Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 mei 2010, 15:37 uur | Bericht #121146
Explosieve toename graspollen verwacht

Voor veel Nederlanders is het voorjaar een tijd waarin elk zonnestraaltje met open armen wordt ontvangen. Als het daarbij nog aangenaam warm is, gaan de tuinstoelen naar buiten of stapt men op de fiets om van het mooie voorjaarsweer te genieten. Een kleine groep Nederlanders blijft op dit soort dagen echter liever binnen omdat ze dan last hebben van hooikoorts. Hooikoortspatiënten hebben last van pollen die vrijkomen tijdens de bloeiperiode van bomen, planten, waaronder grassen. De één krijgt al last van een kriebelende neus in maart, door bijvoorbeeld de pollen van de berk. De grootste groep die last van hooikoorts hebben, ondervinden echter last van graspollen. Deze pollen zweven vooral in de lucht tussen eind mei en begin juli. Daarna is ook het groeiseizoen van de grassen voorbij.

Koud meiweer
Door het wisselvallige, maar vooral te frisse weer van de afgelopen weken is het groeiseizoen van de meeste planten trager op gang gekomen. Voor de grassen is dat ook het geval. Gras groeit pas op het moment dat de etmaaltemperatuur boven 10 graden uitkomt. Tot halverwege mei bleef de etmaaltemperatuur elke dag steken onder 10 graden. Er waren zelfs dagen waarop de maximumtemperatuur niet eens hoger kwam dan 7 tot 9 graden. Op dit soort dagen groeide het gras dus absoluut niet, ook al viel er aardig wat regen. Pas in de tweede helft van mei begon het gras te groeien. Juist tijdens Pinksteren was het groeizaam lenteweer waarbij het gras heel snel groeide. Pollen waren er toen nog niet waardoor hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor graspollen volop konden genieten van het prachtige meiweer.


Tijdens Pinksteren was het in een groot deel van het land zonnig en warm. Gelukkig stond het gras toen nog niet in bloei waardoor ook toen de hooikoortssituatie redelijk gunstig was. Foto: Marinus de Keyzer.

De vergelijking met de afgelopen 12 jaar geeft ook aan dat de pollenproductie eigenlijk nog niet op gang gekomen is. In de periode van 1 januari tot 27 mei werden over die afgelopen 12 jaar gemiddeld 570 graspollen/m3 geteld. Dit jaar waren dat er nog maar 16 pollen/m3! Sinds 1997 lag het aantal getelde graspollen in deze periode niet zo laag. Dat is ook niet zo vreemd, want we beleven nu ook de koudste meimaand sinds 1996.

Er was ook nog een andere reden waardoor de klachten bij hooikoortspatiënten relatief laag lag. Zoals al eerder aangegeven zijn het niet alleen de graspollen die allergische reacties vooroorzaken. De Els, berk, meidoorn en het fluitenkruid zijn zomaar wat bomen en planten die bij een wat kleinere groep hooikoortspatiënten een kriebelneus veroorzaken. Omdat de wind de afgelopen maanden echter vooral uit het noorden kwam, was de lucht behoorlijk schoon. Boven zee bevinden zich namelijk geen pollen en dat had natuurlijk een positieve invloed op het aantal pollen in de lucht, zeker in de kustregio.


Grasmaaien is een noodzakelijke klus, zeker bij groeizaam weer. Iemand die allergisch is voor graspollen zal dit werk zeker niet voor zijn rekening nemen. Foto: Jannes Wiersema.

Pollenexplosie
Vandaag en morgen is de hooikoortssituatie gunstig. Buien spoelen de lucht schoon en daarnaast staat er een aanlandige wind. Toch kan later deze week de situatie heel snel verslechteren. Een “pollenexplosie” is zelfs niet uitgesloten.

Vanaf woensdag lijkt er een periode aan te breken met droog en zonnig juniweer. Daarbij gaat ook de temperatuur omhoog. Het gras zal dan explosief gaan groeien en bloeien, maar de pollenproductie komt daardoor ook goed plotseling op gang. Als het zonnige en droge weertype niet snel wordt afgestraft door een paar fikse buien, dan raakt de lucht vol met pollen die veel irritatie kunnen veroorzaken. Daarnaast lijkt het erop dat de wind de komende dagen niet meer vanaf zee komt (vandaar de stijging van de temperatuur) en dat de pollenconcentratie verder zal oplopen door aanvoer van pollen uit Centraal-Europa.

Tot op heden had het koele en wisselvallige voorjaarsweer een positief effect op de pollenproductie, maar het begint er met de huidige weersontwikkelingen op de lange termijn steeds meer op te lijken dat de hooikoortspatiënten de rekening alsnog gepresenteerd krijgen.

Bronnen: Meteo Consult, natuurkalender.nl, Pollennieuws.nl, natuurbericht.nl
mike1131
Lid
Woonplaats: Beneden Leeuwen (gelderland)
Berichten: 409
Lid sinds: 23 apr. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2010, 16:16 uur | Bericht #121168
Dan heb ik toch liever dat natte weer dan droge weer met veel pollen.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 118 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 118, lezen 7 mensen het topic "Discussietopic over het noodweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden