Dynamisch gezien is toch wel wat interessanter geworden, want met een een diepe schering rond de 15-20m/s en low level shear van 5-10m/s zijn multicellen best mogelijk. De omstandigheden zijn wat gunstiger waardoor indices als STP en SCP wat uitslaan. Ook de Heliciteit is plaatselijk noemenswaardig, maar het lijkt niet echt goed te overlappen met de onstabiliteit. Desondanks is een enkele supercell niet uitgesloten!
Vandaag dus in de loop van de dag vanuit het westen buien met onweer. Deze buien kunnen fors uitpakken met kans op (grote)hagel en windstoten. Tevens kan de bliksemfrequentie vrij hoog liggen. De kans geld voor de gehele Benelux en met name voor het oosten.
Eindelijk is het morgen weer zo ver, zal er onweer komen of toch niet? In het begin van de week lieten de runs een inmense waarde zien, CAPE tegen de 3000 aan met een lifted van -8. De daarop volgende runs zwakte het enorm af waardoor het allemaal nog niet zeker was of er daadwerkelijk onweer zou komen. Na de run van 00u kunnen we het allemaal een beetje positiever in gaan zien wat betreft onweer. Een lagedrukgebied wat momenteel ter hoogte ligt van Frankrijk zal richting het kanaal trekken en komt morgen te liggen boven de zuidelijke Noordzee. Daardoor neemt morgen in de middag de buienkans vanuit het westen uit flink toe. Voor dat de onweer nadert loopt de temperatuur in het binnenland flink op naar zo'n 27 graden, in het westen blijft de temperatuur enkele graden lager.
Wat betreft de onstabiliteit (CAPE/lifted), zal het in het oosten van het land kortstondig het hoogst zijn, waardes tussen de 1300-1500 J/KG, elders zal het zo rond de 1000 J/KG liggen (zie afbeelding hieronder), Boyden-index komt uit op 98 en dat houdt in dat er een grote kans op onweer is. De DLS waarde (deep layer shear) kan oplopen tot 15 m/s en de SRH (storm relative helicity) waarde ligt ongeveer tussen de 100-200, dat houdt in dat het voldoende is voor de ontwikkeling van enkele goede georganiseerde buien, mogelijk een squalline. Een squalline is een Engelse benaming voor een multicelonweer dat zich heeft gerangschikt in een lijnvorm. Wat betreft de hagelberekening komen we uit op zo'n 0.5 tot 1 centimeter. De meeste kans op hagel is in het midden en oostelijk deel van het land.
Bron: WOM - Hier ziet u de waardes van de onstabiliteit (CAPE), daarop is te zien dat in het oosten van het land kortstondig een waarde te zien is van 1500 J/KG.
Een opvallend puntje is toch wel de neerslagverwachting van Hirlam en GFS. Hirlam berekend een hoeveelheid van 40mm in Belgie en 20mm in het zuid(oost)en van Nederland (zie afbeelding hieronder),lokaal kan er meer vallen. GFS berekend daarintegen een stevig neerslaggebied in het westen van het land. Kortom daar lijkt nog enige onduidelijkheid over te zijn. Kortom een spannend dagje morgen.
Bron: WOM - Hier ziet u de neerslagverwachting van Hirlam. Opvallend is de 40mm die er berekend wordt voor het noorden van Belgie
Voorlopig laten de kaarten voor aanstaande donderdag een interessante ontwikkeling zien. Deze dag zou voor de chasers in Nederland een mooie maar vooral een bijzondere dag kunnen zijn. Meer daarover zal in de aankomende week te lezen zijn als alles blijft zoals het nu is.
I.S.M. WeerDirect
Klopt het dat het ook afhankelijk is van de timing van het front? Als het bijvoorbeeld wat later op de middag komt dan heeft vooral het oosten ruim de tijd gehad om op te warmen, maar als het eerder komt juist niet en zal de onstabiliteit minder zijn. De GFS run van vanochtend die zulke extreme CAPE waardes liet zien had dan volgensmij ook temps van 29 graden in het oosten.
Overigens heeft deze run wel een enorm neerslagsignaal, in noord Belgie volgensmij wel 24 mm/uur.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography