonen wat je bereikt hebt. De meeste mensen maken een naslagwerk, gericht op de studie die ze volgend jaar willen volgen. Wij wilden eens iets anders doen, we wilden de theorie omzetten naar de praktijk. Ik vond op het internet een project van twee hogeschoolstudenten die samen met hun professor foto's genomen hadden op 30 kilometer hoogte. Wij beslisten om hetzelfde te doen.'
Dure instrumenten
Het tweetal ontdekte snel een hele gemeenschap gelijkgestemde zielen op het internet. 'Eigenlijk werken we met een zogenaamde high altitude ballon. Dat is een ballon die ze gebruiken op het KMI om weerwaarnemingen te doen. Daarin zit waterstof, dat veel lichter is dan de lucht en dus hoog kan vliegen. De ballon bestaat uit latex en is zo gebouwd dat hij ontploft op 30 kilometer hoogte. Dat is drie keer zo hoog als een vliegtuig vliegt.'
Aan die ballon hingen de scholieren verschillende instrumenten zoals een thermometer, luchtdrukmeter en nog andere weermeters. En vooral: ze hingen er ook een fototoestel aan. Geen dure reflexcamera, maar een simpele vakantiecamera die zo was ingesteld dat hij elke twee minuten een foto nam. Een parachute moest de instrumenten veilig terug op aarde brengen, eenmaal de ballon op grote hoogte was ontploft. Een gps tenslotte moest de studenten toelaten hun instrumenten te recupereren.
'Ons grootste probleem was eigenlijk het geld', zegt Kasper. 'Aan de universiteit heb je fondsen, maar wij hebben zelf sponsors moeten zoeken. Het duurste instrument was de gps. Gelukkig kon een bedrijf ons zo'n systeem schenken. De ballon mochten we dan weer gebruiken van het KMI.'
In een tuintje
Vorige donderdag was het zover. De TraxGo 1 ging op het KMI in Ukkel de lucht in met alle apparatuur aan boord. 'Het KMI had deze datum moeten vastleggen, zodat het vliegverkeer op de hoogte was van onze stunt.'
Twee uur later werd het fototoestel teruggevonden in een tuintje in Hasselt. 'Dankzij onze gps wisten we exact waar de parachute was neergekomen. We hebben geluk gehad dat hij in een tuintje was terechtgekomen, want voor hetzelfde geld lag hij op een dak of in een boom. We waren daarvoor wel verzekerd, want het toestel kan evengoed ook schade maken als het door een raam valt of op een auto.'
foto van Martijn Debever
'Met de foto's hebben we natuurlijk niets wetenschappelijks bewezen, maar we hebben wel aangetoond dat twee simpele studenten uit een Ardooise school foto's vanuit de ruimte kunnen maken.'
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
maarja, er zijn er gelukkig weinig die het na doen anders moeten we nog belasting gaan betalen voor het luchtruim
wel alles gevolgd pas het laatste half jaar booming...nu toch stiekum jaloers op n goede manier op 2 belgische kidzz
much respect
Dat vond ik nou ook. Lijkt mij een grap
Ik heb er zelf ook over na gedacht om een rc helicopter te kopen, die sterk genoeg is om een klein cameraatje te dragen, zodat je landschappen/weersomstandigheden etc toch op een andere manier kunt fotograferen.
Want laten we rieel wezen, zoek jij maar eens op het internet je vind niet zo gek veel foto's vanuit die hoek.....misschien HET nieuwe fotograferen?
Ok het is welliswaar niet zo hoog als die gasten hebben gedaan lol maar toch weer een innovatief ideetje voor ''weer'' liefhebbers. | Gewijzigd: 2 juni 2010, 21:00 uur, door Brian
Het KMI verleende op donderdag 27 mei 2010 haar medewerking aan het project van Martijn Debever en Kasper Verfaillie, twee laatstejaars van het Instituut Heilige Kindsheid te Ardooie, zodat zij foto´s konden nemen vanaf een weerballon. 3 keer per week lanceert het KMI een peilingsballon waaraan een radiosonde bevestigd wordt. Dit instrument meet de temperatuur, de relatieve vochtigheid, de luchtdruk, de windsnelheid, de windrichting en de hoeveelheid ozon in functie van de hoogte.
Klaarmaken van de sonde met het fototoestel
Voor het project van Martijn en Kasper, werd niet alleen een radiosonde, maar ook een eenvoudig fototoestel en een gps aan de met waterstof gevulde weerballon vast gemaakt. Een dergelijke ballon stijgt meestal tot ver boven het wolkendek - hier in België reiken de wolken doorgaans tot een maximale hoogte van 11 km, wat ook ongeveer de typische kruishoogte van vliegtuigen is -, en dit tot een hoogte van zo´n 30 km vanwaar je prachtige foto´s van de aardse atmosfeer kan nemen. Op dergelijke hoogte ligt het overgrote deel van de massa van de atmosfeer lager, zodat de hemel erboven, zelfs overdag, al zwart is. Het is er al mogelijk om de kromming van de horizon, door de bolle vorm van de aarde, te fotograferen.
