Tot het weekeinde van 7-8 augustus blijft het licht wisselvallig. Met een enigszins meanderende west- tot noordwestelijke hoogtestroming trekken uitlopers van depressies boven het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en Scandinavië doorheen het Noordzeegebied. Daardoor is het van tijd tot tijd bewolkt met enkele buien, die soms van onweer vergezeld kunnen gaan. Verder in het weekeinde maxima tussen 20 en 25 graden, daarna veelal 18-23 graden.
Vanaf circa 8 augustus begint de luchtdruk te stijgen en neemt de kans op stabiel en warm zomerweer toe. Enige voorzichtigheid is echter nog wel geboden want de meerderheid van de oplossingen gelieerd aan het ECMWF (Europees weermodel) laten de bestaande circulatie voortduren.
@jan visser
stukje van weerdirect:
Lange termijn
Circulatie op slot
Het Azoren-hogedrukgebied had vorige maand steeds uitlopers over Nederland en Duitsland, die vervolgens uitbouwden tot hogedrukgebeiden met warme lucht uit Frankrijk en Spanje. Het kon gemakkelijk 30 tot 35 graden. Dat Azoren-hogedrukgebied is er nog steeds, maar heeft nu geen vat meer op het weer in Midden-Europa. Uitlopers beperken zich tot Midden-Frankrijk en geven al helemaal geen aanvoer van warmte. En die circulatie zit de komende 7 dagen stevig op slot. Pas in het volgende weekend zou dit hogedrukgebied kunnen verplaatsen naar Schotland, en misschien naar Noorwegen. Dan kan het droog worden en een geleidelijke opbouw van temperatuur geven. Maar voorlopig is het dus gematigd zomerweer, zeker wat betreft de temperatuur.
De mogelijkheden in de GFS-temperaturen voor Amsterdam. De variaties blijven klein.
Het patroon van deze zomer vetoont nu ook steeds meer gelijkenis met 2006. Toen was het eind juni en in juli snikheet en werd de hitte op 31 juli verdreven. Daarna volgde een wisselvallige augustusmaand met vaak buien en gematigde temperaturen. Waar juli 2006 ruim de eerste plaats bezet (gemiddelde 22,3), scoorde augustus 2006 maar de 61e plaats (gemiddelde 16,3). Tot nu toe is deze maand goed voor een gemiddelde van 20,1 graad. Daarmee zou de vijfde plaats worden gehaald. Nummer 6 is juli 1976 met 19,3. Daar zullen we waarschijnlijk boven blijven.
Wat we deze juli vooral zagen was dat de warmte door een, voor de zomermaanden dan, extreem diepe depressie met een zuidwestelijke (aanlandige) luchtstroming naar West-Europa werd gevoerd. Met als gevolg dat tussen het oosten (35+) en het westen ('slechts' 25 graden) soms meer dan 10 graden verschil was. En de hitte kwam in korte golven, steeds was het maar enkele dagen heet. En nog iets opvallends, i.t.t. juli 2006 concentreerde de hitte zich dit jaar op de eerste helft van de maand.
Deze maand doet me wel een beetje denken aan juli 2003, al was het toen veel minder heet. Ik ga er vooralsnog vanuit dat de grootste warmte (net als in 2003) dus nog moet komen, en dan moet je denken aan een hogedrukgebied boven Polen en enkele dagen 35+.
En nog iets, dit is echt een rampzalige zomer voor onweersliefhebbers...
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Ben het wel met onweerfreak eens! qua aantal dagen stelt het helemaal niets maar dan ook niets voor. Ik mag in mijn handen klappen als ik 5 dagen bij elkaar gesprokkeld kan krijgen wat betreft het onweer. Wat betreft de extreme onweer hebben we dit jaar al wel gehad alleen het is "jammer" dat het zich beperkte tot het oosten van het land. Ook in Duitsland valt het enorm tegen, vorig jaar waren we al een paar keer daar geweest maar nu is de situatie echt bizar slecht
'Het patroon van deze zomer vetoont nu ook steeds meer gelijkenis met 2006. Toen was het eind juni en in juli snikheet en werd de hitte op 31 juli verdreven. Daarna volgde een wisselvallige augustusmaand met vaak buien en gematigde temperaturen. Waar juli 2006 ruim de eerste plaats bezet (gemiddelde 22,3), scoorde augustus 2006 maar de 61e plaats (gemiddelde 16,3). Tot nu toe is deze maand goed voor een gemiddelde van 20,1 graad. Daarmee zou de vijfde plaats worden gehaald. Nummer 6 is juli 1976 met 19,3. Daar zullen we waarschijnlijk boven blijven.'
En @Jan,
Inderdaad, het is echt niks dit jaar. Op 10, 12, 14 & 16 juli na bagger, bagger, en nog eens bagger. Waar blijven die prachtige losse onweders, het liefst supercells, zoals op 21 juli 2009? | Gewijzigd: 29 juli 2010, 22:10 uur, door Onweerfreak
En @Jan,
Inderdaad, het is echt niks dit jaar. Op 10, 12, 14 & 16 juli na bagger, bagger, en nog eens bagger. Waar blijven die prachtige losse onweders, het liefst supercells, zoals op 21 juli 2009?
Het bovenstaande van Weerdirect heeft mijn collega geschreven. Maar inderdaad 21 juli 2009 is een dag om niet te vergeten. Wat een wallcloud toen. Maar heb het gevoel dat jij een bekende bent
Maar goed, zomer komt wel terug en ik hoop dan ook op nog een paar prachtige buien (liefst in de avond)
En we blijven hopen op die ouderwetse plakhitte uit het zuiden, gevolgd door zoiets (t'is een photoshopje )
Zo, en nu kunnen we maar beter weer ontopic gaan. | Gewijzigd: 29 juli 2010, 22:24 uur, door Onweerfreak
echt flink onweer hebben we nog niet gehad. En de frequentie blijft ook achter.
10/11 en 14 juli was inderdaad helemaal niks. Ik weet niet of iemand dat hier in de gaten heeft maar er is 10/11 juli meer bliksem geregistreerd als 25/26 mei vorig jaar. Qua frequentie is het goed waardeloos dit jaar, dat klopt. En ja, iets als 21 juli 2009 wil ik nog wel eens zien
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Hier in Cuijk (NO-Brabant) alleen op 12 en 14 juli mooie buien gehad. Maar dat waren dan ook hele mooie. Voor de rest was het niks hier.
Maar goed, zomer komt wel terug en ik hoop dan ook op nog een paar prachtige buien (liefst in de avond)
Liefts in de avond inderdaad! vooral als ze van een warme noordzee af komen
waarvan het zwaarste deel de noordzee op ging! ik ging toen in de nacht naar het strand, schitterende lichtshow!
Dat houdt in dat we weliswaar normale temperaturen houden, met soms een uitschieter naar boven en soms naar beneden, maar zeker geen 30-ers meer op grote schaal. Die blijven weggelegd voor de Russen.
Dit was te lezen op het Duitse wetter.com, en als ik de huidige pluimen zo bekijk op weerplaza, dan zit daar akelig veel overeenkomst in.
http://de.blog.wetter.com/?p=54955