Voor veel Nederlanders is het voorjaar een tijd waarin elk zonnestraaltje met open armen wordt ontvangen. Als het daarbij nog aangenaam warm is, gaan de tuinstoelen naar buiten of stapt men op de fiets om van het mooie voorjaarsweer te genieten. Een kleine groep Nederlanders blijft op dit soort dagen echter liever binnen omdat ze dan last hebben van hooikoorts. Hooikoortspatiënten hebben last van pollen die vrijkomen tijdens de bloeiperiode van bomen, planten, waaronder grassen. De één krijgt al last van een kriebelende neus in maart, door bijvoorbeeld de pollen van de berk. De grootste groep die last van hooikoorts hebben, ondervinden echter last van graspollen. Deze pollen zweven vooral in de lucht tussen eind mei en begin juli. Daarna is ook het groeiseizoen van de grassen voorbij.
Koud meiweer
Door het wisselvallige, maar vooral te frisse weer van de afgelopen weken is het groeiseizoen van de meeste planten trager op gang gekomen. Voor de grassen is dat ook het geval. Gras groeit pas op het moment dat de etmaaltemperatuur boven 10 graden uitkomt. Tot halverwege mei bleef de etmaaltemperatuur elke dag steken onder 10 graden. Er waren zelfs dagen waarop de maximumtemperatuur niet eens hoger kwam dan 7 tot 9 graden. Op dit soort dagen groeide het gras dus absoluut niet, ook al viel er aardig wat regen. Pas in de tweede helft van mei begon het gras te groeien. Juist tijdens Pinksteren was het groeizaam lenteweer waarbij het gras heel snel groeide. Pollen waren er toen nog niet waardoor hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor graspollen volop konden genieten van het prachtige meiweer.
Tijdens Pinksteren was het in een groot deel van het land zonnig en warm. Gelukkig stond het gras toen nog niet in bloei waardoor ook toen de hooikoortssituatie redelijk gunstig was. Foto: Marinus de Keyzer.
De vergelijking met de afgelopen 12 jaar geeft ook aan dat de pollenproductie eigenlijk nog niet op gang gekomen is. In de periode van 1 januari tot 27 mei werden over die afgelopen 12 jaar gemiddeld 570 graspollen/m3 geteld. Dit jaar waren dat er nog maar 16 pollen/m3! Sinds 1997 lag het aantal getelde graspollen in deze periode niet zo laag. Dat is ook niet zo vreemd, want we beleven nu ook de koudste meimaand sinds 1996.
Er was ook nog een andere reden waardoor de klachten bij hooikoortspatiënten relatief laag lag. Zoals al eerder aangegeven zijn het niet alleen de graspollen die allergische reacties vooroorzaken. De Els, berk, meidoorn en het fluitenkruid zijn zomaar wat bomen en planten die bij een wat kleinere groep hooikoortspatiënten een kriebelneus veroorzaken. Omdat de wind de afgelopen maanden echter vooral uit het noorden kwam, was de lucht behoorlijk schoon. Boven zee bevinden zich namelijk geen pollen en dat had natuurlijk een positieve invloed op het aantal pollen in de lucht, zeker in de kustregio.
Grasmaaien is een noodzakelijke klus, zeker bij groeizaam weer. Iemand die allergisch is voor graspollen zal dit werk zeker niet voor zijn rekening nemen. Foto: Jannes Wiersema.
Pollenexplosie
Vandaag en morgen is de hooikoortssituatie gunstig. Buien spoelen de lucht schoon en daarnaast staat er een aanlandige wind. Toch kan later deze week de situatie heel snel verslechteren. Een “pollenexplosie†is zelfs niet uitgesloten.
Vanaf woensdag lijkt er een periode aan te breken met droog en zonnig juniweer. Daarbij gaat ook de temperatuur omhoog. Het gras zal dan explosief gaan groeien en bloeien, maar de pollenproductie komt daardoor ook goed plotseling op gang. Als het zonnige en droge weertype niet snel wordt afgestraft door een paar fikse buien, dan raakt de lucht vol met pollen die veel irritatie kunnen veroorzaken. Daarnaast lijkt het erop dat de wind de komende dagen niet meer vanaf zee komt (vandaar de stijging van de temperatuur) en dat de pollenconcentratie verder zal oplopen door aanvoer van pollen uit Centraal-Europa.
Tot op heden had het koele en wisselvallige voorjaarsweer een positief effect op de pollenproductie, maar het begint er met de huidige weersontwikkelingen op de lange termijn steeds meer op te lijken dat de hooikoortspatiënten de rekening alsnog gepresenteerd krijgen.
Bronnen: Meteo Consult, natuurkalender.nl, Pollennieuws.nl, natuurbericht.nl