De aarde met de zwarte hemel
Aangezien je een fototoestel niet vanop afstand kan bedienen, hadden Kasper en Martijn hun fototoestel, met de hulp van een scriptje, zo geprogrammeerd dat het automatisch en op geregelde tijdstippen - om de 2 à 30 seconden - foto´s trok. In tegenstelling tot de meteorologische gegevens en de positie van de ballon, die onmiddellijk via radiogolven naar het ontvangstsysteem te Ukkel doorgestuurd worden, moesten Martijn en Kasper op zoek gaan naar hun fototoestel om de foto´s te kunnen bemachtigen.
Wanneer een ballon stijgt, daalt de luchtdruk met de hoogte, waardoor het volume van de ballon steeds uitzet, tot op het ogenblik dat de rubberen ballon, op zo´n 30 km hoogte dus, ontploft. Vanaf dat ogenblik valt de kapotte ballon weer naar beneden en klapt er een parachute open. Hierdoor wordt de val afgeremd, zodat de instrumenten en het fototoestel onbeschadigd de grond kunnen bereiken. Om de exacte positie van de landingsplaats te kunnen bepalen, konden Martijn en Kasper beroep doen op de ingebouwde gps van de radiosonde, én op de gps, in bruikleen van het bedrijf Traxgo in Waregem, die ze zelf meestuurden. 2 uur na de lancering vonden Kasper en Martijn hun fototoestel intact terug in een tuintje te Spalbeek, een deelgemeente van Hasselt, op een kleine 65 km - in vogelvlucht - van Ukkel.
Het KMI wil Martijn en Kasper van harte feliciteren met hun geslaagde en tot in de puntjes voorbereidde missie. Ook wensen wij hen veel succes met hun nakende examens en hun verdere studies.
Bron: KMI | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:16 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Wanneer u meer informatie wilt over ons project, gelieve dan onze facebookpage te raadplegen:
http://www.facebook.com/pages/Traxgo-1/114...65302395?ref=ts
Op deze page staan alle foto's, panorama's, 1 van de 4 video's en hoe we het hebben aangepakt.
Wanneer u vragen heeft over ons project, dan kunt u het daar zeker stellen!
Alvast bedankt voor jullie interesse.
Vriendelijke groeten
Kasper Verfaillie
Ik ben op dit onderwerp gekomen doordat ik pas een filmpje heb gezien hoe 2 Canadezen een Lego-mannetje de ruimte in hadden gestuurd.
Het lijkt mij ook wel vet om zoiets te doen deze zomer. Ik zal is aan een paar vrienden vragen of ze dit ook wel zien zitten.
En anders hier iemand?
Ik ben op dit onderwerp gekomen doordat ik pas een filmpje heb gezien hoe 2 Canadezen een Lego-mannetje de ruimte in hadden gestuurd.
Het lijkt mij ook wel vet om zoiets te doen deze zomer. Ik zal is aan een paar vrienden vragen of ze dit ook wel zien zitten.
En anders hier iemand?
Mij lijkt het ook wel leuk om te doen eigenlijk moesten ze het filmen
Best chase!!
28-06-2011
10-09-2011
10-05-2012
De dichtheid van de lucht wordt bij het opstijgen ook snel lager waardoor er via contactwarmte weinig energie meer wordt overgedragen en de meeste warmte als straling moet ontsnappen.
En dan werkt zo'n piepschuim bakje prima ter isolatie.
Ook verbruikt een digicam een beetje stroom waardoor die wat warmer blijft en is de looptijd van het experiment relatief kort.
Ja inderdaad, filmen zou helemaal mooi zijn geweest.
Het mooiste is als je dit doet bij een onbewolkte dag.
Als ik dit ga doen zal ik een GoPro HD camera aanschaffen.
Hier een filmpje met zo'n camera.
Geweldig toch? | Gewijzigd: 2 februari 2012, 20:48 uur, door Diem
De dichtheid van de lucht wordt bij het opstijgen ook snel lager waardoor er via contactwarmte weinig energie meer wordt overgedragen en de meeste warmte als straling moet ontsnappen.
En dan werkt zo'n piepschuim bakje prima ter isolatie.
Ook verbruikt een digicam een beetje stroom waardoor die wat warmer blijft en is de looptijd van het experiment relatief kort.
Op die hoogte waait het wel heel hard, je hebt ook de straalstroom.
Bij dit filmpje wordt helemaal geen piepschuim bakje gebruikt.
En toch werkt de camera nog zonder problemen
-----
Als ik de ballon hier loslaat, is het dan mogelijk dat hij in de Noordzee terechtkomt? Of is het onmogelijk dat de ballon westelijker neerkomt omdat de straalstroom altijd van west naar oost gaat?