Het (Oost-)Pacifische orkaanseizoen van 2010 is weer van start gegaan met de tropische depressie Agatha. Agatha is gevormd voor de kust van Guatemala op zaterdagochtend. De depressie raakte beter georganiseerd en kon in de loop van de middag gedoopt worden tot 'Tropical Storm Agatha'.
Om 17.00 (onze tijd) was Agatha ongeveer 270 mijlen (434 km) van de kust van San Salvador en 170 mijlen (273 km) van Guatemala. Agatha geeft windsnelheden tot 40 mph (64 km/h) en trekt naar het noordoosten met ongeveer 5 mph (8 km/h).
Guatemala maakt zich inmiddels op voor Agatha. Er wordt verwacht dat deze storm hevige regenval gaat veroorzaken in diverse regio's. Een Mexicaans weerbureau spreekt over zo'n 20 inch (50,8 cm). Diverse rivieren zijn al op hun limiet of overstroomt door de hevige regenval. Dit keer is de situatie helemaal ernstig wegens het as van de Pacaya vulkaan dat afvoer van het water blokkeert. De regen zal vermoedelijk aanhouden tot dinsdag.
Agatha zal langzaam over Centraal Amerikaanse kustlijn trekken de komende dagen. Wellicht dat de storm nog iets aantrekt maar kans op een echte orkaan is klein. Volgens de laatste modellen komtAgatha als tropische storm aan land en zal dan afzwakken tot een depressie en oplossen met heel veel regen in die richting van de Golf van Mexico en Florida.
© Onweer-Online - Model van Wunderground | Gewijzigd: 1 juni 2010, 21:38 uur, door MarkNL
Als gevolg van de tropische storm Agatha zijn in het westen van Guatemala bij aardverschuivingen twaalf doden gevallen, onder wie vier kinderen. Elf mensen worden in het noordwesten van het land vermist, berichtte zaterdag de Nationale Coördinatie Rampenbestrijding (Conred). De storm met windsnelheden van 80 kilometer per uur gaat gepaard met hevige regens die verantwoordelijk zijn voor onder meer aardverschuivingen en modderstromen. President Alvaro Colom heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel het land. Tal van woningen, wegen en bruggen zijn verwoest of beschadigd.
Vulkaanuitbarsting
In delen van Guatemala was er al een uitzonderingstoestand omdat de vulkaan Pacaya vrijdag uitbarstte. De as die de Pacaya heeft uitgestort, blokkeert riolering in en rond de hoofdstad Guatemala-Stad. Het vliegveld van de stad is vrijdag gesloten en blijft volgens de Guatemalteekse autoriteiten nog zeker vijf dagen dicht. Het ergste noodweer wordt zondag in Guatemala verwacht. Ook El Salvador en het zuiden van Mexico kampen hiermee. Agatha is de eerste tropische storm in de regio die dit seizoen een naam heeft gekregen.
Vijftig centimeter regen
Het centrum van Agatha komt in de nacht van zaterdag op zondag vanaf de Stille Oceaan aan land in de streek waar Guatemala aan Mexico grenst. De autoriteiten vrezen dat er zeker 50 centimeter regen valt. De Pacaya is volgens waarnemers zaterdag een stuk kalmer dan vrijdag. Hetzelfde wordt in het Zuid-Amerikaanse Ecuador gemeld over de vulkaan Tungurahua. Die barstte ook vrijdag uit.
Bron Nu.nl
De eerste tropische storm van het seizoen in Centraal-Amerika heeft aan zeker achttien mensen het levens gekost: twaalf in Guatemala en zes in San Salvador. In Guatemala worden nog zestien mensen vermist, in El Salvador twee. Dat hebben officiële bronnen uit beide landen bekendgemaakt. Ongeveer 20.000 mensen raakten dakloos door het noodweer.
Bron: De Pers
De eerste tropische storm van het seizoen in Centraal-Amerika heeft aan zeker 82 mensen het leven gekost: minstens 73 in Guatemala en in ieder geval negen in El Salvador. Het dodental kan nog verder oplopen. Dat hebben officiële bronnen van beide landen bekendgemaakt.
De meeste slachtoffers vielen door overstromingen en aardverschuivingen die door zware regenval waren veroorzaakt. Tienduizenden mensen raakten dakloos door het noodweer. In zowel Guatemala als El Salvador is de noodtoestand uitgeroepen.
Agatha zwakte zondag af van een tropische storm tot een tropische depressie. Agatha ontwikkelde zich boven de Grote Oceaan en kwam aan land in Guatemala, niet ver van de grens met Mexico. Delen van Mexico en Honduras kregen ook te maken met overvloedige regenval en felle winden.
Bron: AD
De tropische storm Agatha heeft in Centraal-Amerika al minstens aan negentig mensen het leven gekost bij de doortocht zondag. De tropische storm - de eerste van het seizoen - is inmiddels afgezwakt tot een tropische depressie.
Guatemala is het zwaarst getroffen. Daar is sprake van minstens 73 slachtoffers en 75.000 getroffen inwoners. San Antonio Palopo is het zwaarst getroffen stadje. Bij een grondverzakking werden 25 huizen vernield, waarbij minstens vijftien slachtoffers vielen.
In buurland El Salvador is er sprake van negen doden en twee vermisten. In Honduras zijn al acht slachtoffers geteld en zijn er duizenden daklozen.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
In Honduras is de noodtoestand afgekondigd nadat restanten van de tropische storm Agatha het leven hebben gekost aan veertien mensen. De storm raasde afgelopen weekend door grote delen van Centraal-Amerika. Bij de doortocht ervan kwamen 83 mensen om het leven in Guatemala en negen in El Salvador.
Agatha is de eerste tropische storm van het seizoen. Het Atlantisch orkaanseizoen begint morgen. Volgens de Amerikaanse weerdienst NOAA zou het komende orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november, wel eens een van de hevigste kunnen zijn ooit in het Atlantische gebied.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:57 uur, door Joyce.s
In totaal zouden er in Guatemala, Honduras en El Salvador dit weekend al 106 doden gevallen zijn door de storm.
Bron: Cnn | Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:57 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het dodental bij overstromingen en aardverschuivingen in Midden-Amerika als gevolg van de tropische storm Agatha is maandag opgelopen tot minstens 131. Tientallen mensen worden vermist en duizenden hebben hun huizen verloren.
Guatemala is met 108 doden en 53 vermisten het zwaarst getroffen. In het hele land zijn ongeveer 110 duizend mensen geëvacueerd. Wegen zijn onbegaanbaar, opvangplekken overvol en er is dringend behoefte aan drinkwater, voedsel, kleding, dekens en geld. De hulpverlening in Guatemala wordt bemoeilijkt door de as van een vulkaanuitbarsting afgelopen week bij de hoofdstad. Helikopters en propellervliegtuigen mogen de lucht in, maar toestellen met straalmotoren worden veiligheidshalve aan de grond gehouden.
In het buurland Honduras staat het dodencijfer op veertien. Bij de hoofdstad Tegucigalpa stroomt het water over een dam in een rivier en de bevolking is gewaarschuwd dat die elk moment buiten de oevers kan treden. "Het gevaar is enorm", zei burgemeester Ricardo Alvarez. El Salvador telde tot nog toe negen doden, meldde president Mauricio Funes. De rivier de Acelhuate, die de hoofdstad San Salvador doorsnijdt, staat gevaarlijk hoog.
Agatha is de eerste tropische storm van dit seizoen en gaat gepaard met zware regenval. De storm doet de nerveuze bevolking denken aan de orkaan Mitch, die het gebied in 1998 dagenlang teisterde. Toentertijd kwamen naar schatting negentienduizend mensen om.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 31 mei 2010, 20:38 uur, door talkyr86
De tropische storm Agatha heeft een enorme krater geslagen in Guatemala-Stad, de hoofdstad van Guatemala. In het 60 meter diepe gat verdween een compleet appartementencomplex van drie verdiepingen hoog. Daarbij kwam tenminste één inwoner om het leven.
Drie jaar geleden, op 23 februari 2007, deed zich exact hetzelfde bizarre natuurverschijnsel voor, op vrijwel dezelfde plek in Guatemala-Stad. Daarbij vielen toen drie doden. Niet de storm zelf sloeg het gat, maar het wegstromende regenwater van de hoosbuiten die bij het noodweer voorkomen. Die spoelden de grond letterlijk onder de huizen weg. In 2007 en nu weer.
De tropische storm Agatha die delen van Centraal-Amerika trof, blijkt zeker 150 slachtoffers te hebben gemaakt. Dat bleek uit de jongste cijfers van de autoriteiten. Vooral Guatemala kreeg het zwaar te verduren door de eerste tropische storm van het seizoen in het gebied. Maar ook in Honduras en El Salvador werd de noodtoestand uitgeroepen wegens de overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval. Reddingswerkers graven veelal zonder hulp van grote machines in meters modder naar vermisten.
President Alvaro Colom van Guatemala zei dat in zijn land ruim 150.000 mensen uit hun huizen moesten vluchten. De verwoestingen zouden groter zijn dan na de wervelstormen Mitch (1998) en Stan (2005), toen respectievelijk 268 en 669 mensen om het leven kwamen.
Agatha ontwikkelde zich boven de Grote Oceaan en kwam zaterdag aan land in Guatemala, niet ver van de grens met Mexico.
Bron: AD | Gewijzigd: 1 juni 2010, 12:50 uur, door talkyr86
De Europese Unie heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt bestemd voor noodhulp aan de landen in Centraal-Amerika die getroffen zijn door de tropische storm Agatha. Daarbij zijn al 144 mensen om het leven gekomen en duizenden anderen rechtstreeks getroffen. Met het geld moeten minstens 100.000 mensen geholpen kunnen worden in Guatemala, El Salvador en Honduras.
Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva zegt dat de noodhulp "een onmiddellijk gebaar van Europese solidariteit is voor de mensen van de regio". Voor het geval er nog nieuwe noden zouden opduiken, zal de Unie "de situatie van dichtbij opvolgen", zei ze nog.
Bron: Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 09:58 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Hoewel het natte seizoen in het Midden-Amerikaanse Guatemala pas in mei is ingegaan, is er de laatste dagen in korte tijd een flinke plens water aangevoerd. Tropische storm Agatha ontstond in een mum van tijd boven de grote Oceaan en trok daarna zonder pardon over Guatemala, Honduras en El Salvador. Meer dan 100 mensen kwamen om het leven en het vele water dat Agatha met zich mee nam sloeg midden in de Guatemalteekse hoofdstad Guatemala City een enorm gat in de aarde. Een bizar fenomeen waarbij het gat zo groot en rond was, dat een compleet appartementencomplex de aarde inzakte. Dit natuurlijk geslagen gat staat ook wel bekend als een ‘sinkhole’, of ‘zinkgat’.
Op deze foto is goed te zien hoe groot het gat is. Een appartementencomplex van 3 verdiepingen stortte binnen enkele seconden in de aarde.
Ook vorig jaar viel in het noordelijke deel van de stad zo'n zinkgat. Deze gaten hebben tot op heden alles te maken met een slecht aangelegd rioleringsnetwerk.
Het ziet er indrukwekkend en onwaarschijnlijk uit, een gat ongeveer zo groot als een kruispunt en zo rond als de maan. Een drie verdiepingen tellend huizencomplex en nog een vrijstaand woonhuis zakten in Guatemala City binnen luttele seconden de grond in en waren verdwenen. Iets wat ogenschijnlijk niet iedere dag voorkomt. Niets is echter minder waar. Zelfs vorig jaar nog ontstond in het noordelijke deel van de stad zo’n zelfde gat. Het zou in Guatemala-Stad alles te maken hebben met een slecht aangelegd rioleringsnetwerk.
De zogeheten sinkhole is een wereldwijd bekend fenomeen. Het komt op diverse plekken op de wereld voor. Er zijn zelfs gebieden die bekend staan om hun vele aantal zinkgaten. Palmyra in het Amerikaanse Pennsylvania is zo’n bekend gebied, maar ook dichterbij huis komt het regelmatig voor. De Zuid-Italiaanse regio Puglia staat ook bekend om zijn sinkholes. Dit heeft alles met de ondergrond te maken.
Natuurlijke sinkholes
De meeste sinkholes ontstaan door een chemische ontbinding van zogeheten carbonaatgesteenten. Als een oppervlakte uit bijvoorbeeld kalksteen, zoutbedden of een ander gesteente – dat gemakkelijk door grondwater kan worden opgelost – bestaat, erodeert de bodem gemakkelijk. Het fundament wordt hierdoor steeds onstabieler en heel geleidelijk ontstaan er onder de grond uiteindelijk loze ruimten en grotten.
De deklaag, ofwel de oppervlakte, blijft echter vaak nog wel lange tijd in tact. Pas als daarvoor niet meer voldoende steun is, zakken de laatste restanten van de deklaag in en vormt zich zo’n vrij plotseling en bovendien gewelddadig zinkgat. De verzwakking van de bodem wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld hevige regenval, modderstromen of een plotselinge verlaging van de grondwaterstand.
Onnatuurlijke zinkgaten
Deze laatste oorzaak ligt vaak bij de mensheid zelf. Door bijvoorbeeld het winnen van grondwater, waardoor de grondwaterstand soms flink wordt verlaagd, en door ontwikkeling van infrastructuur, zoals wegen en gebouwen, wordt de ondergrond dermate geërodeerd, dat deze op een gegeven moment verzwakt raakt en plotseling instort.
Ook in Nederland kennen we het fenomeen van het zinkgat. In 't Haantje in de buurt van Sleen zakte in 1965 een gigantische boortoren binnen enkele seconden de grond in. Dit had toen alles te maken met gaswinning. Niet het meertje is echter het zinkgat op dit plaatje, maar het groene deel in het bos. Het meertjes is ontstaan doordat ze voor het dichten van het gat zand nodig hadden.
En weg was de boortoren!
Ook in ons eigen land komen dit soort onnatuurlijke sinkholes voor. Zo werd in Nederland op 1 december 1965 in de plaats ’t Haantje bij Sleen een boortoren van dikstaal en bijna 50 meter hoogte binnen een paar seconden opgeslokt door de aarde. De reden was hier een gasboring. De eerste lagen van de aarde waren vrij dun en al snel werd met de boor een diepte bereikt van zo’n 1800 meter. Toen werd echter een dikkere laag steen aangetroffen en juist daar onder bevond zich het gas. Deze stond echter onder zulke grote druk, dat toen het gat eenmaal geopend was, deze niet meer te houden was. Er sloeg in een oogwenk een gigantisch gat in de bodem en weg was de boortoren.
Bronnen: Meteo Consult, CNN, Time Magazine, Tento.nl, wikipedia
Het dodental bij overstromingen en aardverschuivingen in Midden-Amerika als gevolg van de tropische storm Agatha is woensdag tot zeker honderdtachtig gestegen. Tientallen mensen worden nog steeds vermist en vele duizenden hebben hun huizen verloren. Agatha kwam in het weekend aan land.
Guatemala is met 152 doden en minstens honderd vermisten het zwaarst getroffen. In het hele land zijn ongeveer 110 duizend mensen geëvacueerd. Wegen zijn onbegaanbaar, opvangplekken overvol en er is dringend behoefte aan drinkwater, voedsel, kleding, dekens en geld. De hulpverlening in Guatemala wordt bemoeilijkt door de as van een vulkaanuitbarsting afgelopen week bij de hoofdstad. Helikopters en propellervliegtuigen mogen de lucht in, maar toestellen met straalmotoren worden veiligheidshalve aan de grond gehouden.
In het buurland Honduras staat het dodencijfer op achttien. El Salvador telde tot nog toe tien doden. Agatha is de eerste tropische storm van dit seizoen en gaat gepaard met zware regenval. De storm doet de nerveuze bevolking denken aan de orkaan Mitch, die het gebied in 1998 dagenlang teisterde. Toentertijd kwamen naar schatting negentienduizend mensen om.
Bron De Pers
de kracht van moeder natuur laat zich extreem goed voelen dit jaar
EDIT: zo'n gat moet niet onder m'n huisje terechtkomen
zal ook echt niet gebeuren lijkt mij | Gewijzigd: 2 juni 2010, 15:43 uur, door gerard van den brink